StoryEditor
Bizniskretanje cijena na svjetskim tržištu vrijedonosnicama

Wall Street u plusu, ostale burze u minusu

Piše PSD.
24. ožujka 2008. - 11:12

Najnoviji potezi američkog Feda dali su prošloga tjedna nade ulagačima Na Wall Streetu u smirivanje krize na financijskom tržištu. U ostatku svijeta ulagači su i dalje zabrinuti hoće li američko gospodarstvo utonuti u recesiju.

U takvim uvjetima Dow Jones indeks prošloga je tjedna skočio 3,43 posto, zaključivši u četvrtak trgovanje na 12.361 bodu. S&P indeks porastao je 3,2 posto, na 1.329 bodova, dok je Nasdaq indeks porastao 2,06 posto, te dosegnuo 2.258 bodova.

Cijene dionica na Wall Streetu zabilježile su u utorak najveći dnevni skok u više od pet godina zahvaljujući oštrom smanjenju ključnih kamatnih stopa Feda i dobrim poslovnim rezultatima dviju vodećih američkih investicijskih banaka.

Novo sniženje kamatnih stopa

Američka središnja banka ispunila je očekivanja na tržištu smanjivši ključnu kamatu na savezne fondove za 0,75 postotnih bodova, s 3 na 2,25 posto. Fed je, također, smanjio diskontnu stopu, koja se primjenjuje u izravnom kreditiranju poslovnih banaka iz Fedovih fondova, sa 3,25 na 2,50 posto.

Ulagače na Wall Streetu oraspoložili su i poslovni rezultati investicijskih banaka Goldman Sachs i Lehman Brothers u prošlom kvartalu. Doduše, dobit tih banaka pala je, no rezultati ipak pokazuju da im kreditna kriza nije naštetila kao Bear Stearnsu kojemu je zbog gubitaka na tržištu hipotekarnih kredita zaprijetio stečaj.

Među najvećim su dobitnicima na Wall Streetu prošloga tjedna bile dvije najveće američke kompanije za financiranje na tržištu nekretnina Fannie Mae i Freddie Mac jer im je vlada smanjila ograničenja na njihove plasmane, pa se vjeruje da će to povećati likvidnost na tržištu nekretnina. Prošloga tjedna cijene dionica Fannie Mae i Freddie Maca porasle su više od 50 posto.

No, zabrinutost na tržištu nije nestala. Tako su strahovanja ulagača da će slabljenje američkog gospodarstva smanjiti potražnju za sirovinama i energentima izazvala pad cijena zlata i nafte. To je, pak, izazvalo pad cijena dionica u energetskom i rudarskom sektoru. Stoga je S&P indeks energetskih dionica u srijedu potonuo 5,4 posto.

Podcijenjene dionice?

- Posljednjih mjeseci na tržištu je vladala velika panika i dionice su toliko pojeftinile da mnogi smatraju da su sada podcijenjene. Nakon svih ovih poteza Feda gospodarstvo bi se trebalo oporaviti u drugom dijelu godine, pa ulagači počinju kupovati", kaže Chip Hanlon, predsjednik tvrtke Delta Global Advisors.

No, na europskim burzama zabilježeni su prošloga tjedna novi gubitci. Londonski FTSE indeks oslabio je 2,4 posto, na 5.495 bodova. Frankfurtski DAX spustio se 3,4 posto, na 6.320 bodova.

- Na tržištu i dalje vlada neizvjesnost. Nastavljamo se boriti s financijskom krizom i tako će ostati još neko vrijeme -  kaže Britta Paech, portfelj menadžer u M.M.Warburgu.

Najveće gubitnice na europskim burzama bile su prošloga tjedna dionice bankarskog, tehnološkog i rudarskog sektora.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je u tome razdoblju gotovo dva posto, na 12.482 boda.

Izdvojeno

15. srpanj 2020 05:07