stdClass Object ( [id] => 1356910 [title] => Ruše li zaista strani radnici cijenu rada? I tko bi bio u građevinarstvu da nije stranaca, koji čine 60 posto radnika? [alias] => ruse-li-zaista-strani-radnici-cijenu-rada-i-tko-bi-bio-u-gradevinarstvu-da-nije-stranaca-koji-cine-60-posto-radnika [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Potražnja na hrvatskom tržištu rada u mnogim djelatnostima nadilazi ponudu. Problem broj jedan u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, a sve više i u industriji nije više kako prodati proizvod (ili uslugu), niti kako financirati investicije, već kako i gdje pronaći radnu snagu.

Suočeni s takvim stanjem i u nedostatku alternative, poslodavci se sve češće odlučuju za strane radnike. Stranih državljana na stalnom ili privremenom radu u Hrvatskoj prošle godine bilo je ukupno 172.499, pri čemu su 65 posto njih novozaposleni, dok se ostatak odnosi na produljenje dozvola i sezonske radnike.

Puno je uzroka takvom stanju, a još više posljedica. Jedni (ozbiljno) upozoravaju na promjene u strukturi društva, drugi nas (sramotno i potpuno neopravdano) plaše hordama migranata koji ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana. Ovdje ćemo se usredotočiti na ekonomsko pitanje koje se u posljednje vrijeme često postavlja, a to je: ruše li strani radnici cijenu rada u Hrvatskoj.

Iz Požege u Dublinu

Prije nego što pogledamo podatke i ponudimo mogući odgovor, zapitajmo se, prema sličnoj logici: ruši li električar iz Osijeka na privremenom radu u Münchenu cijenu rada u Njemačkoj, ili ruši li cijenu rada u Dublinu njegovateljica iz Požege?

Rušenje cijene rada grubi je naziv za nešto što u osnovi predstavlja funkcioniranje tržišta. Krenimo od toga da bi svaki poslodavac vjerojatno radije zaposlio domaćeg radnika, ne toliko iz patriotskih koliko iz ekonomskih razloga. Međutim, domaćih radnika nema ili ih je sve manje, a potrebe za radnom snagom rastu.

---

image
Božo Radić/Cropix
---

Cijenu na tržištu rada (ili u širem smislu plaću), kao i na brojnim drugim tržištima dobara i usluga, u konačnici određuje ponuda i potražnja (uz manje ili veće intervencije države). To je razlog zbog kojeg su, recimo, u tekstilnoj industriji plaće već godinama najniže.

Jednako tako nije moguće niti treba očekivati da poslodavci u građevinarstvu ili turizmu isplaćuju plaće od 2 tisuće eura, ako postoji netko (iz BiH, Nepala, Indije…) tko isti taj posao može i želi raditi za plaću od tisuću eura. Naravno da veća konkurencija smanjuje cijenu, to i jest smisao tržišta. Litru mlijeka ne bismo plaćali 2 eura, samo zato što je iz domaće proizvodnje, kad postoji nekoliko različitih trgovaca koji nam je nude za 1 euro.

Nekad davno rijetko je tko od nas koristio taksi usluge, međutim, nakon liberalizacije i ulaska konkurencije na tržište (Uber), cijena se smanjila i taksi nam je svima postao priuštiv. Isto će se polako događati na tržištu rada u određenim djelatnostima.

Na onim tržištima gdje su proizvod ili usluga lako dostupni i homogeni (razlike u kvaliteti proizvoda ili usluge su male), cijena je osnovna odrednica potražnje. Prodajete li uslugu koju gotovo svatko može raditi, ili dobro koje svatko može proizvesti, jedini način da budete konkurentni jest niža cijena. Međutim, stvar je u tome da će, prije ili kasnije, netko drugi ponuditi još nižu cijenu.

---

Paško Burnać rođen je u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu.

---

I to nam u konačnici, kao potrošačima, svima odgovara. "Problem" je što se svatko od nas na tržištu pojavljuje ne samo kao potrošač, već i kao onaj koji nudi uslugu rada. Na cijenu te specifične usluge osjetljiviji smo nego na ijednu drugu.

Riječ je, naravno, o plaći. Kad je u pitanju plaća, prestajemo biti objektivni i tu bismo najradije da nas se malo zaštiti od konkurencije, ako je ikako moguće. Ali ne ide to tako. Tamo gdje nema monopola ili oligopola, vrijede zakoni ponude i potražnje. Tako je na mnogim tržištima (ne i svim), pa i na tržištu rada. Cijena rada, tj. plaća, samo je rezultat odnosa koji postoje na tom tržištu.

U najvećem broju slučajeva, veća konkurencija nam ide u prilog. Isto vrijedi i za poslodavce kada potražuju naše usluge rada. Ne možemo se zalagati za konkurenciju u ulozi potrošača, a biti protiv nje kada su u pitanju poslodavci i potražnja za radom. Iako nam se na prvi pogled tako ne čini, uloga države nije da štiti radnika i njegovu plaću, već da olakša uvjete poslovanje i omogući što veću konkurenciju. Najbolja zaštita radnika jest visoka potražnja za njegovim radom na tržištu. Poanta je u tome da akumulirano dovoljno znanja i vještina kako bismo bili teže zamjenjivi. Nažalost, struktura hrvatskoga gospodarstva, a posebno Dalmacije, je takva da dominiraju usluge s relativno nižom dodanom vrijednosti (turizam i ugostiteljstvo, trgovina, prijevoz…).

U tim djelatnostima poslodavci nisu u mogućnosti isplaćivati iznadprosječne plaće, ne zato što su pohlepni i žele veće profitne marže, nego jednostavno zato što cijenu rada diktira tržište. Upravo u tim djelatnostima konkurencija stranih radnika bit će sve veća.

Vratimo se pitanju iz uvoda i pogledajmo što kažu brojke. Prema nepotpunim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prošlu godinu (nedostaju još podaci za studeni i prosinac), iznosila je 1138 eura, što je u odnosu na isto razdoblje 2022. nominalno više za 12,8 posto, a realno za 3,8 posto.

A stanje je...

Teško je povjerovati da su nam u prošloj godini, unatoč inflaciji, plaće (u prosjeku) realno rasle za gotovo četiri posto. Idemo vidjeti što je sa djelatnostima u kojima su prisutni strani radnici.

Od ukupnog broj zaposlenih u građevinarstvu, strani radnici čine čak 60 posto, pri čemu je prosječna mjesečna neto plaća u toj djelatnosti rasla u prošloj godini za 17 posto, što je znatno više od prošlogodišnje stope inflacije.

---

image
Boris Kovačev/Cropix
---

Od ukupno 19 djelatnosti koliko ih registrira Državni zavod za statistiku, samo u dvije djelatnosti prosječne plaće rasle su više nego u građevinarstvu. Druga djelatnost po zastupljenosti stranih radnika je turizam i ugostiteljstvo, u kojoj je udio strane radne snage 48 posto. Prosječne plaće u toj djelatnosti rasle su nominalno 16,7 posto, što je također više od većine ostalih djelatnosti.

U prerađivačkoj industriji (koja zapošljava najveći broj radnika u Hrvatskoj), udio stranih državljana je deset posto, dok su nominalne plaće u prošloj godini rasle 15,3 posto.

Kao što vidimo, agregatni podaci govore da su, u gotovo svim djelatnostima, plaće u prošloj godini rasle više od stope inflacije. U onim djelatnostima gdje su strani radnici najzastupljeniji, cijena rada nije se "srušila", kao što nam se čini na prvi pogled.

Silnice koje tjeraju plaće prema gore (inflacija i manjak radne snage) očigledno su (još uvijek) znatno jače od konkurencije stranih radnika. Unatoč liberalizaciji tržišta, radnika još uvijek nedostaje. Stoga, umjesto da strahujemo od stranih državljana, potrudimo se da povećamo produktivnost rada, kako bismo dvoznamenkaste stope rasta plaća ostvarili i u ovoj godini.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO JE ISTINA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ŠTO JE ISTINA? 2 0 6701 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-20 08:56:34 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Paško Burnać [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-20 09:48:16 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-01-20 09:42:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Ruše li zaista strani radnici cijenu rada? I tko bi bio u građevinarstvu da nije stranaca, koji čine 60 posto radnika? page_title=Ruše li zaista strani radnici cijenu rada? I tko bi bio u građevinarstvu da nije stranaca, koji čine 60 posto radnika? [metakey] => paško burnać, zavod za statistiku, strani radnici, cijene rada [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/20\/25885440.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/20\/25885441.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/20\/25355660.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/20\/25833344.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Bo\u017eo Radi\u0107\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Turizam i ugostiteljstvo - svaki drugi zaposleni je strani radnik<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","","

Pa\u0161ko Burna\u0107: U onim djelatnostima gdje su strani radnici najzastupljeniji, cijena rada nije se \u201dsru\u0161ila\u201d, kao \u0161to nam se \u010dini na prvi pogled<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1285","hd_25885440_1920.jpg":"1920x1080","k_25885440_1280.jpg":"1280x1280","k_25885440_1024.jpg":"1024x1024","k_25885440_640.jpg":"640x640","k_25885440_480.jpg":"480x480","k_25885440_340.jpg":"340x340","k_25885440_220.jpg":"220x220","o_25885440_1280.jpg":"1280x856","o_25885440_1024.jpg":"1024x685","o_25885440_640.jpg":"640x428","o_25885440_480.jpg":"480x321","o_25885440_340.jpg":"340x227","o_25885440_220.jpg":"220x147","h_25885440_1280.jpg":"1280x854","h_25885440_1024.jpg":"1024x683","h_25885440_640.jpg":"640x427","h_25885440_480.jpg":"480x320","h_25885440_340.jpg":"340x227","h_25885440_220.jpg":"220x147","pp_25885440_1280.jpg":"1280x1628","pp_25885440_1024.jpg":"1024x1303","pp_25885440_640.jpg":"640x814","pp_25885440_480.jpg":"480x611","pp_25885440_340.jpg":"340x432","pp_25885440_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25885441_1920.jpg":"1920x1080","k_25885441_1280.jpg":"1280x1280","k_25885441_1024.jpg":"1024x1024","k_25885441_640.jpg":"640x640","k_25885441_480.jpg":"480x480","k_25885441_340.jpg":"340x340","k_25885441_220.jpg":"220x220","o_25885441_1280.jpg":"1280x854","o_25885441_1024.jpg":"1024x683","o_25885441_640.jpg":"640x427","o_25885441_480.jpg":"480x320","o_25885441_340.jpg":"340x227","o_25885441_220.jpg":"220x146","h_25885441_1280.jpg":"1280x854","h_25885441_1024.jpg":"1024x683","h_25885441_640.jpg":"640x427","h_25885441_480.jpg":"480x320","h_25885441_340.jpg":"340x227","h_25885441_220.jpg":"220x147","pp_25885441_1280.jpg":"1280x1628","pp_25885441_1024.jpg":"1024x1303","pp_25885441_640.jpg":"640x814","pp_25885441_480.jpg":"480x611","pp_25885441_340.jpg":"340x432","pp_25885441_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25355660_1920.jpg":"1920x1080","k_25355660_1280.jpg":"1280x1280","k_25355660_1024.jpg":"1024x1024","k_25355660_640.jpg":"640x640","k_25355660_480.jpg":"480x480","k_25355660_340.jpg":"340x340","k_25355660_220.jpg":"220x220","o_25355660_1280.jpg":"1280x853","o_25355660_1024.jpg":"1024x682","o_25355660_640.jpg":"640x426","o_25355660_480.jpg":"480x320","o_25355660_340.jpg":"340x226","o_25355660_220.jpg":"220x146","h_25355660_1280.jpg":"1280x854","h_25355660_1024.jpg":"1024x683","h_25355660_640.jpg":"640x427","h_25355660_480.jpg":"480x320","h_25355660_340.jpg":"340x227","h_25355660_220.jpg":"220x147","pp_25355660_1280.jpg":"1280x1628","pp_25355660_1024.jpg":"1024x1303","pp_25355660_640.jpg":"640x814","pp_25355660_480.jpg":"480x611","pp_25355660_340.jpg":"340x432","pp_25355660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_25833344_1920.jpg":"1920x1080","k_25833344_1280.jpg":"1280x1280","k_25833344_1024.jpg":"1024x1024","k_25833344_640.jpg":"640x640","k_25833344_480.jpg":"480x480","k_25833344_340.jpg":"340x340","k_25833344_220.jpg":"220x220","o_25833344_1280.jpg":"1280x851","o_25833344_1024.jpg":"1024x681","o_25833344_640.jpg":"640x425","o_25833344_480.jpg":"480x319","o_25833344_340.jpg":"340x226","o_25833344_220.jpg":"220x146","h_25833344_1280.jpg":"1280x854","h_25833344_1024.jpg":"1024x683","h_25833344_640.jpg":"640x427","h_25833344_480.jpg":"480x320","h_25833344_340.jpg":"340x227","h_25833344_220.jpg":"220x147","pp_25833344_1280.jpg":"1280x1628","pp_25833344_1024.jpg":"1024x1303","pp_25833344_640.jpg":"640x814","pp_25833344_480.jpg":"480x611","pp_25833344_340.jpg":"340x432","pp_25833344_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4680184 Threads: 5 Questions: 157759269 Slow queries: 68163 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4672023 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/ruse-li-zaista-strani-radnici-cijenu-rada-i-tko-bi-bio-u-gradevinarstvu-da-nije-stranaca-koji-cine-60-posto-radnika-1356910 [printLink] => /vijesti/biznis/ruse-li-zaista-strani-radnici-cijenu-rada-i-tko-bi-bio-u-gradevinarstvu-da-nije-stranaca-koji-cine-60-posto-radnika-1356910?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 733178 [name] => paško burnać [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-14 07:36:57 [main_article_id] => 0 [alias] => pasko-burnac [link] => /tag/pasko-burnac ) [1] => stdClass Object ( [id] => 327900 [name] => zavod za statistiku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zavod-za-statistiku [link] => /tag/zavod-za-statistiku ) [2] => stdClass Object ( [id] => 358171 [name] => strani radnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strani-radnici [link] => /tag/strani-radnici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 715562 [name] => cijene rada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-09 23:03:11 [main_article_id] => 0 [alias] => cijene-rada [link] => /tag/cijene-rada ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO JE ISTINA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ruše li zaista strani radnici cijenu rada? I tko bi bio u građevinarstvu da nije stranaca, koji čine 60 posto radnika? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-06-31-06-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/20/25885440.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Turizam i ugostiteljstvo - svaki drugi zaposleni je strani radnik

 

 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/20/25885440.jpg [title] =>

Turizam i ugostiteljstvo - svaki drugi zaposleni je strani radnik

 

 

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/20/25885441.jpg [title] => Božo Radić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/20/25355660.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/20/25833344.jpg [title] =>

Paško Burnać: U onim djelatnostima gdje su strani radnici najzastupljeniji, cijena rada nije se ”srušila”, kao što nam se čini na prvi pogled

Ante Čizmić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Potražnja na hrvatskom tržištu rada u mnogim djelatnostima nadilazi ponudu. Problem broj jedan u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, a sve više i u industriji nije više kako prodati proizvod (ili uslugu), niti kako financirati investicije, već kako i gdje pronaći radnu snagu.

Suočeni s takvim stanjem i u nedostatku alternative, poslodavci se sve češće odlučuju za strane radnike. Stranih državljana na stalnom ili privremenom radu u Hrvatskoj prošle godine bilo je ukupno 172.499, pri čemu su 65 posto njih novozaposleni, dok se ostatak odnosi na produljenje dozvola i sezonske radnike.

Puno je uzroka takvom stanju, a još više posljedica. Jedni (ozbiljno) upozoravaju na promjene u strukturi društva, drugi nas (sramotno i potpuno neopravdano) plaše hordama migranata koji ugrožavaju sigurnost hrvatskih građana. Ovdje ćemo se usredotočiti na ekonomsko pitanje koje se u posljednje vrijeme često postavlja, a to je: ruše li strani radnici cijenu rada u Hrvatskoj.

Iz Požege u Dublinu

Prije nego što pogledamo podatke i ponudimo mogući odgovor, zapitajmo se, prema sličnoj logici: ruši li električar iz Osijeka na privremenom radu u Münchenu cijenu rada u Njemačkoj, ili ruši li cijenu rada u Dublinu njegovateljica iz Požege?

Rušenje cijene rada grubi je naziv za nešto što u osnovi predstavlja funkcioniranje tržišta. Krenimo od toga da bi svaki poslodavac vjerojatno radije zaposlio domaćeg radnika, ne toliko iz patriotskih koliko iz ekonomskih razloga. Međutim, domaćih radnika nema ili ih je sve manje, a potrebe za radnom snagom rastu.

---

image
Božo Radić/Cropix
---

Cijenu na tržištu rada (ili u širem smislu plaću), kao i na brojnim drugim tržištima dobara i usluga, u konačnici određuje ponuda i potražnja (uz manje ili veće intervencije države). To je razlog zbog kojeg su, recimo, u tekstilnoj industriji plaće već godinama najniže.

Jednako tako nije moguće niti treba očekivati da poslodavci u građevinarstvu ili turizmu isplaćuju plaće od 2 tisuće eura, ako postoji netko (iz BiH, Nepala, Indije…) tko isti taj posao može i želi raditi za plaću od tisuću eura. Naravno da veća konkurencija smanjuje cijenu, to i jest smisao tržišta. Litru mlijeka ne bismo plaćali 2 eura, samo zato što je iz domaće proizvodnje, kad postoji nekoliko različitih trgovaca koji nam je nude za 1 euro.

Nekad davno rijetko je tko od nas koristio taksi usluge, međutim, nakon liberalizacije i ulaska konkurencije na tržište (Uber), cijena se smanjila i taksi nam je svima postao priuštiv. Isto će se polako događati na tržištu rada u određenim djelatnostima.

Na onim tržištima gdje su proizvod ili usluga lako dostupni i homogeni (razlike u kvaliteti proizvoda ili usluge su male), cijena je osnovna odrednica potražnje. Prodajete li uslugu koju gotovo svatko može raditi, ili dobro koje svatko može proizvesti, jedini način da budete konkurentni jest niža cijena. Međutim, stvar je u tome da će, prije ili kasnije, netko drugi ponuditi još nižu cijenu.

---

Paško Burnać rođen je u Splitu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Zaposlen je kao izvanredni profesor na Katedri za financije Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu. Nositelj je većeg broja predmeta koji se izvode na stručnom, preddiplomskom i diplomskom studiju.

Sudjeluje u znanstveno-istraživačkim i stručnim projektima iz područja javnih financija. Objavljuje radove iz područja fiskalne i porezne politike, strukture javnih prihoda i rashoda te fiskalne konsolidacije.

Diplomirao je na Sveučilištu u Splitu, a doktorirao na Ekonomskom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu.

---

I to nam u konačnici, kao potrošačima, svima odgovara. "Problem" je što se svatko od nas na tržištu pojavljuje ne samo kao potrošač, već i kao onaj koji nudi uslugu rada. Na cijenu te specifične usluge osjetljiviji smo nego na ijednu drugu.

Riječ je, naravno, o plaći. Kad je u pitanju plaća, prestajemo biti objektivni i tu bismo najradije da nas se malo zaštiti od konkurencije, ako je ikako moguće. Ali ne ide to tako. Tamo gdje nema monopola ili oligopola, vrijede zakoni ponude i potražnje. Tako je na mnogim tržištima (ne i svim), pa i na tržištu rada. Cijena rada, tj. plaća, samo je rezultat odnosa koji postoje na tom tržištu.

U najvećem broju slučajeva, veća konkurencija nam ide u prilog. Isto vrijedi i za poslodavce kada potražuju naše usluge rada. Ne možemo se zalagati za konkurenciju u ulozi potrošača, a biti protiv nje kada su u pitanju poslodavci i potražnja za radom. Iako nam se na prvi pogled tako ne čini, uloga države nije da štiti radnika i njegovu plaću, već da olakša uvjete poslovanje i omogući što veću konkurenciju. Najbolja zaštita radnika jest visoka potražnja za njegovim radom na tržištu. Poanta je u tome da akumulirano dovoljno znanja i vještina kako bismo bili teže zamjenjivi. Nažalost, struktura hrvatskoga gospodarstva, a posebno Dalmacije, je takva da dominiraju usluge s relativno nižom dodanom vrijednosti (turizam i ugostiteljstvo, trgovina, prijevoz…).

U tim djelatnostima poslodavci nisu u mogućnosti isplaćivati iznadprosječne plaće, ne zato što su pohlepni i žele veće profitne marže, nego jednostavno zato što cijenu rada diktira tržište. Upravo u tim djelatnostima konkurencija stranih radnika bit će sve veća.

Vratimo se pitanju iz uvoda i pogledajmo što kažu brojke. Prema nepotpunim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prošlu godinu (nedostaju još podaci za studeni i prosinac), iznosila je 1138 eura, što je u odnosu na isto razdoblje 2022. nominalno više za 12,8 posto, a realno za 3,8 posto.

A stanje je...

Teško je povjerovati da su nam u prošloj godini, unatoč inflaciji, plaće (u prosjeku) realno rasle za gotovo četiri posto. Idemo vidjeti što je sa djelatnostima u kojima su prisutni strani radnici.

Od ukupnog broj zaposlenih u građevinarstvu, strani radnici čine čak 60 posto, pri čemu je prosječna mjesečna neto plaća u toj djelatnosti rasla u prošloj godini za 17 posto, što je znatno više od prošlogodišnje stope inflacije.

---

image
Boris Kovačev/Cropix
---

Od ukupno 19 djelatnosti koliko ih registrira Državni zavod za statistiku, samo u dvije djelatnosti prosječne plaće rasle su više nego u građevinarstvu. Druga djelatnost po zastupljenosti stranih radnika je turizam i ugostiteljstvo, u kojoj je udio strane radne snage 48 posto. Prosječne plaće u toj djelatnosti rasle su nominalno 16,7 posto, što je također više od većine ostalih djelatnosti.

U prerađivačkoj industriji (koja zapošljava najveći broj radnika u Hrvatskoj), udio stranih državljana je deset posto, dok su nominalne plaće u prošloj godini rasle 15,3 posto.

Kao što vidimo, agregatni podaci govore da su, u gotovo svim djelatnostima, plaće u prošloj godini rasle više od stope inflacije. U onim djelatnostima gdje su strani radnici najzastupljeniji, cijena rada nije se "srušila", kao što nam se čini na prvi pogled.

Silnice koje tjeraju plaće prema gore (inflacija i manjak radne snage) očigledno su (još uvijek) znatno jače od konkurencije stranih radnika. Unatoč liberalizaciji tržišta, radnika još uvijek nedostaje. Stoga, umjesto da strahujemo od stranih državljana, potrudimo se da povećamo produktivnost rada, kako bismo dvoznamenkaste stope rasta plaća ostvarili i u ovoj godini.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Božo Radić/Cropix Boris Kovačev/Cropix Ante Čizmić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Turizam i ugostiteljstvo - svaki drugi zaposleni je strani radnik

 

 

Ante Čizmić/Cropix

Paško Burnać: U onim djelatnostima gdje su strani radnici najzastupljeniji, cijena rada nije se ”srušila”, kao što nam se čini na prvi pogled

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/ruse-li-zaista-strani-radnici-cijenu-rada-i-tko-bi-bio-u-gradevinarstvu-da-nije-stranaca-koji-cine-60-posto-radnika-1356910 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=230e403ae9815530dd4bc04c2925f30b8a976a4b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ru%C5%A1e+li+zaista+strani+radnici+cijenu+rada%3F+I+tko+bi+bio+u+gra%C4%91evinarstvu+da+nije+stranaca%2C+koji+%C4%8Dine+60+posto+radnika%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fruse-li-zaista-strani-radnici-cijenu-rada-i-tko-bi-bio-u-gradevinarstvu-da-nije-stranaca-koji-cine-60-posto-radnika-1356910 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fruse-li-zaista-strani-radnici-cijenu-rada-i-tko-bi-bio-u-gradevinarstvu-da-nije-stranaca-koji-cine-60-posto-radnika-1356910 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO JE ISTINA? [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
BiznisŠTO JE ISTINA?

Ruše li zaista strani radnici cijenu rada? I tko bi bio u građevinarstvu da nije stranaca, koji čine 60 posto radnika?

Piše Paško Burnać
20. siječnja 2024. - 10:42

Potražnja na hrvatskom tržištu rada u mnogim djelatnostima nadilazi ponudu. Problem broj jedan u građevinarstvu, turizmu i ugostiteljstvu, a sve više i u industriji nije više kako prodati proizvod (ili uslugu), niti kako financirati investicije, već kako i gdje pronaći radnu snagu.

Suočeni s takvim stanjem i u nedostatku alternative, poslodavci se sve češće odlučuju za strane radnike. Stranih državljana na stalnom ili privremenom radu u Hrvatskoj prošle godine bilo je ukupno 172.499, pri čemu su 65 posto njih novozaposleni, dok se ostatak odnosi na produljenje dozvola i sezonske radnike.

Puno je uzroka takvom stanju, a još više posljedica. Jedni (ozbiljno) upozoravaju na promjene u strukturi društva, drugi nas (sramotno i potpuno neopravdano) plaše hordama migranata koji u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 08:31