StoryEditorOCM
Biznispunije bušte

Radnici domaće kompanije imaju razloga za slavlje: neto plaće od prosinca rastu za 140 eura, nekima i više

Piše Vijesti SD
9. prosinca 2023. - 21:58

Ovaj je mjesec u Podravki stupio na snagu novi sustav obračuna plaća s novim povećanjem prosječnih primanja, doznaje Danica

Kako je objasnila predsjednica uprave Podravke Martina Dalić, plaće radnika već za prosinac mjesečno će porasti između 150 i 250 eura bruto, dok će dijelu zaposlenih, nakon ispravljanja nepravednih koeficijenata u odnosu na složenost posla, taj rast biti i veći.

Tako će prosječna neto primanja zaposlenika Podravke u prosincu ove godine biti otprilike 20 posto veća nego potkraj prošle godine, ali i 40 posto veća u odnosu na prosinac predlani, tumači čelnica koprivničke kompanije.

Podravka je ove godine dvaput povećavala plaće, a otkako je Martina Dalić došla na čelo kompanije početkom 2021. plaće su do danas povećavane čak pet puta. Tijekom cijele iduće godine prosječna bruto plaća bit će, kažu, veća oko 15 posto nego ove.

Primanja u Belupu

Ako će plaće u Podravki d.d. u prosjeku iduće godine rasti 15 posto, u bruto iznosu za matičnu tvrtku u kojoj je zaposleno oko 3250 ljudi trebat će izdvojiti ukupno oko 66 milijuna eura godišnje. To je oko devet milijuna eura više nego ove godine.

Izdaci za neto plaće pritom bi trebali rasti za oko sedam milijuna eura. Prosječna neto plaća – ovo je samo naša gruba procjena – iduće bi godine trebala iznositi 1060 eura, a ove bi godine prosjek mogao iznositi otprilike 920 eura (s povećanjem u prosincu). Dakle, povećanje je oko 140 eura.

Zaposlenici Belupa ove su godine u prosjeku primali oko 1400 eura neto, a iduće bi – grubo procjenjujemo na osnovi dostupnih službenih brojki iz financijskih izvještaja – mogli dobivati oko 1500 eura. Odnosno, 100-tinjak eura više, zaključuje Danica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 02:20