stdClass Object ( [id] => 1194750 [title] => Debeljak nije sjedio prekriženih ruku: na sudu je od Danske do Bugarske, a Hrvatsku tuži za 120 milijuna kuna! Od ukupne brojke postupaka koje vodi zavrtjet će vam se u glavi [alias] => debeljak-nije-sjedio-prekrizenih-ruku-na-sudu-je-od-danske-do-bugarske-a-hrvatsku-tuzi-za-120-milijuna-kuna-od-ukupne-brojke-postupaka-koje-vodi-zavrtjet-ce-vam-se-u-glavi [catid] => 244 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Brodosplit" je završio u predstečajnom postupku i na jesen će pokušati sklopiti nagodbu sa svojim vjerovnicima: da mu dio dugova posuše, a dio reprogramiraju na dulje vrijeme. Pa tko što uhvati...

Dotad će se već znati i što je s nizom poduzeća iz škverskog sustava, a mnoga su na rubu bankrota zbog neplaćanja i dugotrajne blokade računa, zbog čega se na Trgovačkom sudu u Splitu vode brojni postupci za pokretanje stečaja u tim Debeljakovim tvrtkama kćerima. Već idući tjedan održat će se stečajna ročišta za njih desetak. Mahom su bez imovine, samo s radnicima i dugovima.

O tomu više za nekoliko dana.

Ali zato smo zavirili u dopunjeni "Brodosplitov" popis postupaka koje vodi pred sudovima i/ili javnopravnim tijelima. Kobasičast je to dokument koji se proteže na 34 stranice i navodi ukupno 351 postupak. Prava gusta prašuma koju bi trebalo srediti i raskrčiti, čime će se pozabaviti strane u postupku.

Radnički sporovi

Kako to otprilike izgleda, koliko je postupaka u tijeku, o kojim vrijednostima govorimo i slično, nastojat ćemo sažeto iznijeti i opisati. Tek da osjetite atmosferu.

Radnicima će možda biti najzanimljiviji sporovi koji se tiču njih. Takvih je – po "Brodosplitovu" popisu – četrdeset. Obično su u pitanju utuženi otkazi ugovora o radu ili sporni iznosi radničkih otpremnina. Na primjer: I.M. iz Splita (nema smisla ljudima iznositi pun identitet pa dajemo samo inicijale) vodi 300.000 kuna tešku parnicu protiv brodogradilišta držeći da je nezakonito ostao bez posla.

Iznosi su različiti jer su takvi i slučajevi. Tako je J.M. iz Zelova tužio škver radi isplate 9139,79 kuna. Zanimljiv je i primjer tužbe koju je protiv BIS-a podnio Sindikat metalaca Hrvatske zbog "nadomještanja suglasnosti za otkaz". U nerijetkim slučajevima, Debeljakov škver tužili su radnici, najvjerojatnije za neuplaćene mirovinske doprinose, budući da se uz broj predmeta navodi i oznaka HZMO.      

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Teško se probijati kroz puste tablice u kojima je "Brodosplit" najčešće u ulozi tuženika i ovršenika. Iako ima slučajeva gdje je Debeljakova brodograđevna tvrtka tužitelj ili ovrhovoditelj.

Svote su ponekad simbolične i čini se neobičnim da se ikomu isplati natezati se s "Brodosplitom", ali takvi primjeri zorno govore o ugođaju oko tvrtke koja zapošljava gotovo 2000 radnika, ostvaruje stotine milijuna kuna dobiti ili je kapitalizirana u milijardama kuna, kako to voli isticati njezin samoborski vlasnik, istodobno se nalazeći u teškom ponoru nelikvidnosti.

Evo: pod rednim brojem 69, navodi se da je škver ovršenik, a postupak je pokrenula Financijska agencija (Fina) radi isplate čitavih – 375,00 kuna.

Nije ni Debeljak sjedio prekriženih ruku. Tako je u parničnom postupku tužio Republiku Hrvatsku tražeći isplatu više od 120 milijuna kuna. Koliko je poznato, vlasnik posrnuloga splitskog brodogradilišta zaključio je da mu je država svojedobno "bez osnove" naplatila poreza i doprinosa u tranzicijskom razdoblju privatizacije škvera.

A, podsjetimo, ukupan iznos doprinosa države restrukturiranju škvera bio je 7,9 milijardi kuna, od čega je 1,5 milijardi kuna "Brodosplitu" uplaćeno u novcu nakon potpisa kupoprodajnog ugovora s Debeljakom. Pri čemu je, realno, država za 2,8 milijardi kuna dodatno otkupila pomorsko dobro, iako se to smatra doprinosom brodogradilišta vlastitu restrukturiranju.

Ne zaboravimo i da je Državni ured za reviziju 2017. godine istaknuo da "Brodosplit" "primljenu potporu ne koristi namjenski, te ne ostvaruje unos vlastitog doprinosa troškovima restrukturiranja", što su Debeljakovi ljudi u škveru nastojali demantirati.

Rekordna tužba - kontra države

Koliko se vidi iz popisa "Brodosplitovih" sudskih postupaka – ovaj, netom spomenuti, protiv Republike Hrvatske mogao bi biti rekordan po iznosu.

Škver je u sporovima na svim domaćim sudovima. S domaćim i stranim pojedincima, institucijama, organizacijama, ustanovama, tvrtkama, državom. Ali i na međunarodnim sudištima ili arbitražama s brojnim inozemnim partnerima.

Ilustracije radi: u sporu s hrvatskim Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u vezi s električnim i elektroničkim otpadom, škver je tuženik u čak 24 upravna postupka (pa se žalio protiv izdanih Fondovih rješenja) ukupne vrijednosti veće od 130.000 kuna. A pojedinačni iznosi kreću se od simboličnih 111 kuna pa do blizu 20.000.

Ili: u tri prekršajna postupka, Carinska uprava utužila je oko 80.000 kuna za carinske prekršaje.

Prava je zanimljivost da je "Brodosplit" u popisu sudskih postupaka naveo i jedan kazneni. Očito je podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu – u svojstvu oštećenika – za pretrpljenu štetu "tešku" 95 milijuna kuna (13 milijuna eura), kako sami navode.

Prijavili su Erika i Mikaela Kraffta iz Monaka, te njihovu tvrtku "Star Clipper" s Bahama, za prijevaru u gospodarskom poslovanju. Da ne zalazimo u previše detalja, riječ je o brodovlasnicima koji su s Debeljakom bili završili na arbitraži oko jedrenjaka "Golden Horizon" (ex "Flying Clipper"). Škveru je ostao nedovršeni brod, a obitelj Krafft dobila je pravo povrata avansa i odštetu, sve skupa oko 13 milijuna eura.

Koliko Debeljaka žulja slučaj jedrenjaka za kružna putovanja, vidljivo je iz istog popisa: na više sudišta u zemlji i inozemstvu tužio je Kraffta: u Haagu, Frejusu, Draguignanu. Nizozemskoj i Francuskoj. A monegaški brodovlasnici mu uzvraćaju nizom tužbi u Rotterdamu, Splitu, Zagrebu...

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

U sporu je "Brodosplit" s austrijskim "Strabagom" i grčkim "Avaxom". Vjerojatno su u pitanju odnosi na pelješkim gradilištima pristupnih cesta, gdje je škver bio podizvođač Grcima na mostu Ston i vijaduktu Prapratno.

Tužili su i vladu Hercegbosanske županije u Livnu.

Pa beogradsku Jugobanku, glavnu splitsku filijalu, u likvidaciji, a u vezi sa stečajnom masom. Parnica se vodi radi proglašenja prethodne bančine ovrhe protiv škvera nedopuštenom: u pitanju je 8,5 milijuna kuna.

Tužbe diljem svijeta

Nemoguće je i besmisleno nizati dalje sve te puste sporove. Ima ih s Dancima, Nizozemcima, Bugarima, Talijanima, Nijemcima, Fincima, Švicarcima. S Državnim inspektoratom, novinama i televizijama, zaštitarima, Ministarstvom poljoprivrede, Studentskim centrom, Zavodom za javno zdravstvo u Splitu, "Vodovodom", "Narodnim novinama", "Stanoupravom"...

Negdje je škver tuženik, negdje je pod ovrhom, ali ni Debeljak nije spavao: tužio je gdje god i koga je mogao, odavde do rubova poznatog svijeta. Imate osjećaj, mrvu karikiramo, da je završio na sudu s kim god da je bio u bilo kakvom poslovnom kontaktu!

"Brodosplit" je Trgovačkom sudu uputio i popis postupaka pred sudovima i/ili javnopravnim tijelima koji su okončani ali se i dalje vode u sustavu e-komunikacije. Takvih je ukupno 203.

Uh, boli glava.

---

BIS-u sporni porezi i doprinosi

Evo što kažu na Trgovačkom sudu:

"Kod ovog suda u tijeku je parnični postupak između Brodograđevne industrije Split, kao tužitelja, protiv tužene Republike Hrvatske radi isplate iznosa od 120.862.080,00 kn. Tužitelj smatra da je tužena RH navedeni iznos stekla bez osnove jer je naplatila poreze i doprinose u tranzicijskom razdoblju od 1. siječnja 2012. do 28. veljače 2013. godine, tj. nakon podnošenja ponude tvrtke DIV iz Samobora do sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica između DIV Brodogradnje, kao kupca, i tužene, kao prodavatelja dionica BIS-a. Postupak je na temelju zajedničkog prijedloga stranaka bio u zastoju dva mjeseca radi pokušaja mirnog rješenja spora."

---

---

Sjećate se polarnog kruzera?

Sjećate li se priče o polarnom kruzeru "Ultramarine" (novogradnja 487), vrijednom 106 milijuna eura? Američki partner pobjegao je bio početkom travnja 2021. godine glavom bez obzira iz škvera: isplovili su naprasito s nedovršenim zakasnjelim brodom – da ga izvuku, da im ga Debeljak ne blokira – i uputili se s krstašem ravno u tršćansko brodogradilište, pa u crnogorski škver, srediti sve ono što je "Brodosplit" propustio. Trajalo je to barem mjesec dana. Dok je Debeljak govorio kako je sve u redu, a brod uredno predan i naplaćen.

E, pa onda da znate: Amerikanci su ("Vinson Expeditions LLC") dali "Brodosplit" na londonsku arbitražu tražeći šest milijuna eura naknade. Naravno, Debeljak se odmah javio kao protutužitelj.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Proučili smo ‘Brodosplitov‘ popis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Proučili smo ‘Brodosplitov‘ popis 2 0 6810 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-18 13:16:39 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-22 20:09:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-22 20:09:06 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 33 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 244 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz poslovnog sektora [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, poslovni sektor, biznis, business [secure] => 0 [page_title] => Biznis [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/18\/22097936.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/18\/22097932.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/18\/22097926.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Ante \u010cizmi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u0160kver je u sporovima na svim doma\u0107im sudovima. Ali i na me\u0111unarodnim sudi\u0161tima ili arbitra\u017eama s brojnim inozemnim partnerima<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1254","hd_22097936_1920.jpg":"1920x1080","k_22097936_1280.jpg":"1280x1280","k_22097936_1024.jpg":"1024x1024","k_22097936_640.jpg":"640x640","k_22097936_480.jpg":"480x480","k_22097936_340.jpg":"340x340","k_22097936_220.jpg":"220x220","o_22097936_1280.jpg":"1280x836","o_22097936_1024.jpg":"1024x668","o_22097936_640.jpg":"640x418","o_22097936_480.jpg":"480x313","o_22097936_340.jpg":"340x222","o_22097936_220.jpg":"220x143","h_22097936_1280.jpg":"1280x854","h_22097936_1024.jpg":"1024x683","h_22097936_640.jpg":"640x427","h_22097936_480.jpg":"480x320","h_22097936_340.jpg":"340x227","h_22097936_220.jpg":"220x147","pp_22097936_1280.jpg":"1006x1280","pp_22097936_1024.jpg":"805x1024","pp_22097936_640.jpg":"503x640","pp_22097936_480.jpg":"377x480","pp_22097936_340.jpg":"267x340","pp_22097936_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1163","hd_22097932_1920.jpg":"1920x1080","k_22097932_1280.jpg":"1280x1280","k_22097932_1024.jpg":"1024x1024","k_22097932_640.jpg":"640x640","k_22097932_480.jpg":"480x480","k_22097932_340.jpg":"340x340","k_22097932_220.jpg":"220x220","o_22097932_1280.jpg":"1280x775","o_22097932_1024.jpg":"1024x620","o_22097932_640.jpg":"640x387","o_22097932_480.jpg":"480x290","o_22097932_340.jpg":"340x205","o_22097932_220.jpg":"220x133","h_22097932_1280.jpg":"1280x854","h_22097932_1024.jpg":"1024x683","h_22097932_640.jpg":"640x427","h_22097932_480.jpg":"480x320","h_22097932_340.jpg":"340x227","h_22097932_220.jpg":"220x147","pp_22097932_1280.jpg":"1006x1280","pp_22097932_1024.jpg":"805x1024","pp_22097932_640.jpg":"503x640","pp_22097932_480.jpg":"377x480","pp_22097932_340.jpg":"267x340","pp_22097932_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_22097926_1920.jpg":"1920x1080","k_22097926_1280.jpg":"1280x1280","k_22097926_1024.jpg":"1024x1024","k_22097926_640.jpg":"640x640","k_22097926_480.jpg":"480x480","k_22097926_340.jpg":"340x340","k_22097926_220.jpg":"220x220","o_22097926_1280.jpg":"1280x852","o_22097926_1024.jpg":"1024x682","o_22097926_640.jpg":"640x426","o_22097926_480.jpg":"480x319","o_22097926_340.jpg":"340x226","o_22097926_220.jpg":"220x146","h_22097926_1280.jpg":"1280x854","h_22097926_1024.jpg":"1024x683","h_22097926_640.jpg":"640x427","h_22097926_480.jpg":"480x320","h_22097926_340.jpg":"340x227","h_22097926_220.jpg":"220x147","pp_22097926_1280.jpg":"1006x1280","pp_22097926_1024.jpg":"805x1024","pp_22097926_640.jpg":"503x640","pp_22097926_480.jpg":"377x480","pp_22097926_340.jpg":"267x340","pp_22097926_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7531256 Threads: 2 Questions: 1608681493 Slow queries: 4773937 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110723934 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 244 [name] => Biznis [alias] => biznis [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/biznis ) ) [link] => /vijesti/biznis/debeljak-nije-sjedio-prekrizenih-ruku-na-sudu-je-od-danske-do-bugarske-a-hrvatsku-tuzi-za-120-milijuna-kuna-od-ukupne-brojke-postupaka-koje-vodi-zavrtjet-ce-vam-se-u-glavi-1194750 [printLink] => /vijesti/biznis/debeljak-nije-sjedio-prekrizenih-ruku-na-sudu-je-od-danske-do-bugarske-a-hrvatsku-tuzi-za-120-milijuna-kuna-od-ukupne-brojke-postupaka-koje-vodi-zavrtjet-ce-vam-se-u-glavi-1194750?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 362802 [name] => Tomislav Debeljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-debeljak [link] => /tag/tomislav-debeljak ) [1] => stdClass Object ( [id] => 483541 [name] => div grupa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => div-grupa [link] => /tag/div-grupa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 224862 [name] => Brodosplit [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => brodosplit [link] => /tag/brodosplit ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Proučili smo ‘Brodosplitov‘ popis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Debeljak nije sjedio prekriženih ruku: na sudu je od Danske do Bugarske, a Hrvatsku tuži za 120 milijuna kuna! Od ukupne brojke postupaka koje vodi zavrtjet će vam se u glavi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/22097936.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ante Čizmić/Cropix [mainImageDesc] =>

Škver je u sporovima na svim domaćim sudovima. Ali i na međunarodnim sudištima ili arbitražama s brojnim inozemnim partnerima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/22097936.jpg [title] =>

Škver je u sporovima na svim domaćim sudovima. Ali i na međunarodnim sudištima ili arbitražama s brojnim inozemnim partnerima

Ante Čizmić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/22097932.jpg [title] => Ante Čizmić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/18/22097926.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

"Brodosplit" je završio u predstečajnom postupku i na jesen će pokušati sklopiti nagodbu sa svojim vjerovnicima: da mu dio dugova posuše, a dio reprogramiraju na dulje vrijeme. Pa tko što uhvati...

Dotad će se već znati i što je s nizom poduzeća iz škverskog sustava, a mnoga su na rubu bankrota zbog neplaćanja i dugotrajne blokade računa, zbog čega se na Trgovačkom sudu u Splitu vode brojni postupci za pokretanje stečaja u tim Debeljakovim tvrtkama kćerima. Već idući tjedan održat će se stečajna ročišta za njih desetak. Mahom su bez imovine, samo s radnicima i dugovima.

O tomu više za nekoliko dana.

Ali zato smo zavirili u dopunjeni "Brodosplitov" popis postupaka koje vodi pred sudovima i/ili javnopravnim tijelima. Kobasičast je to dokument koji se proteže na 34 stranice i navodi ukupno 351 postupak. Prava gusta prašuma koju bi trebalo srediti i raskrčiti, čime će se pozabaviti strane u postupku.

Radnički sporovi

Kako to otprilike izgleda, koliko je postupaka u tijeku, o kojim vrijednostima govorimo i slično, nastojat ćemo sažeto iznijeti i opisati. Tek da osjetite atmosferu.

Radnicima će možda biti najzanimljiviji sporovi koji se tiču njih. Takvih je – po "Brodosplitovu" popisu – četrdeset. Obično su u pitanju utuženi otkazi ugovora o radu ili sporni iznosi radničkih otpremnina. Na primjer: I.M. iz Splita (nema smisla ljudima iznositi pun identitet pa dajemo samo inicijale) vodi 300.000 kuna tešku parnicu protiv brodogradilišta držeći da je nezakonito ostao bez posla.

Iznosi su različiti jer su takvi i slučajevi. Tako je J.M. iz Zelova tužio škver radi isplate 9139,79 kuna. Zanimljiv je i primjer tužbe koju je protiv BIS-a podnio Sindikat metalaca Hrvatske zbog "nadomještanja suglasnosti za otkaz". U nerijetkim slučajevima, Debeljakov škver tužili su radnici, najvjerojatnije za neuplaćene mirovinske doprinose, budući da se uz broj predmeta navodi i oznaka HZMO.      

---

image
Ante Čizmić/Cropix
---

Teško se probijati kroz puste tablice u kojima je "Brodosplit" najčešće u ulozi tuženika i ovršenika. Iako ima slučajeva gdje je Debeljakova brodograđevna tvrtka tužitelj ili ovrhovoditelj.

Svote su ponekad simbolične i čini se neobičnim da se ikomu isplati natezati se s "Brodosplitom", ali takvi primjeri zorno govore o ugođaju oko tvrtke koja zapošljava gotovo 2000 radnika, ostvaruje stotine milijuna kuna dobiti ili je kapitalizirana u milijardama kuna, kako to voli isticati njezin samoborski vlasnik, istodobno se nalazeći u teškom ponoru nelikvidnosti.

Evo: pod rednim brojem 69, navodi se da je škver ovršenik, a postupak je pokrenula Financijska agencija (Fina) radi isplate čitavih – 375,00 kuna.

Nije ni Debeljak sjedio prekriženih ruku. Tako je u parničnom postupku tužio Republiku Hrvatsku tražeći isplatu više od 120 milijuna kuna. Koliko je poznato, vlasnik posrnuloga splitskog brodogradilišta zaključio je da mu je država svojedobno "bez osnove" naplatila poreza i doprinosa u tranzicijskom razdoblju privatizacije škvera.

A, podsjetimo, ukupan iznos doprinosa države restrukturiranju škvera bio je 7,9 milijardi kuna, od čega je 1,5 milijardi kuna "Brodosplitu" uplaćeno u novcu nakon potpisa kupoprodajnog ugovora s Debeljakom. Pri čemu je, realno, država za 2,8 milijardi kuna dodatno otkupila pomorsko dobro, iako se to smatra doprinosom brodogradilišta vlastitu restrukturiranju.

Ne zaboravimo i da je Državni ured za reviziju 2017. godine istaknuo da "Brodosplit" "primljenu potporu ne koristi namjenski, te ne ostvaruje unos vlastitog doprinosa troškovima restrukturiranja", što su Debeljakovi ljudi u škveru nastojali demantirati.

Rekordna tužba - kontra države

Koliko se vidi iz popisa "Brodosplitovih" sudskih postupaka – ovaj, netom spomenuti, protiv Republike Hrvatske mogao bi biti rekordan po iznosu.

Škver je u sporovima na svim domaćim sudovima. S domaćim i stranim pojedincima, institucijama, organizacijama, ustanovama, tvrtkama, državom. Ali i na međunarodnim sudištima ili arbitražama s brojnim inozemnim partnerima.

Ilustracije radi: u sporu s hrvatskim Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a u vezi s električnim i elektroničkim otpadom, škver je tuženik u čak 24 upravna postupka (pa se žalio protiv izdanih Fondovih rješenja) ukupne vrijednosti veće od 130.000 kuna. A pojedinačni iznosi kreću se od simboličnih 111 kuna pa do blizu 20.000.

Ili: u tri prekršajna postupka, Carinska uprava utužila je oko 80.000 kuna za carinske prekršaje.

Prava je zanimljivost da je "Brodosplit" u popisu sudskih postupaka naveo i jedan kazneni. Očito je podnio kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu – u svojstvu oštećenika – za pretrpljenu štetu "tešku" 95 milijuna kuna (13 milijuna eura), kako sami navode.

Prijavili su Erika i Mikaela Kraffta iz Monaka, te njihovu tvrtku "Star Clipper" s Bahama, za prijevaru u gospodarskom poslovanju. Da ne zalazimo u previše detalja, riječ je o brodovlasnicima koji su s Debeljakom bili završili na arbitraži oko jedrenjaka "Golden Horizon" (ex "Flying Clipper"). Škveru je ostao nedovršeni brod, a obitelj Krafft dobila je pravo povrata avansa i odštetu, sve skupa oko 13 milijuna eura.

Koliko Debeljaka žulja slučaj jedrenjaka za kružna putovanja, vidljivo je iz istog popisa: na više sudišta u zemlji i inozemstvu tužio je Kraffta: u Haagu, Frejusu, Draguignanu. Nizozemskoj i Francuskoj. A monegaški brodovlasnici mu uzvraćaju nizom tužbi u Rotterdamu, Splitu, Zagrebu...

---

image
Paun Paunović/Cropix
---

U sporu je "Brodosplit" s austrijskim "Strabagom" i grčkim "Avaxom". Vjerojatno su u pitanju odnosi na pelješkim gradilištima pristupnih cesta, gdje je škver bio podizvođač Grcima na mostu Ston i vijaduktu Prapratno.

Tužili su i vladu Hercegbosanske županije u Livnu.

Pa beogradsku Jugobanku, glavnu splitsku filijalu, u likvidaciji, a u vezi sa stečajnom masom. Parnica se vodi radi proglašenja prethodne bančine ovrhe protiv škvera nedopuštenom: u pitanju je 8,5 milijuna kuna.

Tužbe diljem svijeta

Nemoguće je i besmisleno nizati dalje sve te puste sporove. Ima ih s Dancima, Nizozemcima, Bugarima, Talijanima, Nijemcima, Fincima, Švicarcima. S Državnim inspektoratom, novinama i televizijama, zaštitarima, Ministarstvom poljoprivrede, Studentskim centrom, Zavodom za javno zdravstvo u Splitu, "Vodovodom", "Narodnim novinama", "Stanoupravom"...

Negdje je škver tuženik, negdje je pod ovrhom, ali ni Debeljak nije spavao: tužio je gdje god i koga je mogao, odavde do rubova poznatog svijeta. Imate osjećaj, mrvu karikiramo, da je završio na sudu s kim god da je bio u bilo kakvom poslovnom kontaktu!

"Brodosplit" je Trgovačkom sudu uputio i popis postupaka pred sudovima i/ili javnopravnim tijelima koji su okončani ali se i dalje vode u sustavu e-komunikacije. Takvih je ukupno 203.

Uh, boli glava.

---

BIS-u sporni porezi i doprinosi

Evo što kažu na Trgovačkom sudu:

"Kod ovog suda u tijeku je parnični postupak između Brodograđevne industrije Split, kao tužitelja, protiv tužene Republike Hrvatske radi isplate iznosa od 120.862.080,00 kn. Tužitelj smatra da je tužena RH navedeni iznos stekla bez osnove jer je naplatila poreze i doprinose u tranzicijskom razdoblju od 1. siječnja 2012. do 28. veljače 2013. godine, tj. nakon podnošenja ponude tvrtke DIV iz Samobora do sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica između DIV Brodogradnje, kao kupca, i tužene, kao prodavatelja dionica BIS-a. Postupak je na temelju zajedničkog prijedloga stranaka bio u zastoju dva mjeseca radi pokušaja mirnog rješenja spora."

---

---

Sjećate se polarnog kruzera?

Sjećate li se priče o polarnom kruzeru "Ultramarine" (novogradnja 487), vrijednom 106 milijuna eura? Američki partner pobjegao je bio početkom travnja 2021. godine glavom bez obzira iz škvera: isplovili su naprasito s nedovršenim zakasnjelim brodom – da ga izvuku, da im ga Debeljak ne blokira – i uputili se s krstašem ravno u tršćansko brodogradilište, pa u crnogorski škver, srediti sve ono što je "Brodosplit" propustio. Trajalo je to barem mjesec dana. Dok je Debeljak govorio kako je sve u redu, a brod uredno predan i naplaćen.

E, pa onda da znate: Amerikanci su ("Vinson Expeditions LLC") dali "Brodosplit" na londonsku arbitražu tražeći šest milijuna eura naknade. Naravno, Debeljak se odmah javio kao protutužitelj.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ante Čizmić/Cropix Ante Čizmić/Cropix Paun Paunović/Cropix
Ante Čizmić/Cropix

Škver je u sporovima na svim domaćim sudovima. Ali i na međunarodnim sudištima ili arbitražama s brojnim inozemnim partnerima

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/debeljak-nije-sjedio-prekrizenih-ruku-na-sudu-je-od-danske-do-bugarske-a-hrvatsku-tuzi-za-120-milijuna-kuna-od-ukupne-brojke-postupaka-koje-vodi-zavrtjet-ce-vam-se-u-glavi-1194750 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e2e066a8e709ac02f0af8932f0c41ef56f40a875 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Debeljak+nije+sjedio+prekri%C5%BEenih+ruku%3A+na+sudu+je+od+Danske+do+Bugarske%2C+a+Hrvatsku+tu%C5%BEi+za+120+milijuna+kuna%21+Od+ukupne+brojke+postupaka+koje+vodi+zavrtjet+%C4%87e+vam+se+u+glavi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fdebeljak-nije-sjedio-prekrizenih-ruku-na-sudu-je-od-danske-do-bugarske-a-hrvatsku-tuzi-za-120-milijuna-kuna-od-ukupne-brojke-postupaka-koje-vodi-zavrtjet-ce-vam-se-u-glavi-1194750 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fbiznis%2Fdebeljak-nije-sjedio-prekrizenih-ruku-na-sudu-je-od-danske-do-bugarske-a-hrvatsku-tuzi-za-120-milijuna-kuna-od-ukupne-brojke-postupaka-koje-vodi-zavrtjet-ce-vam-se-u-glavi-1194750 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Proučili smo ‘Brodosplitov‘ popis [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
BiznisProučili smo ‘Brodosplitov‘ popis

Debeljak nije sjedio prekriženih ruku: na sudu je od Danske do Bugarske, a Hrvatsku tuži za 120 milijuna kuna! Od ukupne brojke postupaka koje vodi zavrtjet će vam se u glavi

22. svibnja 2022. - 22:09
Škver je u sporovima na svim domaćim sudovima. Ali i na međunarodnim sudištima ili arbitražama s brojnim inozemnim partnerimaAnte Čizmić/Cropix

"Brodosplit" je završio u predstečajnom postupku i na jesen će pokušati sklopiti nagodbu sa svojim vjerovnicima: da mu dio dugova posuše, a dio reprogramiraju na dulje vrijeme. Pa tko što uhvati...

Dotad će se već znati i što je s nizom poduzeća iz škverskog sustava, a mnoga su na rubu bankrota zbog neplaćanja i dugotrajne blokade računa, zbog čega se na Trgovačkom sudu u Splitu vode brojni postupci za pokretanje stečaja u tim Debeljakovim tvrtkama kćerima. Već idući tjedan održat će se stečajna ročišta za njih desetak. Mahom su bez imovine, samo s radnicima i dugovima.

O tomu više za nekoliko dana.

Ali zato smo zavirili u dopunjeni "Brodosplitov" popis postupaka koje vodi pred sudovima i/ili javnopravnim tijelima. Kobasičast je to dokument koji se proteže na 34 st...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:51