StoryEditorOCM
Ostaloza godinu dana

Predsjednik MOO-a Thomas Bach pozvao na Olimpijske igre u Pariz 203 zemlje, evo koje tri nisu dobile pozivnicu

Piše Hina
26. srpnja 2023. - 16:03

Točno godinu dana do otvaranja Olimpijskih igara u Parizu, predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomas Bach službeno je na Igre pozvao 203 zemlje, ali ne Rusiju i Bjelorusiju.

Na svečanoj ceremoniji u sjedištu "Paris 2024", predsjednik MOO-a Thomas Bach je službeno pozvao Nacionalne olimpijske odbore (NOC) i njihove najbolje sportaše sudjelovati na Igrama XXXIII. olimpijade koje će se održati od 26. srpnja do 11. kolovoza 2024. godine.

Bach je pritom simbolično uručio pozivnice predsjednicima i predstavnicima NOO-a Grčke, kao domovine Olimpijskih igara, te zemalja domaćina nedavnih i nadolazećih Olimpijskih igara, zatim Olimpijskih igara mladih, kao i Olimpijskim timu izbjeglica MOO-a.

Ukupno su pozivnice za Pariz 2024. poslane na adrese 203 NOO-a koja ispunjavaju uvjete, ali ne i Rusiji i Bjelorusiji. Gvatemala također nije pozvana, suspendirana je od listopada 2022. zbog političkog uplitanja u rad nacionalnog olimpijskog odbora.

MOO je ranije najavio da će donijeti odluku o sudjelovanju pojedinačnih, neutralnih sportaša s ruskom ili bjeloruskom putovnicom, u skladu s preporukama za međunarodne saveze i organizatore međunarodnih sportskih događaja.

Očekuje se da će odluka o tome mogu li ruski i bjeloruski sportaši sudjelovati na OI 2024. godine, biti donesena na zasjedanju MOO-a u Mumbaiju u listopadu.

Govoreći na ceremoniji, predsjednik Bach izrazio je svoje uzbuđenje poželjevši dobrodošlicu svijetu u Pariz za ono što će biti "nova era" za Olimpijske i Paraolimpijske igre, kao prve planirane i isporučene u skladu s reformama Olimpijske agende 2020.

- Danas, godinu dana od Olimpijskih igara u Parizu 2024., slavimo novu etapu u ovoj velikoj olimpijskoj povijesti koja je naša - rekao je predsjednik MOO-a.

- S Olimpijskim igrama u Parizu 2024. doista se možemo veseliti dolasku nove ere Olimpijskih igara. Ove će OI biti inkluzivnije, mlađe, urbanije i održivije. Ovo će biti prve Olimpijske igre održane uz savršenu ravnopravnost spolova. Na ovaj način i na mnoge druge načine, možemo očekivati ​​Olimpijske igre koje su u skladu s našom Olimpijskom agendom od početka do kraja - poručio je Bach.

- U našem krhkom svijetu sa sukobima, podjelama i ratovima, potrebna nam je ova ujedinjujuća snaga više nego ikad. Olimpijske igre uvijek moraju graditi mostove, Olimpijske igre nikada ne smiju podizati zidove - dodao je.

Godinu dana uoči OI u Parizu organizatori su u Port de la Bourdonnaisu ispod Eiffelovog tornja, odakle turisti često započinju svoje krstarenje rijekom Seinom, postavili sat koji će odbrojavati vrijeme do početka Olimpijskih igara 2024.

Sat je dizajniran tako da podsjeća na službeni logo Igara.

- Nije važno jeste li sportaš ili navijač. Godinu dana prije Igara, emocije su se počele gomilati i razmišljamo samo o ovom događaju - poručio je predsjednik Organizacijskog odbora Igara Tony Estanguet.

Dan ranije Organizacijski odbor je predstavio olimpijsku baklju, čiji je autor francuski dizajner Mathieu Lehanneur.

- Po prvi put u svojoj povijesti, baklja se bavi savršenom simetrijom, govoreći nam jasnije o jednakosti. Želio sam da bude iznimno čista, ikonična, gotovo elementarna. Jednostavno poput crtice i fluidno poput plamena - rekao je.

Bit će to prva baklja u povijesti Igara koja će se koristiti i za Olimpijske i za Paraolimpijske igre. Prošli dizajni imali su zajedničke sličnosti, ali su se razlikovali u obliku i boji.

- Ovo je dio strategije organizacijskog odbora za izgradnju mostova između Olimpijskih i Paraolimpijskih igara - naglasio je Estanguet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:35