StoryEditor

EP u plivanju: Čavić suspendiran zbog majice "Kosovo je Srbija"

Piše PSD.
21. ožujka 2008. - 11:13

Srpski plivač Milorad Čavić suspendiran je sa Europskog prvenstva u plivanju u velikim bazenima zbog nošenja majice na kojoj je pisalo “Kosovo je Srbija”. Tako je, naime, odlučila disciplinska komsija koju je sazvao Izvršni odbor LEN -a.

Prekjučer održani sastanak je trajao od 21.30 sati pa sve do ponoći.Na njemu su saslušani Čavić i sportski direktor srpske reprezentacije Mladen Kapor. Odluka je obznanjena u petak ujutro.

No, krenimo redom. Čavić je nakon što je pobijedio u utrci na 50 metara delfin i ujedno oborio europski rekord, na dodjeli medalja nosio crvenu majicu sa spornim natpisom, a ujedno je bio ogrnut zastavom. Na prvi dosluh izgledalo je kako je srpski plivač prekršio samo pravilo o nenošenju službene opreme za vrijeme ceremonije, zbog čega mu je uručena i opomena od glavnog suca.

No, predsjednik organizacijskog odbora Eric Van Heijnigen je ubrzo nakon toga podnio tužbu LEN odboru.

Brzo su reagirali, te je sazvan dugi sastanak gdje je Čavić skupa sa direktorom reprezentacije saslušan.
- Samo sam iznio mišljenje svog naroda i ništa drugo. To je za mene bespredmetno. Srbija je u raspadu i želio sam na taj način dati podršku. Nije baš da će upravo ta moja majica promijeniti mišljenje svijeta – kazao je europski rekorder na 50 metara delfin.

Svejedno, svjetski plivački moćnici nisu se složili s time, te su ga kaznili suspenzijom zbog toga jer je promicao političke ideje čime je prekršio LEN-ova pravila o sigurnosti i osiguranju na natjecanjima. Zbog toga je kažnjen i srpski plivački savez, i to novčanom kaznom od 7 tisuća eura, a neslužbeno doznajemo kako će se cijeli slučaj uplesti i srpska vlada.

Do izjave Čavića iznimno je teško doći, čak je i Poljska televizija žurno reagirala, i zatražila intervju, ali bezuspješno.

No, srpski kolega koji mu je i uručio vijest je kazao kako ga je sve izmorilo, već je prije planirao odustati od 100 metara slobodno, a ovako će propustiti cijelo natjecanje.

No, to Čaviću, koji živi i studira u Americi kod trenera Mikea Bottoma, i ne znači toliko budući da je fokusiran isključivo na Olimpijske igre.

U svijetu plivanja poznata su još dva slična slučaja kada su plivači kažnjeni jer nisu poštovali pravila odjevanja. Prvi je “buletu” platio proslavljeni američki olimpijac Mark Spitz jer je nosio tenisice Adidas, dok je kolega Duje Draganje, Gary Hall također kažnjen jer se na startu pojavio u boksačkom ogrtaču.

                                                                                                                 V.OZRETIĆ

Izdvojeno

06. kolovoz 2020 00:30