stdClass Object ( [id] => 1383917 [title] => Stvorio je niz europskih nogometnih zvijezda i bio pomoćnik Henryju: ‘Ne možeš nikad reći ‘ne‘ klubu kao što je Hajduk‘ [alias] => stvorio-je-niz-europskih-nogometnih-zvijezda-i-bio-pomocnik-henryju-ne-mozes-nikad-reci-ne-klubu-kao-sto-je-hajduk-1483337 [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Niz zanimljivih nogometnih predavanja u organizaciji nogometne zajednice City of Football u Splitu nastavilo je još jedno veliko ime europske nogometne scene. Sedmi po redu Football Meetup za temu je imao razvoj i rezultat u mlađim kategorijama, a sve koji su nogometom vezani direktno ili indirektno u Ambasadoru je s temom upoznao João Tralhão.

Ako vam njegovo ime još ne zvoni, riječ je o treneru koji je ‘odgajao‘ neke od najpoznatijih nogometnih imena današnjice kao što su Renato Sanches, Bernardo Silva, João Cancelo, Gonçalo Guedes, Rúben Dias i João Félix. Iscrpnu prezentaciju njegovog dosadašnjeg rada publika je pratila koncentrirano unutar sat i pol bez pauze, a mogli bi kazati da je to bilo i sažeto s obzirom na to da se radi o 19 godina rada u Benfici te rada u seniorskom nogometu van Portugala. Bio je i pomoćnik Thierryju Henryju u Monacu te Nuriju Sahinu u Antalyasporu, a imao je i samostalnu epizodu u portugalskom Vilafranquenseu. 

Tralhão je temeljit i analitičan u izričaju, a na svako pitanje ima i spreman detaljan odgovor te je voljan dijeliti svoje iskustvo i znanje s drugima. Na dojam onog što smo čuli na Football Meetupu dogovorili smo se s Tralhãom sastati dan kasnije na istom mjestu. Mogli bi kazati i simboličnom mjestu koje je bilo u vlasništvu jednog od njegovih idola, pokojnog velikana Tomislava Ivića. Baš kako je i prezentacija bila opsežna i koncizna, razgovor s njim je bio detaljniji, a da je bilo još vremena mogli bi vam ga prepričavati u više nastavaka. Ovako smo ga razdijelili na dva u kojima ćemo vas upoznati s njegovim radom u drugom, a u ovom uvodnom o njegovom poznavanju Hajduka i potencijalnim ambicijama na Poljudu.

---

image

Thierry Henry i Tralhão veliki su prijatelji

Franck Fife/Afp
---

Veza Hajduka i Benfice

Rekli ste mi da vam je bio izazov otići iz Benfice raditi u druge države i klubove. Bi li vam onda možda bio izazov i doći ovdje u Split te preuzeti klupu Hajduka?

- Ne možeš nikad reći ne klubu kao što je Hajduk. Nikad. Ako kao trener kažeš ne klubu kao Hajduk, onda nešto je krivo s tobom. Hajduk je veliki klub. Odrastao sam gledajući nogomet, rođen sam 80-ih i iz tog perioda znam za Hajduk te ga pamtim kao veliki klub. Sjećam se i igrača tog vremena poput Bake Sliškovića. Veliki sam ljubitelj nogometa i ako ne znaš hrvatske igrače i klubove te za Hajduk onda nisi ni neki obožavatelj igre. Sjećam se naravno i dobrih trenera poniklih iz Hajduka posebice Tomislava Ivića koji je jako cijenjen u Portugalu. Tako da gledajući sveukupno naravno da ne možeš kao trener kazati ne klubu kao što je Hajduk. To je veliki klub, pun potencijala za biti još veći. Sad mislim da je uspavani div, a kad imate takav projekt uspavanog diva to se uklapa u moja očekivanja. Ne želim biti u nogometu samo radi novca ili da bi me svi znali. Želim biti u nogometu netko tko gradi. Netko tko se razvija s klubom i projektom. Zato sam jako strpljiv i uvjeren u svoje ideje, a zato i ako me u nekom trenutku klub poput Hajduka pozove da dođem uvijek ću kazati da. S druge strane i navijači su posebni.

Znate za povezanost navijača Benfice i Hajduka?

- Naravno. Ovo je stvarno poseban klub što vidite na svakom koraku. Kad dolazite iz zračne luke do grada svugdje vidite Hajdukov grb i ljubav navijača prema klubu. Prošle godine sam pratio Ligu prvaka mladih i bio sam oduševljen time koliko je navijača pratilo utakmice završnicu u Ženevi. Zato mislim da je potencijal ovog kluba velik i može ponovno postati jako važan u Europi. Takav projekt bi me motivirao da dođem i da im pomognem da to ostvare.

Bilo je kontakta

Čuli smo da je kontakta već bilo, ali prije nekoliko godina...

- Da bilo je to prije tri godine kad sam napuštao Monaco. Imao sam želju doći, ali moja povezanost s Thierryjem je bila velika. Kad smo napustili Monaco imali smo dogovor da krenemo u zajedno u novi projekt. Imao sam puno poziva i ponuda za biti glavni trener u to vrijeme između ostalog u Engleskoj, Portugalu, Španjolskoj i u Hajduku. Međutim rekao sam ne jer sam bio vezan za Henrryja. Za mene u nogometu najvažnija stvar karakter, a ja sam bio odan njemu i čekao sam s njim novi izazov jer za mene je riječ sve. Dao sam mu riječ da ćemo ići skupa u novi projekt, ali nažalost se to nije dogodilo jer sam imao jedan obiteljski problem. On je otišao u Kanadu, ali ja nisam mogao zbog obitelji. Ipak je obitelj na prvom mjestu i moja je odluka bila ne ići tada. 

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Jeste li sad otvoreni za razgovore ako dobijete poziv s Poljuda?

- Da, sad sam slobodan. Mislim da smo napravili svi zajedno sjajan posao u Antalyasporu u Turskoj. Ljudi tamo su bili zadovoljni s onim što sam radio i neki od njih su me već pitali bi li se vratio ovog puta ne kao pomoćnik, nego kao glavni trener. Međutim, nisam samo zainteresiran za takvu vrstu posla. Želim biti involviran u cijeli projekt na mjestu gdje mislim da mogu stvarno utjecati na nešto i napraviti nešto drugačije. Vjerujem da bi prihvatili neki posao kao trener u klubu morate imati sigurnost da možete utjecati i pomoći im da budu bolji. Zato osobno čekam pravu priliku za nastavak karijere. Već sam rekao da sam privilegiran zbog ranijeg rada, a imam neke i ponude. No, čekam onu pravu zbog koje ću sam sebi kazati da imam dobar osjećaj da ću tu ostaviti neki trag. Tako da sam u ovom trenutku potpuno slobodan razgovarati sa svima.

Što se dogodilo Ferru?

U momčadi Hajduka je trenutno i Ferro, branič kojeg ste vodili kao trener kroz razne kategorije. Tijekom mlađih kategorija bio je dio stoperskog para s Rubenom Diasom koji je danas u Manchester Cityju, a na tim razinama znalo se govoriti i da je bolji od njega. Gdje je po vama ‘zapeo‘ taj njegov razvoj?

- Kad gledate kvalitetu igre s loptom uvijek ćete prvo ići u smjeru Ferra prije nego Rubena Diasa, ali talent za mene znači više od tehničkog dijela. Obojica su bili jako talentirani igrači i siguran sam da su bili u grupi najboljih braniča koje sam vodio tijekom 23-godišnje karijere, a trenirao sam puno talentiranih igrača. Oni su jako posebni igrači, različiti, ali posebni. Odrasli su zajedno kroz mlađe kategorije. Ruben ima neke kvalitete koje Ferro nema i obrnuto, a u paru su bili odlični kroz mlađe kategorije te kasnije i na seniorskoj razini osvojivši titulu prvaka s Benficom. Mogu vam kazati za Ferra slično kao što sam rekao i za Hajduk. On je uspavani div koji može puno bolje. Vjerujem puno u njegove kvalitete, poseban je igrač i morate voditi računa o njemu. S njim treba znati komunicirati tako da izvučete najbolje iz njega. Kad on osjeti da ste tu uz njega i da mu pomognete možete ga vezati za svoj projekt, a onda ćete i dobiti jednog od najboljih stopera.

Većina vidi da posjeduje velike kvalitete u izgradnji igre i općenito igri s loptom iz zadnje linije za HNL, ali isto tako vide problem u njegovom defenzivnom dijelu i duel igri...

- Ne bih rekao da je slab nego da niste još vidjeli najbolje od njega dosad. Kažem to svakome tko me pita za njega. Pitaju me to i navijači Hajduka, a to je ona strast koju volim jer pomaže klubu da bi bio bolji. Naravno da oni zahtijevaju, a kad navijači zahtijevaju i imaju visoka očekivanja od igrača mislim da je to dobro. Smatram da je to dobro okruženje koje od igrača traži bolje izvedbe. Drugi dio je da morate znati raditi s takvim tipom igrača kao što je Ferro. Već smo zaključili da posjeduje veliki talent i mora biti uključen u sve što radite. Dakle mora imati jasnu ideju igre s kojom želite da vaša momčad igra, ne kažem da to ovdje treneri nemaju, ali znam Ferra i da je tip koji daje najbolje od sebe kad se njime bavite na pravi način. On je jako dobar stoper, ofenzivno jedan od najboljih koje možete pronaći, ali obrambeno ako zna što treba raditi po uputi trenera i osjeti sinkroniziranost momčadi onda ćete vidjeti i drugačijeg Ferra.

Pratio je ‘bile tiće‘ u Ligi prvaka

Rekli ste da pratite utakmice natjecanja iz raznih dijelova svijeta, a zaključili smo da je tu uključen i Hajduk. Što mislite o trenutnom sastavu igrača u klubu te ostvarenim rezultatima?

- To je momčad puna kvalitete. Kad vidite momčad Hajduka vidite savršen miks iskustva i mladosti. Gledajući koje iskusne igrače momčad ima osjećate da klub mora dosegnuti veću razinu. S ovim igračima vrijeme je da se osvoji nešto. Hajduk mora osvojiti nešto i klub kao Hajduk ne može potrošiti toliko vrijeme bez titule ili da ne učini nešto u Europi. Vjerujem da je ova grupa puna želje osvojiti nešto i pokoriti nešto za klub, navijače i grad. Sviđaju mi se i mladi igrači koji su u momčadi. Već sam spomenuo kako sam pratio prošle godine Ligu prvaka mladih, a tu sam vidio od Hajdukovih juniora neke utakmice na razini prve momčadi. To su sve igrači velike kvalitete. Hrvatska liga nije lagana i znam koliko je kompetitivna te kvalitetu momčadi koja je velika. Nije ju lako osvojiti, ali klub kao Hajduk ne može potrošiti toliko vremena bez titule. Klub je velik, kao i navijači, uvjeti su dobri, igrači kvalitetni i mislim da se samo treba slijediti pravac prema tom trofeju. Po meni je ta sljedeća titula jako blizu.

Spomenuli ste i mlađe igrače koje ste pratili u Ligi prvaka mladih. Bi li izdvojili nekog posebno da vam se svidio?

- Ne želim izdvajati nikoga posebno jer smatram da nije pravedno. Sviđa mi se cijela momčad i rad koji je iza njih. Da bi došli u finale trebate imati i sreće te vjerovanje kao i kvalitete. Morate biti snažni kao grupa da bi stigli do finala. To govorim iz iskustva kao netko tko je vodio momčad dva puta do finala Lige prvaka mladih i igrao to natjecanje pet puta s Benficom. Sve momčadi u tom natjecanju su jako dobro pripremljene i kompetitivne. Treneri su tu isto napravili sjajan posao jer oni su odgovorni za spajanje tih igrača u momčad. Oni biraju igrače koji igraju i vjeruju u njih da se mogu suočiti sa svakom momčadi u natjecanju. Uz to svi igrači su kvalitetni jer bez kvalitete ne možete doći do finala. Samo postoji ta razlika između juniorskog i seniorskog nogometa. Velika je tu razlika i prostor između, ali uvijek morate pravo okruženje za te mlade igrače da se adaptiraju na profesionalni nogomet. Nekima treba nekoliko mjeseci, a nekima godine, ali za te mlade igrače se treba pobrinuti jer mislim da su jako talentirani – zaključio Tralhão. 

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => portugalac u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => portugalac u splitu 2 0 10194 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-26 10:00:32 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Krešimir Milić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-26 12:24:31 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2024-04-26 10:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Stvorio je niz europskih nogometnih zvijezda i bio pomoćnik Henryju: 'Ne možeš nikad reći 'ne' klubu kao što je Hajduk' page_title=Stvorio je niz europskih nogometnih zvijezda i bio pomoćnik Henryju: 'Ne možeš nikad reći 'ne' klubu kao što je Hajduk' [metakey] => HAJDUK, joao tralhao, Thierry Henry, francisco ferro, Tomislav Ivić [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26999049.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26052679.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26999055.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26999053.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/26\/26999051.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Franck Fife\/Afp","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Thierry Henry i\u00a0Tralh\u00e3o veliki su prijatelji<\/p>","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_26999049_1920.jpg":"1920x1080","k_26999049_1280.jpg":"1280x1280","k_26999049_1024.jpg":"1024x1024","k_26999049_640.jpg":"640x640","k_26999049_480.jpg":"480x480","k_26999049_340.jpg":"340x340","k_26999049_220.jpg":"220x220","o_26999049_1280.jpg":"1280x853","o_26999049_1024.jpg":"1024x682","o_26999049_640.jpg":"640x426","o_26999049_480.jpg":"480x320","o_26999049_340.jpg":"340x226","o_26999049_220.jpg":"220x146","h_26999049_1280.jpg":"1280x854","h_26999049_1024.jpg":"1024x683","h_26999049_640.jpg":"640x427","h_26999049_480.jpg":"480x320","h_26999049_340.jpg":"340x227","h_26999049_220.jpg":"220x147","pp_26999049_1280.jpg":"1280x1628","pp_26999049_1024.jpg":"1024x1303","pp_26999049_640.jpg":"640x814","pp_26999049_480.jpg":"480x611","pp_26999049_340.jpg":"340x432","pp_26999049_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26052679_1920.jpg":"1920x1080","k_26052679_1280.jpg":"1280x1280","k_26052679_1024.jpg":"1024x1024","k_26052679_640.jpg":"640x640","k_26052679_480.jpg":"480x480","k_26052679_340.jpg":"340x340","k_26052679_220.jpg":"220x220","o_26052679_1280.jpg":"1280x853","o_26052679_1024.jpg":"1024x682","o_26052679_640.jpg":"640x426","o_26052679_480.jpg":"480x320","o_26052679_340.jpg":"340x226","o_26052679_220.jpg":"220x146","h_26052679_1280.jpg":"1280x854","h_26052679_1024.jpg":"1024x683","h_26052679_640.jpg":"640x427","h_26052679_480.jpg":"480x320","h_26052679_340.jpg":"340x227","h_26052679_220.jpg":"220x147","pp_26052679_1280.jpg":"1280x1628","pp_26052679_1024.jpg":"1024x1303","pp_26052679_640.jpg":"640x814","pp_26052679_480.jpg":"480x611","pp_26052679_340.jpg":"340x432","pp_26052679_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26999055_1920.jpg":"1920x1080","k_26999055_1280.jpg":"1280x1280","k_26999055_1024.jpg":"1024x1024","k_26999055_640.jpg":"640x640","k_26999055_480.jpg":"480x480","k_26999055_340.jpg":"340x340","k_26999055_220.jpg":"220x220","o_26999055_1280.jpg":"1280x853","o_26999055_1024.jpg":"1024x682","o_26999055_640.jpg":"640x426","o_26999055_480.jpg":"480x320","o_26999055_340.jpg":"340x226","o_26999055_220.jpg":"220x146","h_26999055_1280.jpg":"1280x854","h_26999055_1024.jpg":"1024x683","h_26999055_640.jpg":"640x427","h_26999055_480.jpg":"480x320","h_26999055_340.jpg":"340x227","h_26999055_220.jpg":"220x147","pp_26999055_1280.jpg":"1280x1628","pp_26999055_1024.jpg":"1024x1303","pp_26999055_640.jpg":"640x814","pp_26999055_480.jpg":"480x611","pp_26999055_340.jpg":"340x432","pp_26999055_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26999053_1920.jpg":"1920x1080","k_26999053_1280.jpg":"1280x1280","k_26999053_1024.jpg":"1024x1024","k_26999053_640.jpg":"640x640","k_26999053_480.jpg":"480x480","k_26999053_340.jpg":"340x340","k_26999053_220.jpg":"220x220","o_26999053_1280.jpg":"1280x1920","o_26999053_1024.jpg":"1024x1536","o_26999053_640.jpg":"640x960","o_26999053_480.jpg":"480x720","o_26999053_340.jpg":"340x510","o_26999053_220.jpg":"220x330","h_26999053_1280.jpg":"1280x854","h_26999053_1024.jpg":"1024x683","h_26999053_640.jpg":"640x427","h_26999053_480.jpg":"480x320","h_26999053_340.jpg":"340x227","h_26999053_220.jpg":"220x147","pp_26999053_1280.jpg":"1280x1628","pp_26999053_1024.jpg":"1024x1303","pp_26999053_640.jpg":"640x814","pp_26999053_480.jpg":"480x611","pp_26999053_340.jpg":"340x432","pp_26999053_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_26999051_1920.jpg":"1920x1080","k_26999051_1280.jpg":"1280x1280","k_26999051_1024.jpg":"1024x1024","k_26999051_640.jpg":"640x640","k_26999051_480.jpg":"480x480","k_26999051_340.jpg":"340x340","k_26999051_220.jpg":"220x220","o_26999051_1280.jpg":"1280x1920","o_26999051_1024.jpg":"1024x1536","o_26999051_640.jpg":"640x960","o_26999051_480.jpg":"480x720","o_26999051_340.jpg":"340x510","o_26999051_220.jpg":"220x330","h_26999051_1280.jpg":"1280x854","h_26999051_1024.jpg":"1024x683","h_26999051_640.jpg":"640x427","h_26999051_480.jpg":"480x320","h_26999051_340.jpg":"340x227","h_26999051_220.jpg":"220x147","pp_26999051_1280.jpg":"1280x1628","pp_26999051_1024.jpg":"1024x1303","pp_26999051_640.jpg":"640x814","pp_26999051_480.jpg":"480x611","pp_26999051_340.jpg":"340x432","pp_26999051_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 6116478 Threads: 86 Questions: 1106983666 Slow queries: 0 Opens: 204738 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 180.983 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9925358 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/stvorio-je-niz-europskih-nogometnih-zvijezda-i-bio-pomocnik-henryju-ne-mozes-nikad-reci-ne-klubu-kao-sto-je-hajduk-1483337-1383917 [printLink] => /sport/hajduk/stvorio-je-niz-europskih-nogometnih-zvijezda-i-bio-pomocnik-henryju-ne-mozes-nikad-reci-ne-klubu-kao-sto-je-hajduk-1483337-1383917?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 310683 [name] => Hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hajduk [link] => /tag/hajduk ) [1] => stdClass Object ( [id] => 756284 [name] => joao tralhao [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-21 10:34:43 [main_article_id] => 0 [alias] => joao-tralhao [link] => /tag/joao-tralhao ) [2] => stdClass Object ( [id] => 252921 [name] => Thierry Henry [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => thierry-henry [link] => /tag/thierry-henry ) [3] => stdClass Object ( [id] => 682834 [name] => francisco ferro [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-06-30 10:54:07 [main_article_id] => 0 [alias] => francisco-ferro [link] => /tag/francisco-ferro ) [4] => stdClass Object ( [id] => 377189 [name] => Tomislav Ivić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => tomislav-ivic [link] => /tag/tomislav-ivic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => portugalac u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Stvorio je niz europskih nogometnih zvijezda i bio pomoćnik Henryju: ‘Ne možeš nikad reći ‘ne‘ klubu kao što je Hajduk‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-19-05-53-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26999049.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26999049.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26052679.jpg [title] =>

Thierry Henry i Tralhão veliki su prijatelji

Franck Fife/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26999055.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26999053.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/26/26999051.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Niz zanimljivih nogometnih predavanja u organizaciji nogometne zajednice City of Football u Splitu nastavilo je još jedno veliko ime europske nogometne scene. Sedmi po redu Football Meetup za temu je imao razvoj i rezultat u mlađim kategorijama, a sve koji su nogometom vezani direktno ili indirektno u Ambasadoru je s temom upoznao João Tralhão.

Ako vam njegovo ime još ne zvoni, riječ je o treneru koji je ‘odgajao‘ neke od najpoznatijih nogometnih imena današnjice kao što su Renato Sanches, Bernardo Silva, João Cancelo, Gonçalo Guedes, Rúben Dias i João Félix. Iscrpnu prezentaciju njegovog dosadašnjeg rada publika je pratila koncentrirano unutar sat i pol bez pauze, a mogli bi kazati da je to bilo i sažeto s obzirom na to da se radi o 19 godina rada u Benfici te rada u seniorskom nogometu van Portugala. Bio je i pomoćnik Thierryju Henryju u Monacu te Nuriju Sahinu u Antalyasporu, a imao je i samostalnu epizodu u portugalskom Vilafranquenseu. 

Tralhão je temeljit i analitičan u izričaju, a na svako pitanje ima i spreman detaljan odgovor te je voljan dijeliti svoje iskustvo i znanje s drugima. Na dojam onog što smo čuli na Football Meetupu dogovorili smo se s Tralhãom sastati dan kasnije na istom mjestu. Mogli bi kazati i simboličnom mjestu koje je bilo u vlasništvu jednog od njegovih idola, pokojnog velikana Tomislava Ivića. Baš kako je i prezentacija bila opsežna i koncizna, razgovor s njim je bio detaljniji, a da je bilo još vremena mogli bi vam ga prepričavati u više nastavaka. Ovako smo ga razdijelili na dva u kojima ćemo vas upoznati s njegovim radom u drugom, a u ovom uvodnom o njegovom poznavanju Hajduka i potencijalnim ambicijama na Poljudu.

---

image

Thierry Henry i Tralhão veliki su prijatelji

Franck Fife/Afp
---

Veza Hajduka i Benfice

Rekli ste mi da vam je bio izazov otići iz Benfice raditi u druge države i klubove. Bi li vam onda možda bio izazov i doći ovdje u Split te preuzeti klupu Hajduka?

- Ne možeš nikad reći ne klubu kao što je Hajduk. Nikad. Ako kao trener kažeš ne klubu kao Hajduk, onda nešto je krivo s tobom. Hajduk je veliki klub. Odrastao sam gledajući nogomet, rođen sam 80-ih i iz tog perioda znam za Hajduk te ga pamtim kao veliki klub. Sjećam se i igrača tog vremena poput Bake Sliškovića. Veliki sam ljubitelj nogometa i ako ne znaš hrvatske igrače i klubove te za Hajduk onda nisi ni neki obožavatelj igre. Sjećam se naravno i dobrih trenera poniklih iz Hajduka posebice Tomislava Ivića koji je jako cijenjen u Portugalu. Tako da gledajući sveukupno naravno da ne možeš kao trener kazati ne klubu kao što je Hajduk. To je veliki klub, pun potencijala za biti još veći. Sad mislim da je uspavani div, a kad imate takav projekt uspavanog diva to se uklapa u moja očekivanja. Ne želim biti u nogometu samo radi novca ili da bi me svi znali. Želim biti u nogometu netko tko gradi. Netko tko se razvija s klubom i projektom. Zato sam jako strpljiv i uvjeren u svoje ideje, a zato i ako me u nekom trenutku klub poput Hajduka pozove da dođem uvijek ću kazati da. S druge strane i navijači su posebni.

Znate za povezanost navijača Benfice i Hajduka?

- Naravno. Ovo je stvarno poseban klub što vidite na svakom koraku. Kad dolazite iz zračne luke do grada svugdje vidite Hajdukov grb i ljubav navijača prema klubu. Prošle godine sam pratio Ligu prvaka mladih i bio sam oduševljen time koliko je navijača pratilo utakmice završnicu u Ženevi. Zato mislim da je potencijal ovog kluba velik i može ponovno postati jako važan u Europi. Takav projekt bi me motivirao da dođem i da im pomognem da to ostvare.

Bilo je kontakta

Čuli smo da je kontakta već bilo, ali prije nekoliko godina...

- Da bilo je to prije tri godine kad sam napuštao Monaco. Imao sam želju doći, ali moja povezanost s Thierryjem je bila velika. Kad smo napustili Monaco imali smo dogovor da krenemo u zajedno u novi projekt. Imao sam puno poziva i ponuda za biti glavni trener u to vrijeme između ostalog u Engleskoj, Portugalu, Španjolskoj i u Hajduku. Međutim rekao sam ne jer sam bio vezan za Henrryja. Za mene u nogometu najvažnija stvar karakter, a ja sam bio odan njemu i čekao sam s njim novi izazov jer za mene je riječ sve. Dao sam mu riječ da ćemo ići skupa u novi projekt, ali nažalost se to nije dogodilo jer sam imao jedan obiteljski problem. On je otišao u Kanadu, ali ja nisam mogao zbog obitelji. Ipak je obitelj na prvom mjestu i moja je odluka bila ne ići tada. 

---

image
Jakov Prkić/Cropix
---

Jeste li sad otvoreni za razgovore ako dobijete poziv s Poljuda?

- Da, sad sam slobodan. Mislim da smo napravili svi zajedno sjajan posao u Antalyasporu u Turskoj. Ljudi tamo su bili zadovoljni s onim što sam radio i neki od njih su me već pitali bi li se vratio ovog puta ne kao pomoćnik, nego kao glavni trener. Međutim, nisam samo zainteresiran za takvu vrstu posla. Želim biti involviran u cijeli projekt na mjestu gdje mislim da mogu stvarno utjecati na nešto i napraviti nešto drugačije. Vjerujem da bi prihvatili neki posao kao trener u klubu morate imati sigurnost da možete utjecati i pomoći im da budu bolji. Zato osobno čekam pravu priliku za nastavak karijere. Već sam rekao da sam privilegiran zbog ranijeg rada, a imam neke i ponude. No, čekam onu pravu zbog koje ću sam sebi kazati da imam dobar osjećaj da ću tu ostaviti neki trag. Tako da sam u ovom trenutku potpuno slobodan razgovarati sa svima.

Što se dogodilo Ferru?

U momčadi Hajduka je trenutno i Ferro, branič kojeg ste vodili kao trener kroz razne kategorije. Tijekom mlađih kategorija bio je dio stoperskog para s Rubenom Diasom koji je danas u Manchester Cityju, a na tim razinama znalo se govoriti i da je bolji od njega. Gdje je po vama ‘zapeo‘ taj njegov razvoj?

- Kad gledate kvalitetu igre s loptom uvijek ćete prvo ići u smjeru Ferra prije nego Rubena Diasa, ali talent za mene znači više od tehničkog dijela. Obojica su bili jako talentirani igrači i siguran sam da su bili u grupi najboljih braniča koje sam vodio tijekom 23-godišnje karijere, a trenirao sam puno talentiranih igrača. Oni su jako posebni igrači, različiti, ali posebni. Odrasli su zajedno kroz mlađe kategorije. Ruben ima neke kvalitete koje Ferro nema i obrnuto, a u paru su bili odlični kroz mlađe kategorije te kasnije i na seniorskoj razini osvojivši titulu prvaka s Benficom. Mogu vam kazati za Ferra slično kao što sam rekao i za Hajduk. On je uspavani div koji može puno bolje. Vjerujem puno u njegove kvalitete, poseban je igrač i morate voditi računa o njemu. S njim treba znati komunicirati tako da izvučete najbolje iz njega. Kad on osjeti da ste tu uz njega i da mu pomognete možete ga vezati za svoj projekt, a onda ćete i dobiti jednog od najboljih stopera.

Većina vidi da posjeduje velike kvalitete u izgradnji igre i općenito igri s loptom iz zadnje linije za HNL, ali isto tako vide problem u njegovom defenzivnom dijelu i duel igri...

- Ne bih rekao da je slab nego da niste još vidjeli najbolje od njega dosad. Kažem to svakome tko me pita za njega. Pitaju me to i navijači Hajduka, a to je ona strast koju volim jer pomaže klubu da bi bio bolji. Naravno da oni zahtijevaju, a kad navijači zahtijevaju i imaju visoka očekivanja od igrača mislim da je to dobro. Smatram da je to dobro okruženje koje od igrača traži bolje izvedbe. Drugi dio je da morate znati raditi s takvim tipom igrača kao što je Ferro. Već smo zaključili da posjeduje veliki talent i mora biti uključen u sve što radite. Dakle mora imati jasnu ideju igre s kojom želite da vaša momčad igra, ne kažem da to ovdje treneri nemaju, ali znam Ferra i da je tip koji daje najbolje od sebe kad se njime bavite na pravi način. On je jako dobar stoper, ofenzivno jedan od najboljih koje možete pronaći, ali obrambeno ako zna što treba raditi po uputi trenera i osjeti sinkroniziranost momčadi onda ćete vidjeti i drugačijeg Ferra.

Pratio je ‘bile tiće‘ u Ligi prvaka

Rekli ste da pratite utakmice natjecanja iz raznih dijelova svijeta, a zaključili smo da je tu uključen i Hajduk. Što mislite o trenutnom sastavu igrača u klubu te ostvarenim rezultatima?

- To je momčad puna kvalitete. Kad vidite momčad Hajduka vidite savršen miks iskustva i mladosti. Gledajući koje iskusne igrače momčad ima osjećate da klub mora dosegnuti veću razinu. S ovim igračima vrijeme je da se osvoji nešto. Hajduk mora osvojiti nešto i klub kao Hajduk ne može potrošiti toliko vrijeme bez titule ili da ne učini nešto u Europi. Vjerujem da je ova grupa puna želje osvojiti nešto i pokoriti nešto za klub, navijače i grad. Sviđaju mi se i mladi igrači koji su u momčadi. Već sam spomenuo kako sam pratio prošle godine Ligu prvaka mladih, a tu sam vidio od Hajdukovih juniora neke utakmice na razini prve momčadi. To su sve igrači velike kvalitete. Hrvatska liga nije lagana i znam koliko je kompetitivna te kvalitetu momčadi koja je velika. Nije ju lako osvojiti, ali klub kao Hajduk ne može potrošiti toliko vremena bez titule. Klub je velik, kao i navijači, uvjeti su dobri, igrači kvalitetni i mislim da se samo treba slijediti pravac prema tom trofeju. Po meni je ta sljedeća titula jako blizu.

Spomenuli ste i mlađe igrače koje ste pratili u Ligi prvaka mladih. Bi li izdvojili nekog posebno da vam se svidio?

- Ne želim izdvajati nikoga posebno jer smatram da nije pravedno. Sviđa mi se cijela momčad i rad koji je iza njih. Da bi došli u finale trebate imati i sreće te vjerovanje kao i kvalitete. Morate biti snažni kao grupa da bi stigli do finala. To govorim iz iskustva kao netko tko je vodio momčad dva puta do finala Lige prvaka mladih i igrao to natjecanje pet puta s Benficom. Sve momčadi u tom natjecanju su jako dobro pripremljene i kompetitivne. Treneri su tu isto napravili sjajan posao jer oni su odgovorni za spajanje tih igrača u momčad. Oni biraju igrače koji igraju i vjeruju u njih da se mogu suočiti sa svakom momčadi u natjecanju. Uz to svi igrači su kvalitetni jer bez kvalitete ne možete doći do finala. Samo postoji ta razlika između juniorskog i seniorskog nogometa. Velika je tu razlika i prostor između, ali uvijek morate pravo okruženje za te mlade igrače da se adaptiraju na profesionalni nogomet. Nekima treba nekoliko mjeseci, a nekima godine, ali za te mlade igrače se treba pobrinuti jer mislim da su jako talentirani – zaključio Tralhão. 

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Franck Fife/Afp Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix
Franck Fife/Afp

Thierry Henry i Tralhão veliki su prijatelji

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/stvorio-je-niz-europskih-nogometnih-zvijezda-i-bio-pomocnik-henryju-ne-mozes-nikad-reci-ne-klubu-kao-sto-je-hajduk-1483337-1383917 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5277c8309c0ebc27f7a86b958056d8fafaff2107 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Stvorio+je+niz+europskih+nogometnih+zvijezda+i+bio+pomo%C4%87nik+Henryju%3A+%E2%80%98Ne+mo%C5%BEe%C5%A1+nikad+re%C4%87i+%E2%80%98ne%E2%80%98+klubu+kao+%C5%A1to+je+Hajduk%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fstvorio-je-niz-europskih-nogometnih-zvijezda-i-bio-pomocnik-henryju-ne-mozes-nikad-reci-ne-klubu-kao-sto-je-hajduk-1483337-1383917 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fstvorio-je-niz-europskih-nogometnih-zvijezda-i-bio-pomocnik-henryju-ne-mozes-nikad-reci-ne-klubu-kao-sto-je-hajduk-1483337-1383917 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => portugalac u splitu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukportugalac u splitu

Stvorio je niz europskih nogometnih zvijezda i bio pomoćnik Henryju: ‘Ne možeš nikad reći ‘ne‘ klubu kao što je Hajduk‘

Piše Krešimir Milić
26. travnja 2024. - 12:36

Niz zanimljivih nogometnih predavanja u organizaciji nogometne zajednice City of Football u Splitu nastavilo je još jedno veliko ime europske nogometne scene. Sedmi po redu Football Meetup za temu je imao razvoj i rezultat u mlađim kategorijama, a sve koji su nogometom vezani direktno ili indirektno u Ambasadoru je s temom upoznao João Tralhão.

Ako vam njegovo ime još ne zvoni, riječ je o treneru koji je ‘odgajao‘ neke od najpoznatijih nogometnih imena današnjice kao što su Renato Sanches, Bernardo Silva, João Cancelo, Gonçalo Guedes, Rúben Dias i João Félix. Iscrpnu prezentaciju njegovog dosadašnjeg rada publika je pratila koncentrirano unutar sat i pol bez pauze, a mogli bi kazati da je to bilo i sažeto s obzirom na to da se radi o 19 godina rada u Benfici te rada u se...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 21:05