StoryEditorOCM
HajdukBijeli vremeplov

Što se sve zbilo na prijestupni dan? Jadranov europski naslov, ali i slavna utakmica iz bogate hajdučke povijesti...

Piše Slaven Alfirević
29. veljače 2024. - 22:30

Mogli bismo opisivat natenane događaj po događaj, ali sve ćemo stisnuti u jednu stranicu sjećanja... Najprije prijestupni dan, 29. veljače, donio je dvije velike stvari 1992. godine. Vaterpolisti Jadrana, za pravo reć Jadran Koteksa, po prvi put su postali prvaci Europe, na domaćem plivalištu u Trstu protiv Savone sa 11:8 nadoknadili su i premašili minus od dva gola razlike iz prvog susreta u Savoni. U Splitu nisu smjeli igrati, zbog ratnih okolnosti, pa su našli Trst da im bude domaći bazen.

A unatoč tih ratnih okolnosti, da tako kažemo, počelo je prvo nogometno prvenstvo Hrvatske. Startao je HNL i tog 29. veljače, prijestupnog dana olimpijske godine 1992. osim naslova europskog prvaka vaterpolista Jadrana, dogodio se i prvi susret Hajduka u HNL-u protiv tadašnje Istre iz Pule i pobjeda "bijelih" u Poljudu od 3:1. Dva gola je zabio Ardijan Kozniku i još jednog Ivica Mornar za Splićane, dok je za Puljane strijelac bio, kako smo ga oslikali, stokilaš Igor Pamić, kasniji reprezentativac Hrvatske. Tko bi rekao da će samo šest godina kasnije neovisni nogomet Hrvatske osvojiti brončanu medalju na Mundijalu u Francuskoj!?

image
Tom Dubravec/Cropix

Slavni dani

E, ali prije preskoka i te 1998., dogodila su se još barem dva ostvarenja vrijedna svake pažnje. Vaterpolisti Jadrana će 1993., ovaj put protiv zagrebačke Mladosti i to na plivalištu u Poljudu (točno 21. veljače) poduplati titulu europskog prvaka, a 1. ožujka 1995., dakle prije točno 29 godina prvog dana trećeg mjeseca u Poljudu se igralo četvrtfinale nogometne europske Lige prvaka.

Gostovao je Ajax i ostalo je 0:0 protiv budućeg europskog i svjetskog prvaka te 1995., a jesmo li dobro izračunali, to je bio i zasad i dosad posljednji izlet Hajduka sve do proljeća da je opstao na europskoj nogometnoj sceni! Dvadeset i devet godina "bijeli" su bez proljeća u Europi!

Bila je to izuzetna godina trenera Ivana Katalinića i njegovih momaka, dupla kruna će bit osvojena idućih mjeseci tog proljeća, a rekosmo 1. ožujka, ovog petka, eto 29 godina točno, sa 0:0 protiv Ajaxa ispisana je osobito svijetla stranica splitskog i hrvatskog sporta. Igralo se među osam najboljih u Europi.

U revanšu je Hajduk na Olympisch stadionu u Amsterdamu izgubio od Ajaxa 0:3, ali to je bilo, ajmo reć, očekivano, a doseg četvrtfinala bio je izuzetne pažnje vrijedan, pa ga stoga i sada spominjemo, 29 godina kasnije. Uz uspomenu na europske prvake, vaterpoliste Jadrana i početak HNL-a 1992...

image
Ronald Goršić/Cropix
image
Ante Čizmić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:34