stdClass Object ( [id] => 1229024 [title] => Nitko kao hajdučice iz Splita! Ženska ekipa splitskog kluba pravi je fenomen - najmlađe su u ligi, ali imaju ambiciozne planove. Spremne su nadmašiti Livaju i društvo [alias] => nitko-kao-hajducice-iz-splita-zenska-ekipa-splitskog-kluba-pravi-je-fenomen-najmlade-su-u-ligi-ali-imaju-ambiciozne-planove-spremne-su-nadmasiti-livaju-i-drustvo-po-titulama [catid] => 275 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ženski nogometni klub Hajduk pravi je fenomen, majstorice s mora najmlađa su ekipa SuperSport 1. HNLŽ na terenu, ali i izvan njega. “Bijele” su u prosjeku najmlađa ekipa Prve lige, igračice su gotovo u pravilu tinejdžerice, ali je i trenerici Tamari Benković tek 25, dok predsjednica kluba Matea Bešl ima samo 28 godina.

U prvu prvoligašku sezonu pod imenom ŽNK Hajduk nogometašice “bijelih” startale su s ambicijama da budu stabilne članice elitnog društva i visokom pobjedom od 14:0 nad Župom dubrovačkom u prvom kolu Kupa.

U prva četiri prvenstvena kola nogometašice Hajduka pokazale su da su na pravom putu, potvrdile su dobrim igrama kako će imati itekako što pokazati u elitnom rangu, kako prvoligaški status prema željama ne bi trebao doći u pitanje. Unatoč porazima, čak su i derbijima kod favorita Dinama i Osijeka ostavile dobar dojam.

---

image

Branka Bagarić stigla je iz Širokog Brijega

Tom Dubravec/Cropix
---

Prije početka sezone stigla su i pojačanja, ali usprkos tome, “hajdučice” su najmlađa ekipa natjecanja. U prosjeku su nogometašice Hajduka tinejdžerice, prosjek igračkoga kadra tek je 19 godina i 11 mjeseci. Najmlađa članica seniorskog sastava Paula Petković ima tek 15 godina i devet mjeseci! Lana Kukavica, Ana Sušak, Ivana Vlajčević, Laura Vlastelica... imaju 16 godina. Gotovo 70 posto ekipe mlađe je od 20 godina, a od svih igračica samo se Njemica Gwen Patock vodi kao strankinja.

Hajduk je od ljeta prošle godine, kad je napunio 110 godina postojanja kluba, prvi put dobio i svoj ženski tim. Dogodilo se to nakon potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji s dotadašnjim ŽNK-om Marjan, između predsjednika Uprave Hajduka Lukše Jakobušića i prve dame Matee Bešlić. Marjan je klub koji je osnovan još 2003. godine, kojem je alfa i omega godinama bio legendarni trener (i mnogo više od toga) Jozo Pirić, a iduće godine proslavit će jubilej dva desetljeća postojanja, s novim imenom – Hajduk.

---

image
Robert Matic/hajduk.hr
---

U prvoj sezoni 2021./22. klub je pod tim imenom izborio povratak u elitno društvo, u kojem je već u mnogo navrata nastupao kao Marjan. Ukupno šest novih igračica stiglo je prije početka ove, prvoligaške sezone, zanimljivo, sve s reprezentacijskim statusom. Neke su ponešto iskusnije, ali i mnoge su vrlo mlade, kao dodatan zalog za budućnost.

Reprezentativka Hrvatske, obrambena igračica, lijeva bočna Janja Čanjevac (21), stigla je iz redova slovenskih prvakinja Pomurja Beltinci. Iz redova prvakinja Hrvatske Splita stigla je reprezentativka BiH stoperica/zadnja vezna Andrea Grebenar (24), baš kao i U19 reprezentativka Hrvatske vratarka Anamarija Prljević (18). Dres reprezentacije BiH nosi i Branka Bagarić (23), vezna igračica koja je došla iz Širokog Brijega.

Najmlađa među pojačanjima je ofenzivna vezna igračica, U17 reprezentativka Hrvatske Laura Vlastelica (16), koja je stigla iz redova Rijeke. Napadačica Ljubica Lorena Bulum (17), U19 reprezentativka Hrvatske, stigla je zadnja, posljednjeg dana prijelaznog roka, iz zagrebačkog Agrama.

U kadru prve ekipe ŽNK-a Hajduk ukupno je trenutno čak 15 reprezentativki, seniorskih (Hrvatske Čanjevac i BiH Grebenar i Bagarić), te U19 i U17 reprezentativki Hrvatske.

Najmlađu ekipu lige vodi najmlađa trenerica Benković.

---

image

Trenerica Tamara: Daj Bože da i u Hrvatskoj dođemo do toga da cure mogu živjeti od nogometa
 

Tom Dubravec/Cropix
---

– S obzirom na to da smo prošle sezone ostvarile izniman uspjeh i ispunile cilj ulaskom u Prvu ligu, nadamo se da ćemo ove sezone nastaviti istim putem te da ćemo opet ispisati povijest. Došle su nam neke nove igračice, imamo mladu, ambicioznu ekipu. Smatramo da će nam taj spoj iskustva i mladosti donijeti rezultat. Uspjeh bi bio plasman među prve tri-četiri ekipe s obzirom na to da imamo dosta mladih igračica – rekla je trenerica Benković o ciljevima u premijernoj/povratničkoj prvoligaškoj sezoni.

Split i Osijek kvalitetom su i dalje ispred svih ostalih.

– Kod nas dosta igračica još ide u školu, studiraju, najčešće na Kineziologiji, Ekonomiji i Medicini, ili pak rade, pa pokušavamo uskladiti sve te njihove obveze i nogomet. Daj Bože da i u Hrvatskoj dođemo do toga da cure mogu živjeti od nogometa, da im to bude posao – poželjela je Benković.

Trenerica Hajduka ima čak i igračicu koja je starija od nje.

– To je Marija Turkalj, moja buduća kolegica trenerica, kojoj je 28 godina.

Pitanje koje se samo po sebi nameće je kako onda, s obzirom na mladost, imati trenerski autoritet.

– Prošle godine bila je to malo teža prilagodba s obzirom na to da sam s 90 posto igračica igrala još dok smo bile Marjan, ali one me poštuju kao i prethodne starije trenere, nema nikakvih problema – objasnila je Benković.

---

image

Janja Čanjevac igra lijevu bočnu

Tom Dubravec/Cropix
---

Jedna od najzvučnijih pojačanja, Čanjevac, ranije je u karijeri, između ostalog, bila članica Dinama i Splita. Pitali smo je zašto se odlučila za Hajduk.

– Hajduk je prije svega veliko ime, ali vidjela sam i da ova ekipa ima veliki potencijal za napredak, da im treba iskusnijih igračica. Na poziv trenerice Tamare odlučila sam napraviti taj iskorak da pokušam pomoći curama da se približimo vrhu – rekla nam je Čanjevac, koja ima bogato klupsko, ali i reprezentacijsko iskustvo.

Grebenar je iz Viteza, a živi i radi u Splitu.

Stigle iz Rijeke, BiH...

– Došla sam u Hajduk jer vjerujem u ovu priču koju stvaraju, u napredak ovoga kluba, da je pred njim jako svijetla budućnost. Nadam se da ću i ja biti dio toga. S obzirom na moje iskustvo iz BiH i Splita, nadam se da ću biti od pomoći. Već tri godine sam u Splitu, a nadam se da ću tu ostati cijeli život – poželjela je Grebenar.

Vratarka Prljević dolazi iz okolice Tomislavgrada.

– Dvije godine bila sam u redovima Splita, ali nisam bila zadovoljna minutažom i htjela sam napredovati. Jedan san sada mi je ispunjen time što igram za Hajduk, drugi je da izborimo ostanak, a ako možemo, i da napadnemo i prvo mjesto. Moj je najdraži vratar Manuel Neuer – kazala nam je Prljević.

---

image

Anamarija Prljević: Moj je najdraži vratar Manuel Neuer

Tom Dubravec/Cropix
---

Bagarić je iz Tomislavgrada, a inače je i kapetanica futsal reprezentacije susjedne države.

– U Širokom sam provela pet i pol predivnih godina, hvala svim ljudima iz toga kluba koji su mi pomagali u svemu. Željela sam promjenu, vidjeti kakva je Hrvatska liga. Hajduk mi se činio kao najbolje rješenje. Znam koliko je klub organiziran, koliko želi napredovati, nisam stoga puno ni razmišljala. Ima kod mene puno i dinamovaca, ali većina navija za Hajduk i nastala je velika euforija kad se pročulo da dolazim ovdje. Naravno, i ja navijam za Hajduk. Moj je tata navijao za Dinamo, ali i on je najavio kako će od sada navijati za Hajduk – kazala nam je Bagarić.

Unatoč tome što ima tek 16 godina, Vlastelica je prošle sezone bila standardna prvotimka prvoligaške Rijeke. Ukupno je godinu i pol igrala za seniorski sastav kluba s Kvarnera. Iako je bilo i ponuda iz inozemstva, odlučila se za Hajduk. Nije lako sa 16 godina Rijeku zamijeniti Splitom.

– Oduvijek navijam za Hajduk i htjela sam igrati u tom klubu, pa mi se ta želja i ostvarila – otkrila nam je Vlastelica, a zatim i odakle tolika privrženost Hajduku.

– Imamo rođake u Zadru... Najdraži mi je igrač Livaja. Bila sam nedavno na finalu Kupa na Poljudu. Sada ću još češće dolaziti na utakmice Hajduka – kazala je Vlastelica, učenica trećeg razreda srednje škole.

U stožeru ŽNK-a Hajduk ukupno imaju sedam osoba, pet trenera, kondicijskog trenera i trenera vratara. Imaju možda i brojčano najširi kadar u ligi, u prvoj ekipi čak 28 igračica konkurira za mjesto u prvih 11, odnosno u zapisniku.

– O potezima u prijelaznom roku razmišljali smo još prije kraja prošle sezone i uglavnom smo ostvarili ono što smo planirali. Zadovoljni smo i vjerujemo u dobar rezultat – rekla nam je Bešlić, vjerojatno najmlađa predsjednica prvoligaškog nogometnog kluba u Hrvatskoj.

– Imam 28 godina, a tu sam već četiri godine. Ovo mi je drugi mandat – kazala je Bešlić.

---

image


 

Josko Ponos/Cropix
---

”Bijele” uživaju veliku podršku Hajduka i predsjednika Jakobušića. Znatno im je lakše raditi otkada imaju na raspolaganju Hajdukovu infrastrukturu, stručnu i svaku drugu podršku.

– Suradnja ide odlično. Predsjednik Hajduka, gospodin Jakobušić, uvijek je tu za sve što treba, svi nam pomažu. Imamo jednake uvjete kao i bilo koja momčad Hajduka, vide nas kao dio svoga kluba i tako se i mi osjećamo.

Kao jedna duša i jedno tilo?

– Tako je. Ma i dok smo bili Marjan, mi smo zapravo bili Hajduk, samo pod drugim imenom, a sada je to i službeno. Nadamo se da ćemo ostvariti velike rezultate. Trudimo se rasti, idemo stalno naprijed malim koracima. U Hajduku vjeruju u nas kao i mi u sebe – kazala je Bešlić.

---

Kadetkinje ‘ubile’ Dinamo u gostima s čak 11:0

ŽNK Hajduk trenutno je vodeći sastav kadetske lige, na diobi prve pozicije s Agramom (s maksimalnih 12 bodova). U drugom kolu “bijele” su s čak 11:0 slavile na gostovanju kod Dinama.

– U ženskom nogometu u Hrvatskoj klubovi su osuđeni na kupovanje igračica. Mi idemo nekim drugim putem, stvaramo svoju bazu – poručuju iz Hajduka.

Povratak u elitni rang, dolazak pod okrilje Hajduka, ali prije svega dugogodišnji dobar rad s mladima, po kojem su već i (pre)poznate, doveo je do sve većeg interesa djevojčica i cura za igranje nogometa. Veliki ih se broj u ovo vrijeme upisuje u ŽNK Hajduk. Što se tiče Škole nogometa ŽNK-a Hajduk, u kojoj su djevojčice do deset godina, približavaju se brojci od stotinu igračica. Zajedno s natjecateljskim kategorijama početnica, pionirki i kadetkinja, u omladinskom pogonu imaju 150-200 polaznica.

---

---

Predsjednica kluba u vezi s Ismajlijem

Predsjednica ŽNK-a Hajduk Matea Bešlić tri i pol godine je u vezi s bivšim stoperom “bijelih” Ardianom Ismajlijem, danas igračem člana Serie A Empolija.

– I njemu je duša i tilo u Hajduku, prati sve utakmice, pa i ženske ekipe! Sviđa mu se kako igra naša stoperica Marija Turkalj. Uvijek kaže kako mu je žao što je otišao, da se nada da će se jednog dana vratiti u Hajduk, da nigdje nije kao u Splitu
– rekla nam je Bešlić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => majstorice s mora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 573 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => majstorice s mora 573 2 0 8541 2 2 573 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-23 08:17:22 [created_by] => 3119 [created_by_alias] => Frane Vulas [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-02 09:10:02 [modified_by] => 3119 [publish_up] => 2022-10-02 08:39:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 92 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 275 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti o Hajduku. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, sport, hajduk [secure] => 0 [page_title] => Hajduk [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23029304.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23381693.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23029298.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23029296.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23029292.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23029276.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23029264.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/22121540.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/23029274.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/19295492.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/23\/19098210.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Ronald Gorsic\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Josko Ponos\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Robert Matic\/hajduk.hr"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Bijele uzdanice: Branka Bagari\u0107, Laura Vlastelica, Anamarija Prljevi\u0107, Andrea Grebenar i Janja \u010canjevac<\/p>","

Udri, nabij... Ronald Gor\u0161i\u0107\/CROPIX<\/p>","

Janja \u010canjevac igra lijevu bo\u010dnu<\/p>","

Branka Bagari\u0107 stigla je iz \u0160irokog Brijega<\/p>","

Anamarija Prljevi\u0107: Moj je najdra\u017ei vratar Manuel Neuer<\/p>","

Bijele uzdanice: Branka Bagari\u0107, Laura Vlastelica, Anamarija Prljevi\u0107, Andrea Grebenar i Janja Canjevac
\n\u00a0<\/p>","

Trenerica Tamara: Daj Bo\u017ee da i u Hrvatskoj do\u0111emo do toga da cure mogu \u017eivjeti od nogometa
\n\u00a0<\/p>","


\n\u00a0<\/p>","

Trenerica Tamara: Daj Bo\u017ee da i u Hrvatskoj do\u0111emo do toga da cure mogu \u017eivjeti od nogometa!
\n\u00a0<\/p>","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1371","hd_23029304_1920.jpg":"1920x1080","k_23029304_1280.jpg":"1280x1280","k_23029304_1024.jpg":"1024x1024","k_23029304_640.jpg":"640x640","k_23029304_480.jpg":"480x480","k_23029304_340.jpg":"340x340","k_23029304_220.jpg":"220x220","o_23029304_1280.jpg":"1280x914","o_23029304_1024.jpg":"1024x731","o_23029304_640.jpg":"640x457","o_23029304_480.jpg":"480x342","o_23029304_340.jpg":"340x242","o_23029304_220.jpg":"220x157","h_23029304_1280.jpg":"1280x854","h_23029304_1024.jpg":"1024x683","h_23029304_640.jpg":"640x427","h_23029304_480.jpg":"480x320","h_23029304_340.jpg":"340x227","h_23029304_220.jpg":"220x147","pp_23029304_1280.jpg":"1280x1628","pp_23029304_1024.jpg":"1024x1303","pp_23029304_640.jpg":"640x814","pp_23029304_480.jpg":"480x611","pp_23029304_340.jpg":"340x432","pp_23029304_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1536x1920","hd_23381693_1920.jpg":"1920x1080","k_23381693_1280.jpg":"1280x1280","k_23381693_1024.jpg":"1024x1024","k_23381693_640.jpg":"640x640","k_23381693_480.jpg":"480x480","k_23381693_340.jpg":"340x340","k_23381693_220.jpg":"220x220","o_23381693_1280.jpg":"1280x1600","o_23381693_1024.jpg":"1024x1280","o_23381693_640.jpg":"640x800","o_23381693_480.jpg":"480x600","o_23381693_340.jpg":"340x425","o_23381693_220.jpg":"220x275","h_23381693_1280.jpg":"1280x854","h_23381693_1024.jpg":"1024x683","h_23381693_640.jpg":"640x427","h_23381693_480.jpg":"480x320","h_23381693_340.jpg":"340x227","h_23381693_220.jpg":"220x147","pp_23381693_1280.jpg":"1280x1628","pp_23381693_1024.jpg":"1024x1303","pp_23381693_640.jpg":"640x814","pp_23381693_480.jpg":"480x611","pp_23381693_340.jpg":"340x432","pp_23381693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2899","hd_23029298_1920.jpg":"1920x1080","k_23029298_1280.jpg":"1280x1280","k_23029298_1024.jpg":"1024x1024","k_23029298_640.jpg":"640x640","k_23029298_480.jpg":"480x480","k_23029298_340.jpg":"340x340","k_23029298_220.jpg":"220x220","o_23029298_1280.jpg":"1280x1932","o_23029298_1024.jpg":"1024x1546","o_23029298_640.jpg":"640x966","o_23029298_480.jpg":"480x724","o_23029298_340.jpg":"340x513","o_23029298_220.jpg":"220x332","h_23029298_1280.jpg":"1280x854","h_23029298_1024.jpg":"1024x683","h_23029298_640.jpg":"640x427","h_23029298_480.jpg":"480x320","h_23029298_340.jpg":"340x227","h_23029298_220.jpg":"220x147","pp_23029298_1280.jpg":"1280x1628","pp_23029298_1024.jpg":"1024x1303","pp_23029298_640.jpg":"640x814","pp_23029298_480.jpg":"480x611","pp_23029298_340.jpg":"340x432","pp_23029298_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2675","hd_23029296_1920.jpg":"1920x1080","k_23029296_1280.jpg":"1280x1280","k_23029296_1024.jpg":"1024x1024","k_23029296_640.jpg":"640x640","k_23029296_480.jpg":"480x480","k_23029296_340.jpg":"340x340","k_23029296_220.jpg":"220x220","o_23029296_1280.jpg":"1280x1783","o_23029296_1024.jpg":"1024x1426","o_23029296_640.jpg":"640x891","o_23029296_480.jpg":"480x668","o_23029296_340.jpg":"340x473","o_23029296_220.jpg":"220x306","h_23029296_1280.jpg":"1280x854","h_23029296_1024.jpg":"1024x683","h_23029296_640.jpg":"640x427","h_23029296_480.jpg":"480x320","h_23029296_340.jpg":"340x227","h_23029296_220.jpg":"220x147","pp_23029296_1280.jpg":"1280x1628","pp_23029296_1024.jpg":"1024x1303","pp_23029296_640.jpg":"640x814","pp_23029296_480.jpg":"480x611","pp_23029296_340.jpg":"340x432","pp_23029296_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2683","hd_23029292_1920.jpg":"1920x1080","k_23029292_1280.jpg":"1280x1280","k_23029292_1024.jpg":"1024x1024","k_23029292_640.jpg":"640x640","k_23029292_480.jpg":"480x480","k_23029292_340.jpg":"340x340","k_23029292_220.jpg":"220x220","o_23029292_1280.jpg":"1280x1788","o_23029292_1024.jpg":"1024x1430","o_23029292_640.jpg":"640x894","o_23029292_480.jpg":"480x670","o_23029292_340.jpg":"340x475","o_23029292_220.jpg":"220x307","h_23029292_1280.jpg":"1280x854","h_23029292_1024.jpg":"1024x683","h_23029292_640.jpg":"640x427","h_23029292_480.jpg":"480x320","h_23029292_340.jpg":"340x227","h_23029292_220.jpg":"220x147","pp_23029292_1280.jpg":"1280x1628","pp_23029292_1024.jpg":"1024x1303","pp_23029292_640.jpg":"640x814","pp_23029292_480.jpg":"480x611","pp_23029292_340.jpg":"340x432","pp_23029292_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1310","hd_23029276_1920.jpg":"1920x1080","k_23029276_1280.jpg":"1280x1280","k_23029276_1024.jpg":"1024x1024","k_23029276_640.jpg":"640x640","k_23029276_480.jpg":"480x480","k_23029276_340.jpg":"340x340","k_23029276_220.jpg":"220x220","o_23029276_1280.jpg":"1280x873","o_23029276_1024.jpg":"1024x698","o_23029276_640.jpg":"640x436","o_23029276_480.jpg":"480x327","o_23029276_340.jpg":"340x231","o_23029276_220.jpg":"220x150","h_23029276_1280.jpg":"1280x854","h_23029276_1024.jpg":"1024x683","h_23029276_640.jpg":"640x427","h_23029276_480.jpg":"480x320","h_23029276_340.jpg":"340x227","h_23029276_220.jpg":"220x147","pp_23029276_1280.jpg":"1280x1628","pp_23029276_1024.jpg":"1024x1303","pp_23029276_640.jpg":"640x814","pp_23029276_480.jpg":"480x611","pp_23029276_340.jpg":"340x432","pp_23029276_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1265","hd_23029264_1920.jpg":"1920x1080","k_23029264_1280.jpg":"1280x1280","k_23029264_1024.jpg":"1024x1024","k_23029264_640.jpg":"640x640","k_23029264_480.jpg":"480x480","k_23029264_340.jpg":"340x340","k_23029264_220.jpg":"220x220","o_23029264_1280.jpg":"1280x843","o_23029264_1024.jpg":"1024x674","o_23029264_640.jpg":"640x421","o_23029264_480.jpg":"480x316","o_23029264_340.jpg":"340x224","o_23029264_220.jpg":"220x144","h_23029264_1280.jpg":"1280x854","h_23029264_1024.jpg":"1024x683","h_23029264_640.jpg":"640x427","h_23029264_480.jpg":"480x320","h_23029264_340.jpg":"340x227","h_23029264_220.jpg":"220x147","pp_23029264_1280.jpg":"1280x1628","pp_23029264_1024.jpg":"1024x1303","pp_23029264_640.jpg":"640x814","pp_23029264_480.jpg":"480x611","pp_23029264_340.jpg":"340x432","pp_23029264_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1279","hd_22121540_1920.jpg":"1920x1080","k_22121540_1280.jpg":"1280x1280","k_22121540_1024.jpg":"1024x1024","k_22121540_640.jpg":"640x640","k_22121540_480.jpg":"480x480","k_22121540_340.jpg":"340x340","k_22121540_220.jpg":"220x220","o_22121540_1280.jpg":"1280x852","o_22121540_1024.jpg":"1024x682","o_22121540_640.jpg":"640x426","o_22121540_480.jpg":"480x319","o_22121540_340.jpg":"340x226","o_22121540_220.jpg":"220x146","h_22121540_1280.jpg":"1280x854","h_22121540_1024.jpg":"1024x683","h_22121540_640.jpg":"640x427","h_22121540_480.jpg":"480x320","h_22121540_340.jpg":"340x227","h_22121540_220.jpg":"220x147","pp_22121540_1280.jpg":"1280x1628","pp_22121540_1024.jpg":"1024x1303","pp_22121540_640.jpg":"640x814","pp_22121540_480.jpg":"480x611","pp_22121540_340.jpg":"340x432","pp_22121540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1310","hd_23029274_1920.jpg":"1920x1080","k_23029274_1280.jpg":"1280x1280","k_23029274_1024.jpg":"1024x1024","k_23029274_640.jpg":"640x640","k_23029274_480.jpg":"480x480","k_23029274_340.jpg":"340x340","k_23029274_220.jpg":"220x220","o_23029274_1280.jpg":"1280x873","o_23029274_1024.jpg":"1024x698","o_23029274_640.jpg":"640x436","o_23029274_480.jpg":"480x327","o_23029274_340.jpg":"340x231","o_23029274_220.jpg":"220x150","h_23029274_1280.jpg":"1280x854","h_23029274_1024.jpg":"1024x683","h_23029274_640.jpg":"640x427","h_23029274_480.jpg":"480x320","h_23029274_340.jpg":"340x227","h_23029274_220.jpg":"220x147","pp_23029274_1280.jpg":"1280x1628","pp_23029274_1024.jpg":"1024x1303","pp_23029274_640.jpg":"640x814","pp_23029274_480.jpg":"480x611","pp_23029274_340.jpg":"340x432","pp_23029274_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1192","hd_19295492_1920.jpg":"1920x1080","k_19295492_1280.jpg":"1280x1280","k_19295492_1024.jpg":"1024x1024","k_19295492_640.jpg":"640x640","k_19295492_480.jpg":"480x480","k_19295492_340.jpg":"340x340","k_19295492_220.jpg":"220x220","o_19295492_1280.jpg":"1280x794","o_19295492_1024.jpg":"1024x635","o_19295492_640.jpg":"640x397","o_19295492_480.jpg":"480x298","o_19295492_340.jpg":"340x211","o_19295492_220.jpg":"220x136","h_19295492_1280.jpg":"1280x854","h_19295492_1024.jpg":"1024x683","h_19295492_640.jpg":"640x427","h_19295492_480.jpg":"480x320","h_19295492_340.jpg":"340x227","h_19295492_220.jpg":"220x147","pp_19295492_1280.jpg":"1280x1628","pp_19295492_1024.jpg":"1024x1303","pp_19295492_640.jpg":"640x814","pp_19295492_480.jpg":"480x611","pp_19295492_340.jpg":"340x432","pp_19295492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_19098210_1920.jpg":"1920x1080","k_19098210_1280.jpg":"1280x1280","k_19098210_1024.jpg":"1024x1024","k_19098210_640.jpg":"640x640","k_19098210_480.jpg":"480x480","k_19098210_340.jpg":"340x340","k_19098210_220.jpg":"220x220","o_19098210_1280.jpg":"1280x853","o_19098210_1024.jpg":"1024x682","o_19098210_640.jpg":"640x426","o_19098210_480.jpg":"480x320","o_19098210_340.jpg":"340x226","o_19098210_220.jpg":"220x146","h_19098210_1280.jpg":"1280x854","h_19098210_1024.jpg":"1024x683","h_19098210_640.jpg":"640x427","h_19098210_480.jpg":"480x320","h_19098210_340.jpg":"340x227","h_19098210_220.jpg":"220x147","pp_19098210_1280.jpg":"1280x1628","pp_19098210_1024.jpg":"1024x1303","pp_19098210_640.jpg":"640x814","pp_19098210_480.jpg":"480x611","pp_19098210_340.jpg":"340x432","pp_19098210_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [description] => [parent] => 255 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"255","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8032070 Threads: 5 Questions: 1599351216 Slow queries: 4889921 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112519055 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sport/hajduk ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 275 [name] => Hajduk [alias] => hajduk [parent] => 255 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sport/hajduk ) ) [link] => /sport/hajduk/nitko-kao-hajducice-iz-splita-zenska-ekipa-splitskog-kluba-pravi-je-fenomen-najmlade-su-u-ligi-ali-imaju-ambiciozne-planove-spremne-su-nadmasiti-livaju-i-drustvo-po-titulama-1229024 [printLink] => /sport/hajduk/nitko-kao-hajducice-iz-splita-zenska-ekipa-splitskog-kluba-pravi-je-fenomen-najmlade-su-u-ligi-ali-imaju-ambiciozne-planove-spremne-su-nadmasiti-livaju-i-drustvo-po-titulama-1229024?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 692697 [name] => nogomašice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-02 10:40:13 [main_article_id] => 0 [alias] => nogomasice [link] => /tag/nogomasice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 649243 [name] => žnk hajduk [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-12 22:33:58 [main_article_id] => 0 [alias] => znk-hajduk [link] => /tag/znk-hajduk ) [2] => stdClass Object ( [id] => 692698 [name] => tamara benković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-02 10:40:13 [main_article_id] => 0 [alias] => tamara-benkovic [link] => /tag/tamara-benkovic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => majstorice s mora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [City] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 573 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Nitko kao hajdučice iz Splita! Ženska ekipa splitskog kluba pravi je fenomen - najmlađe su u ligi, ali imaju ambiciozne planove. Spremne su nadmašiti Livaju i društvo [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3119 [name] => Frane Vulas [username] => frane-vulas [email] => frane-vulas@sd.hr [password] => $2y$10$.2A9D/90PPIqW47kf/JLQOTC7/Z1acGaABYnEiIC.WrY0kMbQMxJa [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/frane-vulas-3119 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1637 [gender] => m [description] => [image] => 1637.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1637.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23029304.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

Bijele uzdanice: Branka Bagarić, Laura Vlastelica, Anamarija Prljević, Andrea Grebenar i Janja Čanjevac

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23029304.jpg [title] =>

Bijele uzdanice: Branka Bagarić, Laura Vlastelica, Anamarija Prljević, Andrea Grebenar i Janja Čanjevac

Tom Dubravec/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23381693.jpg [title] =>

Udri, nabij... Ronald Goršić/CROPIX

Ronald Gorsic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23029298.jpg [title] =>

Janja Čanjevac igra lijevu bočnu

Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23029296.jpg [title] =>

Branka Bagarić stigla je iz Širokog Brijega

Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23029292.jpg [title] =>

Anamarija Prljević: Moj je najdraži vratar Manuel Neuer

Tom Dubravec/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23029276.jpg [title] =>

Bijele uzdanice: Branka Bagarić, Laura Vlastelica, Anamarija Prljević, Andrea Grebenar i Janja Canjevac
 

Tom Dubravec/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23029264.jpg [title] =>

Trenerica Tamara: Daj Bože da i u Hrvatskoj dođemo do toga da cure mogu živjeti od nogometa
 

Tom Dubravec/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/22121540.jpg [title] =>


 

Josko Ponos/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/23029274.jpg [title] =>

Trenerica Tamara: Daj Bože da i u Hrvatskoj dođemo do toga da cure mogu živjeti od nogometa!
 

Tom Dubravec/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/19295492.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/23/19098210.jpg [title] => Robert Matic/hajduk.hr ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ženski nogometni klub Hajduk pravi je fenomen, majstorice s mora najmlađa su ekipa SuperSport 1. HNLŽ na terenu, ali i izvan njega. “Bijele” su u prosjeku najmlađa ekipa Prve lige, igračice su gotovo u pravilu tinejdžerice, ali je i trenerici Tamari Benković tek 25, dok predsjednica kluba Matea Bešl ima samo 28 godina.

U prvu prvoligašku sezonu pod imenom ŽNK Hajduk nogometašice “bijelih” startale su s ambicijama da budu stabilne članice elitnog društva i visokom pobjedom od 14:0 nad Župom dubrovačkom u prvom kolu Kupa.

U prva četiri prvenstvena kola nogometašice Hajduka pokazale su da su na pravom putu, potvrdile su dobrim igrama kako će imati itekako što pokazati u elitnom rangu, kako prvoligaški status prema željama ne bi trebao doći u pitanje. Unatoč porazima, čak su i derbijima kod favorita Dinama i Osijeka ostavile dobar dojam.

---

image

Branka Bagarić stigla je iz Širokog Brijega

Tom Dubravec/Cropix
---

Prije početka sezone stigla su i pojačanja, ali usprkos tome, “hajdučice” su najmlađa ekipa natjecanja. U prosjeku su nogometašice Hajduka tinejdžerice, prosjek igračkoga kadra tek je 19 godina i 11 mjeseci. Najmlađa članica seniorskog sastava Paula Petković ima tek 15 godina i devet mjeseci! Lana Kukavica, Ana Sušak, Ivana Vlajčević, Laura Vlastelica... imaju 16 godina. Gotovo 70 posto ekipe mlađe je od 20 godina, a od svih igračica samo se Njemica Gwen Patock vodi kao strankinja.

Hajduk je od ljeta prošle godine, kad je napunio 110 godina postojanja kluba, prvi put dobio i svoj ženski tim. Dogodilo se to nakon potpisivanja ugovora o poslovno-tehničkoj suradnji s dotadašnjim ŽNK-om Marjan, između predsjednika Uprave Hajduka Lukše Jakobušića i prve dame Matee Bešlić. Marjan je klub koji je osnovan još 2003. godine, kojem je alfa i omega godinama bio legendarni trener (i mnogo više od toga) Jozo Pirić, a iduće godine proslavit će jubilej dva desetljeća postojanja, s novim imenom – Hajduk.

---

image
Robert Matic/hajduk.hr
---

U prvoj sezoni 2021./22. klub je pod tim imenom izborio povratak u elitno društvo, u kojem je već u mnogo navrata nastupao kao Marjan. Ukupno šest novih igračica stiglo je prije početka ove, prvoligaške sezone, zanimljivo, sve s reprezentacijskim statusom. Neke su ponešto iskusnije, ali i mnoge su vrlo mlade, kao dodatan zalog za budućnost.

Reprezentativka Hrvatske, obrambena igračica, lijeva bočna Janja Čanjevac (21), stigla je iz redova slovenskih prvakinja Pomurja Beltinci. Iz redova prvakinja Hrvatske Splita stigla je reprezentativka BiH stoperica/zadnja vezna Andrea Grebenar (24), baš kao i U19 reprezentativka Hrvatske vratarka Anamarija Prljević (18). Dres reprezentacije BiH nosi i Branka Bagarić (23), vezna igračica koja je došla iz Širokog Brijega.

Najmlađa među pojačanjima je ofenzivna vezna igračica, U17 reprezentativka Hrvatske Laura Vlastelica (16), koja je stigla iz redova Rijeke. Napadačica Ljubica Lorena Bulum (17), U19 reprezentativka Hrvatske, stigla je zadnja, posljednjeg dana prijelaznog roka, iz zagrebačkog Agrama.

U kadru prve ekipe ŽNK-a Hajduk ukupno je trenutno čak 15 reprezentativki, seniorskih (Hrvatske Čanjevac i BiH Grebenar i Bagarić), te U19 i U17 reprezentativki Hrvatske.

Najmlađu ekipu lige vodi najmlađa trenerica Benković.

---

image

Trenerica Tamara: Daj Bože da i u Hrvatskoj dođemo do toga da cure mogu živjeti od nogometa
 

Tom Dubravec/Cropix
---

– S obzirom na to da smo prošle sezone ostvarile izniman uspjeh i ispunile cilj ulaskom u Prvu ligu, nadamo se da ćemo ove sezone nastaviti istim putem te da ćemo opet ispisati povijest. Došle su nam neke nove igračice, imamo mladu, ambicioznu ekipu. Smatramo da će nam taj spoj iskustva i mladosti donijeti rezultat. Uspjeh bi bio plasman među prve tri-četiri ekipe s obzirom na to da imamo dosta mladih igračica – rekla je trenerica Benković o ciljevima u premijernoj/povratničkoj prvoligaškoj sezoni.

Split i Osijek kvalitetom su i dalje ispred svih ostalih.

– Kod nas dosta igračica još ide u školu, studiraju, najčešće na Kineziologiji, Ekonomiji i Medicini, ili pak rade, pa pokušavamo uskladiti sve te njihove obveze i nogomet. Daj Bože da i u Hrvatskoj dođemo do toga da cure mogu živjeti od nogometa, da im to bude posao – poželjela je Benković.

Trenerica Hajduka ima čak i igračicu koja je starija od nje.

– To je Marija Turkalj, moja buduća kolegica trenerica, kojoj je 28 godina.

Pitanje koje se samo po sebi nameće je kako onda, s obzirom na mladost, imati trenerski autoritet.

– Prošle godine bila je to malo teža prilagodba s obzirom na to da sam s 90 posto igračica igrala još dok smo bile Marjan, ali one me poštuju kao i prethodne starije trenere, nema nikakvih problema – objasnila je Benković.

---

image

Janja Čanjevac igra lijevu bočnu

Tom Dubravec/Cropix
---

Jedna od najzvučnijih pojačanja, Čanjevac, ranije je u karijeri, između ostalog, bila članica Dinama i Splita. Pitali smo je zašto se odlučila za Hajduk.

– Hajduk je prije svega veliko ime, ali vidjela sam i da ova ekipa ima veliki potencijal za napredak, da im treba iskusnijih igračica. Na poziv trenerice Tamare odlučila sam napraviti taj iskorak da pokušam pomoći curama da se približimo vrhu – rekla nam je Čanjevac, koja ima bogato klupsko, ali i reprezentacijsko iskustvo.

Grebenar je iz Viteza, a živi i radi u Splitu.

Stigle iz Rijeke, BiH...

– Došla sam u Hajduk jer vjerujem u ovu priču koju stvaraju, u napredak ovoga kluba, da je pred njim jako svijetla budućnost. Nadam se da ću i ja biti dio toga. S obzirom na moje iskustvo iz BiH i Splita, nadam se da ću biti od pomoći. Već tri godine sam u Splitu, a nadam se da ću tu ostati cijeli život – poželjela je Grebenar.

Vratarka Prljević dolazi iz okolice Tomislavgrada.

– Dvije godine bila sam u redovima Splita, ali nisam bila zadovoljna minutažom i htjela sam napredovati. Jedan san sada mi je ispunjen time što igram za Hajduk, drugi je da izborimo ostanak, a ako možemo, i da napadnemo i prvo mjesto. Moj je najdraži vratar Manuel Neuer – kazala nam je Prljević.

---

image

Anamarija Prljević: Moj je najdraži vratar Manuel Neuer

Tom Dubravec/Cropix
---

Bagarić je iz Tomislavgrada, a inače je i kapetanica futsal reprezentacije susjedne države.

– U Širokom sam provela pet i pol predivnih godina, hvala svim ljudima iz toga kluba koji su mi pomagali u svemu. Željela sam promjenu, vidjeti kakva je Hrvatska liga. Hajduk mi se činio kao najbolje rješenje. Znam koliko je klub organiziran, koliko želi napredovati, nisam stoga puno ni razmišljala. Ima kod mene puno i dinamovaca, ali većina navija za Hajduk i nastala je velika euforija kad se pročulo da dolazim ovdje. Naravno, i ja navijam za Hajduk. Moj je tata navijao za Dinamo, ali i on je najavio kako će od sada navijati za Hajduk – kazala nam je Bagarić.

Unatoč tome što ima tek 16 godina, Vlastelica je prošle sezone bila standardna prvotimka prvoligaške Rijeke. Ukupno je godinu i pol igrala za seniorski sastav kluba s Kvarnera. Iako je bilo i ponuda iz inozemstva, odlučila se za Hajduk. Nije lako sa 16 godina Rijeku zamijeniti Splitom.

– Oduvijek navijam za Hajduk i htjela sam igrati u tom klubu, pa mi se ta želja i ostvarila – otkrila nam je Vlastelica, a zatim i odakle tolika privrženost Hajduku.

– Imamo rođake u Zadru... Najdraži mi je igrač Livaja. Bila sam nedavno na finalu Kupa na Poljudu. Sada ću još češće dolaziti na utakmice Hajduka – kazala je Vlastelica, učenica trećeg razreda srednje škole.

U stožeru ŽNK-a Hajduk ukupno imaju sedam osoba, pet trenera, kondicijskog trenera i trenera vratara. Imaju možda i brojčano najširi kadar u ligi, u prvoj ekipi čak 28 igračica konkurira za mjesto u prvih 11, odnosno u zapisniku.

– O potezima u prijelaznom roku razmišljali smo još prije kraja prošle sezone i uglavnom smo ostvarili ono što smo planirali. Zadovoljni smo i vjerujemo u dobar rezultat – rekla nam je Bešlić, vjerojatno najmlađa predsjednica prvoligaškog nogometnog kluba u Hrvatskoj.

– Imam 28 godina, a tu sam već četiri godine. Ovo mi je drugi mandat – kazala je Bešlić.

---

image


 

Josko Ponos/Cropix
---

”Bijele” uživaju veliku podršku Hajduka i predsjednika Jakobušića. Znatno im je lakše raditi otkada imaju na raspolaganju Hajdukovu infrastrukturu, stručnu i svaku drugu podršku.

– Suradnja ide odlično. Predsjednik Hajduka, gospodin Jakobušić, uvijek je tu za sve što treba, svi nam pomažu. Imamo jednake uvjete kao i bilo koja momčad Hajduka, vide nas kao dio svoga kluba i tako se i mi osjećamo.

Kao jedna duša i jedno tilo?

– Tako je. Ma i dok smo bili Marjan, mi smo zapravo bili Hajduk, samo pod drugim imenom, a sada je to i službeno. Nadamo se da ćemo ostvariti velike rezultate. Trudimo se rasti, idemo stalno naprijed malim koracima. U Hajduku vjeruju u nas kao i mi u sebe – kazala je Bešlić.

---

Kadetkinje ‘ubile’ Dinamo u gostima s čak 11:0

ŽNK Hajduk trenutno je vodeći sastav kadetske lige, na diobi prve pozicije s Agramom (s maksimalnih 12 bodova). U drugom kolu “bijele” su s čak 11:0 slavile na gostovanju kod Dinama.

– U ženskom nogometu u Hrvatskoj klubovi su osuđeni na kupovanje igračica. Mi idemo nekim drugim putem, stvaramo svoju bazu – poručuju iz Hajduka.

Povratak u elitni rang, dolazak pod okrilje Hajduka, ali prije svega dugogodišnji dobar rad s mladima, po kojem su već i (pre)poznate, doveo je do sve većeg interesa djevojčica i cura za igranje nogometa. Veliki ih se broj u ovo vrijeme upisuje u ŽNK Hajduk. Što se tiče Škole nogometa ŽNK-a Hajduk, u kojoj su djevojčice do deset godina, približavaju se brojci od stotinu igračica. Zajedno s natjecateljskim kategorijama početnica, pionirki i kadetkinja, u omladinskom pogonu imaju 150-200 polaznica.

---

---

Predsjednica kluba u vezi s Ismajlijem

Predsjednica ŽNK-a Hajduk Matea Bešlić tri i pol godine je u vezi s bivšim stoperom “bijelih” Ardianom Ismajlijem, danas igračem člana Serie A Empolija.

– I njemu je duša i tilo u Hajduku, prati sve utakmice, pa i ženske ekipe! Sviđa mu se kako igra naša stoperica Marija Turkalj. Uvijek kaže kako mu je žao što je otišao, da se nada da će se jednog dana vratiti u Hajduk, da nigdje nije kao u Splitu
– rekla nam je Bešlić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Ronald Gorsic/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Josko Ponos/Cropix Tom Dubravec/Cropix Duje Klaric/Cropix Robert Matic/hajduk.hr
Tom Dubravec/Cropix

Bijele uzdanice: Branka Bagarić, Laura Vlastelica, Anamarija Prljević, Andrea Grebenar i Janja Čanjevac

Ronald Gorsic/Cropix

Udri, nabij... Ronald Goršić/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Janja Čanjevac igra lijevu bočnu

Tom Dubravec/Cropix

Branka Bagarić stigla je iz Širokog Brijega

Tom Dubravec/Cropix

Anamarija Prljević: Moj je najdraži vratar Manuel Neuer

Tom Dubravec/Cropix

Bijele uzdanice: Branka Bagarić, Laura Vlastelica, Anamarija Prljević, Andrea Grebenar i Janja Canjevac
 

Tom Dubravec/Cropix

Trenerica Tamara: Daj Bože da i u Hrvatskoj dođemo do toga da cure mogu živjeti od nogometa
 

Tom Dubravec/Cropix

Trenerica Tamara: Daj Bože da i u Hrvatskoj dođemo do toga da cure mogu živjeti od nogometa!
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sport/hajduk/nitko-kao-hajducice-iz-splita-zenska-ekipa-splitskog-kluba-pravi-je-fenomen-najmlade-su-u-ligi-ali-imaju-ambiciozne-planove-spremne-su-nadmasiti-livaju-i-drustvo-po-titulama-1229024 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=76151603c33d1fae9d4dc45a0d3ca2225364e116 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Nitko+kao+hajdu%C4%8Dice+iz+Splita%21+%C5%BDenska+ekipa+splitskog+kluba+pravi+je+fenomen+-+najmla%C4%91e+su+u+ligi%2C+ali+imaju+ambiciozne+planove.+Spremne+su+nadma%C5%A1iti+Livaju+i+dru%C5%A1tvo&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fnitko-kao-hajducice-iz-splita-zenska-ekipa-splitskog-kluba-pravi-je-fenomen-najmlade-su-u-ligi-ali-imaju-ambiciozne-planove-spremne-su-nadmasiti-livaju-i-drustvo-po-titulama-1229024 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsport%2Fhajduk%2Fnitko-kao-hajducice-iz-splita-zenska-ekipa-splitskog-kluba-pravi-je-fenomen-najmlade-su-u-ligi-ali-imaju-ambiciozne-planove-spremne-su-nadmasiti-livaju-i-drustvo-po-titulama-1229024 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => majstorice s mora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 10 [name] => City [value] => 573 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 3 [alias] => City ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hajdukmajstorice s mora

Nitko kao hajdučice iz Splita! Ženska ekipa splitskog kluba pravi je fenomen - najmlađe su u ligi, ali imaju ambiciozne planove. Spremne su nadmašiti Livaju i društvo

Piše Frane Vulas
2. listopada 2022. - 10:39
Bijele uzdanice: Branka Bagarić, Laura Vlastelica, Anamarija Prljević, Andrea Grebenar i Janja ČanjevacTom Dubravec/Cropix

Ženski nogometni klub Hajduk pravi je fenomen, majstorice s mora najmlađa su ekipa SuperSport 1. HNLŽ na terenu, ali i izvan njega. “Bijele” su u prosjeku najmlađa ekipa Prve lige, igračice su gotovo u pravilu tinejdžerice, ali je i trenerici Tamari Benković tek 25, dok predsjednica kluba Matea Bešl ima samo 28 godina.

U prvu prvoligašku sezonu pod imenom ŽNK Hajduk nogometašice “bijelih” startale su s ambicijama da budu stabilne članice elitnog društva i visokom pobjedom od 14:0 nad Župom dubrovačkom u prvom kolu Kupa.

U prva četiri prvenstvena kola nogometašice Hajduka pokazale su da su na pravom putu, potvrdile su dobrim igrama kako će imati itekako što pokazati u elitnom rangu, kako prvoligaški status prema željama ne bi trebao doći u pitanje. Unatoč porazima...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 08:23