StoryEditorOCM
Domaći nogometnovi početak

Frane Despotović preuzeo je klupu Olmissuma: ‘Talijani imaju puno novca, ali im fali prava atmosfera, mi smo najjači‘

Piše Mate Primorac
23. lipnja 2023. - 07:45

Kad se netko odluči vratiti u Hrvatsku iz jakoga talijanskog prvenstva, gdje je sa svojim klubom Pescarom izborio polufinale prvenstva, to zaslužuje pažnju. A riječ je u ovom slučaju o Frani Despotoviću, legendarnom igraču Splita i bivšem kapetanu Hrvatske, kojem je ovo treći povratak kao treneru u hrvatski futsal.  Nakon dubrovačkog Squarea i Futsal Pule, nova destinacija nekadašnjeg igrača sa splitskih Gripa je Omiš.

 Despotović je kao igrač bio poznat kao neumorni radnik, danas je takav i trener. S Futsal Pulom došao je do finala prvenstva, no na kraju je Novo Vrijeme uzelo titulu i kad su svi mislili da će se nastaviti suradnja s Puležanima, došlo je do razlaza. Ovaj 41-godišnjak sreću je odlučio pronaći ponovno s druge strane Jadrana i to u Pescari. Prvi put je bio u Mantovi. Situacija je bila daleko od idealne, Pescara je prošlu sezonu završila u sredini tablice, a ove godine predviđali su joj borbu za opstanak. No, na kraju je završila među četiri najbolja talijanska kluba uz rame najbogatijima - Romi, Napoliju i Feldi Eboliju.

Despotović je sigurno sljedeće godine mogao ubirati plodove svog rada, na kraju pretvoriti to i u puno bolji ugovor, no riječ koju je dao Miji Milaviću, alfi i omegi Olmissuma, nije htio pogaziti. Očito je tijekom drugog dijela ove sezone, kad su se “zeleno-plavi” mučili s igrom bilo kontakata između Despotovića i Milavića, čim je po završetku finalne serije mladi hrvatski stručnjak predstavljen kao novi kormilar “gusarskog broda”.

- Što je presudilo da se vratim? Mijo me uvjerio u ozbiljnost projekta koji nosi ime Olmissum, pored toga “doma je uvijek doma”, a i razmišljam o kćeri, budućnosti. No, znate kako je u ovom poslu, danas jesi, sutra nisi - kazao nam je Despotović, kojeg smo uhvatili prije puta u Litvu, gdje je pomoćnik proslavljenom Mići Martiću koji vodi tu reprezentaciju.

image

Frane Despotović

Mnk Olmissum

Rad u Italiji, po mnogima drugoj ili trećoj ligi u Europi, iskovao je Despotovića kao ozbiljnog trenera. Pripada “novom valu” hrvatskih trenera kojeg predvodi Kujtim Morina. Stoga nas je zanimala njegova usporedba talijanskog i hrvatskog prvenstva.

- Italija je ogromna zemlja, mi smo ove godine napravili 13.000 kilometara, imate tisuću igrača, stotine menadžera koji brinu o njima, u Serie A se natječe 16 klubova, pojedini igrači zarađuju do 10.000 eura mjesečno. Klubovi imaju dosta jake proračune, prva tri kluba do dva milijuna eura, ali uglavnom sve to drže privatnici, kao u Omišu. Nema tu pomoći gradova i općina, sve sponzori ili vlasnici plaćaju sami, od termina pa nadalje. Klupska logistika je puno jača, imate po nekoliko ljudi zaposlenih u klubu koji rade na organizaciji utakmica, putovanja. Zatim, igrači imaju puno više utakmica, posebno jakih, a fascinantna je ta kultura treninga, radi se neumorno svaki dan, nema preskakanja - istaknuo je Despotović.

No, sigurno jednu stvar nemaju kao u Hrvatskoj, a to je atmosferu na tribinama kao u našem play-offu, a posebno u polufinalu i finalu.

- To nema nitko u Europi! Daj Bože, da se to nastavi i sljedećih sezona i da svi klubovi imaju tako organizirane navijače i podršku s tribina. Vidi se ogroman napredak u hrvatskom futsalu, s Ligom 10 dobili smo na kvaliteti, ali igrači po meni imaju premalo utakmica, jaka i izjednačena liga ne dopušta razvoj mladih igrača, što nam je ključno za budućnost. Ja bih osobno proširio ligu na 12 ili 14 klubova, ali vidjet ćemo kako će zaživjeti jedinstvena Druga liga, pa ćemo nakon toga biti puno pametniji. Imamo dva predstavnika u Ligi prvaka, to nam je dosta dalo na cijeni, zbog toga smo primamljivi i strancima - veli trener Olmissuma.

S obzirom na kontakte koje ima na Apeninskom poluotoku, zanimalo nas je hoće li na ušće Cetine ovo ljeto sletjeti neka “lasta” iz Italije, možda Pescare?

- Volio bih to, jer ima dosta dobrih i kvalitetnih igrača, posebno ovih s kojima sam radio. No, budimo realni, njima je sad svima cijena skočila i to mi u Hrvatskoj ne možemo pratiti. Međutim, vidjet ćemo sve, ali ima tu i kod nas mladih igrača u Olmissumu s kojima se može ozbiljno raditi - dodaje Despotović.

Može li se Olmissum ponovno dokopati naslova prvaka, zanima sve u ovom gradu, a posebno kako će izgledati u Ligi prvaka.

- Kakvog ste me gledali kao igrača, takav sam i kao trener. Svi moji klubovi igraju s puno intenziteta, puno pogodaka, ali ima tu i grešaka - zaključio je na kraju Despotović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 00:15