StoryEditorOCM
SplitIMA GA SVAKO SELO

Usred urbanog splitskog kvarta, zadnjeg planski osmišljenog, već se priprema teren: ‘Bit će gotovo do srpnja...‘

Piše Sandi Vidulić
23. travnja 2024. - 09:08

Usred jednog urbanog kotara kakav je Mertojak gradit će se teren za odbojku na pijesku. Da, dobro ste pročitali.

Naselje Mertojak je zadnji izgrađeni dio velikog urbanističkog projekta Split 3. Dovršeno je početkom 1980-ih, a lokacija gdje bi se napravilo igralište za odbojku na pijesku nalazi se u zelenoj zoni, na rubu Perivoja Majke Terezije. Ova zona smještena je između Doverske ulice i Odeske ulice koje su okružene gusto izgrađenim neboderima i stambenim zgradama. Uz planiranu lokaciju za odbojku na pijesku nalazi se košarkaški teren, iznad nje je Dječji vrtić “Gariful”, a malo ispod je crkva sv. Josipa.

Inicijativa za gradnju terena baš na ovoj lokaciji došla je od “Kluba odbojke na pijesku Žnjan” (KOP Žnjan), koji je nekad imao teren na Žnjanu, ali je taj prostor izgubio 2018. pri rušenju tamošnjih sadržaja, a prošle godine su prestali djelovati u Strožancu.

- Pokrenuli smo kontakte prema Gradu koji je pokazao razumijevanje. Danas svako selo ima teren za odbojku na pijesku, a Split nema iako je najsportskiji grad - objašnjava vodeći čovjek kluba Tomislav Karaula.

image

Pero Križanović i Tomislav Karaula

Vladimir Dugandžić/Cropix

Svjetski standard

Procijenjena vrijednost građevinskih radova za izgradnju terena je 131.960 eura. Ukupna površina koja će biti pokrivena pijeskom imat će 658 m2, ali će biti nepravilnog oblika. Sam teren za igranje odbojke na pijesku biti će manji (16 x 8 metara) od terena na kojem se igra u zatvorenim dvoranama (18 × 9 m). Ovakve manje dimenzije terena su standardne za odbojku na pijesku.

- Ovdje će biti jedan teren po svjetskim standardima. Ali, kad bi ga se okrenulo, mogla bi stati dva terena za treninge. Ako bi se išlo na nešto stvarno veliko, onda je dovoljan jedan teren - objašnjava planove čelnik Kluba.

Nakon što se iskopa zemlja, stavit će se sloj geotekstila, na njega zatim ide sloj drobljenog kamena, na koji se ponovno postavlja geotekstil. U završnoj fazi stavit će se sloj pijeska koji će biti debljine 40 centimetara. Ovakva dubina pijeska je propisana za terene na kojima se vrše natjecanja.

image
Simulacija

Kako se ne bi zadržavala voda, provest će se drenaža terena s cijevima, a oborinska voda odvodit će se u obližnji potok.Teren pokriven pijeskom će se ograditi s žičanom ogradom visine tri metra, na koju će se postaviti reklame.

Uobičajeno je vidjeti terene za odbojku na pijesku na plažama. Stoga neočekivano zvuči najava da će se izgraditi teren za odbojku na pijesku nekih 600 metara zračne linije od plaže na Žnjanu koja će, kad se uredi, imati takve terene za odbojku. No, Karaula kaže da nije neobično da se ovakvi tereni grade u urbanim sredinama.

- Takvi tereni postoje u Sloveniji, Mađarskoj, Češkoj... Oni imaju po stotine terena u gradovima. U Beču imate otvorenih i zatvorenih terena. U Zagrebu imate na četiri mjesta vrhunske terene. To je stara priča da tereni moraju biti uz plažu. Split je vrhunsko područje jer se može igrati skoro cijelu godinu - kaže naš sugovornik.

image
Simulacija

Da je deset, malo je

Što će biti s terenom na Mertojaku kad se uredi plaža na Žnjanu i tamo budu tereni za odbojku?

- Kad smo držali terene u Podstrani bilo je toliko ljudi zainteresirano, da je u Splitu deset terena za odbojku na pijesku malo koliko bi rekreativaca bilo zainteresiranih. Na Žnjanu će se vjerojatno igrati neki veći turnir. No, za nekakve veće turnire treba puno više terena nego što će se napraviti na Žnjanu. Onda bi se jedan dio igrao na Mertojaku, a jedan dio na Žnjanu - uvjeren je Karaula.

image
Simulacija budućeg terena za odbojku na pijesku

U projektu koji će se izvesti nedostaju tribine. Pitamo je li to nedostatak za natjecanja, na što dobivamo odgovor da se mogu postaviti montažne tribine, kao i da se na susjednom nogometnom terenu planiraju napraviti tribine.

Tomislav Karaula smatra kako bi teren na Mertojaku mogao biti gotov već ovog ljeta.

- Ove godine namjeravamo organizirati turnir prvenstva Hrvatske u odbojci na pijesku. Nadam se da će radovi biti gotovi do srpnja. Dovest ćemo turnire za mlađe uzraste, od juniora, kadeta, kampove. To će se popuniti s nekim događanjima za Grad Split i za Kotar Mertojak. Imamo već dogovoreno neke turnire, samo nam treba infrastruktura. Kad je dobijemo, non-stop će biti neka događanja, i to međunarodna, ne samo domaća - najavljuje Karaula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 09:08