StoryEditorOCM
Splitprigodno slavlje

U Splitu obilježen Svjetski dan autizma; u dobroj atmosferi feštali su članovi poznate udruge, sve smo zabilježili...

Piše Mia Uzinić
2. travnja 2024. - 21:38

Članovi Udruge "Autizam 365" večeras su obilježili Svjetski dan autizma u "Backbaru Plana B". Ugodno društvo koje se zabavljalo u dobroj atmosferi činili su veliki i mali članovi udruge, njihove obitelji, ali i svi prijatelji i poznanici koji su u posljednjih godinu dana prepoznali borbu ovih hrabrih roditelja za prava njihove djece istaknula je Eni Poklepović, glasnogovornica udruge. 

image


 

Nikola Vilić/Cropix

- Ovaj dan je važan jer se o autizmu mora razgovarati, javnost se treba informirati i upoznati je s problematikom, a posebno sa svim problemima s kojima se susrećemo u našem sustavu. I djeci i njihovim obiteljima nedostaje podrške sa svih strana. Nadamo se da će današnji dan biti obilježen samo pozitivom, plesom i zabavom.

Za najmlađe smo organizirali "face painting" i modeliranje balona. Želimo još jednom skrenuti pozornost javnosti na uvjete u kojima se naša djeca trenutno školuju. Tražimo da Grad javno istupi s rokovima gradnje nove škole i da definiraju planove do tada jer već iduće godine očekujemo rekordan broj prvašića, a s trenutnim polaznicima nemamo gdje - istaknula je. 

image

Eni Poklepović
 

Nikola Vilić/Cropix

U 19 sati premijerno je prikazan kratkometražni video ljetne škole u kojem su sudjelovali glumci Snježana Sinovčić-Šiškov i Stipe Jelaska.  Redatelj, scenarist i montažer je Duje Kundić, snimatelj Boris Poljak, producent  Ivan Perić, a tonac Boris Stanić.  Animaciju i originalnu glazbu napravio je Blaž Habuš, asistent kamere bio je Jadran Parunov, a asistent produkcije Ivan Sladonja. Tehnička potpora bio im je "Kino klub Split", a za produkciju i kreativu zaslužan je tim iz "Vrh komunikacija". 

image
Nikola Vilić/Cropix

- Film je prikaz trenutka iz svakodnevice roditelja djeteta s autizmom. Inspiracija su nam bila iskustva štićenika Udruge, nekoliko dana prije snimanja smo se našli s roditeljem i sinom, a kroz nekoliko sati druženja, dobili smo bolju sliku realnosti koju smo pokušali što vjerodostojnije preslikati u film čija je svrha približiti život s autizmom javnosti te potaknuti Grad na djelovanje - kazao je Duje Kundić. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:06