StoryEditorOCM
Split‘za bolesnu majku‘

Tužiteljstvo u Splitu podiglo optužnicu protiv liječnice za šverc narkotika: radi se o prilično velikim količinama

Piše Split SD
9. siječnja 2024. - 18:54

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo je optužnicu protiv 47-godišnje liječnice koja je prošle godine privedena nakon što se otkrilo da je bez znanja pacijenata propisivala i predizala lijekove narkotike i lijekove s hormonom rasta.

Tužiteljstvo je tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene ili poslovne isprave, neovlaštenu proizvodnju i promet drogama te neovlaštenu proizvodnju i promet tvarima zabranjenim u sportu - piše Dalmatinski portal.

U razdoblju od ožujka 2022. do uhićenja u lipnju 2023. optužena je obavljajući poslove doktora medicine kao zamjenska liječnica u 12 ordinacija postupala suprotno Pravilniku o mjerilima za razvrstavanje lijekova te propisivanju i izdavanju lijekova. 

U nakani pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi i prouzročenja štete Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, optužena je sačinila veliki broj liječničkih recepata koristeći dostupne podatke o pacijentima. Bez njihovog znanja neovlašteno je ispisala liječničke recepte, ovjerila ih pečatima ordinacija i svojim doktorskim pečatom. 

Tako izrađene recepte proizvoljno je upisala u nepostojeće brojeve protokola te nije evidentirala izdavanje lijeka narkotika u knjigu narkotika, dok za izdavanje lijeka s hormonom rasta nije tražila, niti joj je odobreno izdavanje ovog lijeka. 

Optužena je osobno podizala lijekove. Ona tvrdi da ih je uzimala za teško bolesnu majku, no radi se o prilično velikim količinama. Terete je da je HZZO oštetila za stvarnu vrijednost lijekova od 24.494,78 eura. 

Predigla je ukupno 4.620 tableta lijeka narkotika. U optužnici se navodi da je lijek na za sada neutvrđeni način davala drugim osobama na uživanje. Slično je formulirano i za 94 doza lijeka s hormonom rasta. 

Državno odvjetništvo predložilo je sudu da produlji mjeru opreza zabrane obavljanja liječničke djelatnosti i obaveze redovitog javljanja policiji - piše Dalmatinski portal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:20