StoryEditorOCM
Splitrenesansa

Svi se zgražaju kad vide na što sliči ova ‘buža‘ u srcu Splita. I to taman pred vratima Palače, neka se vidi raskoš

Piše N. L.
22. rujna 2023. - 08:46

Kad se početkom 2022. godine krenulo s uređenjem Hrvojeve ulice i čišćenjem tamošnjih štandova, svekolika javnost bila je ugodno iznenađena onim što se u sklopu arheoloških istraživanja otkrilo istraživanjem Južne kule koja je nekada bila sagrađena uz Srebrna vrata Dioklecijanove palače.

image
Nikola Vilić/Cropix

Iskopalo se puno toga, kako nam je tada kazao Radoslav Bužančić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Splitu, otkrile su se neke novine, temelji kule, ostaci vojničke pekarske peći. Otkrivena je razina rimskog poda kule, ali i starija arhitektura iz vremena prije gradnje Palače.

image

Radoslav Bužančić

 

Saša Burić/Cropix

Sinišu Gašparevića, direktora "Parkova i nasada" upitali smo u ožujku 2022. godine što će dalje biti s ovim područjem koje je bilo uključeno u cjelokupan projekt preuređenja glavne splitske tržnice.

Odgovorio je kako će se dokumentirati sve pronađeno u iskopinama, a zatim će se poslati izvještaj o tome Konzervatorskom odjelu.

- Iskopine se još neće zatvarati, neko će vrijeme biti otvorene dok Grad i konzervatori ne kažu što dalje treba činiti – rekao je tada.

image

Siniša Gašparević

Vojko Bašić/Cropix

Kako tada, tako i sada. Samo s tom razlikom da je područje arheološkog nalazišta danas postalo prava kanta za škovace, rupa u koju se baca sve i svašta. Još je i u korov zarasla.

Niti vidimo da Grad išta radi po tom pitanju, a ni konzervatori. Otkad se ogradio lokalitet, čovjeka tu nismo vidjeli. Tu i tamo tek zadrijema - mačka.

image
Nikola Vilić/Cropix

Poslali smo upit Ministarstvu kulture pod čijom je nadležnošću Konzervatorski odjel u Splitu što se planira s ovim nalazištem i do kada će biti ruglo svima koji pored njega prođu. Čekamo odgovor.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 17:59