stdClass Object ( [id] => 1387572 [title] => ‘Splitski turisti redovno se raspituju o Titu, čude se koliko pušimo, a ovom pojavom u gradu osobito su šokirani‘ [alias] => splitski-turisti-redovno-se-raspituju-o-titu-cude-se-koliko-pusimo-a-jednom-pojavom-u-gradu-osobito-su-sokirani [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Splitski gosti šokirani su količinom grafita i svakojakih crtarija po gradu. Nema tko me nije upitao nešto na tu temu. To baš uvelike kritiziraju... Street art je jedna priča, a nama je grad u potpunosti išaran, što turisti odmah primjećuju. Mi smo se na to već navikli, ali, primjerice, Amerikanci su zgroženi jer ih takvo što odmah asocira na bande (engl. gangs).

I onda im moram objašnjavati da nisu u pitanju nikakvi gangs nego crtarije lokalnih tinejdžera i djece koji nemaju pojma što bi sa sobom, pa šaraju po fasadama zgrada, pišući u stilu "ja volim tebe, ti voliš mene" – govori nam iskusna splitska vodičica Arijana Vidan.

Petnaestak godina je jedna od interpretatorica dalmatinske baštine, još otkako od 2009. radi posao licenciranog turističkog vodiča na njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Povratnica iz Njemačke u kojoj je studirala i zasnovala obitelj od 2014. je u statusu obrtnika, a zadnjih godina strane goste uglavnom upoznava s kulturnom baštinom i ljepotama našeg grada.

Nekoć je većinom radila višednevne ture s gostima s njemačkog govornog područja, koji dolaze posredstvom domaćih i stranih agencija, no takvi najčešće borave u hotelima na makarskom području.

Zbog nedostatnih hotelskih kapaciteta u Splitu je manje takvih, pa se naša sugovornica orijentirala na grupe gostiju s kruzera.

---

image

Arijana Vidan s grupom gostiju sa Sicilije

Privatna Arhiva/
---

Budući da je inače strastvena plesačica flamenka i plesu posvećuje dosta slobodnog vremena, više ne može dugotrajno izbivati iz Splita pa se orijentirala na kraća vođenja po gradu i okolici.

- Vodič je jako bitna stavka u turizmu, iako nas vrlo malo ljudi doživljava kao ambasadore kulture naše zemlje. A svakom gostu koji nas posjeti najvažniji je doživljaj, to je ono što sa sobom nosi kući. Zato se svojski trudimo kako bi odavde otišli s najljepšim uspomenama – kaže Arijana, dobro upoznata s onim što oduševljava splitske goste.

Nađu se tu i poneke zamjerke, poput škrabotina po fasadama, no u naravi su, ističe, turisti Dioklecijanova grada više su fascinirani gradskom jezgrom i Palačom, našim načinom života, klimom i plažama nego što joj prenose kritička razmišljanja.

- Više je pozitivnih reakcija nego što nam nešto zamjeraju. Ima biti da imaju bolje mišljenje o nama nego mi o samima sebi. Oduševljava ih što se toliko toga nalazi na malim udaljenostima, što im omogućava da i više nego kvalitetno ispune vrijeme boravka u gradu. 

Recimo, sviđa im se što imamo puno koševa. To odmah primijete, kao i hortikulturno uređenje, onaj ulaz Ulicom Domovinskog rata u grad, Rivu... Sve pohvale "Parkovima i nasadima", koji lijepo i kvalitetno održavaju zelene površine – govori Arijana.

---

image

Splitski gosti su fascinirani gradskom jezgrom i Palačom, našim načinom života, klimom i plažama

/Shutterstock
---

Ono što smeta domaćima zamijetili su i stranci, barem oni koje vodi na svojim turama - neprimjereno ponašanje razularenih mladih gostiju u središtu grada što je, osobito tijekom prošle sezone, i popraćeno gomilom medijskih objava o buci, njihovu pijančevanju i uriniranju u srcu Splita.

- Civilizirane goste to malo podsjeća na Mallorcu i Ibizu, nisu takvo što očekivali u gradu poput Splita. Zato dobar i kvalitetan gost, koji bi se proveo i potrošio novac na kvalitetnu hranu u restoranu i prošetao Rivom, ne želi ostati dulje u Splitu. Jednostavno mu to nije ugodno, baš kao što je slučaj i s Hvarom - podastire Arijana dobro znanu činjenicu.

Turisti s kojima se susreće u svom poslu ne grintaju, veli, na cijene, ali primjećuju da smo skupi, da nismo ništa, a očekivali su to, jeftiniji nego neke druge popularne destinacije na Mediteranu. Znaju joj se, međutim, požaliti da nigdje ne mogu pojesti nešto sitno, poput tapasa u Španjolskoj, uz naručenu čašu vina.

---

image

S gostima u Vestibulu

Privatna Arhiva/
---

- Kod nas je sve il‘ je kafić il‘ je restoran. Ili je fast food. Primijetila sam i da nakon pandemije možda malo više gledaju na vrijednost onoga što plaćaju. Neće toliko prigovoriti na cijenu, ali hoće na lošu kvalitetu. No, kad nešto vrijedi, platit će. Naša hrana im je jako ukusna, generalno im je dobra, ali znaju mi reći da im nedostaje više vegetarijanskih obroka i različitih vrsta salata - referira Arijana reakcije splitskih turista na gastronomsku ponudu u gradu.

Istodobno joj redovno hvale ljubaznost i srdačnost domaćeg svijeta s kojim dolaze u kontakt tijekom boravka u Splitu. S druge strane, začuđeni su koliko pušimo; raspituju se i o sigurnosti, zanimajući se za stopu kriminala i učestalo joj postavljaju upite mogu li se noću slobodno, bez straha, kretati.

- E, da, taksisti. Na njih mi se gosti znaju potužiti... Taj problem je prisutan svugdje u svijetu, pa ni nas ne zaobilazi. Znaju ih oderati, naplatiti im pedesetak eura za petominutnu vožnju po gradu - govori iskusna splitska vodičica, dodajući da se splitski gosti redovito raspituju i kako funkcionira naš zdravstveni sustav. Zanima ih odnos privatnog i javnog zdravstva. U razgovoru s njima shvatila je, kaže, da više-manje svi imamo iste probleme.

---

image

Turisti ne grintajuna cijene, ali primjećuju da smo skupi

Joško Šupić/Cropix
---

- Primjerice, u Americi je javno zdravstvo katastrofa. Ali ni u Njemačkoj više nije kao što je bilo nekoć, dok sam tamo živjela, kad bih obavila zdravstvenu uslugu kod privatnika, a ne bih platila ništa jer je imao ugovor s javnim zdravstvom. I tamo su rezani troškovi. Zanimljivo je da su, koliko god mi ovdje bili nezadovoljni, mnogi čak  iznenađeni koliko nam je toga pokriveno zdravstvenim osiguranjem. No, s druge strane, nelagodu i šok im stvara spoznaja da imamo samo jednu bolnicu u Splitu na ogroman broj stanovnika – napominje Arijana.

Još je jedna tema nezaobilazna u njezinim svakodnevnim razgovorima s ovdašnjim turistima.

- Jako ih zanima Jugoslavija. Većina je zainteresirana za priču o našoj bivšoj državi, raspituju se o raspadu Jugoslavije, Domovinskom ratu i Titu, pa dok im neki vodiči, znaju mi to prenijeti, govore da je bio diktator, ja im to pokušavam malo drukčije predstaviti. Držim se povijesti i dajem im mogućnost samostalnog rasuđivanja.

"Nobody‘s perfect", svaka medalja ima dvije strane i sve treba staviti u kontekst vremena i povijesnog trenutka, kako u našem slučaju, tako i u njihovom, jer svatko sebe kao pojedinca i kao naciju u nečem pronađe pa ljudski i diplomatski pristup nekoj temi gradi mostove, a svaki drukčiji ih zapravo ruši - smatra splitska vodičica, pa uz smiješak otkriva i odakle dolaze najbolji gosti.

---

image

Arijana Vidan (u sredini) s kolegicama

Privatna Arhiva/
---

- Svima su, naravno, najdraži Amerikanci, jer daju najbolje napojnice. Njima je to u kulturi, ali isto tako znaju da ih ovdje nisu dužni davati, pa ih opet daju. Napojnicu treba zaslužiti, kako konobar, tako i vodič. Oni su toliko zainteresirani, puni su entuzijazma, oduševljenja...

Cijene i tuđi entuzijazam i ne zanima ih samo što je bilo prije 2000 godina nego kako mi danas živimo. Uvijek pitaju kako nam je u EU-u i čude se, naviknuti na zemlje s više različitih religija, koliko katolika živi ovdje, što opet ima svoju povijesnu osnovu.

Recimo, serija "Igra prijestolja" je jako puno učinila na popularizaciji destinacije. Svim našim turistima je "vau" šetati po lokacijama snimanja omiljene serije. E da, vide i još nešto. Iznenađeni su koliko nam je zapuštena Dalmatinska zagora i raspituju se zašto se više ne bavimo poljoprivredom. U Zagori vide ogroman potencijal - prenosi Arijana jednu od slika u očima stranaca koji posjećuju Dalmaciju.

---

Upozorenje UNESCO-a

- Turisti nam se znaju požaliti kako ne mogu pronaći autentične suvenire. U Italiji, primjerice, kupe pločice, keramiku..., nešto tipično. A kod nas, izuzev suvenira od bračkog kamena, ništa nije lokalno.

Milijardu magneta iz Kine, nekakvih gluposti, a ništa naše, karakteristično za podneblje. Autohtono. Pa što sve nismo donedavno gledali na štandovima u Dioklecijanovim podrumima?!

Ipak je Dioklecijanova palača najbolje sačuvani spomenik svoje vrste u cijelom svijetu. Italija ima preko 70 posto kulturno-povijesne baštine svijeta, ali nema ništa slično Dioklecijanovoj palači – apostrofira Arijana Vidan otkrivajući kako nas je na takve detalje, a redovito se informira, upozorio čak i UNESCO.

---

---

Recept za nezaboravan doživljaj

- Kruzerski gosti su jako dobri gosti, iako, da se razumijemo, najviše na prodaji izleta zaradi kruzer.

Njima se sviđa koncept naših izleta, jer su poludnevni, a u njih je, uzmimo za primjer Omiš, uključen razgled lokacije, panoramska vožnja, vožnja Cetinom do Radmanovih mlinica gdje ih dočekaju s dalmatinskom pjesmom i spizom, snackom od pršuta, sira, maslina i domaćeg kruha ispod peke uz malo vina i vode.

Ili odu na izlet na Krku ili u Salonu, pa iz Salone u Trogir ili Klis. Izleti su koncipirani da ima pomalo od svega i to im se strašno sviđa. I sve je blizu. Uvijek mi govore kako im je to u Hrvatskoj najljepše.

Hvale i naše autobuse, često mi kažu kako su čisti i uredni. Isto vrijedi i za trajekte. Ipak imamo jedan nivo... Gosti, u pravilu, iznimno hvale naš higijenski standard.

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tako nas vide gosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => tako nas vide gosti 2 0 7409 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-09 12:13:40 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-10 11:23:02 [modified_by] => 3183 [publish_up] => 2024-05-10 11:21:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title='Splitski turisti redovno se raspituju o Titu, čude se koliko pušimo, a ovom pojavom u gradu osobito su šokirani' page_title='Splitski turisti redovno se raspituju o Titu, čude se koliko pušimo, a ovom pojavom u gradu osobito su šokirani' [metakey] => arijana vidan, turistički vodiči, turisti u Splitu, turisti, Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27068970.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27033090.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/26611468.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27047386.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27047387.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27047388.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/09\/27047389.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devic\/Cropix, privatni album","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","\/Shutterstock","Privatna Arhiva\/","Privatna Arhiva\/","Privatna Arhiva\/","Privatna Arhiva\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Kako nas vide gosti pri\u010da nam\u00a0iskusna splitska vodi\u010dica\u00a0Arijana Vidan<\/p>","

Turisti ne grintajuna cijene, ali primje\u0107uju da smo skupi<\/p>","

Splitski gosti\u00a0su fascinirani gradskom jezgrom i Pala\u010dom, na\u0161im na\u010dinom \u017eivota, klimom i pla\u017eama<\/p>","

Arijana Vidan (u sredini) s kolegicama<\/p>","

Arijana Vidan (desno) i plesa\u010dica flamenka Tea Simuni\u0107<\/p>","

Arijana Vidan s grupom gostiju sa Sicilije<\/p>","

S gostima u Vestibulu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","73:58","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x851","hd_27068970_1920.jpg":"1920x1080","k_27068970_1280.jpg":"1280x1280","k_27068970_1024.jpg":"1024x1024","k_27068970_640.jpg":"640x640","k_27068970_480.jpg":"480x480","k_27068970_340.jpg":"340x340","k_27068970_220.jpg":"220x220","o_27068970_1280.jpg":"1280x907","o_27068970_1024.jpg":"1024x726","o_27068970_640.jpg":"640x453","o_27068970_480.jpg":"480x340","o_27068970_340.jpg":"340x241","o_27068970_220.jpg":"220x156","h_27068970_1280.jpg":"1280x854","h_27068970_1024.jpg":"1024x683","h_27068970_640.jpg":"640x427","h_27068970_480.jpg":"480x320","h_27068970_340.jpg":"340x227","h_27068970_220.jpg":"220x147","pp_27068970_1280.jpg":"1280x1628","pp_27068970_1024.jpg":"1024x1303","pp_27068970_640.jpg":"640x814","pp_27068970_480.jpg":"480x611","pp_27068970_340.jpg":"340x432","pp_27068970_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1204","hd_27033090_1920.jpg":"1920x1080","k_27033090_1280.jpg":"1280x1280","k_27033090_1024.jpg":"1024x1024","k_27033090_640.jpg":"640x640","k_27033090_480.jpg":"480x480","k_27033090_340.jpg":"340x340","k_27033090_220.jpg":"220x220","o_27033090_1280.jpg":"1280x802","o_27033090_1024.jpg":"1024x642","o_27033090_640.jpg":"640x401","o_27033090_480.jpg":"480x301","o_27033090_340.jpg":"340x213","o_27033090_220.jpg":"220x137","h_27033090_1280.jpg":"1280x854","h_27033090_1024.jpg":"1024x683","h_27033090_640.jpg":"640x427","h_27033090_480.jpg":"480x320","h_27033090_340.jpg":"340x227","h_27033090_220.jpg":"220x147","pp_27033090_1280.jpg":"1280x1628","pp_27033090_1024.jpg":"1024x1303","pp_27033090_640.jpg":"640x814","pp_27033090_480.jpg":"480x611","pp_27033090_340.jpg":"340x432","pp_27033090_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_26611468_1920.jpg":"1920x1080","k_26611468_1280.jpg":"1280x1280","k_26611468_1024.jpg":"1024x1024","k_26611468_640.jpg":"640x640","k_26611468_480.jpg":"480x480","k_26611468_340.jpg":"340x340","k_26611468_220.jpg":"220x220","o_26611468_1280.jpg":"1280x854","o_26611468_1024.jpg":"1024x683","o_26611468_640.jpg":"640x427","o_26611468_480.jpg":"480x320","o_26611468_340.jpg":"340x226","o_26611468_220.jpg":"220x146","h_26611468_1280.jpg":"1280x854","h_26611468_1024.jpg":"1024x683","h_26611468_640.jpg":"640x427","h_26611468_480.jpg":"480x320","h_26611468_340.jpg":"340x227","h_26611468_220.jpg":"220x147","pp_26611468_1280.jpg":"1280x1628","pp_26611468_1024.jpg":"1024x1303","pp_26611468_640.jpg":"640x814","pp_26611468_480.jpg":"480x611","pp_26611468_340.jpg":"340x432","pp_26611468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1077x1435","hd_27047386_1920.jpg":"1920x1080","k_27047386_1280.jpg":"1280x1280","k_27047386_1024.jpg":"1024x1024","k_27047386_640.jpg":"640x640","k_27047386_480.jpg":"480x480","k_27047386_340.jpg":"340x340","k_27047386_220.jpg":"220x220","o_27047386_1280.jpg":"1280x1705","o_27047386_1024.jpg":"1024x1364","o_27047386_640.jpg":"640x852","o_27047386_480.jpg":"480x639","o_27047386_340.jpg":"340x453","o_27047386_220.jpg":"220x293","h_27047386_1280.jpg":"1280x854","h_27047386_1024.jpg":"1024x683","h_27047386_640.jpg":"640x427","h_27047386_480.jpg":"480x320","h_27047386_340.jpg":"340x227","h_27047386_220.jpg":"220x147","pp_27047386_1280.jpg":"1280x1628","pp_27047386_1024.jpg":"1024x1303","pp_27047386_640.jpg":"640x814","pp_27047386_480.jpg":"480x611","pp_27047386_340.jpg":"340x432","pp_27047386_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1062","hd_27047387_1920.jpg":"1920x1080","k_27047387_1280.jpg":"1280x1280","k_27047387_1024.jpg":"1024x1024","k_27047387_640.jpg":"640x640","k_27047387_480.jpg":"480x480","k_27047387_340.jpg":"340x340","k_27047387_220.jpg":"220x220","o_27047387_1280.jpg":"1280x1258","o_27047387_1024.jpg":"1024x1006","o_27047387_640.jpg":"640x629","o_27047387_480.jpg":"480x472","o_27047387_340.jpg":"340x334","o_27047387_220.jpg":"220x216","h_27047387_1280.jpg":"1280x854","h_27047387_1024.jpg":"1024x683","h_27047387_640.jpg":"640x427","h_27047387_480.jpg":"480x320","h_27047387_340.jpg":"340x227","h_27047387_220.jpg":"220x147","pp_27047387_1280.jpg":"1280x1628","pp_27047387_1024.jpg":"1024x1303","pp_27047387_640.jpg":"640x814","pp_27047387_480.jpg":"480x611","pp_27047387_340.jpg":"340x432","pp_27047387_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1073x1718","hd_27047388_1920.jpg":"1920x1080","k_27047388_1280.jpg":"1280x1280","k_27047388_1024.jpg":"1024x1024","k_27047388_640.jpg":"640x640","k_27047388_480.jpg":"480x480","k_27047388_340.jpg":"340x340","k_27047388_220.jpg":"220x220","o_27047388_1280.jpg":"1280x2049","o_27047388_1024.jpg":"1024x1639","o_27047388_640.jpg":"640x1024","o_27047388_480.jpg":"480x768","o_27047388_340.jpg":"340x544","o_27047388_220.jpg":"220x352","h_27047388_1280.jpg":"1280x854","h_27047388_1024.jpg":"1024x683","h_27047388_640.jpg":"640x427","h_27047388_480.jpg":"480x320","h_27047388_340.jpg":"340x227","h_27047388_220.jpg":"220x147","pp_27047388_1280.jpg":"1280x1628","pp_27047388_1024.jpg":"1024x1303","pp_27047388_640.jpg":"640x814","pp_27047388_480.jpg":"480x611","pp_27047388_340.jpg":"340x432","pp_27047388_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1079","hd_27047389_1920.jpg":"1920x1080","k_27047389_1280.jpg":"1280x1280","k_27047389_1024.jpg":"1024x1024","k_27047389_640.jpg":"640x640","k_27047389_480.jpg":"480x480","k_27047389_340.jpg":"340x340","k_27047389_220.jpg":"220x220","o_27047389_1280.jpg":"1280x1278","o_27047389_1024.jpg":"1024x1023","o_27047389_640.jpg":"640x639","o_27047389_480.jpg":"480x479","o_27047389_340.jpg":"340x339","o_27047389_220.jpg":"220x219","h_27047389_1280.jpg":"1280x854","h_27047389_1024.jpg":"1024x683","h_27047389_640.jpg":"640x427","h_27047389_480.jpg":"480x320","h_27047389_340.jpg":"340x227","h_27047389_220.jpg":"220x147","pp_27047389_1280.jpg":"1280x1628","pp_27047389_1024.jpg":"1024x1303","pp_27047389_640.jpg":"640x814","pp_27047389_480.jpg":"480x611","pp_27047389_340.jpg":"340x432","pp_27047389_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15537495 Threads: 6 Questions: 3208146569 Slow queries: 7231774 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236125313 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/splitski-turisti-redovno-se-raspituju-o-titu-cude-se-koliko-pusimo-a-jednom-pojavom-u-gradu-osobito-su-sokirani-1387572 [printLink] => /split/splitski-turisti-redovno-se-raspituju-o-titu-cude-se-koliko-pusimo-a-jednom-pojavom-u-gradu-osobito-su-sokirani-1387572?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 758607 [name] => arijana vidan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-10 11:25:28 [main_article_id] => 0 [alias] => arijana-vidan [link] => /tag/arijana-vidan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 370523 [name] => turistički vodiči [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisticki-vodici [link] => /tag/turisticki-vodici ) [2] => stdClass Object ( [id] => 408024 [name] => turisti u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisti-u-splitu [link] => /tag/turisti-u-splitu ) [3] => stdClass Object ( [id] => 313620 [name] => turisti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => turisti [link] => /tag/turisti ) [4] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tako nas vide gosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Splitski turisti redovno se raspituju o Titu, čude se koliko pušimo, a ovom pojavom u gradu osobito su šokirani‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27068970.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičevic/Cropix, privatni album [mainImageDesc] =>

Kako nas vide gosti priča nam iskusna splitska vodičica Arijana Vidan

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27068970.jpg [title] =>

Kako nas vide gosti priča nam iskusna splitska vodičica Arijana Vidan

Božidar Vukičevic/Cropix, privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27033090.jpg [title] =>

Turisti ne grintajuna cijene, ali primjećuju da smo skupi

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/26611468.jpg [title] =>

Splitski gosti su fascinirani gradskom jezgrom i Palačom, našim načinom života, klimom i plažama

/Shutterstock ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27047386.jpg [title] =>

Arijana Vidan (u sredini) s kolegicama

Privatna Arhiva/ ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27047387.jpg [title] =>

Arijana Vidan (desno) i plesačica flamenka Tea Simunić

Privatna Arhiva/ ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27047388.jpg [title] =>

Arijana Vidan s grupom gostiju sa Sicilije

Privatna Arhiva/ ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/09/27047389.jpg [title] =>

S gostima u Vestibulu

Privatna Arhiva/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Splitski gosti šokirani su količinom grafita i svakojakih crtarija po gradu. Nema tko me nije upitao nešto na tu temu. To baš uvelike kritiziraju... Street art je jedna priča, a nama je grad u potpunosti išaran, što turisti odmah primjećuju. Mi smo se na to već navikli, ali, primjerice, Amerikanci su zgroženi jer ih takvo što odmah asocira na bande (engl. gangs).

I onda im moram objašnjavati da nisu u pitanju nikakvi gangs nego crtarije lokalnih tinejdžera i djece koji nemaju pojma što bi sa sobom, pa šaraju po fasadama zgrada, pišući u stilu "ja volim tebe, ti voliš mene" – govori nam iskusna splitska vodičica Arijana Vidan.

Petnaestak godina je jedna od interpretatorica dalmatinske baštine, još otkako od 2009. radi posao licenciranog turističkog vodiča na njemačkom, engleskom i talijanskom jeziku u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji.

Povratnica iz Njemačke u kojoj je studirala i zasnovala obitelj od 2014. je u statusu obrtnika, a zadnjih godina strane goste uglavnom upoznava s kulturnom baštinom i ljepotama našeg grada.

Nekoć je većinom radila višednevne ture s gostima s njemačkog govornog područja, koji dolaze posredstvom domaćih i stranih agencija, no takvi najčešće borave u hotelima na makarskom području.

Zbog nedostatnih hotelskih kapaciteta u Splitu je manje takvih, pa se naša sugovornica orijentirala na grupe gostiju s kruzera.

---

image

Arijana Vidan s grupom gostiju sa Sicilije

Privatna Arhiva/
---

Budući da je inače strastvena plesačica flamenka i plesu posvećuje dosta slobodnog vremena, više ne može dugotrajno izbivati iz Splita pa se orijentirala na kraća vođenja po gradu i okolici.

- Vodič je jako bitna stavka u turizmu, iako nas vrlo malo ljudi doživljava kao ambasadore kulture naše zemlje. A svakom gostu koji nas posjeti najvažniji je doživljaj, to je ono što sa sobom nosi kući. Zato se svojski trudimo kako bi odavde otišli s najljepšim uspomenama – kaže Arijana, dobro upoznata s onim što oduševljava splitske goste.

Nađu se tu i poneke zamjerke, poput škrabotina po fasadama, no u naravi su, ističe, turisti Dioklecijanova grada više su fascinirani gradskom jezgrom i Palačom, našim načinom života, klimom i plažama nego što joj prenose kritička razmišljanja.

- Više je pozitivnih reakcija nego što nam nešto zamjeraju. Ima biti da imaju bolje mišljenje o nama nego mi o samima sebi. Oduševljava ih što se toliko toga nalazi na malim udaljenostima, što im omogućava da i više nego kvalitetno ispune vrijeme boravka u gradu. 

Recimo, sviđa im se što imamo puno koševa. To odmah primijete, kao i hortikulturno uređenje, onaj ulaz Ulicom Domovinskog rata u grad, Rivu... Sve pohvale "Parkovima i nasadima", koji lijepo i kvalitetno održavaju zelene površine – govori Arijana.

---

image

Splitski gosti su fascinirani gradskom jezgrom i Palačom, našim načinom života, klimom i plažama

/Shutterstock
---

Ono što smeta domaćima zamijetili su i stranci, barem oni koje vodi na svojim turama - neprimjereno ponašanje razularenih mladih gostiju u središtu grada što je, osobito tijekom prošle sezone, i popraćeno gomilom medijskih objava o buci, njihovu pijančevanju i uriniranju u srcu Splita.

- Civilizirane goste to malo podsjeća na Mallorcu i Ibizu, nisu takvo što očekivali u gradu poput Splita. Zato dobar i kvalitetan gost, koji bi se proveo i potrošio novac na kvalitetnu hranu u restoranu i prošetao Rivom, ne želi ostati dulje u Splitu. Jednostavno mu to nije ugodno, baš kao što je slučaj i s Hvarom - podastire Arijana dobro znanu činjenicu.

Turisti s kojima se susreće u svom poslu ne grintaju, veli, na cijene, ali primjećuju da smo skupi, da nismo ništa, a očekivali su to, jeftiniji nego neke druge popularne destinacije na Mediteranu. Znaju joj se, međutim, požaliti da nigdje ne mogu pojesti nešto sitno, poput tapasa u Španjolskoj, uz naručenu čašu vina.

---

image

S gostima u Vestibulu

Privatna Arhiva/
---

- Kod nas je sve il‘ je kafić il‘ je restoran. Ili je fast food. Primijetila sam i da nakon pandemije možda malo više gledaju na vrijednost onoga što plaćaju. Neće toliko prigovoriti na cijenu, ali hoće na lošu kvalitetu. No, kad nešto vrijedi, platit će. Naša hrana im je jako ukusna, generalno im je dobra, ali znaju mi reći da im nedostaje više vegetarijanskih obroka i različitih vrsta salata - referira Arijana reakcije splitskih turista na gastronomsku ponudu u gradu.

Istodobno joj redovno hvale ljubaznost i srdačnost domaćeg svijeta s kojim dolaze u kontakt tijekom boravka u Splitu. S druge strane, začuđeni su koliko pušimo; raspituju se i o sigurnosti, zanimajući se za stopu kriminala i učestalo joj postavljaju upite mogu li se noću slobodno, bez straha, kretati.

- E, da, taksisti. Na njih mi se gosti znaju potužiti... Taj problem je prisutan svugdje u svijetu, pa ni nas ne zaobilazi. Znaju ih oderati, naplatiti im pedesetak eura za petominutnu vožnju po gradu - govori iskusna splitska vodičica, dodajući da se splitski gosti redovito raspituju i kako funkcionira naš zdravstveni sustav. Zanima ih odnos privatnog i javnog zdravstva. U razgovoru s njima shvatila je, kaže, da više-manje svi imamo iste probleme.

---

image

Turisti ne grintajuna cijene, ali primjećuju da smo skupi

Joško Šupić/Cropix
---

- Primjerice, u Americi je javno zdravstvo katastrofa. Ali ni u Njemačkoj više nije kao što je bilo nekoć, dok sam tamo živjela, kad bih obavila zdravstvenu uslugu kod privatnika, a ne bih platila ništa jer je imao ugovor s javnim zdravstvom. I tamo su rezani troškovi. Zanimljivo je da su, koliko god mi ovdje bili nezadovoljni, mnogi čak  iznenađeni koliko nam je toga pokriveno zdravstvenim osiguranjem. No, s druge strane, nelagodu i šok im stvara spoznaja da imamo samo jednu bolnicu u Splitu na ogroman broj stanovnika – napominje Arijana.

Još je jedna tema nezaobilazna u njezinim svakodnevnim razgovorima s ovdašnjim turistima.

- Jako ih zanima Jugoslavija. Većina je zainteresirana za priču o našoj bivšoj državi, raspituju se o raspadu Jugoslavije, Domovinskom ratu i Titu, pa dok im neki vodiči, znaju mi to prenijeti, govore da je bio diktator, ja im to pokušavam malo drukčije predstaviti. Držim se povijesti i dajem im mogućnost samostalnog rasuđivanja.

"Nobody‘s perfect", svaka medalja ima dvije strane i sve treba staviti u kontekst vremena i povijesnog trenutka, kako u našem slučaju, tako i u njihovom, jer svatko sebe kao pojedinca i kao naciju u nečem pronađe pa ljudski i diplomatski pristup nekoj temi gradi mostove, a svaki drukčiji ih zapravo ruši - smatra splitska vodičica, pa uz smiješak otkriva i odakle dolaze najbolji gosti.

---

image

Arijana Vidan (u sredini) s kolegicama

Privatna Arhiva/
---

- Svima su, naravno, najdraži Amerikanci, jer daju najbolje napojnice. Njima je to u kulturi, ali isto tako znaju da ih ovdje nisu dužni davati, pa ih opet daju. Napojnicu treba zaslužiti, kako konobar, tako i vodič. Oni su toliko zainteresirani, puni su entuzijazma, oduševljenja...

Cijene i tuđi entuzijazam i ne zanima ih samo što je bilo prije 2000 godina nego kako mi danas živimo. Uvijek pitaju kako nam je u EU-u i čude se, naviknuti na zemlje s više različitih religija, koliko katolika živi ovdje, što opet ima svoju povijesnu osnovu.

Recimo, serija "Igra prijestolja" je jako puno učinila na popularizaciji destinacije. Svim našim turistima je "vau" šetati po lokacijama snimanja omiljene serije. E da, vide i još nešto. Iznenađeni su koliko nam je zapuštena Dalmatinska zagora i raspituju se zašto se više ne bavimo poljoprivredom. U Zagori vide ogroman potencijal - prenosi Arijana jednu od slika u očima stranaca koji posjećuju Dalmaciju.

---

Upozorenje UNESCO-a

- Turisti nam se znaju požaliti kako ne mogu pronaći autentične suvenire. U Italiji, primjerice, kupe pločice, keramiku..., nešto tipično. A kod nas, izuzev suvenira od bračkog kamena, ništa nije lokalno.

Milijardu magneta iz Kine, nekakvih gluposti, a ništa naše, karakteristično za podneblje. Autohtono. Pa što sve nismo donedavno gledali na štandovima u Dioklecijanovim podrumima?!

Ipak je Dioklecijanova palača najbolje sačuvani spomenik svoje vrste u cijelom svijetu. Italija ima preko 70 posto kulturno-povijesne baštine svijeta, ali nema ništa slično Dioklecijanovoj palači – apostrofira Arijana Vidan otkrivajući kako nas je na takve detalje, a redovito se informira, upozorio čak i UNESCO.

---

---

Recept za nezaboravan doživljaj

- Kruzerski gosti su jako dobri gosti, iako, da se razumijemo, najviše na prodaji izleta zaradi kruzer.

Njima se sviđa koncept naših izleta, jer su poludnevni, a u njih je, uzmimo za primjer Omiš, uključen razgled lokacije, panoramska vožnja, vožnja Cetinom do Radmanovih mlinica gdje ih dočekaju s dalmatinskom pjesmom i spizom, snackom od pršuta, sira, maslina i domaćeg kruha ispod peke uz malo vina i vode.

Ili odu na izlet na Krku ili u Salonu, pa iz Salone u Trogir ili Klis. Izleti su koncipirani da ima pomalo od svega i to im se strašno sviđa. I sve je blizu. Uvijek mi govore kako im je to u Hrvatskoj najljepše.

Hvale i naše autobuse, često mi kažu kako su čisti i uredni. Isto vrijedi i za trajekte. Ipak imamo jedan nivo... Gosti, u pravilu, iznimno hvale naš higijenski standard.

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičevic/Cropix, privatni album Joško Šupić/Cropix /Shutterstock Privatna Arhiva/ Privatna Arhiva/ Privatna Arhiva/ Privatna Arhiva/
Božidar Vukičevic/Cropix, privatni album

Kako nas vide gosti priča nam iskusna splitska vodičica Arijana Vidan

Joško Šupić/Cropix

Turisti ne grintajuna cijene, ali primjećuju da smo skupi

/Shutterstock

Splitski gosti su fascinirani gradskom jezgrom i Palačom, našim načinom života, klimom i plažama

Privatna Arhiva/

Arijana Vidan (u sredini) s kolegicama

Privatna Arhiva/

Arijana Vidan (desno) i plesačica flamenka Tea Simunić

Privatna Arhiva/

Arijana Vidan s grupom gostiju sa Sicilije

Privatna Arhiva/

S gostima u Vestibulu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splitski-turisti-redovno-se-raspituju-o-titu-cude-se-koliko-pusimo-a-jednom-pojavom-u-gradu-osobito-su-sokirani-1387572 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f0c8cab0fd76ebaba5e6a3b6bfda4783b6bcb4d6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Splitski+turisti+redovno+se+raspituju+o+Titu%2C+%C4%8Dude+se+koliko+pu%C5%A1imo%2C+a+ovom+pojavom+u+gradu+osobito+su+%C5%A1okirani%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-turisti-redovno-se-raspituju-o-titu-cude-se-koliko-pusimo-a-jednom-pojavom-u-gradu-osobito-su-sokirani-1387572 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplitski-turisti-redovno-se-raspituju-o-titu-cude-se-koliko-pusimo-a-jednom-pojavom-u-gradu-osobito-su-sokirani-1387572 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tako nas vide gosti [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splittako nas vide gosti

‘Splitski turisti redovno se raspituju o Titu, čude se koliko pušimo, a ovom pojavom u gradu osobito su šokirani‘

Piše Mirela Goreta
10. svibnja 2024. - 13:21

- Splitski gosti šokirani su količinom grafita i svakojakih crtarija po gradu. Nema tko me nije upitao nešto na tu temu. To baš uvelike kritiziraju... Street art je jedna priča, a nama je grad u potpunosti išaran, što turisti odmah primjećuju. Mi smo se na to već navikli, ali, primjerice, Amerikanci su zgroženi jer ih takvo što odmah asocira na bande (engl. gangs).

I onda im moram objašnjavati da nisu u pitanju nikakvi gangs nego crtarije lokalnih tinejdžera i djece koji nemaju pojma što bi sa sobom, pa šaraju po fasadama zgrada, pišući u stilu "ja volim tebe, ti voliš mene" – govori nam iskusna splitska vodičica Arijana Vidan.

Petnaestak godina je jedna od interpretatorica dalmatinske baštine, još otkako od 2009. radi posao licenciranog turističkog vodiča na njema...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:09