StoryEditorOCM
Split‘liječnica dilerica‘

Splitska doktorica u kartone pacijentima upisivala narkotike, ugrozila im i posao! Kirurg: ‘Tko zna koliko je oštećenih‘

Piše Tanja Šimundić Bendić
15. prosinca 2023. - 08:47

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Splitsko-dalmatinske županije ukazuje na slučaj 47- godišnje splitske doktorice opće prakse, prije nekoliko mjeseci prozvane za ilegalno propisivanje i podizanje narkotika u ljekarni.

O tom su problemu promptno obavijestili HZZO ustvrdivši kako vjerojatno ima još dosta pacijenata koji i ovoga momenta, nekoliko mjeseci nakon što je slučaj izašao u javnost, ne znaju da u svojim kartonima imaju upisane veće ili manje količine apsolutno nepotrebnih, ali u isto vrijeme i vrlo ozbiljnih lijekova.

Splitska policija sinoć pritvorila liječnicu: tereti je se za teška kaznena djela, izvarala i kolege i brojne pacijente

Koliki je broj oštećenih pacijenata ne zna točno ni HZZO-o, potvrdili su to pismenim putem Povjerenstvu, a nama prenio njegov predsjednik abdominalni kirurg splitskog KBC-a dr. Jure Krstulović.

Liječnica je, podsjetimo, u razdoblju od 7. ožujka 2022. do 10. lipnja 2023. godine, na radnom mjestu doktora medicine kao zamjenski liječnik u više ordinacije na području Splita, Solina, Kaštela i otoka Brača, pacijentima propisivala narkotik Oksikodon, iz grupe u kojoj se nalazi i ovisničkoj populaciji omiljeni heroin.

image
Marijana Banko/Ilustracija/Cropix

Uz narkotik je pacijentima bez potrebe i njihova znanja također propisivala lijek Somatropin, poznat i kao hormon rasta. Liječnica je, pojasnimo, izdavala recepte, te lijekove osobno preuzimala u ljekarnama. Dodatna otegotna okolnost leži u činjenici, kažu iz Povjerenstva, što u kartonima upisani sporni lijekovi pacijentima diljem Županije, u budućnosti potencijalno mogu raditi velike probleme prilikom izdavanja raznih uvjerenja i zdravstvenih svjedodžbi od strane liječnika opće prakse.

- Prema neslužbenim saznanjima, liječnica je ovim radnjama oštetila veći broj pacijenata raznih dobnih skupina. Njezino postupanje ukazuje na ostvarenje elementa više kaznenih djela, a jesu li se u opisanom postupanju ona i ostvarila, utvrdit će nadležno Državno odvjetništvo. S obzirom da je istraga tajna, u ovom trenutku ne raspolažemo konkretnim informacijama - vele u Povjerenstvu.

Svaki neistiniti podatak u osobnim kartonima, napominje odvjetnica Petra Dulčić Kardum, zamjenica predsjednika Povjerenstva, pacijentima predstavlja povredu njihovih prava s mogućim težim i daljnjim posljedicama te navodi kako Povjerenstvo namjerava imati aktivnu ulogu u praćenju ovog slučaja. Paralelno drži kako će biti potrebno uspostaviti mehanizme za izmjenu podataka u osobnim zdravstvenim kartonima pacijenata, na koje se odnosi postupanje navedene liječnice.

image
Duje Klarić/Ilustracija/Cropix

Tko je splitska liječnica koja je svjesno oštetila brojne pacijente diljem županije? I stariji joj kolege koje smo na ovu temu kontaktirali, navode nam kako u svojoj dugogodišnjoj praski za ovako besprizoran slučaj u Hrvatskoj nikada čuli nisu. Mnogi se čude, pitaju, što je navelo na ovakve neprofesionalne korake. Možda loša materijalna situacija koja ju je pretvorila u dilericu u bijeloj kuti, kako se po gradu Splitu i okolini priča? Ili ovisnički pakao u koji je sama možda upala, brojni se pitaju.

- Ne znam što bih rekao, nikada za ovako nešto čuo u mojoj praksi nisam. Poznati su mi slučajevi ovisništva liječnika ili medicinskog osoblja koji su za svoje potrebe krali narkotike. Toga je bilo. Imali smo i slučajeva da su nam narkomani onako snalažljivi kada ih kriza i ovisnička nevolja pritisnu, krali recepte u ambulantama obiteljske medicine i propisivali sebi narkotike.

Ali to nisu nikada bile ovoliko velike količine koliko ih je ova liječnica, kako čujemo nesuđena pedijatrica, izdala. Što li je s njima radila, ne shvaćam. Koliko čujemo po gradu, oduzeta joj je privremeno licenca. Ako je osude zatvorskom kaznom, a sad je već u kasnim 40-ima, ne znamo hoće li imati volje, snage, mogućnosti vratiti se u praksu. Ne shvaćamo što joj se dogodilo da je iz liječničkih ušla u kriminalne vode - pričaju nam brojni njene kolege želeći sačuvati anonimnost.

U splitskom Domu zdravlja u kojem je na zamjenama neko vrijeme radila doživjeli su je kao osobu koja je počesto dolazila u sukobe s kolegama i pacijentima. Problem je imala, pričaju nam, i u jednoj splitskoj pedijatrijskoj ordinaciji u kojoj je od pacijenata posuđivala novce. No usprkos njihovim traženjima, nije im ga vraćala.

- Nakon što je otišla iz te ordinacije na udar bijesa oštećenih pacijenata došla je medicinska sestra koja je tu radila. Pacijenti su se na kraju na nju svom snagom obrušili. Tako smo i saznali za još jednu apsolutno neprofesionalnu stavku rada sporne liječnice.

U splitskom Domu zdravlja s njenim radom kolege nisu bili zadovoljni, rezultiralo je to time da joj ugovor nakon isteka nije produžen. A znate što to znači ne produžiti ugovor u trenutku kada nam liječničkog profila nedostaje, toliko da ih za ruku vučemo kako bismo ih zadržali. Kod nje takav slučaj nije bio. S istekom ugovora išla je dalje – neslužbeno nam vele neki od njenih kolega iz splitskog Doma zdravlja.

image
Duje Klarić/Cropix

Ploču je okrenula naopako u jednoj supetarskoj ordinaciji u kojoj je neko vrijeme radila kao zamjena. Supetrani koji su je upoznali nam pričaju da je bila ljubazna, uviđavna, nasmijana, neproblematična.

- Šokirani smo, ni u snu ne bi mogli pretpostaviti da bi ona tako ljubazna mogla napraviti to čudo. Šta je s tom drogom radila? Ne možemo vjerovati da je to ona činila – vele nam Supetrani.

Jedna od njenih žrtava bila je Splićanka Marija koja nam je ispričala da je od djelatnika krim policije, koji ju je jednog nedjeljnog poslijepodneva pozvao na telefon, saznala da je u svom medicinskom kartonu imala propisane narkotike. Policiji je nakon prvotnog šoka navela kako tu liječnicu nije nikada ni vidjela ni čula, ona je bila tek zamjena njenom privremeno odsutnom dugogodišnjem doktoru.

- Šokirala sam se, nisam imala pojam da sam i ja postala žrtva liječnice koja je neovlašteno čeprkala po mom kartonu, bez moga znanja, potrebe. Nije u redu, ne. Krim inspektor me pitao je li je znam koje lijekove uzimam, otkrio mi je pozadinu slučaja.

Naravno da me ljuti ta situacija. Kada se vratio moj dugogodišnji liječnik, popričali smo o incidentu. Rekao mi je da se ne brinem zbog narkotika upisanog u karton, naveo mi je da nikakvih eventualnih problema u budućnosti zbog toga imati neću - ispričala nam je naša Marija, već nekoliko godina umirovljenica.

image
Duje Klarić/Ilustracija/Cropix

Ne zaboravimo, narkotik koji je liječnica upisivala u kartone svojih nedužnih žrtvi iz njega neće biti izbrisan. On će u zdravstvenom kartonu i nadalje stajati. Ali uz sebe će imati verificiranu napomenu i obrazloženje zbog čega je i kako tu i upisan.

- U svakom slučaju bit će potrebno utvrditi razmjere navedenog postupanja jer pacijenti u zdravstvenom kartonu imaju evidentiranu bolest koju nemaju. To potencijalno može stvoriti ozbiljne probleme, primjerice kod ocjene radne sposobnosti, ili prilikom zasnivanja radnog odnosa. Povjerenstvo će i nadalje nastaviti raditi na ovom slučaju – navode predsjednik Povjerenstva dr. Jure Krstulović i njegova zamjenica odvjetnica Petra Dulčić Kardum.

Pacijenti, ako ste prevareni, javite se, ovo je adresa...

Iz Povjerenstva pozivaju pacijente s područja Splitsko – dalmatinske županije da im se u bilo kojem trenutku mogu obratiti ukoliko smatraju da su im kao pacijentu povrijeđena prava. Pritužbe se mogu podnijeti u pisanom obliku na adresu: Splitsko-dalmatinska županija, Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata Splitsko-dalmatinske županije, Domovinskog rata 2, 21 000 Split ili na e-mail adresu: prava.pacijenti@dalmacija.hr

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 06:29