StoryEditorOCM
SplitNajgori u Županiji

Splićani nisu ni znali da su se na omiljenoj plaži kupali u moru punom fekalija! Histerija je vladala oko krive plaže...

Piše Božidar Lončar
23. studenog 2023. - 19:04

Dobili smo rezultate mjerenja kakvoće mora na plaži Gusar napravljenog 11. rujna od Splitsko-dalmatinske županije kao naručitelja mjerenja. Da podsjetimo, to je jedino mjerenje koje je Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije proveo, a da je pokazalo kako je more ocijenjeno nezadovoljavajućom ocjenom uz opis ”kratkotrajno onečišćenje”.

image
Tom Dubravec/Cropix

Na ovu informaciju smo naletjeli istražujući situaciju u lučici Spinut gdje su nam vlasnici zemljišta na Marjanu skrenuli pažnju da se u zaštićenom dijelu park-šume gdje opasne kemikalije od pranja i brušenja brodova završavaju u more.

Prema nalazu, broj izraslih kolonija u 100 mililitara mora je bio 390 zbog čega je more ocijenjeno najgorom kategorijom, a to je ”nezadovoljavajuće”. Za ocjenu ”zadovoljavajuće” broj kolonija je trebao biti između 201 i 300.

S obzirom kako je riječ o plaži koja je omiljeno kupalište mnogih Splićana i nalazi se u blizini lučice Spinut odakle stižu prijave za ispuštanje opasnih kemikalija u more o čemu smo pisali već prošli tjedan upalio nam se alarm. Tim više što su građani o zagađenju mora bili obavješteni jedino ako su pojedinačno pretraživali kakvoću mora na web stranici županijskog Nastavnog zavoda!

image
Vojko Bašić/Cropix

Nakon prijava smo razgovarali sa stručnjacima koji su nam rekli kako nema čega nema u našem moru: benzenovih spojeva, ulja, mikroplastike koja bi mogla smetati živom svijetu pod morem. I nakon 20 godina može se pronaći kositar iz intonka kojim se premazuju brodovi.

Dodatni alarm je bio datum mjerenja. Rujan, turistička sezona, puna plaža, pune susjedne plaže.

A što bi tek bilo da se mjeri kakvoća mora u lučici Špinut? Da se to ne radi, potvrdili su nam u Lučkoj upravi Splitsko-dalmatinske županije.

image
Duje Klarić/Cropix

Gore od Bena

Ako se vratimo u ljeto, prisjetit ćemo se koliko se buke podignulo oko Bena nakon što je zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević objavio rezultate mjerenja otpadnih voda koje su pokazivale nekoliko tisuća puta veće vrijednosti Escherichie coli i crijevnih enterokoka od dozvoljene.

Rezultati mjerenja kakvoće mora na Benama provedene isti dan pokazali su kako je more ocijenjeno kao ”dobro”. Dakle, dvije kategorije bolje od mora na Gusara. To znači kako je broj izraslih kolonija Echerichie coli u 100 mililitara bio između 101 i 200 i/ili crijevnih enterokoka bio između 61 i 100.

Broj izraslih kolonija bakterije Echerichie coli na Gusara je bio skoro pa dvostruko do četverostruko veći nego na Benama! A sjećamo se gungule, dopisa, svađanja, sukoba, pa Grad, pa Županija, pa Zavod, pa kupači, pa koncesionar pa Javna ustanova za upravljanje park-šumom Marjan... O Benama se pričalo cijelo ljeto. A more je bilo dobro.

image
Nikola Vilić/Cropix

A da se mjeri more u lučicama?

Još se ne zna koji je izvor onečišćenja na Gusaru jer je to posao inspekcija, rekla nam je dr. sc. Tatjana Puljak, voditeljica Odsjeka za ispitivanje mora i biologiju okoliša Zavoda.

- Mjerenja bakterija ukazuju na fekalno onečišćenje - rekla je Puljak.

- Mogućnost zaraze je velika i na 100 ljudi njih desetak će se razboliti - kaže dr. Marko Rađa, liječnik obiteljske medicine, ujedno i ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije koji nam je odgovorio kako iskreno ne bi išao na tu plažu kupati se.

- Odakle dolazi, s brodova ili kanalizacije, može biti i više izvora. Nije životno ugrožavajuće, ali konstantno izlijevanje može biti problem - navodi dr. Rađa.

image

Na slici su Tatjana Puljak (desno) i Mirna Mamić, stručna suradnica.

Nikola Vilić/Cropix/Cropix

 

image
Tom Dubravec/Cropix

 

Srećom pa more samo riješi ove probleme. Što bi tek pokazali rezultati mjerenja mora u samim lučicama ako su otpadne vode na Benama pokazale tisuće puta veće količine bakterija od dozvoljene?

Kako bakterije mogu dospjeti u more?

- U more bakterija može dospjeti putem otpadnih voda fekalnog porijekla bilo s kopna ili iz plovila na moru. Zakonskim odredbama je propisano da velika plovila moraju imati uređaje za pročišćavanje otpadnih voda ili dispoziciju otpadnih voda vršiti na kopnu, dok manji brodovi nemaju tu obvezu, a veliki su onečišćivači okoliša. 

Ukoliko su pokazatelji kakvoće mora za kupanje malo iznad MDK-maksimalno dopuštenih vrijednosti, relativno je mali rizik da će neko oboljeti kupajući se u takvom moru.

Preživljavanje mikroorganizama koji u more dospiju putem otpadnih voda je relativno kratko i kreće se u rasponu od nekoliko sati do nekoliko dana.

Veterinarski inspektori DIRH-a prema zakonskim odredbama u redovitim mjesečnim službenim kontrolama nadziru žive školjkaše iz uzgajališta, jer oni filtriraju morsku vodu i direktni su pokazatelj onečišćenja mora. Bakterija Escerichia coli je također indikator kod analize mesa školjaka - pojasnila nam je Branka Jurčević Zidar, voditeljica Službe za zdravstvenu ekologiju NZJZ SDŽ

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 21:35