StoryEditor
SplitIDEMO NA JADRANA

Splićani će uskoro za 8, 5 milijuna kuna dobiti još jedan natkriveni i grijani bazen koji će moći koristiti cijelu godinu

Piše Tanja Gattin
29. lipnja 2020. - 15:31
Joško Šupić/Hanza Media

Splićani će na jesen dobiti još jedan grijani i natkriveni bazen, onaj Športskog društva Jadran. Sporazum o sufinanciranju u nedjelju su "na Jadrana" potpisali gradonačelnik Andro Krstulović Opara, u ime Grada koji je preuzeo vlasništvo nad sportskim dijelom kompleksa, i Tomislav Družak, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za šport koji je za realizaciju projekta natkrivanja bazena osigurao 7,5 milijuna kuna.

- Ovo je za nas velika stvar. Najbitnije je da se napravi strojarnica bez koje nema grijanja vode, jer bez grijanja vode nema baluna koji će natkriti bazen. To će za nas značiti da će se "na Jadrana" 365 dana u godini igrati vaterpolo i plivati, ali i kupati, jer će ga uz sportaše, u određenim terminima, koristiti i građani. Zahvaljujem se Vladi RH. Za stoti rođendan nismo mogli dobiti bolji poklon - kazao je Srđan Kovačić, predsjednika Športskog društva "Jadran".

Gradonačelnik Krstulović Opara je na dolasku zahvalio državnom tajniku Družaku i ministru Viliju Berošu koji znaju koliko je važno obilježiti 100 godina ŠD Jadran.

POŠK je sljedeći

- Došlo je do važnog investicijskog zamaha Središnjeg državnog ureda za šport, za što je zaslužna Vlada RH, i to osobno premijer Andrej Plenković - kazao je gradonačelnik Splita, te dodao da slijedi postupak javne nabave i natkrivanje bazena, čime će se osloboditi jedna trećina termina na bazenima na Poljudu.

Državni tajnik Družak je kazao da je Vlada RH pokazala da joj je sport jedan od prioriteta tako da je proračun za sport povećala za više od 100 posto.

- Sportski Split ima samo jedan natkriveni olimpijski bazen. Vlada ulaže 7,5 milijuna kuna i natkriveni bazen na Jadrana će na jesen biti u funkciji. Ovo doživljavam kao prvi korak, jer sad možemo razmišljati i o bazenu POŠK-a rekao je Družak, te je objasnio kako je došlo do investicije:

- Svemu je prethodio sporazum između Športskog društva Jadran i Grada Splita, koji su imali 20-godišnji vlasnički spor. Sad je to riješeno tako da se športsko društvo u korist Grada odreklo sportskog djela kompleksa, čime su se stvorili uvjeti da država uskoči tako da pomogne da bazen što prije stavi u funkciju u smislu njegovog cjelogodišnjeg korištenja.
S državnih 7,5 milijuna kuna i još milijun kuna koje je osigurao Grad riješit će se pitanje instalacija, odnosno grijanja i filtriranja vode, te će se postaviti balon koji će omogućiti cjelogodišnje korištenje bazena.

Svita i elita

Svečanom događaju su prisustvovali Ivica Tucak, izbornik vaterpolske reprezentacije, Vladislav Veselica, predsjednik Hrvatskog plivačkog saveza, Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, Boris Matošić, predsjednik PK Jadran, Albert Pavlović, predsjednik VK Jadran, Marin Mogić i Franko Grgić, svjetski plivački rekorderi čiji je vrhunsku uspjeh, prema riječima gradonačelnika Opare, bio dodatni poticaj za realizaciju projekta natkrivanja bazena.

Događaju je nazočila i prva momčad VK Jadran, Nenad Periš, predsjednik Splitskog saveza športova, te niz splitskih olimpijaca koji su proslavili hrvatski vaterpolo – Dubravo Šimenc, Perica Bukić, Deni Lušić, Milivoj Bebić, Mislav Bezmalinović, Mile Smodlaka...
- Svi iz plivačkog i vaterpolo svijeta u Hrvatskoj su bili danas s nama, na mitskom mjestu ŠD Jadran - za kraj je kazao gradonačelnik Splita.

Izdvojeno

03. kolovoz 2020 14:26