StoryEditorOCM
Splitprezentacija

Predstavljeno novo ruho Hrvojeve. Puljak: ‘Prvo smo uveli red, a sad ide era građenja. Ovo je simbol toga i naš ponos‘

Piše Lucija Vujnović
23. veljače 2024. - 16:19

Nakon objavljenih rezultata Projektnog natječaja danas je u atriju Banovine otvorena izložba osam pristiglih radova za izradu idejnog uređenja Hrvojeve ulice i anketno dijela Ulice kralja Tomislava, koja će se u radnom vremenu Gradske uprave moći razgledati narednih tjedan dana.

Natječaj je provelo Društvo arhitekata Split, a trajao je od 27. studenoga 2023. godine do 2. veljače. 

Pristiglo je osam radova te je odlukom Ocjenjivačkog suda odlučeno kako će prvu nagradu osvojiti autori: Maja Milutin, Antonija Dominović, Helena Mlakar, Iva Sladoljev-Jolić, Martin Bužančić, Circinus d.o.o.

Arhitekt Ivo Vojnović, predsjednik Ocjenjivačkog suda, poručio je kako je Ocjenjivačku sud ustanovio kako je ovaj rad najbolji i najprimjereniji ambijentu. 

- Tema ovog natječaja bila je uređenje Hrvojeve ulice od kule do kule i mali, anketni dio na sjevernoj strani uz Đardin. Kroz ove smo radove dobili nekoliko pristupa problemu što svima nama koji radimo na projektima povijesne baštine može biti dobro iskustvo. Vidjet ćete da je pobijedio rad koji je najdiskretnije i najpreciznije ušao u ovaj prostor gdje se sjajnom komunalnom opremom uz drvorez duž cijele ulice dao najbolji balans novoga i staroga. Pri tom se rukovodio i smjernicama Konzervatorskog odjela i na pravilan način dao prijedlog rekonstrukcije ovih kula koje se nižu uz istočni zid. Bitno je da je rad u južnoj pravokutnoj kuli omogućio, preko antičkih vrata, pristup i Podrumima, odnosno unutarnjem dijelu Palače. U praktičnom smislu bi to olakšalo i smanjilo gužvu na ulazi s južne strane - Vojnović je objasnio koncept pobjedničkog rada. 

Dodao je kako se vesele početku radova te ističe da je ovo pozitivno iskustvo u reagiranju na obnovu kulturno-povijesne baštine grada Splita. 

image

Ivo Vojnović

Ante Cizmic/Cropix/Cropix
image

Ivica Puljak

Ante Cizmic/Cropix/Cropix

Osim Vojnovića, sastav Ocjenjivačkog suda čine Bojan Ivošević, Zrinka Radunić, Hrvoje Bartulović Jasna Jerkov.

Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita, istaknuo je kako nije bio lagan put do preuređenja ove ulice. 

- Nakon godinu i pol dana ponovno je tema Hrvojeva ulica koja je put prema pozitivnijem ozračju. Tu smo pred vama da predstavimo natječajne radove za idejno rješenje ove ulice. Podsjetio bih da, kad smo krenuli u proces uređenja Hrvojeve, uklanjanje sve što je u njoj bilo i planiranje njenog budućeg izgleda, nije bilo lako. Ljude ćemo uvijek razumjeti, a volio bih podsjetiti na aktualne okolnosti i ponašanje dijela političara. Hrvojeva je bila tema tematskih sjednica, opstrukcija, razlog zašto su se neki rukama i nogama borili da ne dozvole napredak u ovom gradu. Kad vidite ove radove koji nas okružuju i pobjednički rad, vidjet ćete ono što smo negdje u prikrajku mozga zamišljali i maštati da Hrvojeva može biti, a što su arhitekti puno bolje artikulirali. Kad vidite ove radove koji nas okružuju i pobjednički rad, mislim da ćemo svi zajedno na kraju biti ponosni s onim što će u ovom mandatu biti napravljeno s ulicom i kako će izgledati za nešto više od godinu dana - poručio je.

image

Prvonagradjeno rješenje za uređenje Hrvojeve ulice

Das/

No, o rokovima ne mogu precizno reći, no Vojnović prognozira kako bi realni rok morao biti do kraja godine. 

- Ja sam projektant iz prakse, pa mogu reći koliko bi trebalo ovo projektno rješenje koje je na razini koncepta. Nakon istraživanja koja bi trajala dva, tri mjeseca, o projektantu ovisi koliko mu je potrebno da to razradi do operativne razine javne nabave. To je blaži oblik izdavanja dozvola jer ne treba ići na građevinsku dozvolu već samo na potvrdu glavnog projekta. Vjerojatno će i Grad učinit nešto da taj projekt požuri s gradskim službama da ga privedu kraju - rekao je. 

image

Bojan Ivošević

Ante Cizmic/Cropix/Cropix
image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix

A ponosan je i Ivica Puljak, gradonačelnik Splita, koji je podsjetio da je u Splitu u tijeku "era građenja". 

- Prvenstveno želim zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom procesu, koji je bio javan i transparentan i kao što ćete vidjeti koji je iznjedrio najbolje rezultate. Kad se uredi Hrvojoeva ulica, bit će na ponos građanima Splita. Ono što ja želim napomenuti da je Hrvojeva ulica simbol našeg upravljanja Splitom i simbol onog što mi želimo za ovaj grad. Najprije smo uveli red, a sad ide faza građenja i to se događa i u mnogim drugim dijelovima grada. Sada je era građenja kad ćemo sve građane grada Splita zamolit za strpljenje da započnemo i završimo mnoge projekte koji će poboljšati kvalitetu života u gradu Splitu - podsjetio je splitski gradonačelnik. 

image
Ante Cizmic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 03:02