StoryEditorOCM
Splitmoderna generacija

Poludjela rotkvica i roboti osvojili Umjetničku: više od 120 sudionika sudjelovalo na ‘24 sata stripa‘. Inspirirao ih AI

Piše split sd
12. studenog 2023. - 14:52

– Moj lik, a to sam ja, javlja prijateljici da je ugledao robote... Ali još moram razraditi priču! – kaže nam Petra Maličić Veić.

– Moj lik je o poludjeloj rotkvici – objašnjava Leon Falak.

– Misliš, AI rotkvici?

– Hm, pa nisam još povezao, povezat ću – kaže.

– Momak zakasni na let, onda se posvađaju, onda ona umire, ali nisam ni ja još povezala, povezat ću – govori Lea Galić.

I tako ostavljamo Petru, Leona i Leu da "razrade priču" i "povežu" je, pa u susjednoj klupi zatječemo Lolu Modic, čija fabula već obara s nogu:

– Robot naiđe na neku mačku, zaljubi se, ali ne može procesuirati emociju pa se pokvari.

image

Lola i robot koji puca od ljubavi

Šlu/

A tek Lolin crtež! Ma na koju god stranu se okreneš, razvija se neka fantastična futurističko-utopistička priča: genijalan crtež Mije Brstilo donosi ozbiljan socijalni science fiction o ljudima koje "loadaju" slikama rata, Maja Zovko u svojoj Punch The Machine poručuje da nas, ljudska bića, nikad neće moći zamijeniti umjetna inteligencija...

image

Mia i slike rata

Šlu/

Već je sedam sati i puštamo ove simpatične mlade ljude da crtaju, smišljaju, razrađuju i procesuiraju, a oni su samo neki od više od 120 sudionika globalne manifestacije "24 sata stripa" koji su došli provesti noć sa subote na nedjelju u Školi likovnih umjetnosti u Splitu. Crta se u prizemlju, na prvom i drugom katu, atmosfera u učionicama je odlična, svira muzika, tu su sendviči, miriše na kolačiće koje su pekli profesori i roditelji, tu su i vreće za spavanje, papuče, neki su već i u pidžamama.

image

Sudionici projekta ‘24 sata stripa‘ Škole likovnih umjetnosti

Šlu/

– Ovogodišnja tema je aktualni AI, umjetna inteligencija, kao nešto o čemu se puno govori, posebno u svijetu likovnosti. Učenici su se toga prihvatili dosta ležerno, stavili su temu u razne žanrove, u western, budućnost, prošlost... Svi radovi se uploadaju na server "24 sata stripa", neki su već dostupni za gledanje. Otprilike je trećina učenika radila digitalno na grafičkim tabletima, a crtalo se u svim tehnikama, od olovke, preko akvarela do kolaža – kazao nam je Kristijan Falak, jedan od mnogih dežurnih nastavnika Škole likovnih umjetnosti koji tu noć nije oka sklopio, kao ni ravnateljica škole Ivana Korjenić, koja je s kolegama ostala pratiti i one zadnje, najrevnije učenike, koji i u nedjeljno jutro u školi dovršavaju svoje radove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:59