StoryEditorOCM
Splitvanjski stručnjaci

Nakon pisanja ‘Slobodne‘ Beroš u splitsku bolnicu šalje inspekciju! Potvrđuje: ‘Izuzet će dokumentaciju, razgovarati...‘

Piše Ivica Marković
20. ožujka 2024. - 11:56

- Sljedećeg tjedna će u Split, odnosno u KBC Split doći zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva (MIZ). Tu sam odluku donio nakon što sam u "Slobodnoj Dalmaciji" vidio tekstove o dvije nedavne smrti u splitskoj bolnici, kazao nam je izv. prof. dr. sc. Vili Beroš, ministar zdravstva RH.

Je li mladić trebao umrijeti? Samo u Splitu odjeli za srce u različitim su kvartovima, da su blizu mogao je biti spašen

Nakon pisanja o dva smrtna slučaja u KBC-u Split koji su se dogodili u nešto više od mjesec dana i u kojima su nažalost preminula dva mlada čovjeka, jedan od 19, a drugi od 33 godine života, ministar Beroš se odlučio poslati inspekcijski nadzor.

- Članovi inspekcije izuzet će svu potrebnu medicinsku dokumentaciju, razgovarat će sa svima koji su bili na bilo koji način sudionici tih događaja i napravit će sve ono što i treba napraviti medicinska inspekcija. Također, se moraju odrediti i predstavnici struke koji će također biti članovi inspekcije, jer uz inspektore ministarstva zdravstva, koji nemaju stručna znanja u kardiologiji ili kardiokirurgiji, u inspekciji moraju biti i stručna lica. U ovom slučaju kardiokirurzi, a koliko će ih biti u inspekciji u ovom trenutku ja ne znam, kazuje ministar Beroš.

U mjesec dana dvije tragedije u KBC-u Split: jesu li dvojica mladića trebala umrijeti? Ravnatelj nam nije odgovorio...

Naravno, stručnjaci, odnosno predstavnici struke neće biti liječnici iz KBC-a Split, već će biti "vanjski", odnosno stručnjaci iz nekog drugog hrvatskog KBC-a.

- Koliko će inspekcijski nadzor trajati? U ovom trenutku to nitko ne zna i to ovisi o zahtjevnosti čitavog slučaja. Može trajati dva dana, a može trajati i pet radnih dana, zaključio je ministar zdravstva izv. prof. dr. sc. Vili Beroš.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 19:41