StoryEditorOCM
Splitstravični podaci

Istraživanje Nenada Periša alarmiralo Splićane, popodne je prosvjed: ‘Dok te truju sile zla, znaj da čuvat ću te ja‘

Piše G. R.
5. svibnja 2023. - 13:28

“Dok te truju sile zla, znaj da čuvat ću te ja i slični meni”, stih je iz Oliverove pjesme o Splitu, ali i parola pod kojom stanovnici Brda ponovo danas izlaze na ulice.

Prosvjed zbog onečišćenja zraka u Splitu, a posebno u tom gradskom kotaru, počet će u 17 sati na Solinskoj cesti. Pozivaju sugrađane da im se pridruže i zajedničkim snagama izvrše pritisak na institucije da što prije reagiraju na onečišćenje zraka na splitskom području.

Riječ je o trećem po redu protestu zbog alarmantnih brojki koje dokazuju da je zrak u Splitu onečišćen.

image

Poziv na današnji prosvjed

Facebook/Privatni album

Podsjećamo, u srijedu 3. svibnja objavljeni su najnovija mjerenja županijskog Zavoda u kojima su ponovo naglašene alarmantne, crvene brojke prekoračenja vrijednosti arsena i nikla u taložnim praškastim tvarima, odnosno prašini koja pada po Brdima. Naime, u travnju je na samo jednoj od tri mjerne postaje zabilježena vrijednost arsena u praškastim tvarima je gotovo 13 puta veća od dozvoljenih godišnjih vrijednosti.

- Postavili smo dva sedimentatora za sakupljanje ukupne taložne tvari koja su pokazala da je prekoračenje taložne prašine ogromno uspoređujući ga s prosječnim godišnjim vrijednostima. Vrijednosti su bile preko dvije tisuće miligrama po kvadratnom metru po danu, a prosječna godišnja vrijednost je 350 mg po kvadratnom metru po danu - pokušao je najnovije rezultate približiti mr. sc. Nenad Periš, voditelj Odjela za ispitivanje zraka, tla i buke županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Samo za primjer, koncentracija arsena u prvom je mjerenju naručenog od strane Grada čak osam puta veća od graničnih vrijednosti!

Državni inspektorat, od konca ožujka kada su iznesene prve službeni alarmantni podaci, još uvijek nisu reagirali i niti jednim dopisom se obratili građanima o daljnjim mjerama kojima će se momentalno pokušati spriječiti daljnje onečišćenje zraka. To bi sada trebao biti jedini prioritet svim službama koje se brinu o sigurnosti zdravlja građana i zaštitu okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 11:06