stdClass Object ( [id] => 1379779 [title] => Gimnazijski programi dogodine i u strukovnim školama: u Splitu zainteresirane dvije škole, neki ne vide potrebu... [alias] => gimnazijski-programi-dogodine-i-u-strukovnim-skolama-u-splitu-zainteresirane-dvije-skole-neki-ne-vide-potrebu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Percepcija je jedno, a realno stanje ipak nešto drukčije. U situaciji kada vapimo za radnom snagom iz strukovnih programa i zanimanja, dojam je da se u Hrvatskoj djeca nakon osnovne škole žele samo upisati u gimnazije i da smo prepuni srednjoškolaca-gimnazijalaca, koji onda nastavljaju ‘opsadu‘ prema fakultetskom obrazovanju.

Brojke te dojmove demantiraju: Hrvatska je, naime, prema podacima OECD-a, nakon Češke, zemlja u Europskoj uniji s najviše učenika koji se u srednjoškolskom obrazovanju školuju upravo u strukovnim programima. Taj je postotak u nas vrlo visok, čak 70 posto učenika u dobi od 15 do 19 godina upisano je u strukovne škole, dok je prosjek OECD zemalja niži od 37 posto, a Europske unije oko 48 posto.

Ili konkretno, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja za tekuću 2023./2024. školsku godinu, od ukupno 145.700 učenika u našim srednjim školama, njih 43.165 (29,7 posto) pohađa gimnazijske programe obrazovanja, a 102.534 (70,3 posto) dvo-, tro- četvero- ili petogodišnje strukovne programe (potonje se odnosi na medicinske sestre/tehničare). Naprimjer, u Danskoj manje od 20 posto, a u Irskoj manje od deset posto srednjoškolaca nalazi se u strukovnim školama.

Kako bi se, sukladno planu zacrtanom u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, Hrvatska barem donekle približila europskim trendovima, postavljen je cilj da broj učenika u gimnazijskim programima trebamo podići s 30 na barem 40 posto. U tom smislu računa se i na "ispomoć" pojedinih srednjih strukovnih škola, u kojima bi se, moguće već od ove jeseni, trebali početi provoditi i gimnazijski programi.

---

image

U našim srednjim školama 29,7 posto učenika pohađa gimnazijske programe obrazovanja

Boris Kovačev/Cropix
---

Točnije, kako je ovih dana pisao portal srednja.hr, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) ovih je dana poslalo dopis srednjim školama u kojima se pozivaju, osobito srednje strukovne škole sa suficitarnim zanimanjima, da predlože upis jednog dodatnog razrednog odjela gimnazije.

Osim toga, potvrdili su na naš upit iz MZO-a, do kraja travnja raspisat će i javni poziv na koji će se moći javiti osnivači srednjih škola (uglavnom županije) te na taj način osigurati sredstva za rekonstrukciju, dogradnju ili izgradnju dodatnih prostornih kapaciteta za povećanje obuhvata gimnazijskim programima.

- One strukovne škole koje već sada imaju uvjete, to jest kadrove i prostor, mogu predložiti da otvore jedan gimnazijski razred već od jeseni i nove školske godine – pozivaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ministra Radovana Fuchsa.

Tragom te informacije raspitali smo se u nekoliko srednjih strukovnih škola u Dalmaciji koliko je izvjesno, i koliko su zainteresirane, da osim svojih uobičajenih strukovnih programa, pokrenu i barem jedan gimnazijski razred te tako zapravo postanu mješovite srednje škole.

Odgovore smo potražili ponajprije u četverogodišnjim strukovnim školama koje provode ekonomske i srodne programe (komercijalisti, upravni referenti) a koji se prema preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) najčešće nalaze na listi suficitarnih, odnosno programa u kojima bi trebalo smanjiti upisne kvote i broj stipendiranih učenika.

- Jesmo, zainteresirani smo. Mi smo čak i tražili da upišemo jedan razred gimnazije, a da smanjimo broj razrednih odjela za ekonomiste, ali zasad nismo dobili zeleno svjetlo. Vidjet ćemo hoće li Ministarstvo do objave konačne odluke o upisima ipak prihvatiti naš prijedlog. Imamo kadar, imamo i prostorne uvjete, možemo odmah od jeseni krenuti s gimnazijskim programom – odlučna je Neda Bartulin, ravnateljica Ekonomske i upravne škole Split, koja je ove školske godine upisala pet razreda ekonomista, a među programima su i oni za školovanje poslovnih tajnika i upravnih referenata.

---

image

Neda Bartulin, ravnateljica Ekonomske i upravne škole Split: ‘Možemo odmah od jeseni krenuti s gimnazijskim programom‘ 

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Unatoč tome što se iz godine u godinu spominju prevelike kvote za upis ekonomista, naša je škola i dalje atraktivna i jedna od najtraženijih u Splitu, a velik broj naših učenika upisuje fakultete. Na upisima u program ekonomista za ovu školsku godinu imali smo više od 550 prijava, a u prvi razred upisali smo njih 120 i to u pet razrednih odjela. Interesa ima, međutim svjesni smo da broj djece koja dolaze iz osnovne škole opada, da imamo manje osmaša pa mi se čini najboljim da za upis u prvi razred iduće školske godine ponudimo jedan razred ekonomista manje, odnosno ukupno četiri, a uvedemo jedan razredni odjel gimnazije – razmišlja ravnateljica Bartulin.

Ništa protiv dodatnog razreda s gimnazijalcima nemaju ni u Komercijalno-trgovačkoj školi Split, koja je ove školske godine upisala tri prva razreda u četverogodišnjem programu za komercijaliste, te po jedan razred administratora i prodavača (trogodišnji programi).

- I mi zasad imamo odluku osnivača da u novoj školskoj godini možemo upisati jednak broj razreda komercijalista kao ove godine, dakle ukupno tri. Međutim, s obzirom da ove školske godine iz naše škole izlaze četiri razreda maturanata iz programa komercijalist, ostat će nam ‘rupa‘ od jednog razreda koju bismo mogli nadomjestiti upravo dodatnim gimnazijskim odjelom. Imamo prostor i kadrove za to. Bilo bi nam važno održati isti broj razreda i učenika, kako nastavnički kadar ne bi ostao bez potrebne norme – kaže ravnateljica te škole dr. sc. Mirela Maričić. I ovdje, unatoč stalnim kritikama o potrebi za smanjenjem kvota, interes za komercijaliste ne opada.

- Ove školske godine na upisima u prvi razred za komercijalista upisni je prag bio 40 bodova, a u nas je posljednji upisani imao više od 48 bodova. Znači da je bilo dovoljno učenika barem za još jedan razred – kaže ona.

---

image

U komercijalno-trgovačkoj školi rado bi uveli gimnazijski odjel

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

U krajevima izvan Splita situacija je nešto drukčija, a neke srednje škole već sada su mješovite, to jest izvode programe i strukovnog i gimnazijskog obrazovanja. S druge strane, u nekim mjestima u zaleđu i na otocima, unatoč solidnoj upisnoj kvoti, sve ponuđene kapacitete zbog manjka djece ne mogu popuniti ni gimnazije koje izvode samo taj program.

Stipe Ivišić, ravnatelj Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića iz Sinja, koja upisuje učenike isključivo u strukovne programe i to trogodišnje (frizer, kozmetičar, konobar, kuhar, prodavač), četverogodišnje (ekonomist, komercijalist, turističko-hotelijerski komercijalist) te petogodišnje (medicinska sestra/tehničar) – stoga je vrlo oprezan kada je u pitanju otvaranje dodatnog gimnazijskog razreda u strukovnim školama.

- U ovom trenutku ne vidim potrebe za tim, osobito ne u našoj školi. Nama je u cilju obrazovati djecu koja su brzo zapošljiva, koja kad završe obrazovanje mogu odmah raditi, a gimnazije to ne omogućavaju, barem ne u nas. Mi trebamo razmišljati o zdravom društvu koje će biti na zdravim nogama. Europa govori iz nekih drugih perspektiva – kaže ravnatelj Ivišić.

I u splitskoj strukovnoj Pomorskoj školi, u kojoj se školuju tehničari za logistiku i špediciju (koje je HZZ stavio na listu suficitarnih zanimanja) ne vide potrebu za pokretanjem gimnazijskog odjela.

---

image

U splitskoj Pomorskoj školi nemaju prostorne uvjete i ne razmišljaju o uvođenju gimnazijskog programa

Nikola Vilić/Cropix
---

- Najprije ne vidim zašto je HZZ program tehničara za logistiku i špediciju stavio na listu suficitarnih, kad mi jedini u Županiji školujemo učenike za to zanimanje. Možemo eventualno govoriti o tome da je program potrebno malo modificirati. Kada je riječ o dodatnom gimnazijskom programu, mi bismo još i imali kadra za to, ali prostora svakako nemamo. Osim toga, naša je zgrada stara i ne vidim mogućnost dogradnje. U svakom slučaju, da bismo jedan program, poput gimnazijskog, otvorili, morali bismo neki od postojećih programa u našoj školi zatvoriti a to mi se trenutačno ne čini realnim – smatra ravnatelj Pomorske škole u Splitu dipl. ing. Dragan Pavelin.

Ta škola, podsjetimo, osim navedenog, učenike još obrazuje za četverogodišnja zanimanja pomorski nautičar, ribarsko-nautički tehničar te tehničar za strojarstvo, a ravnatelj Pavelin kaže kako upišu učenike u sve predviđene razredne odjele.

---

U gimnazijama 333 mjesta više nego lani

Prema trenutačnim podacima strukture upisa za školsku godinu 2024./2025. Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja je još u izradi, zasad je, kako saznajemo, ukupno planirano 46.952 upisnih mjesta u prvim razredima srednjih škola. To bi trebalo biti više nego dovoljno jer, prema podacima MZO-a iz baze ŠeR (Školski e-Rudnik) osmi razred osnovnih škola ove godine završava 40.995 učenika.

U prvim razredima gimnazija trebalo bi biti 12.629 (26,8 posto) upisnih mjesta u 513 razrednih odjela. Čini se da se doista planira povećanje upisnih kvota u gimnazijskim programima u prvim razredima, s obzirom da je broj dosad planiranih mjesta za 333 veći nego tekuće školske godine.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dodatni razredi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => dodatni razredi 2 0 7854 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-09 13:58:34 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-11 05:54:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-10 10:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Gimnazijski programi dogodine i u strukovnim školama: u Splitu zainteresirane dvije škole, neki ne vide potrebu... page_title=Gimnazijski programi dogodine i u strukovnim školama: u Splitu zainteresirane dvije škole, neki ne vide potrebu... [metakey] => srednjoškolsko obrazovanje, gimnazijski programi, strukovne škole, Komercijalno -trgovačka škola Split, ekonomska i upravna škola split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/09\/13786112.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26947484.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26947487.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26947490.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26947491.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/09\/26947553.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Bozidar Vukicevic\/Cropix\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U idu\u0107oj \u0161kolskoj godini planira se pove\u0107anje upisnih kvota u gimnazijskim programima<\/p>","

U na\u0161im srednjim \u0161kolama 29,7 posto u\u010denika\u00a0poha\u0111a gimnazijske programe obrazovanja<\/p>","

U splitskoj Pomorskoj \u0161koli nemaju prostorne uvjete i ne razmi\u0161ljaju o uvo\u0111enju gimnazijskog programa<\/p>","

Split,250315. Komercijalno -trgovacka skola u Spinutu koja je preuredila dio svojih prostora sredstvima EU. Na fotografiji:Glavni hodnik skole.","

U komercijalno-trgova\u010dkoj \u0161koli rado bi uveli gimnazijski odjel<\/p>","

Neda Bartulin, ravnateljica Ekonomske i upravne \u0161kole Split: \u2018Mo\u017eemo odmah od jeseni krenuti s gimnazijskim programom\u2018\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_13786112_1920.jpg":"1920x1080","k_13786112_1280.jpg":"1280x1280","k_13786112_1024.jpg":"1024x1024","k_13786112_640.jpg":"640x640","k_13786112_480.jpg":"480x480","k_13786112_340.jpg":"340x340","k_13786112_220.jpg":"220x220","o_13786112_1280.jpg":"1280x851","o_13786112_1024.jpg":"1024x681","o_13786112_640.jpg":"640x425","o_13786112_480.jpg":"480x319","o_13786112_340.jpg":"340x226","o_13786112_220.jpg":"220x146","h_13786112_1280.jpg":"1280x854","h_13786112_1024.jpg":"1024x683","h_13786112_640.jpg":"640x427","h_13786112_480.jpg":"480x320","h_13786112_340.jpg":"340x227","h_13786112_220.jpg":"220x147","pp_13786112_1280.jpg":"1280x1628","pp_13786112_1024.jpg":"1024x1303","pp_13786112_640.jpg":"640x814","pp_13786112_480.jpg":"480x611","pp_13786112_340.jpg":"340x432","pp_13786112_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26947484_1920.jpg":"1920x1080","k_26947484_1280.jpg":"1280x1280","k_26947484_1024.jpg":"1024x1024","k_26947484_640.jpg":"640x640","k_26947484_480.jpg":"480x480","k_26947484_340.jpg":"340x340","k_26947484_220.jpg":"220x220","o_26947484_1280.jpg":"1280x853","o_26947484_1024.jpg":"1024x682","o_26947484_640.jpg":"640x426","o_26947484_480.jpg":"480x320","o_26947484_340.jpg":"340x226","o_26947484_220.jpg":"220x146","h_26947484_1280.jpg":"1280x854","h_26947484_1024.jpg":"1024x683","h_26947484_640.jpg":"640x427","h_26947484_480.jpg":"480x320","h_26947484_340.jpg":"340x227","h_26947484_220.jpg":"220x147","pp_26947484_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947484_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947484_640.jpg":"640x814","pp_26947484_480.jpg":"480x611","pp_26947484_340.jpg":"340x432","pp_26947484_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26947487_1920.jpg":"1920x1080","k_26947487_1280.jpg":"1280x1280","k_26947487_1024.jpg":"1024x1024","k_26947487_640.jpg":"640x640","k_26947487_480.jpg":"480x480","k_26947487_340.jpg":"340x340","k_26947487_220.jpg":"220x220","o_26947487_1280.jpg":"1280x853","o_26947487_1024.jpg":"1024x682","o_26947487_640.jpg":"640x426","o_26947487_480.jpg":"480x320","o_26947487_340.jpg":"340x226","o_26947487_220.jpg":"220x146","h_26947487_1280.jpg":"1280x854","h_26947487_1024.jpg":"1024x683","h_26947487_640.jpg":"640x427","h_26947487_480.jpg":"480x320","h_26947487_340.jpg":"340x227","h_26947487_220.jpg":"220x147","pp_26947487_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947487_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947487_640.jpg":"640x814","pp_26947487_480.jpg":"480x611","pp_26947487_340.jpg":"340x432","pp_26947487_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1150","hd_26947490_1920.jpg":"1920x1080","k_26947490_1280.jpg":"1280x1280","k_26947490_1024.jpg":"1024x1024","k_26947490_640.jpg":"640x640","k_26947490_480.jpg":"480x480","k_26947490_340.jpg":"340x340","k_26947490_220.jpg":"220x220","o_26947490_1280.jpg":"1280x766","o_26947490_1024.jpg":"1024x613","o_26947490_640.jpg":"640x383","o_26947490_480.jpg":"480x287","o_26947490_340.jpg":"340x203","o_26947490_220.jpg":"220x131","h_26947490_1280.jpg":"1280x854","h_26947490_1024.jpg":"1024x683","h_26947490_640.jpg":"640x427","h_26947490_480.jpg":"480x320","h_26947490_340.jpg":"340x227","h_26947490_220.jpg":"220x147","pp_26947490_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947490_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947490_640.jpg":"640x814","pp_26947490_480.jpg":"480x611","pp_26947490_340.jpg":"340x432","pp_26947490_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1177","hd_26947491_1920.jpg":"1920x1080","k_26947491_1280.jpg":"1280x1280","k_26947491_1024.jpg":"1024x1024","k_26947491_640.jpg":"640x640","k_26947491_480.jpg":"480x480","k_26947491_340.jpg":"340x340","k_26947491_220.jpg":"220x220","o_26947491_1280.jpg":"1280x784","o_26947491_1024.jpg":"1024x627","o_26947491_640.jpg":"640x392","o_26947491_480.jpg":"480x294","o_26947491_340.jpg":"340x208","o_26947491_220.jpg":"220x134","h_26947491_1280.jpg":"1280x854","h_26947491_1024.jpg":"1024x683","h_26947491_640.jpg":"640x427","h_26947491_480.jpg":"480x320","h_26947491_340.jpg":"340x227","h_26947491_220.jpg":"220x147","pp_26947491_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947491_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947491_640.jpg":"640x814","pp_26947491_480.jpg":"480x611","pp_26947491_340.jpg":"340x432","pp_26947491_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1156x771","hd_26947553_1920.jpg":"1920x1080","k_26947553_1280.jpg":"1280x1280","k_26947553_1024.jpg":"1024x1024","k_26947553_640.jpg":"640x640","k_26947553_480.jpg":"480x480","k_26947553_340.jpg":"340x340","k_26947553_220.jpg":"220x220","o_26947553_1280.jpg":"1280x853","o_26947553_1024.jpg":"1024x682","o_26947553_640.jpg":"640x426","o_26947553_480.jpg":"480x320","o_26947553_340.jpg":"340x226","o_26947553_220.jpg":"220x146","h_26947553_1280.jpg":"1280x854","h_26947553_1024.jpg":"1024x683","h_26947553_640.jpg":"640x427","h_26947553_480.jpg":"480x320","h_26947553_340.jpg":"340x227","h_26947553_220.jpg":"220x147","pp_26947553_1280.jpg":"1280x1628","pp_26947553_1024.jpg":"1024x1303","pp_26947553_640.jpg":"640x814","pp_26947553_480.jpg":"480x611","pp_26947553_340.jpg":"340x432","pp_26947553_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4669999 Threads: 2 Questions: 157110300 Slow queries: 67891 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4656509 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/gimnazijski-programi-dogodine-i-u-strukovnim-skolama-u-splitu-zainteresirane-dvije-skole-neki-ne-vide-potrebu-1379779 [printLink] => /split/gimnazijski-programi-dogodine-i-u-strukovnim-skolama-u-splitu-zainteresirane-dvije-skole-neki-ne-vide-potrebu-1379779?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 755130 [name] => srednjoškolsko obrazovanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-11 07:54:31 [main_article_id] => 0 [alias] => srednjoskolsko-obrazovanje [link] => /tag/srednjoskolsko-obrazovanje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 684520 [name] => gimnazijski programi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-07-15 08:51:09 [main_article_id] => 0 [alias] => gimnazijski-programi [link] => /tag/gimnazijski-programi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357406 [name] => strukovne škole [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => strukovne-skole [link] => /tag/strukovne-skole ) [3] => stdClass Object ( [id] => 693360 [name] => Komercijalno -trgovačka škola Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-08 14:26:26 [main_article_id] => 0 [alias] => komercijalno-trgovacka-skola-split [link] => /tag/komercijalno-trgovacka-skola-split ) [4] => stdClass Object ( [id] => 625031 [name] => ekonomska i upravna škola split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-08 18:20:57 [main_article_id] => 0 [alias] => ekonomska-i-upravna-skola-split [link] => /tag/ekonomska-i-upravna-skola-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dodatni razredi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Gimnazijski programi dogodine i u strukovnim školama: u Splitu zainteresirane dvije škole, neki ne vide potrebu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/13786112.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] =>

U idućoj školskoj godini planira se povećanje upisnih kvota u gimnazijskim programima

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/13786112.jpg [title] =>

U idućoj školskoj godini planira se povećanje upisnih kvota u gimnazijskim programima

Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26947484.jpg [title] =>

U našim srednjim školama 29,7 posto učenika pohađa gimnazijske programe obrazovanja

Boris Kovačev/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26947487.jpg [title] =>

U splitskoj Pomorskoj školi nemaju prostorne uvjete i ne razmišljaju o uvođenju gimnazijskog programa

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26947490.jpg [title] =>

Split,250315. Komercijalno -trgovacka skola u Spinutu koja je preuredila dio svojih prostora sredstvima EU. Na fotografiji:Glavni hodnik skole. Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26947491.jpg [title] =>

U komercijalno-trgovačkoj školi rado bi uveli gimnazijski odjel

Tom Dubravec/Cropix/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/09/26947553.jpg [title] =>

Neda Bartulin, ravnateljica Ekonomske i upravne škole Split: ‘Možemo odmah od jeseni krenuti s gimnazijskim programom‘ 

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Percepcija je jedno, a realno stanje ipak nešto drukčije. U situaciji kada vapimo za radnom snagom iz strukovnih programa i zanimanja, dojam je da se u Hrvatskoj djeca nakon osnovne škole žele samo upisati u gimnazije i da smo prepuni srednjoškolaca-gimnazijalaca, koji onda nastavljaju ‘opsadu‘ prema fakultetskom obrazovanju.

Brojke te dojmove demantiraju: Hrvatska je, naime, prema podacima OECD-a, nakon Češke, zemlja u Europskoj uniji s najviše učenika koji se u srednjoškolskom obrazovanju školuju upravo u strukovnim programima. Taj je postotak u nas vrlo visok, čak 70 posto učenika u dobi od 15 do 19 godina upisano je u strukovne škole, dok je prosjek OECD zemalja niži od 37 posto, a Europske unije oko 48 posto.

Ili konkretno, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja za tekuću 2023./2024. školsku godinu, od ukupno 145.700 učenika u našim srednjim školama, njih 43.165 (29,7 posto) pohađa gimnazijske programe obrazovanja, a 102.534 (70,3 posto) dvo-, tro- četvero- ili petogodišnje strukovne programe (potonje se odnosi na medicinske sestre/tehničare). Naprimjer, u Danskoj manje od 20 posto, a u Irskoj manje od deset posto srednjoškolaca nalazi se u strukovnim školama.

Kako bi se, sukladno planu zacrtanom u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, Hrvatska barem donekle približila europskim trendovima, postavljen je cilj da broj učenika u gimnazijskim programima trebamo podići s 30 na barem 40 posto. U tom smislu računa se i na "ispomoć" pojedinih srednjih strukovnih škola, u kojima bi se, moguće već od ove jeseni, trebali početi provoditi i gimnazijski programi.

---

image

U našim srednjim školama 29,7 posto učenika pohađa gimnazijske programe obrazovanja

Boris Kovačev/Cropix
---

Točnije, kako je ovih dana pisao portal srednja.hr, Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) ovih je dana poslalo dopis srednjim školama u kojima se pozivaju, osobito srednje strukovne škole sa suficitarnim zanimanjima, da predlože upis jednog dodatnog razrednog odjela gimnazije.

Osim toga, potvrdili su na naš upit iz MZO-a, do kraja travnja raspisat će i javni poziv na koji će se moći javiti osnivači srednjih škola (uglavnom županije) te na taj način osigurati sredstva za rekonstrukciju, dogradnju ili izgradnju dodatnih prostornih kapaciteta za povećanje obuhvata gimnazijskim programima.

- One strukovne škole koje već sada imaju uvjete, to jest kadrove i prostor, mogu predložiti da otvore jedan gimnazijski razred već od jeseni i nove školske godine – pozivaju iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ministra Radovana Fuchsa.

Tragom te informacije raspitali smo se u nekoliko srednjih strukovnih škola u Dalmaciji koliko je izvjesno, i koliko su zainteresirane, da osim svojih uobičajenih strukovnih programa, pokrenu i barem jedan gimnazijski razred te tako zapravo postanu mješovite srednje škole.

Odgovore smo potražili ponajprije u četverogodišnjim strukovnim školama koje provode ekonomske i srodne programe (komercijalisti, upravni referenti) a koji se prema preporukama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) najčešće nalaze na listi suficitarnih, odnosno programa u kojima bi trebalo smanjiti upisne kvote i broj stipendiranih učenika.

- Jesmo, zainteresirani smo. Mi smo čak i tražili da upišemo jedan razred gimnazije, a da smanjimo broj razrednih odjela za ekonomiste, ali zasad nismo dobili zeleno svjetlo. Vidjet ćemo hoće li Ministarstvo do objave konačne odluke o upisima ipak prihvatiti naš prijedlog. Imamo kadar, imamo i prostorne uvjete, možemo odmah od jeseni krenuti s gimnazijskim programom – odlučna je Neda Bartulin, ravnateljica Ekonomske i upravne škole Split, koja je ove školske godine upisala pet razreda ekonomista, a među programima su i oni za školovanje poslovnih tajnika i upravnih referenata.

---

image

Neda Bartulin, ravnateljica Ekonomske i upravne škole Split: ‘Možemo odmah od jeseni krenuti s gimnazijskim programom‘ 

Božidar Vukičević/Cropix
---

- Unatoč tome što se iz godine u godinu spominju prevelike kvote za upis ekonomista, naša je škola i dalje atraktivna i jedna od najtraženijih u Splitu, a velik broj naših učenika upisuje fakultete. Na upisima u program ekonomista za ovu školsku godinu imali smo više od 550 prijava, a u prvi razred upisali smo njih 120 i to u pet razrednih odjela. Interesa ima, međutim svjesni smo da broj djece koja dolaze iz osnovne škole opada, da imamo manje osmaša pa mi se čini najboljim da za upis u prvi razred iduće školske godine ponudimo jedan razred ekonomista manje, odnosno ukupno četiri, a uvedemo jedan razredni odjel gimnazije – razmišlja ravnateljica Bartulin.

Ništa protiv dodatnog razreda s gimnazijalcima nemaju ni u Komercijalno-trgovačkoj školi Split, koja je ove školske godine upisala tri prva razreda u četverogodišnjem programu za komercijaliste, te po jedan razred administratora i prodavača (trogodišnji programi).

- I mi zasad imamo odluku osnivača da u novoj školskoj godini možemo upisati jednak broj razreda komercijalista kao ove godine, dakle ukupno tri. Međutim, s obzirom da ove školske godine iz naše škole izlaze četiri razreda maturanata iz programa komercijalist, ostat će nam ‘rupa‘ od jednog razreda koju bismo mogli nadomjestiti upravo dodatnim gimnazijskim odjelom. Imamo prostor i kadrove za to. Bilo bi nam važno održati isti broj razreda i učenika, kako nastavnički kadar ne bi ostao bez potrebne norme – kaže ravnateljica te škole dr. sc. Mirela Maričić. I ovdje, unatoč stalnim kritikama o potrebi za smanjenjem kvota, interes za komercijaliste ne opada.

- Ove školske godine na upisima u prvi razred za komercijalista upisni je prag bio 40 bodova, a u nas je posljednji upisani imao više od 48 bodova. Znači da je bilo dovoljno učenika barem za još jedan razred – kaže ona.

---

image

U komercijalno-trgovačkoj školi rado bi uveli gimnazijski odjel

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
---

U krajevima izvan Splita situacija je nešto drukčija, a neke srednje škole već sada su mješovite, to jest izvode programe i strukovnog i gimnazijskog obrazovanja. S druge strane, u nekim mjestima u zaleđu i na otocima, unatoč solidnoj upisnoj kvoti, sve ponuđene kapacitete zbog manjka djece ne mogu popuniti ni gimnazije koje izvode samo taj program.

Stipe Ivišić, ravnatelj Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića iz Sinja, koja upisuje učenike isključivo u strukovne programe i to trogodišnje (frizer, kozmetičar, konobar, kuhar, prodavač), četverogodišnje (ekonomist, komercijalist, turističko-hotelijerski komercijalist) te petogodišnje (medicinska sestra/tehničar) – stoga je vrlo oprezan kada je u pitanju otvaranje dodatnog gimnazijskog razreda u strukovnim školama.

- U ovom trenutku ne vidim potrebe za tim, osobito ne u našoj školi. Nama je u cilju obrazovati djecu koja su brzo zapošljiva, koja kad završe obrazovanje mogu odmah raditi, a gimnazije to ne omogućavaju, barem ne u nas. Mi trebamo razmišljati o zdravom društvu koje će biti na zdravim nogama. Europa govori iz nekih drugih perspektiva – kaže ravnatelj Ivišić.

I u splitskoj strukovnoj Pomorskoj školi, u kojoj se školuju tehničari za logistiku i špediciju (koje je HZZ stavio na listu suficitarnih zanimanja) ne vide potrebu za pokretanjem gimnazijskog odjela.

---

image

U splitskoj Pomorskoj školi nemaju prostorne uvjete i ne razmišljaju o uvođenju gimnazijskog programa

Nikola Vilić/Cropix
---

- Najprije ne vidim zašto je HZZ program tehničara za logistiku i špediciju stavio na listu suficitarnih, kad mi jedini u Županiji školujemo učenike za to zanimanje. Možemo eventualno govoriti o tome da je program potrebno malo modificirati. Kada je riječ o dodatnom gimnazijskom programu, mi bismo još i imali kadra za to, ali prostora svakako nemamo. Osim toga, naša je zgrada stara i ne vidim mogućnost dogradnje. U svakom slučaju, da bismo jedan program, poput gimnazijskog, otvorili, morali bismo neki od postojećih programa u našoj školi zatvoriti a to mi se trenutačno ne čini realnim – smatra ravnatelj Pomorske škole u Splitu dipl. ing. Dragan Pavelin.

Ta škola, podsjetimo, osim navedenog, učenike još obrazuje za četverogodišnja zanimanja pomorski nautičar, ribarsko-nautički tehničar te tehničar za strojarstvo, a ravnatelj Pavelin kaže kako upišu učenike u sve predviđene razredne odjele.

---

U gimnazijama 333 mjesta više nego lani

Prema trenutačnim podacima strukture upisa za školsku godinu 2024./2025. Ministarstva znanosti i obrazovanja, koja je još u izradi, zasad je, kako saznajemo, ukupno planirano 46.952 upisnih mjesta u prvim razredima srednjih škola. To bi trebalo biti više nego dovoljno jer, prema podacima MZO-a iz baze ŠeR (Školski e-Rudnik) osmi razred osnovnih škola ove godine završava 40.995 učenika.

U prvim razredima gimnazija trebalo bi biti 12.629 (26,8 posto) upisnih mjesta u 513 razrednih odjela. Čini se da se doista planira povećanje upisnih kvota u gimnazijskim programima u prvim razredima, s obzirom da je broj dosad planiranih mjesta za 333 veći nego tekuće školske godine.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix Boris Kovačev/Cropix Nikola Vilić/Cropix Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix Tom Dubravec/Cropix/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Boris Kovačev/Cropix

U idućoj školskoj godini planira se povećanje upisnih kvota u gimnazijskim programima

Boris Kovačev/Cropix

U našim srednjim školama 29,7 posto učenika pohađa gimnazijske programe obrazovanja

Nikola Vilić/Cropix

U splitskoj Pomorskoj školi nemaju prostorne uvjete i ne razmišljaju o uvođenju gimnazijskog programa

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

Split,250315. Komercijalno -trgovacka skola u Spinutu koja je preuredila dio svojih prostora sredstvima EU. Na fotografiji:Glavni hodnik skole.

Tom Dubravec/Cropix/Cropix

U komercijalno-trgovačkoj školi rado bi uveli gimnazijski odjel

Božidar Vukičević/Cropix

Neda Bartulin, ravnateljica Ekonomske i upravne škole Split: ‘Možemo odmah od jeseni krenuti s gimnazijskim programom‘ 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/gimnazijski-programi-dogodine-i-u-strukovnim-skolama-u-splitu-zainteresirane-dvije-skole-neki-ne-vide-potrebu-1379779 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f568ebc3c0915ed2d1cbd54c1ff9f0959caa498d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Gimnazijski+programi+dogodine+i+u+strukovnim+%C5%A1kolama%3A+u+Splitu+zainteresirane+dvije+%C5%A1kole%2C+neki+ne+vide+potrebu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgimnazijski-programi-dogodine-i-u-strukovnim-skolama-u-splitu-zainteresirane-dvije-skole-neki-ne-vide-potrebu-1379779 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fgimnazijski-programi-dogodine-i-u-strukovnim-skolama-u-splitu-zainteresirane-dvije-skole-neki-ne-vide-potrebu-1379779 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => dodatni razredi [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Splitdodatni razredi

Gimnazijski programi dogodine i u strukovnim školama: u Splitu zainteresirane dvije škole, neki ne vide potrebu...

Piše Marijana Cvrtila
10. travnja 2024. - 12:08

Percepcija je jedno, a realno stanje ipak nešto drukčije. U situaciji kada vapimo za radnom snagom iz strukovnih programa i zanimanja, dojam je da se u Hrvatskoj djeca nakon osnovne škole žele samo upisati u gimnazije i da smo prepuni srednjoškolaca-gimnazijalaca, koji onda nastavljaju ‘opsadu‘ prema fakultetskom obrazovanju.

Brojke te dojmove demantiraju: Hrvatska je, naime, prema podacima OECD-a, nakon Češke, zemlja u Europskoj uniji s najviše učenika koji se u srednjoškolskom obrazovanju školuju upravo u strukovnim programima. Taj je postotak u nas vrlo visok, čak 70 posto učenika u dobi od 15 do 19 godina upisano je u strukovne škole, dok je prosjek OECD zemalja niži od 37 posto, a Europske unije oko 48 posto.

Ili konkretno, prema podacima Ministarstva znanosti i ob...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 05:41