StoryEditorOCM
SplitPA DOKLE VIŠE?

Džaba policija upozorava, Splićanin opet nasjeo; dao podatke s kartice nepoznatoj osobi pa ga ‘olakšalo‘ za 2000 eura

Piše Split SD
16. siječnja 2024. - 11:50

Splitska policija jučer je zaprimila prijavu oštećenog 54-godišnjaka koji je naveo da ga je putem mobitela kontaktirala nepoznata osoba koja se predstavila kao agent za trgovanje kripto valutama, te od oštećenog zatražio da mu ustupi podatke koje koristi za internet bankarstvo što je oštećeni i učinio, a nakon čega je primijetio kako mu je s računa "skinuto" gotovo 2 tisuće eura. Kriminalističko istraživanje u tijeku.

- U konkretnom slučaju se radi o takozvanim "phishing" računalnim prijevarama, kojima nepoznati počinitelji pokušavaju od građana prevarom dobiti podatke o broju njihove kreditne kartice, vlasniku kartice i CVV/CVC kodu koji je potreban kod svih internetskih plaćanja kada platna kartica nije fizički dostupna, te gdje nije moguće zahtijevati osobni PIN platne kartice. Upozoravamo i savjetujemo građane da ne dijele svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama i pozivamo da svaki sumnjivi način komunikacije prijave policiji - objašnjavaju iz PU splitsko-dalmatinske. 

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva "SafetyNet-Bitka za sigurnost". Preventivni projekt Policijske uprave splitsko-dalmatinske koji je realiziran u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i studenata iz udruge DUMP-a, Društva mladih programera, a odnosi se na sigurnost djece na internetu i društvenim mrežama, dobio je svoju novu dimenziju.

Web aplikacija-kviz znanja "SafetyNet-Bitka za sigurnost" do sada se nalazila na službenim web stranicama velikog broja osnovnih i srednjih škola Splitsko-dalmatinske županije, a od sada je možete preuzeti i instalirati kao aplikaciju iz Trgovine Play.

- Uz veliki trud i zalaganje studenata iz udruge DUMP, došli smo do toga da je nakon što je aplikaciju bilo moguće posjetiti i zaigrati kviz znanja preko pametnih telefona, od prije nekoliko dana moguće instalirati kao aplikaciju iz Trgovine Play, tj. dostupna je na Play Store, a čekamo i odobrenje za App Store.

Aplikacija nije samo za djecu i mlade, već u njoj postoji i Kutak za roditelje koji sadrži veliki broj informacija o preventivnim projektima policije, o štetnim pojavnostima, o načinima zaštite djece kako na Internetu, ali i u realnom životu.

Namjera nam je da korisne informacije budu lako dostupne djeci, ali i roditeljima za koje se nadamo da će preuzeti aplikaciju jer je izuzetno koristan izvor informacija posebno kada govorimo od sigurnosti djece na Internetu. Skeniranjem QR koda s fotografije možete lako preuzeti aplikaciju, informirati se o načinima zaštite djece na Internetu, iskušati svoja znanja u kvizu, ali i saznati veliki broj korisnih informacija kako zaštiti djecu u različitim rizičnim situacijama - poručili su iz splitske policije. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:58