StoryEditorOCM
Splitje li ovo način?

Domovi za starije od danas skuplji i za 30 posto! Uprava je samo zalijepila papire, korisnici ne mogu do detalja...

Piše Sandra Barčot
30. travnja 2023. - 20:56

Kako smo najavljivali, eto i dogodilo se – od prvog dana svibnja, korisnicima subvencioniranog smještaja u Domu za starije i nemoćne Split, cijena boravka "diže" se između 25 do 30 posto.

Uz ono nevjerojatno – odluka je to Upravnog vijeća donesena 28. travnja, u petak, te su papiri s novim cijenama "zalijepljeni" na oglasnoj ploči doma u Zenti, te u Vukovarskoj, kao i u dislociranom objektu na Hvara, u Starom Gradu.

image

Novi cjenik za objekt na Zenti

Snimio čitatelj

I to iza 16 sati, nakon radnog vremena uprave Doma koja je otišla na produženi vikend!

Uz jedan kuriozitet - informacija o novim cijenama usluga nije objavljena na web stranici ove socijalno-zdravstvene sluge kojoj je osnivač Splitsko-dalmatinska županija!

Iako korisnicima, kao i njihovoj rodbini itekako znači podatak kako će od prvog dana novog mjeseca, a to je ponedjeljak, plaćati uslugu skuplje čak do 30 posto.

Usporedbe radi – smještaj za osobu u dvokrevetnoj sobi je s dosadašnjih oko 2800 kuna "skočio" na oko 3600 kuna.

Osamsto kuna ili oko sto eura, baš i nije mala razlika za plaćanje, poglavito kada se zna kako je smještaj u ustanovi socijalna kategorija, budući da svi mi sufinanciramo razliku "stvarne" cijene skrbi starijih i nemoćnih.

image

Novi cjenik za objekt Vukovarskoj

Snimio čitatelj

Uglavnom "papiri", s novim cjenikom gdje u potpisu stoji ime ravnatelja Ivana Škaričića, korisnici njih oko 700 koliko ih ima smještaj u tri objekta, na Zenti, u Vukovarskoj ulici i u Starom Gradu, poprilično su uzrujali štićenike.

image

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne Split Ivan Škaričić

Paun Paunović/Cropix

Oni tijekom produženog vikenda nisu imali priliku dobiti i podrobnije informacije, tek podatak kako već od ponedjeljka moraju skuplje plaćati svoj smještaj. Što je sve rezultiralo i glasnim negodovanjem korisnika, koji su ispred oglasne ploče s novim "brojkama", zbrajali koliko će im, i ako će im, nakon plaćanja doma, ostati eura od mirovine.

image

Novi cjenik za objekt u Starog Gradu

Snimio čitatelj

Ujedno, na web stranici Doma nema ni podataka tko su uopće članovi Upravnog vijeća, osim da se sastoji od pet članova. Tri su predstavnika Osnivača, odnosno Splitsko-dalmatinske županije, jedan je predstavnik radnika zaposlen u Domu, te jedan predstavnik korisnika Doma, odnosno njegov zakonski zastupnik, a mandat im je četiri godine.

Upravno vijeće donosi odluku o cijenama usluga koje pruža Dom – stoji u Statutu Doma za starije i nemoćne Split, no nejasno je kako potvrdu ove odluke od 28. travnja, nisu tražili i od vijećnika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, kao osnivača ustanove.

Jer dosadašnja praksa je upravo imala to – odluku o poskupljenu cijena usluga uvijek su potvrđivane na regionalnom parlamentu, kao i zadnja koja je bila važna za rad Doma za starije i nemoćne Split, a to je prebacivanje s računa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Split, također županijske ustanove, 6 milijuna kuna na račun Doma, koji svoje poslovanje godinama broji u – minusu.

image

Odluka Upravnog vijeća o novim cijenama donesena je u petka, uoči produžnog vikenda

Snimio čitatelj/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:28