StoryEditorOCM
Split2,4 milijuna eura

Bit će još mjesta u splitskim vrtićima: Grad osigurao sredstva za rekonstrukciju dvaju predškolskih objekata

Piše SPLIT SD
15. ožujka 2024. - 15:30

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u srijedu, 13. ožujka, svečano su uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru drugog Poziva „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“. Dobre su to vijesti za vrtiće Mertojak i Žrnovnica.

Svečanosti su prisustvovali premijer Andrej Plenković, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ravnatelj SAFU-a Dragan Jelić, dok je u ime Grada Splita svečanosti nazočio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mario Negotić.

image

Mario Negotić

Joško Šupić/Cropix

Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. tako će se sufinancirati dva projekta Grada Splita: „Rekonstrukcija i prenamjena bivše tržnice Mertojak u dječji vrtić“ za koji je osigurano 229.346,00 eura bespovratnih sredstava te „Rekonstrukcija, dogradnja i nadogradnja dječjeg vrtića u Žrnovnici“ za koji je osigurano 324.906,00 eura. Ukupan iznos obje investicije trenutno je procijenjen na 2,4 milijuna eura.

Realizacija projekata omogućit će dodatna mjesta u vrtićima Mertojak i Žrnovnica za ukupno 56 djece. Rekonstrukcijom i prenamjenom prostora bivše tržnice Mertojak osigurat će se dodatni kapaciteti vrtića za 24 djeteta jasličkog uzrasta te će se ujedno urediti i vanjski prostori dječjeg vrtića. Rekonstrukcijom, dogradnjom i nadogradnjom dječjeg vrtića u Žrnovnici osigurat će se dodatna mjesta za 12 djece jasličkog i 20 djece vrtićkog uzrasta, a projektom je također predviđeno i uređenje dječjeg igrališta.

image

Zgrada tržnice Mertojak u Doverskoj ulici koja nikad nije zaživjela pa se sad prenamjenjuje u dječji vrtić

Saša Burić/Cropix

- Uz projekte izgradnje dječjih vrtića na Kili i Pujankama čija je provedba u tijeku, Grad Split je za sada ostvario sufinanciranje za ukupno četiri projekta kojima ulažemo u infrastrukturu za predškolski odgoj i obrazovanje, što je jedan od naših prioriteta. Ukupno više od 3,5 milijuna eura bespovratnih sredstva osigurano je za realizaciju četiri projekta iz sredstva NPOO-a te zahvaljujem i čestitam svim kolegama koji uspješno realiziraju prijave. 

Grad Split aktivno će financijski i operativno pratiti realizaciju brojnih razvojnih projekata koji su u tijeku, a koji izravno utječu na bolju kvalitetu života naših građana - kazao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Pored osiguranih bespovratnih sredstava, Grad Split će za realizaciju novih gradskih vrtića iz proračuna i zajma EIB-a osigurati preko 11 milijuna eura. Provedbom ovih projekata značajno će se povećati dostupnost te podići standard ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na području grada Splita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 20:15