StoryEditorOCM
Spiza pluskoristite ga!

Zaboravljeni dalmatinski začin koji raste posvuda: nazivali su ga hranom bogova, navodno podiže raspoloženje i libido

Piše Tea Sumić Miletić
27. srpnja 2023. - 18:29

Kad pomislimo na dalmatinske začine, najprije će nam napamet pasti ružmarin, kadulja i zapravo sasvim univerzalan peršin koji se, baš poput lovora, koristi kako u našoj, tako i u kontinentalnoj kuhinji. Pustolovniji će spomenuti i lavandu, a tradicionalisti će se sjetiti da se u jela poput pašticade i arambašića dodaju klinčići i cimet. 

A hoće li se netko, kad je riječ o ovoj temi, uopće sjetiti vriska ili vrijeska? Mediteranska biljka, poznata i pod nazivom čubar, i dandanas raste na osunčanim mjestima među kamenjem i u pukotinama stijena, sve od morske obale do nadmorske visine od tisuću metara, a poznavatelji prirode znaju za njegova ljekovita svojstva. Ta su ponajprije vezana uz tretiranje probavnih tegoba poput grčeva i nadutosti, a postoje indicije da bi vrijesak mog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:21