StoryEditorOCM
Slanobolja od kokoše

Hobotnica na gradele specijalitet je za prste polizat! Mogla bi vam biti draža od one ispod peke, bit će mekana i sočna

Piše T. S. M.
28. travnja 2024. - 11:55

Lijep je dan, nedjelja, što bi se moglo raditi... A zašto ne napraviti gradele? Super ideja, zar ne? Samo što bacit‘ na gradele? Bržole? Okej, može, samo da ne budu suhe. Kokoš! Mmm, svi vole kokoš na gradele, ali nekako je prečestona repertoaru... Biftek? Uh, treba biti majstor za ispeć ga kako treba... A što kažete na hobotnicu?

Da, hobotnicu. Da, na gradele. Nemojte je suditi dok je niste probali, a kad je probate, postat će vam draža od one na salatu, možda čak i od one ispod peke.

image
Shutterstock

Nije je teško napraviti ako znate kako. Tajna je u tome da se hoba najprije prokuha, a pravi poznavatelji ovog jela kažu da je najbolja kad se skuha u sasvim malo vode, a još je bolje kad se vodi doda malo bijelog vina. Neki vole dodati i malo limuna, kažu da joj pomaže da omekša. 

Tako skuhanu hobotnicu možete peći u komadu, a možete je narezati na komade koje, po želji, da vam je lakše njima baratati, možete nabosti na štapove za ražnjiće.

Probajte, neće vam biti žao...

image
Shutterstock

Hobotnica na gradele

Sastojci:

1 hobotnica
250 ml bijelog vina
100 ml maslinova ulja
2 režnja češnjaka
1 limun
sol, papar 

Priprema:

Hobotnicu stavite u lonac, dodajte vino, češnjak i polovicu limuna pa dolijte toliko vode koliko je potrebno da je hobotnica potpuno prekrivena. Kuhajte oko jedan sat pa hobotnicu izvadite i ohladite.

Prije pečenja premažite je dijelom ulja pa je pecite uz okretanje dok sa svih strana ne uhvati lijepu boju. Možete je peći cijelu ili narezanu na komade.

Pečenu hobotnicu narežite na manje komade pa je prelijte ostatkom ulja i sokom od preostale polovice limuna. Kušajte treba li soli pa začinite i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:14