StoryEditorOCM
Receptinostalgično

Svi smo obožavali ovakve pite od sira: prhke kore savršeno se slažu sa sočnim nadjevom, a ako mu dodate i ovaj sastojak...

Piše T. S. M.
8. veljače 2024. - 08:10

Što biste sada dali da možete zagristi u bakinu pitu od sira? Mislimo na onu slatku, s prhkim korama i sočnim, kremastim nadjevom od svježeg sira. Koliko se god trudili nikako nam ne uspijeva postići to savršenstvo pa sve isprobavamo recepte, tražimo savjete... i čini nam se da bi ovaj mogao biti onaj pravi.

"Baza" je u tome da se u nadjev doda malo gustina, baš kao što ga dodajemo smjesi sira i jaja kad pečemo cheesecake po klasičnom američkom receptu. I tijesto je posebno, jer je aromatizirano vanilin šećerom i limunovom koricom, a zahvaljujući dodatku kiselog vrhnja još je bogatije i prhkije.

Upravo zbog toga ovakva pita od sira mogla bi biti savršenstvo za kojim tragamo: spoj nježnih kora sljubljenih sa sočnim i kremastim nadjevom.

Pita od sira

Sastojci:

Tijesto:

350 g brašna
175 g maslaca
90 g šećera
80 ml kiselog vrhnja
2 žumanjka
1 vanilin šećer
1/2 praška za pecivo
malo ribane limunove korice

Nadjev

500 g svježeg sira
150 g šećera
40 g gustina
​220 ml vrhnja
2 bjelanjka
1 vanilin šećer
par kapi soka od limuna

Priprema:

Pomiješajte sve suhe sastojke za kore pa im dodajte koricu limuna, žumanjke i kiselo vrhnje te maslac pa zamijesite tijesto i pospremite ga u hladnjak na oko pola sata.

Tijesto potom podijelite na dva dijela i izvaljajte pa prvi stavite na dno posude za pečenje premazane maslacem i posute brašnom pa ga izbockajte vilicom.

Za nadjev pomiješajte sir i vrhnje, dodajte im šećer i gustin te sve dobro izmiksajte. Bjelanjcima dodajte par kapi soka od limuna pa ih istucite u snijeg i žlicom umiješajte u smjesu sa sirom. Nanesite nadjev na koru, prekrijte drugim dijelom tijesta, izbockajte i njega pa stavite pitu u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva Celzija te pecite oko pola sata.

Po želji pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 01:24