StoryEditorOCM
Slatkonostalgično

Sočan biskvit, dvije kreme i ganache: Splićanka ima recept za tortu koja je hit svake fešte. Znate li zašto se tako zove?

Piše T. S. M.
23. travnja 2024. - 14:39

Što je proljeće bez barem jedne dobre fešte? Bilo to vjenčanje, pričest, krizma, rođendan ili neki drugi razlog za okupljanje šireg kruga familije i prijatelja, proljetne fešte ne mogu proći bez barem jedne lijepe torte s barem malo sočnog sezonskog voća.

Treba li vam recept za tortu koja će biti siguran hit svake fešte, ne tražite dalje. Imamo ga. Dobili smo ga od Tonke Petričević, Splićanke iza Instagram profila Tonka, reci ručak.

Tonka, kako smo vam već pisali, obožava kuhati i peći kolače, a voli i putovati u daleke krajeve iz kojih se često vrati s novim idejama za slatka i slana jela, no - nemojte da vas naziv ove torte zavara - recept nije nadahnut Tonkinim putovanjem na prelijepi otok u Tirenskom moru.

Kapri je u nazivu iz sasvim drugog razloga. Kapri torta inspirirana je vrlo popularnim Kapri sladoledom, u kojem ima koju godinu mogu uživati i ljubitelji sladoleda iz Hrvatske. Stariji ljubitelji ledenih slastica možda će se sjetiti da je Kapri bio veliki slatki hit krajem 80-ih kada ga je u ponudu pustila tadašnja beogradska Pekabela, današnji Frikom. Kako su se Frikom i Ledo našli u sastavu istog klastera, od prije koju godinu u njihovim se škrinjama može pronaći i Kapri, sladoled koji smo svi jednom davno jako zavoljeli, neki toliko da su mu posvetili tortu.

Jeste li je već pravili?

image
Tonka Petričević

Kapri torta

Sastojci:

Kore:

10 bjelanjaka
150 g šećera
 200 g mljevenih oraha
 2 žlice glatkog brašna
 2 vanilin šećera

Žuta krema:

10 žumanjaka
150 g šećera
 2 vanilin šećera
 2 praška za puding od vanilije
 400 ml mlijeka
 100 g maslaca
 100 ml vrhnja za šlag
 1 mala vrećica želatine

Voćna krema:

 500 g svježih ili smrznutih jagoda ili malina
150 g šećera
4 dcl soka od jagode
2 žlice gustina
2 praška za puding od jagode ili maline

Ganache:

200 ml vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje

Priprema:

Najprije pripremite kore. Bjelanjke mutite otprilike 5 minuta, zatim im polako dodajte šećer i vanilin šećer. Miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu. Lagano kuhačom umiješajte orahe i brašno. Izlijte na masni papir, u kalup promjera 24 cm i pecite 25-30 minuta, na 190 stupnjeva. Ohladite i uklonite papir, pa prerežite na dva dijela.

Dok se kora peče, pripremite žutu kremu. Žumanjke miksajte sa šećerom i vanilin šećerom pa nakon cca 5 minuta, dodajte prašak za puding te dio mlijeka (100 ml). Ostatak mlijeka (300 ml) zagrijte do vrenja pa u njemu skuhajte smjesu sa žumanjcima. Ohladite na sobnoj temperaturi. Posebno umutite šlag. Kad se krema ohladi, dodajte maslac sobne temperature i izmiksajte. Dodajte šlag i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Želatinu pripremite prema uputama s vrećice pa umiješajte u kremu.

Za voćnu kremu u lonac stavite voće, šećer i dio soka (200 ml). Zagrijte do vrenja. U ostatku soka (200 ml) otopite gustin i prašak za puding. Kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri, dok se krema ne zgusne. Ohladite na sobnoj temperaturi. Ako je krema ostala prečvrsta, prije razmazivanja po torti je možete malo izmiksati kako bi omekšala.

 Za ganache zagrijte vrhnje za šlag i u njemu otopite čokoladu. Ohladite na sobnoj temperaturi, oko pola sata (dok ne dobijete malo čvršći namaz).

Prvu koru premažite s pola ganachea, namažite iznad pola voćne kreme pa trećinu žute kreme. Ponovite još jednom. Ohladite preko noći u frižideru pa premažite ostatkom žute kreme i ukrasite po želji. #cake #kapri #torta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 13:15