StoryEditorOCM
Receptikao bakina

Pita od jabuka po receptu iz davnina je čisto savršenstvo: uvijek uspije, tijesto je jako prhko, a nadjev sočan i ukusan

Piše Spiza SD
5. studenog 2023. - 08:10

Jesen je kao stvorena za kolače od jabuka, a jedan od najomiljenijih svakako je pita. U posljednje vrijeme viđamo različite varijacije ovog recepta s utjecajima moderne kuhinje pa nam sve te pite nekako previše vuku na američku pitu od jabuka, kojoj ništa ne fali, ali... Starinski recepti ipak imaju svoju posebnu čaroliju kojom nas vraćaju u djetinjstvo i bakinu kuhinju.

Nekoć se pita obavezno pripremala uz dodatke koje više ne viđamo u suvremenim receptima, a to su, kad je o tijestu riječ, svinjska mast te, kad je riječ o nadjevu, griz. Mast je zaslužna za prhkost, a griz nadjevu daje sočnost pa je zaista šteta potjerati ih iz recepta za pitu.

image
Mint Images/Mint Images Via Afp

Ako baš nipošto ne želite mast, zamijenite ju maslacem (ali umjesto navedene količine koristite 200 grama) ili je barem pomiješajte s maslacem u omjeru 1:1.

Starinska lijena pita od jabuka

Sastojci:

Kore

500 g brašna (ili više/manje, po potrebi)
250 g masti
100 g šećera
100 ml mlijeka
1 jaje
1 prašak za pecivo

Nadjev:

1,5 kg jabuka
3 žlice šećera
2 žlice griza
1 žličica cimeta
1 vanilin šećer

Priprema

Kuhačom dobro izmiješajte mast, šećer i jaje pa im dodajte dio brašna i prašak za pecivo. Izmiješajte pa dodajte mlijeko, a zatim nastavite dodavati brašno uz miješanje dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi. Podijelite ga na dva dijela i ostavite da se odmori.

Za nadjev ogulite i naribajte jabuke pa ih pirjajte sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom. Kad puste sok dodajte griz i promiješajte te ostavite da se ohladi.

Razvaljajte dvije kore (ne brinite se ako pucaju) pa prvu stavite na dno posude za pečenje dimenzija oko 20x30 centimetara. Prekrijete je nadjevom i poklopite drugom korom. Pecite na 175 stupnjeva oko 45 minuta. Kad se malo ohladi po želji je možete posuti šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 00:41