StoryEditorOCM
Slatkotko bi joj odolio!

Hrskave kore, bogati nadjev i fini voćni žele: Katarina ima top recept za kremastu tortu, otkrila nam je i trik za uspjeh

Piše T. S. M.
10. ožujka 2024. - 17:35

Ako ste, poput nas, nepopravljivi ljubitelj kremastih kolača i tankog, hrskavog tijesta, tada su vam krempite, karpati torta i slične slastice izazov kojem teško možete odoljeti. Kladimo se da ste, baš poput nas, čim ste ugledali ovu fotogrrafiju poželjeli da vam je nadohvat ruke barem jedna fetica ove bogate, kremaste torte...

image
Nešto slatko

Srećom, autorica fotografije, naša poznata food blogerica Katarina Paoletić koju pratimo na Instagram profilu nesto_slatko_by_katarina otkrila nam je recept i dopustila nam da ga podijelimo s vama. Uz recept je otkrila i trikove za najbolji uspjeh - na primjer, riješila je jedno pitanje koje mnoge muči pri izradi ovakvih kolača s lisnatim tijestom, a to je kako postići da kore ostanu tanke i budu jako hrskave.

U čemu je tajna doznat ćete u receptu koji slijedi.

image
Nešto slatko

Kremasta torta s malinama

Sastojci:

1 pakiranje lisnatog tijesta (ono zarolano)

Krema:

150 g šećera
400 ml mlijeka
250 ml slatkog vrhnja 
7 listića želatine
5 žumanjaka

Žele od malina:

250 g malina
7 listića želatine
4 žlice šećera
sok polovice limuna

Dodatno:

200 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Tijesto izvadite iz pakiranja, odmotajte ga i pomoću obruča od torte (veličine 24cm) izrežite dva kruga. Jedan krug ostavite cijeli, on će vam biti podloga torte, a drugi krug lisnatog tijesta izrežite na 8 komada (kao da režete tortu).

Kore pecite na 200 stupnjeva, 15 minuta, s tim da ih pečete na obrnutoj strani pleha na masnom papiru, te na njih stavite još jedan masni papir i drugim plehom za pečenje ih pritisnite. Tako pečene kore će ostati tanke, a biti će lisnate i više nego li tijesto bude lisnato kod običnog pečenja.

Za kremu potopite želatinu u vodu prema uputama na vrećici. Mlijeko stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi miksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu. Uzavrelo mlijeko ulijte u izmiksane žumanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa vratite natrag u posudu u kojoj se kuhalo mlijeko te kuhajte oko pet minuta.

U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte dok se želatina ne otopi. Dobivenu kremu prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi. U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano slatko vrhnje.

Za žele kuhajte maline, sok limuna i šećer dok se maline ne raspadnu. U međuvremenu pripremite želatinu po uputama na pakiranju. Kada želatina nabubri, maline maknite s vatre i u njih dodajte dobro ocijeđenu želatinu. Promiješajte pa ostavite da se malo ohladi uz povremeno mješanje pa zatim žele nanesite na koru lisnatog tijesta, poravnajte i ostavite u hladnjaku 1-2 sata da se žele u potpunosti stisne.

Na kraju istucite preostalo slatko vrhnje u šlag i složite tortu.

Na koru na koju ste nanijeli žele od maline nanesite kremu od vanilije, zatim uz pomoć slastičarske vrećice nanesite šlag te na vrh posložite komade druge kore. Prije rezanja ohladite tortu u hladnjaku oko sat vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:32