StoryEditorOCM
Receptiideja za ručak

Grah pripremljen na ovaj način smatra se specijalitetom: osim kao ukusno jelo može vam poslužiti i kao zimnica

Piše T.S.M.
13. prosinca 2023. - 14:50

Grah je namirnica koju zimi svi rado kuhamo pa nam nikad nije dosta novih ideja za njegovu pripremu. Nedavno smo vam predložili da ga napravite po dobro poznatom starom makedonskom receptu, a danas imamo novu ideju: ovo jelo neki nazivaju lovačkim grahom, drugi pak tvrde da je to grah na mađarski, a treći tvrde da ga tako pripremaju Romi.

Nama je potpuno svejedno kome bi se autorstvo recepta moglo pripisati, bitno nam je samo to što je dobar. Ono što nam se kod nejga osobito sviđa je to što se isto jelo može pripremiti kao zimnica, tako da nam uvijek bude pri ruci kad zatrebamo nešto brzo gotovo, a dobro i domaće.

Lovački grah

Sastojci:

2 kg paprike
1 kg kuhanog graha 
1 kg rajčice
300 ml ulja
100 ml octa
4 luka
2 feferona
2 mrkve
1 glavica češnjaka
2 žlice šećera
sol, papar

Priprema:

Svo povrće očistite i nasjeckajte. U širokom loncu pirjajte luk na ulju dok ne postane staklast, dodajte mu nasjeckanu mrkvu, papriku i češnjak pa pirjajte par minuta, zatim dodajte rajčice, a nakon par minuta dodajte ocat, sol, šećer i papar.

Kuhajte uz miješanje oko pola sata, a ako ostane previše suho, dodajte malo vode od kuhanja graha ili pak malo koncentrata rajčice pomiješanog s vodom.

Dodajte i grah pa kuhajte još 15-20 minuta uz miješanje, a zatim jedan dio odvojite za jelo, a ostatak pospremite u sterilizirane staklenke te ih pospremite na suho, tamno i hladno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 13:52