stdClass Object ( [id] => 95230 [title] => Dalmatinci briljirali na državnoj smotri novinara i literata [alias] => dalmatinci-briljirali-na-drzavnoj-smotri-novinara-i-literata [catid] => 296 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

LiDraNo je pravi rasadnik novinarskih, dramskih i literarnih talenata koji su se okupili na druženju u Šibeniku, od 25. do 29. ožujka, gdje je 850 ponajboljih osnovaca i srednjoškolaca prezentiralo vrijedne uratke. Bez obzira što se radi o smotri, odnosno učenici se službeno ne rangiraju, to nikako ne znači da najbolje ne očekuju dodatne lovorike, a ove su ih godine pobrali najviše srednjoškolci iz Dalmacije.

Splićanin Hrvoje Bazina napisao je najbolju pjesmu, “Po kiši”, njegov sugrađanin Jure Barać bio je najbolji recitator, a Benkovčanka Danijela Čuić je zaslužila pohvale za novinarski tekst “Stari, ne pitaj!”. Na završnoj priredbi projiciran je i film učenika dubrovačke gimnazije, “Cijena savjesti”. U Šibeniku su bili Petar Klešković, Ruža Šimović te Nikola Nino Ivanković, uz mentora Jozu Serdarevića.

 Jure Barać i profesor Ivica Šušić

Novinarska početnica

Posebno zanimljivo bilo je u novinarskim krugovima, to više što su novinarka Branka Primorac i profesorica Anita Šojan, inače članice prosudbene komisije za samostalne novinarske radove, prezentirale prvu hrvatsku “novinarsku početnicu” pod nazivom “Novinarstvo u školi”. Upravo ovim povodom urednica emisije “Zašto tako” Višnja Biti sa Hrvatskoga radija organizirala je radijsku debatu na kojoj su sudjelovali učenici, njihovi mentori ali i iskusni novinari:

Željka Horvat Vukelja, glavna urednica “Modre laste”, te Marijan Šimeg, urednik “Školskih novina”. Vrlo žustro se raspravljalo o budućnosti medija, razlikama između novina, radija i televizije, novinarskome moralu... Urednica Biti, inače vrlo bliska mladima, uz dugogodišnje novinarsko iskustvo došla je do poražavajućeg zaključka.

 Prof. Josip Krunić i Tomislav Stojanović, Marinko Marinković, Filip Kurbanović
- Ponajbolji talenti koji odrastaju uz Lidrano, nažalost, ne odlučuju se za novinarsku profesiju te posežu za drugim opcijama - objasnila je Biti, a jedna od njezinih sugovornica bila je i učenica Danijela Čuić, čiji je novinarski rad proglašen najzanimljivijim.

- Ne očekujem da ću se baviti novinarstvom, prije sam željela upozoriti na sramotnu situaciju mladih u Benkovcu. Naime, nije nam lako jer nemamo gotovo nikakve sadržaje ili dodatne aktivnosti. U našem gradu nema ni kina, a za zabavom i edukacijom moramo putovati do Zadra, što košta - iznijela je probleme maturantica SŠ Kneza Branimira, koja je u formi komentara vrlo britko i jednostavno opisala probleme, a podršku joj je pružio njezin mentor prof. Josip Padovan.

Trodnevno druženje srednjoškolaca bilo je ispunjeno kreativnom energijom uz obilje vremena za upoznavanje i nove planove. Velika završna priredba organizirana je posljednjeg dana, ali splitskim glumcima nakon neprospavane noći nije bilo do službenih procedura. Lucija Ercegović, Lea Gizdić, Jagoda Kumrić, Frane Šundić, Nada Milić, Marin Maleš, Ivana Šuljug, Bruna Bradi i Jakov Šerić guštali su u sunčanom danu i posljednjoj lidranovskoj kavi u tako velikom timu jer su mnogi od njih maturanti...

 Anita Šojan, Željka Horvat Vukelja, Branka Primorac
Iako je Enes Kišević, predsjednik Odbora Lidrana, najavio kako rastanak nije težak jer se svi raduju novom susretu, maturanti će zasigurno imati barem još razlog da priželjkuju vratiti se u srednjoškolske klupe. Dodatni razlog imaju učenici koji su proglašeni najboljima od najboljih.

Jure Barać iz splitske Prve gimnazije, pod mentorstvom prof. Ivice Šušića, prezentirao se narodnom pjesmom iz Dalmatinske zagore “Nejaka Jagoda”, što je posebno dojmilo članove žirija zbog “inovativnosti i prilagođenosti teksta učenikovim interpretativnim mogućnostima”.

Jednako uspješan bio je i Hrvoje Bazina, trećaš splitske Elektrotehničke škole, na kojega je vrlo ponosna bila njegova profesorica Suzana Kačić Bartulović. Kako se ona našalila, članovi žirija nisu ostali ravnodušni na splitski šarm...

jure jerić
snimio: nikša stipaničev / cropix

Noćni provod

Osim kreativnih druženja, lidranovske susrete obilježavaju i zanimljivi noćni provodi, pogotovo kada srednjoškolci stupaju na scenu. Tada se rađaju nove ljubavi, kuju planovi, dogovaraju suradnje, ali ponajprije upoznaje s hedonističkim načinom života...

Studio kreativnih ideja Gunja

Jedni od najčešćih sudionika Lidrana su članovi Studija kreativnih ideja Gunja, tako da su u Šibeniku guštala tri istinska filmaša: Tomislav Stojanović i Marinko Marinkić, uz mentora Josipa Krunića.

Prikazali su pohvaljeni film “Tri faze”, a na fotografiji im se pridružio i Osječanin Filip Kurbanović iz Klasične gimnazije.

Splićanin napisao najbolju pjesmu: ‘Po kiši’

Sinoć smo opet bili u portunu,
Skrivali se od kiše,
Mare, ti i ja.

Pričali smo gluposti,
Kod nas nikad ništa pametno,
Susjedi su bili nervozni.

Nismo im dali spavati,
Pričali smo do dugo u noć,
I otjerani na nemilosrdnu kišu,
Morali smo krenuti.

Mare je išla svojim putem,
A ti i ja u sasvim drugom smjeru,
Ti si pričala, a ja sam slušao.

Nisam ni riječi progovorio,
Nisam mogao skinuti pogled s tebe,
Htio sam što više detalja upamtiti,
Da te mogu sanjati iz sjećanja.

Došli smo do tvoje kuće,
Ti si me zagrlila i rekla: “Bok!”,
A ja sam svijetlio od tvoje topline I samo se osmjehnuo.

Hrvoje Bazina, 3.c Ekonomsko-birotehnička škola Split
Mentorica: prof. Suzana Kačić Bartulović

Najbolji novinarski rad cure iz Benkovca: ‘Stari, ne pitaj’

NN: Opet jadikovka

N: Stari, ne pitaj!

PN: I dok Avatara možete u Zadru pogledati i u 3D verziji, ako se ne bojite da će vam oči otpasti, u Benkovcu je gledanje filma nešto što su radili naši stari. Nadamo se jedino da će najavljeno uređenje Doma kulture konačno donijeti neki pozitivan pomak.

Kad ste posljednji put pogledali neki film? Sinoć? Ma, ne mislim na TV programu, nego neki novi film? Nov novcat, iz kina? Ne možete se sjetiti. Da možete, već biste mi odgovorili, ali ste, eto, srednjoškolac iz Benkovca, ili mlada osoba poslije završene trogodišnje škole, pa ste sigurno pomislili: “Kino u Benkovcu? E, ta ti je dobra!”.

Možda ste upravo jedini od onih koji žrtvuju tzv. džeparac na izlazak u Zadar pa je odgovor bio: “Da. Prije dva tjedna”. I to je nešto. Odvajaš od marende mjesec dana i na kraju shvatiš da ti je to dovoljno samo za prijevoz do Zadra i natrag. Stvarno žalosno. Teško se živi, recesija je, ali ako ipak želiš biti u procesu globalizacije, trebao bi ići u kino. Sramota je srednjoškolcu u društvu izvaliti nešto kao “nemamo mi kino u našem gradu”. Šuti!! Ne mora nitko znati!

Ili vas ipak netko pita: “Što treniraš?”, a odgovarate: “Gimnastiku.” Duboko u sebi znate da ruke ni do koljena ne možete spustiti, ali svatko je gibak na svoj način. Mogli ste odgovoriti i ovako: “Treniram? O, treniram ja živce svaki dan.” Ali niste, jer sanjate o sportu u Benkovcu. Ako ipak morate negdje u Benkovcu izvesti prijatelja ili bolju polovicu, onda idite u jedan od mnogobrojnih kafića. Kažete da kino taj dan ne radi pa vam izleti: “Ajmo pojesti kolač.”

Nakon šetnje gradom po još uvijek nedovršenom šetalištu, sjetite se da NEMA slastičarnice u gradu. To je žalosnije od skupljanja kuna od marende. I kad vam više dosadi lagati, odete skupa u kladionicu i tamo potrošite lovu. Od svega ovoga bolje bi bilo sjediti u udobnoj sjedalici s pistacijama u rukama i sokićem u džepu (hrana je jako skupa na blagajni kina pa je bolje kupiti u marketu prije filma) ispred velikog ekrana u kinu... u Zadru. Ali tko može, može.

Onaj tko ostane, možda se zadovolji odlaskom u dvorište vrtića blizu policijske postaje. Tamo ima jedna (ili dvije) ljuljačke za odmor i da se pojede burek koji se vuče po torbi od velikog odmora, no prije nego što djeca dođu. Zateknu li vas, opasni su. Jednom su mene tamo zatekli i poslije me kamenovali.

Ako ipak želite zadržati dostojanstvo odrasloga mladog srednjoškolca u Benkovcu, odete u nešto što sigurno radi - benzinsku crpku, i tamo kupite pivo za sebe i prijatelje. Bude li vam puna glava Benkovca (a moguće je), odete skupa s pivom u ruci poput najvećih klošara na kolodvor i čekate bus za Zadar.

DANIJELA ČUIĆ, SŠ KNEZA BRANIMIRA, BENKOVAC
MENTOR JOSIP PREDOVAN

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u šibeniku održano finalno natjecanje na kojem se natjecalo 850 osnovaca i srednjoškolaca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2010-04-11 15:48:25 [created_by] => 39 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2010-04-11 16:39:46 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2010-04-12 10:12:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 5007 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 296 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Specijalni prilog Slobodne Dalmacije o modi i ljepoti. [menu-meta_keywords] => specijalni prilog, zanimljivosti, stil, moda, ljepota [secure] => 0 [page_title] => Stil [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2010/04/12/Skola/lid00.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "350x250" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 296 [name] => Stil [alias] => stil [description] => [parent] => 260 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"260","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7961103 Threads: 2 Questions: 1656193703 Slow queries: 4923942 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111910917 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sd-plus/stil ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 376 [name] => Arhiva [alias] => arhiva [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /arhiva ) ) [link] => /sd-plus/stil/dalmatinci-briljirali-na-drzavnoj-smotri-novinara-i-literata-95230 [printLink] => /sd-plus/stil/dalmatinci-briljirali-na-drzavnoj-smotri-novinara-i-literata-95230?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 87379 [name] => LiDraNo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => lidrano [link] => /tag/lidrano ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u šibeniku održano finalno natjecanje na kojem se natjecalo 850 osnovaca i srednjoškolaca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dalmatinci briljirali na državnoj smotri novinara i literata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-11-15-40-39 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/12/Skola/lid00.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2010/04/12/Skola/lid00.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

LiDraNo je pravi rasadnik novinarskih, dramskih i literarnih talenata koji su se okupili na druženju u Šibeniku, od 25. do 29. ožujka, gdje je 850 ponajboljih osnovaca i srednjoškolaca prezentiralo vrijedne uratke. Bez obzira što se radi o smotri, odnosno učenici se službeno ne rangiraju, to nikako ne znači da najbolje ne očekuju dodatne lovorike, a ove su ih godine pobrali najviše srednjoškolci iz Dalmacije.

Splićanin Hrvoje Bazina napisao je najbolju pjesmu, “Po kiši”, njegov sugrađanin Jure Barać bio je najbolji recitator, a Benkovčanka Danijela Čuić je zaslužila pohvale za novinarski tekst “Stari, ne pitaj!”. Na završnoj priredbi projiciran je i film učenika dubrovačke gimnazije, “Cijena savjesti”. U Šibeniku su bili Petar Klešković, Ruža Šimović te Nikola Nino Ivanković, uz mentora Jozu Serdarevića.

 Jure Barać i profesor Ivica Šušić

Novinarska početnica

Posebno zanimljivo bilo je u novinarskim krugovima, to više što su novinarka Branka Primorac i profesorica Anita Šojan, inače članice prosudbene komisije za samostalne novinarske radove, prezentirale prvu hrvatsku “novinarsku početnicu” pod nazivom “Novinarstvo u školi”. Upravo ovim povodom urednica emisije “Zašto tako” Višnja Biti sa Hrvatskoga radija organizirala je radijsku debatu na kojoj su sudjelovali učenici, njihovi mentori ali i iskusni novinari:

Željka Horvat Vukelja, glavna urednica “Modre laste”, te Marijan Šimeg, urednik “Školskih novina”. Vrlo žustro se raspravljalo o budućnosti medija, razlikama između novina, radija i televizije, novinarskome moralu... Urednica Biti, inače vrlo bliska mladima, uz dugogodišnje novinarsko iskustvo došla je do poražavajućeg zaključka.

 Prof. Josip Krunić i Tomislav Stojanović, Marinko Marinković, Filip Kurbanović
- Ponajbolji talenti koji odrastaju uz Lidrano, nažalost, ne odlučuju se za novinarsku profesiju te posežu za drugim opcijama - objasnila je Biti, a jedna od njezinih sugovornica bila je i učenica Danijela Čuić, čiji je novinarski rad proglašen najzanimljivijim.

- Ne očekujem da ću se baviti novinarstvom, prije sam željela upozoriti na sramotnu situaciju mladih u Benkovcu. Naime, nije nam lako jer nemamo gotovo nikakve sadržaje ili dodatne aktivnosti. U našem gradu nema ni kina, a za zabavom i edukacijom moramo putovati do Zadra, što košta - iznijela je probleme maturantica SŠ Kneza Branimira, koja je u formi komentara vrlo britko i jednostavno opisala probleme, a podršku joj je pružio njezin mentor prof. Josip Padovan.

Trodnevno druženje srednjoškolaca bilo je ispunjeno kreativnom energijom uz obilje vremena za upoznavanje i nove planove. Velika završna priredba organizirana je posljednjeg dana, ali splitskim glumcima nakon neprospavane noći nije bilo do službenih procedura. Lucija Ercegović, Lea Gizdić, Jagoda Kumrić, Frane Šundić, Nada Milić, Marin Maleš, Ivana Šuljug, Bruna Bradi i Jakov Šerić guštali su u sunčanom danu i posljednjoj lidranovskoj kavi u tako velikom timu jer su mnogi od njih maturanti...

 Anita Šojan, Željka Horvat Vukelja, Branka Primorac
Iako je Enes Kišević, predsjednik Odbora Lidrana, najavio kako rastanak nije težak jer se svi raduju novom susretu, maturanti će zasigurno imati barem još razlog da priželjkuju vratiti se u srednjoškolske klupe. Dodatni razlog imaju učenici koji su proglašeni najboljima od najboljih.

Jure Barać iz splitske Prve gimnazije, pod mentorstvom prof. Ivice Šušića, prezentirao se narodnom pjesmom iz Dalmatinske zagore “Nejaka Jagoda”, što je posebno dojmilo članove žirija zbog “inovativnosti i prilagođenosti teksta učenikovim interpretativnim mogućnostima”.

Jednako uspješan bio je i Hrvoje Bazina, trećaš splitske Elektrotehničke škole, na kojega je vrlo ponosna bila njegova profesorica Suzana Kačić Bartulović. Kako se ona našalila, članovi žirija nisu ostali ravnodušni na splitski šarm...

jure jerić
snimio: nikša stipaničev / cropix

Noćni provod

Osim kreativnih druženja, lidranovske susrete obilježavaju i zanimljivi noćni provodi, pogotovo kada srednjoškolci stupaju na scenu. Tada se rađaju nove ljubavi, kuju planovi, dogovaraju suradnje, ali ponajprije upoznaje s hedonističkim načinom života...

Studio kreativnih ideja Gunja

Jedni od najčešćih sudionika Lidrana su članovi Studija kreativnih ideja Gunja, tako da su u Šibeniku guštala tri istinska filmaša: Tomislav Stojanović i Marinko Marinkić, uz mentora Josipa Krunića.

Prikazali su pohvaljeni film “Tri faze”, a na fotografiji im se pridružio i Osječanin Filip Kurbanović iz Klasične gimnazije.

Splićanin napisao najbolju pjesmu: ‘Po kiši’

Sinoć smo opet bili u portunu,
Skrivali se od kiše,
Mare, ti i ja.

Pričali smo gluposti,
Kod nas nikad ništa pametno,
Susjedi su bili nervozni.

Nismo im dali spavati,
Pričali smo do dugo u noć,
I otjerani na nemilosrdnu kišu,
Morali smo krenuti.

Mare je išla svojim putem,
A ti i ja u sasvim drugom smjeru,
Ti si pričala, a ja sam slušao.

Nisam ni riječi progovorio,
Nisam mogao skinuti pogled s tebe,
Htio sam što više detalja upamtiti,
Da te mogu sanjati iz sjećanja.

Došli smo do tvoje kuće,
Ti si me zagrlila i rekla: “Bok!”,
A ja sam svijetlio od tvoje topline I samo se osmjehnuo.

Hrvoje Bazina, 3.c Ekonomsko-birotehnička škola Split
Mentorica: prof. Suzana Kačić Bartulović

Najbolji novinarski rad cure iz Benkovca: ‘Stari, ne pitaj’

NN: Opet jadikovka

N: Stari, ne pitaj!

PN: I dok Avatara možete u Zadru pogledati i u 3D verziji, ako se ne bojite da će vam oči otpasti, u Benkovcu je gledanje filma nešto što su radili naši stari. Nadamo se jedino da će najavljeno uređenje Doma kulture konačno donijeti neki pozitivan pomak.

Kad ste posljednji put pogledali neki film? Sinoć? Ma, ne mislim na TV programu, nego neki novi film? Nov novcat, iz kina? Ne možete se sjetiti. Da možete, već biste mi odgovorili, ali ste, eto, srednjoškolac iz Benkovca, ili mlada osoba poslije završene trogodišnje škole, pa ste sigurno pomislili: “Kino u Benkovcu? E, ta ti je dobra!”.

Možda ste upravo jedini od onih koji žrtvuju tzv. džeparac na izlazak u Zadar pa je odgovor bio: “Da. Prije dva tjedna”. I to je nešto. Odvajaš od marende mjesec dana i na kraju shvatiš da ti je to dovoljno samo za prijevoz do Zadra i natrag. Stvarno žalosno. Teško se živi, recesija je, ali ako ipak želiš biti u procesu globalizacije, trebao bi ići u kino. Sramota je srednjoškolcu u društvu izvaliti nešto kao “nemamo mi kino u našem gradu”. Šuti!! Ne mora nitko znati!

Ili vas ipak netko pita: “Što treniraš?”, a odgovarate: “Gimnastiku.” Duboko u sebi znate da ruke ni do koljena ne možete spustiti, ali svatko je gibak na svoj način. Mogli ste odgovoriti i ovako: “Treniram? O, treniram ja živce svaki dan.” Ali niste, jer sanjate o sportu u Benkovcu. Ako ipak morate negdje u Benkovcu izvesti prijatelja ili bolju polovicu, onda idite u jedan od mnogobrojnih kafića. Kažete da kino taj dan ne radi pa vam izleti: “Ajmo pojesti kolač.”

Nakon šetnje gradom po još uvijek nedovršenom šetalištu, sjetite se da NEMA slastičarnice u gradu. To je žalosnije od skupljanja kuna od marende. I kad vam više dosadi lagati, odete skupa u kladionicu i tamo potrošite lovu. Od svega ovoga bolje bi bilo sjediti u udobnoj sjedalici s pistacijama u rukama i sokićem u džepu (hrana je jako skupa na blagajni kina pa je bolje kupiti u marketu prije filma) ispred velikog ekrana u kinu... u Zadru. Ali tko može, može.

Onaj tko ostane, možda se zadovolji odlaskom u dvorište vrtića blizu policijske postaje. Tamo ima jedna (ili dvije) ljuljačke za odmor i da se pojede burek koji se vuče po torbi od velikog odmora, no prije nego što djeca dođu. Zateknu li vas, opasni su. Jednom su mene tamo zatekli i poslije me kamenovali.

Ako ipak želite zadržati dostojanstvo odrasloga mladog srednjoškolca u Benkovcu, odete u nešto što sigurno radi - benzinsku crpku, i tamo kupite pivo za sebe i prijatelje. Bude li vam puna glava Benkovca (a moguće je), odete skupa s pivom u ruci poput najvećih klošara na kolodvor i čekate bus za Zadar.

DANIJELA ČUIĆ, SŠ KNEZA BRANIMIRA, BENKOVAC
MENTOR JOSIP PREDOVAN

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/dalmatinci-briljirali-na-drzavnoj-smotri-novinara-i-literata-95230 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=eb765ee0dd959ea8614dcf413ac76ef9597c527e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dalmatinci+briljirali+na+dr%C5%BEavnoj+smotri+novinara+i+literata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fdalmatinci-briljirali-na-drzavnoj-smotri-novinara-i-literata-95230 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsd-plus%2Fstil%2Fdalmatinci-briljirali-na-drzavnoj-smotri-novinara-i-literata-95230 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => u šibeniku održano finalno natjecanje na kojem se natjecalo 850 osnovaca i srednjoškolaca [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Stilu šibeniku održano finalno natjecanje na kojem se natjecalo 850 osnovaca i srednjoškolaca

Dalmatinci briljirali na državnoj smotri novinara i literata

Piše PSD.
12. travnja 2010. - 12:12

LiDraNo je pravi rasadnik novinarskih, dramskih i literarnih talenata koji su se okupili na druženju u Šibeniku, od 25. do 29. ožujka, gdje je 850 ponajboljih osnovaca i srednjoškolaca prezentiralo vrijedne uratke. Bez obzira što se radi o smotri, odnosno učenici se službeno ne rangiraju, to nikako ne znači da najbolje ne očekuju dodatne lovorike, a ove su ih godine pobrali najviše srednjoškolci iz Dalmacije.

Splićanin Hrvoje Bazina napisao je najbolju pjesmu, “Po kiši”, njegov sugrađanin Jure Barać bio je najbolji recitator, a Benkovčanka Danijela Čuić je zaslužila pohvale za novinarski tekst “Stari, ne pitaj!”. Na završnoj priredbi projiciran je i film učenika dubrovačke gimnazije, “Cijena savjesti”. U Šibeniku su bili Petar Klešković, Ruža Šimović...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 13:15