StoryEditorOCM
ShowbizHIT SERIJA

Ukrajinci bijesni na HBO: ‘Zašto ste izabrali tog Srbina koji podržava genocid; znate li što mu je dao Putin!?‘

Piše MOZAIK SD
25. siječnja 2024. - 21:28
Miloš Biković - Ukrajinci tvrde da je glumac u više navrata izrazio potporu i divljenje Rusiji, a prihvatio je i medalju od Vladimira PutinaKommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

HBO-ova hit TV serija "Bijeli lotos" za svoju treću sezonu angažirala je srpskog glumca Miloša Bikovića (36), zbog čega je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova na društvenoj mreži X prozvalo spomenutu američku televizijsku mrežu - javlja Jutarnji list.

- Je li u redu surađivati s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo - objavilo je ministarstvo u srijedu.

Ukrajincima Biković nije nimalo drag jer je, kažu, usred agresije na njihovu zemlju u više navrata izrazio potporu i divljenje Rusiji, a prihvatio je i medalju od Vladimira Putina. Naime, ruski predsjednik srpskom glumcu 2018. godine uručio je "Medalju Puškina", rusku državnu nagradu za promicanje ruske kulture.

Godinu dana kasnije Ukrajina mu je zabranila ulazak u zemlju zbog nacionalne sigurnosti.

Miloš, inače junak srpske filmske franšize "Južni vetar" i TV serije "Senke nad Balkanom", u kojoj igra Josipa Broza Tita, svojedobno je na X-u objavio i anketu prema kojoj je povjerenje u Putina veće nego u ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, piše TMZ.

Biković je glumio u nizu ruskih filmova, uključujući i "Sunčanicu" iz 2014., dramu za koju je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova izjavilo da je snimana na Krimu, poluotoku koji je Rusija Ukrajini oduzela baš te iste godine.

- Ne bih rekao da se Putin jednoga jutra probudio i odlučio ubijati ukrajinsku djecu... Mi smo bili žrtve, ali u svijetu smo predstavljani kao agresori. To je to licemjerje ovoga svijeta... Želio bih da nema ratova, koliko god to naivno bilo. Imao sam tri godine kad je izbio rat u mojoj zemlji. Imao sam pet godina kad je izbio još jedan rat. Imao sam 11 godina kad su nas bombardirali. Znam koliko je rat užasan - ovako je Beograđanin Miloš govorio u ožujku 2022.

Inače, glumac od veljače 2021. ima i rusko državljanstvo.

Odgovorili iz srpskog ministarstva

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije oglasilo se povodom tvrdnji ukrajinskih kolega da glumac Miloš Biković "podržava genocid i krši međunarodno pravo" - prenosi Kurir.

Ističu da su tvrdnje ukrajinskog MVP "potpuno neutemeljene":

"Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva i vrlo smo ponosni na Ustavom zajamčeno pravo na slobodno znanstveno i umjetničko stvaralaštvo.

Ističemo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, jer je Miloš Biković prije svega jedan od najpopularnijih i najtalentiranijih srpskih glumaca svoje generacije koji je, iako mlad, već ostavio traga u srpskoj i svjetskoj kinematografiji.

image

Miloš Biković

Evgenya Novozhenina/Sputnik Via Afp

Podsjećamo, ministar vanjskih poslova Ivica Dačić uručio je Milošu Bikoviću povelju na Dan srpske diplomacije 2019. godine za izuzetan osobni doprinos promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svijetu, navodi se u priopćenju."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:08