StoryEditorOCM
ShowbizZOV PROKURATIVa

TBF sprema senzaciju na Splitskom festivalu, emotivni Badovinac: Moj pokojni otac je ovo obožava, mene je formiralo...

Piše Ivana Prgomet
23. travnja 2024. - 14:21
Mladen Badovinac iz TBF-a: To je jedan program koji smo s Jazz orkestrom svirali u sklopu Ljeta na Prisavlju. Odonda pokušavamo taj program izvest‘ po drugim gradovima Hrvatske, ali tek smo sad uspili i to mi je baš drago, u Splitu na Splitskom festivaluSaša Burić/Cropix

Ovogodišnje, 64. izdanje Splitskog festivala održat će se od 2. do 7. srpnja na Prokurativama. Prema najavama umjetničkog direktora festivala Steve Vučkovića Stivija na pressici održanoj u restoranu Bajamonti, očekuje se najbolja produkcija u državi i fantastična scenografija.

Prvog dana, u utorak, 2. srpnja, publika će moći uživati u međunarodnoj blues poslastici u okviru programa nazvanog Split Blues Festival. Nastupit će virtuozni njemački gitarist, pjevač i autor Henrik Freischlader i njegov bend, koji u Split stižu u sklopu europske turneje.

Dva dana kasnije, u četvrtak, 4. srpnja gala spektakl pripremaju TBF-ovci pojačani Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije. TBF i Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera otpjevat će svoje hitove od “Nostalgične” i “Malo sam maka” pa do “Genija” i “Uvik kontra” u jednom atipičnom hip-hop swing maniru posebnu aranžiranima za ovu prigodu. Večer je nazvana "Pozitivan stav".

image

Direktor festivala Stivi Vučković, Sanja Trumbić, Đorđi Peruzović, direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić i Mladen Badovinac iz TBF-a
 

Saša Burić/Cropix

- Imamo jedan poseban koncert s jazz orkestrom HRT-a. To je jedan program koji smo s njima odsvirali na televiziji prije dvije godine u sklopu Ljeta na Prisavlju. Od onda pokušavamo taj program izvest po drugim gradovima Hrvatske, ali tek smo sad uspili i to mi je baš drago, u Splitu na Splitskom festivalu na kojem smo i sami bili tri puta u natjecateljskom programu.

To je nešto što je i nas formiralo ka dicu. Muzika sa Splitskog festivala mene osobno sigurno. Moj otac pokojni je bija veliki obožavatelj Splitskog festivala i to se pratilo meni po kući od malih nogu.

Tako da meni stvarno veliko je veselje tu nastupit pogotovo s takvim programom koji je drugačiji, drugačije aranžiran i prezentiran TBF. Ja mislim da je prilika svakom ko voli TBF poslušat i pogledat to, da ne bi triba propustit - rekao je Mladen Badovinac iz TBF-a.

Treća će večer, u subotu, 6. srpnja, biti posvećena jubileju velikog splitskog autora, jednog od najtrofejnijih skladatelja i tekstopisaca Splitskog festivala, Tea Trumbića i nosi naziv “Ča će mi Copacabana”.

- Teo Trumbić čovik je koji je na Prokurativama šest piuta pobijedio, tri puta imao drugo misto, dva puta treće. Njegove pisme svi znamo od ‘Vrati se‘ do ‘Dalmacijo, ljubav si vječna‘. Pivali su ih Zlatko Pejaković, Milo Hrnić, Mišo Kovač... - rekao je direktor festivala Stivi.

image

Sanja Trumbić i Stivi Vučković

Saša Burić/Cropix

U čast velikom Teu Trumbiću nastupit će Darko Domijan, Policijska klapa Sveti Mihovil, Đorđi Peruzović, Duje Stanišić, Dženan Lončarević, Ive Županović, Ivo Pattiera, Dražen Žanko, Oliver J. Berekin, Pero Panjković, Sanja i Tea Trumbić, Nenad Vetma, Žarko Mamula i Saša Jakelić. 

- Lanjske godine sam rekao da više neću pivat, međutim svake godine se nađe netko kome se moram odužit kao što je to bio Popadić, Fiamengo, Banov... Tako ove godine Teo Trumbić čiju sam pjevao pjesmu 1975. ‘Cvrćak cvrči Ane‘. Teo je moj dobar prijatelj i morat ću otpjevat tu pjesmu. Inače sam mislio prestat pjevat. Mislio sam reć ‘dosta je‘. Međutim festival kaže ‘nije dosta‘ - rekla je legenda Splitskog festivala i prošlogodišnji pobjednik Đorđi Peruzović.

image

Đorđi Peruzović

Saša Burić/Cropix

Teo Trumbić jedan je od najtrofejnijih skladatelja i tekstopisaca Splitskog festivala. Zbog bolesti, nije mogao prisustvovati konferenciji za medije, pa je u njegovo ime prisutna bila njegova supruga Sanja Trumbić.

- Voljela bih da je on ovdje danas umjesto mene, no zbog zdravstvenih razloga to je bilo moguće. Drago mi je, drago je njemu i zahvaljujemo se na pozivu - rekla je Sanja Trumbić koja će s njihovom kćeri Teom otpjevati pjesmu "Nostalgija" na večeri posvećenoj Teu Trumbiću.

Završna, četvrta večer, na rasporedu je u nedjelju 7. srpnja. Za tu večer stručni žiri odabrao je 22 skladbe, koje će izvesti: Nenad Vetma, Dženan Lončarević, Saša Jakelić, Šimun Ševerdija, Dean Dvornik, Mucalo, Gavrani, Nataša Reić Matković, Lorenca Puhar Lola, Romana, Oliver J. Berekin, Goran Ivas & Superstary, Hrvoje Burazer Pavešković, Ibrica Jusić, Klapa Cesarice, Ružica Čović, David Glibo, Bon Voyage, Tena Vodopija, Dražen Žanko i Stijene. Sve navedene izvođače u njihovim izvedbama uživo, pred televizijskim kamerama Hrvatske radiotelevizije, pratit će veliki festivalski orkestar pod ravnanjem maestra Joška Banova te dirigenata Vetona Marevcija i Željka Šparmajera.

- Bit ćete jako pozitivno i ugodno iznenađeni. Bit će to prava jedna lepeza stilova, žanrova i generacija - zaključio je Stivi.

Na pressici su prisutni s posebnim zanimanjem popratili dolazak srpskog pop pjevača Đenana Lončarevića u natjecateljskom dijelu večeri. 

- To je jedan veliki pjevač. On je velika zvijezda. Nisam u poziciji da izdvajam jer tako onda i sugeriram, a to ne bih htio. Forma festivala je natjecateljska i to daje toj večeri posebnu draž i naboj te napetost. Prijavilo se puno pisama, preko 200 i žiriju nije bilo lako odabrati one koje će biti izvedene na festivalu uživo uz veliki festivalski orkestar s preko 30 izvođača uz ravnanje šefa dirigenta Joška Banova - zaključio je direktor festivala Stivi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 16:21