StoryEditorOCM
ShowbizTEŠKO LUDILO

I BBC nas hvali! Pogledajte što su rekli o Letovcima i na koju Queenovu pjesmu ih podsjeća ‘Mama ŠČ!‘

Piše SCENA SD
14. svibnja 2023. - 00:09
Rock band Let 3 performs on behalf of Croatia during the final of the Eurovision Song contest 2023 on May 13, 2023 at the M&S Bank Arena in Liverpool, northern England. (Photo by Oli SCARFF/AFP)Oli Scarff/Afp

Nastup Letovaca oduševio je impresivan broj ljudi. Trending na Twitteru samo je jedna potvrda efekta kojeg su imali na publiku, a u prilog tome ide i ovaj tekst BBC-a prenesen u cijelosti. 

"Da se razumijemo, svi smo se "umrtvili" - pa je hrvatski Let 3 poslan da nas trgne.

Ne dopustite da vas zavaraju kaputići i komični brčići, ovaj bend zna što radi.

Njihova pjesma, "Mama ŠČ!" namjerno ismijava “djetinjaste” i “psihopatske” diktatore, s posebnim naglaskom na ruskog predsjednika Vladimira Putina. Eurovizijska pravila izričito zabranjuju političke tekstove, ali Let 3, poznati satiričari u svojoj zemlji, uspjeli su se "provući" kroz sve cenzure.

"To nije politička pjesma, to je antiratna pjesma", rekli su za BBC.

Ovo je prvi put da se Hrvatska kvalificirala u finale od 2017. Brkovi "Mame ŠČ!" već su bili dovoljno impresivni da im zajamče mjesto u večerašnjem finalu.

Uvod pjesme zvuči pomalo kao The Strokes prije nego što brzo promijeni takt i pretvori se u neku vrstu marširajuće pjesme. Dobro ili loše? Nismo sigurni.

Njihovi kostimi doslovno "vrište" Eurovizija. Svjetlucava odijela, mornarske kape, široki vojnički kaputi s cvjetnim motivima, što god hoćete.

Nismo sasvim sigurni zašto se u jednom trenutku počnu vrtjeti po podu, ali odustali smo od pokušaja da nađemo bilo kakav smisao za Let 3. To kvari užitak. Postoji čak i dio koji podsjeća na Bohemian Rhapsody.

Bend se u posljednjem dijelu skine u potkošulje i donje rublje. A ako vam to nije dovoljno, pojavljuju se dvije ogromne rakete dok finale doseže svoj krešendo. Mi smo iscrpljeni, a vi?

Naša WhatsApp grupa obožavatelja Eurovizije bila je zauzeta komentiranjem svih nastupa koje smo vidjeli večeras.

"Dečki iz Hrvatske danas pjevaju sigurnije", kaže Volodymyr.

"O, moj. Što je ovo???" Marko kaže o Let 3.

Philippe kaže da će se "toliko memeova napraviti" o hrvatskom nastupu.", piše BBC. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:23