StoryEditorOCM
Parlamentarni izbori 2024KAKO STVARI STOJE

Tradicionalna splitska ljevica se probudila na poziv Zorana Milanovića. Puljci su pobjednici izbora

Piše Damir Šarac
17. travnja 2024. - 23:07

Tradicionalna splitska ljevica - postojana poput klisurine - probudila se, odgovorila na poziv Zorana Milanovića i cijelu izbornu večer vodila trku ispred HDZ-a za najmanje dvije postotne jedinice, ali kako je brojanje glasova odmicalo, dvije najveće stranke su se približile jedna drugoj pa se razlika smanjila na manje od jedan posto. Ipak, SDP se iskazao u u Splitu za razliku od prošlih parlamentarnih izbora 2020. godine, kad je HDZ tukao SDP za više od deset posto (33,35 prema 22,80).

Dobacili su se Splićani i u izlaznosti, pa je na birališta oko 63 posto građana.

Međutim broji se sporo, za gotovo četiri sata od zatvaranja birališta obrađeno je 76 posto biračkih mjesta. Ali i to nešto kaže.

Najviše glasova iz Splita s liste SDP-a dobili su Ranko Ostojić, Ivica Puljak (Centar, gradonačelnik Splita), a u X. jedinici ulaze još Mišo Krstičević (gradonačelnik Ploča) i Ivana Marković (gradonačelnica Supetra). Cijelu večer na vratima Sabora "ljuljao" se Damir Barbir, bivši SDP-ovac koji se u Gradskom vijeću Splita priklonio Puljku, ali ipak nije prošao. Obitelj Puljak ipak je najzadovoljnija: i Ivica i Marijana postaju saborski zastupnici, njihova atomska strategija potpuno je uspjela, s tim da je nježnija polovica najpoznatijeg splitskog političkog para u Sabor ušla u I. izbornoj jedinici.

HDZ-ovske snage u Splitu predvodi s daleko najviše glasova Damir Krstičević, za njim su Branko Bačić, Tomislav Šuta, Blaženko Boban i Andro Krstulović Opara, a u X. jedinici još su ušli Mato Franković, dubrovački gradonačelnik te Marija Vučković, ministrica poljoprivrede. Za očekivati je da će s ovog popisa u sabor ući nekoliko zamjena s obzirom da su Bačić i Vučković ministri, a Boban župan.

S liste Domovinskog pokreta u Sabor odavde će ući još Stipo Mlinarić i možda Ivica Kukavica, a iz Mosta Božo Petrov i možda Ante Kujundžić.

Prema još neslužbenim i privremenim rezultatima u brojevima nešto prije ponoći u srijedu to je izgledalo ovako: u Splitu je SDP dobio 18921 glasa, HDZ 18041 glasova, Mostovci 6737, a Domovinci 6535 glasa.

Red je spomenuti i gubitnike: Možemovci su skupili povjerenje 3558 glasača, nezavisni Ričard 2245, a lista penšjunata 1264 glasova. Valja dometnuti i Pernarovu listu s ukupno 394 glasova na kojoj je najpoznatija faca ipak bila Splićanka Ava Karabatić koju bi rado u Saboru vidjelo 190 glasača i dobila je premoćno najviše glasova u svom gradu, dok je Radnička fronta dogurala do 382 glasova.

DETALJNE PODATKE PO IZBORNIM JEDINICAMA TE GRADOVIMA I OPĆINAMA, PROVJERITE NA KARTI

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:52