StoryEditorOCM

Plenković otišao iz Hrvatske, Milanović i dalje šuti, dan odluke u DP-u! A ovako trenutno izgleda izborna matematika...

Piše Vijesti SD
18. travnja 2024. - 12:24

Biračice i birači rekli su svoje, a sada na scenu nastupaju premijer Andrej Plenković i predsjednik Republike Zoran Milanović: Tko će se pokazati vještiji u pregovorima i prvi doći do magičnog broja od 76?

Dan poslije još jedne (iako manje uvjerljive nego prošli put) pobjede HDZ-a koji je osvojio 61 mandat, počela je utrka za sastavljanje nove parlamentarne većine, piše Jutarnji list.

Šef vlade i HDZ-a prvi dan poslijeizborne bitke vodi iz inozemstva - morao je otputovati u Bruxelles na izvanredni samit čelnika članica Europske unije posvećen vanjskopolitičkim temama, prije svega situaciji na Bliskom istoku nakon iranskog napada na Izrael, dok Milanović svoju poslijeizbornu matematiku kroji u Uredu predsjednika na Pantovčaku.

Hoće li Milanović nastaviti sa svojim naporima da sastavi, kako je najavljivao, vladu nacionalnog spasa ili će nakon podbačaja Rijeka pravde, koje su osvojile samo 42 mandata, koplje baciti u trnje doznat ćemo vrlo brzo.

Kako Milanoviću nedostaju čak 34 mandata do saborske većine, jasno je kako bi morao osigurati podršku zastupnika nacionalnih manjina (osam zastupnika), Fokusa (jedan), Nezavisne platforme Sjever (2 mandata), IDS-a (dva), ali čak i kad svima njima pribrojimo i deset ruku od zastupnika platforme Možemo! jasno je kako je Milanović i dalje "kratak" za još jedanaest ruku. A te ruke morale bi doći iz redova Domovinskog pokreta ili Mosta...

S druge strane, Plenkovićeva matematika nešto je jednostavnija: uz osam zastupnika nacionalnih manjina i pet novoizabranih zastupnika iz redova liberala (IDS, Fokus i Nezavisna platforma Sjever), HDZ-u su potrebna još samo dva "prebjega" iz Domovinskog pokreta ili koalicije Mosta i Hrvatskih suverenista.

Naravno, za Plenkovića bi još jednostavnije bilo sklopiti dogovor s (cijelim) Domovinskim pokretom i da potom tu koaliciju "amenuje" još samo tri zastupnika iz redova nacionalnih manjina ili već spomenute liberalne skupine.

Dok Milanović i Plenković prebiru po telefonskom imeniku smišljajući koga je pametnije prvo nazvati, mogući "king-makeri" iz Domovinskog pokreta možda će već danas odlučiti s kime će prvo otvoriti poslijeizborne pregovore za sastavljanje nove vlade.

Zašto Milanović šuti?

Svi se pitaju zašto se Milanović ne javlja, zašto šuti. 

"Predsjednik sasvim sigurno čeka službene rezultate izbora nego bilo što izjavi, a u pozadini vrlo vjerojatno obavlja konzultacija s potencijalnim partnerima. Vidjeli smo da je Peđa Grbin već sinoć najavio da će njihov kandidat za mandatara, onaj kojeg ne smiju imenovati, krenuti u okupljanje većine. Siguran sam da Zoran Milanović te razgovore već obavlja.

Još uvijek smo u nekakvoj šizofrenoj situaciji gdje je predsjednik ujedno i ustavni jamac stabilnosti koji u ovom izbornom procesu ima svoju ustavnu ulogu i mora ga dovesti do kraja. Paralelno je i postizborni akter, u smislu aktivne participacije i pokušaja slaganja nove većine", kazao je politički komentator RTL-a Mate Mijić, kako javlja Danas.hr.

"Tu će Zoran Milanović morati pronaći način kako pomiriti te dvije uloge, a moguće je da se o tome pitanju oglasi ponovno Ustavni sud, zapravo mislim da je izvjesno da će se oglasiti", zaključio je Mijić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 14:50