StoryEditorOCM
Životfokus je na rješenju

‘Zašto se loše stvari događaju baš meni?‘ Ništa nećete riješiti okrivljivanjem, agresivnošću, potiskivanjem emocija...

Piše Mirella Rasic Paolini/Živim
30. lipnja 2023. - 16:52

Zašto baš ja? Teške i bolne situacije kroz koje prolaze u nekoj fazi života, mnogi doživljavaju kao neko iskušenje, nepravdu, patnju zbog gubitka te ih to često navodi na preispitivanje i postavljanja pitanja: ’’A zašto baš ja? Zašto se loše stvari događaju baš meni?’’

Što mogu i trebam naučiti?

Sve to stoji i ne možete poništiti sve to što vam se dogodilo ili događa. Ono što možete je da sagledate stvari iz druge perspektive i možda umjesto pitanja ‘’Zašto baš ja’’? postavite pitanje ‘’Vjerojatno postoji neki razlog zašto mi se ovo događa, piše Živim. Što bih trebala naučiti iz ove životne lekcije’’?

Okrivljivanjem, agresivnošću, potiskivanjem emocija, racionalizacijom, ili nekim drugim primitivnim obrambenim mehanizmima nećete ništa riješiti jer vam je fokus stalno na problemu umjesto na rješenju.

Iskušenja i izazovi kroz koje osoba prolazi uglavnom su rezultat (posljedica) nečijeg ponašanja i izbora koje su donosili tijekom života iza koje se kriju neke odluke koje su donosili, i one dobre ili loše.

Dok smo bili djeca, odluke smo donosili sukladno situacijama nad kojima nismo imali kontrolu samo kako bismo ‘’preživjeli’’ jer djetetu je važna samo strategija da preživi, bude prihvaćeno i voljeno i za to je spremno učiniti baš sve. I to je OK i razumljivo.

Koliko ste važni sami sebi?

Međutim takve strategije nisu OK i prihvatljive za odraslu osobu jer su naprosto nefunkcionalne. Tako npr. ako osvijestite da nekome niste važni, samo se zapitajte sljedeće pitanja:

• Što za mene znači ’biti nekome važan’?

• Jesu li i na koji način moje potrebe u djetinjstvu bile zadovoljene od strane mojih roditelja?

• Na koji su način reagirali i odgovarali moji roditelji kada sam izražavao svoje mišljenje i želje?

• Na koji način ja pokazujem danas da sam sebi važan? Pokazujem li to uopće?

• Što činim za sebe kako bih se osjećao adekvatnim?

• Kako reagiram danas na svoje potrebe, želje i kako se osjećam po tom pitanju?

• Jesam li ja na prvom mjestu ili svi drugi imaju prioritet?

Zašto je bitno da osvijestite ove stvari? Iz jednostavnog razloga - koliku važnost dajete sebi i udovoljavanjem nekih svojih potreba, naravno na zdrav način, tako vam se vraća od drugih. To može biti ljubav, poštovanje, priznanje...

Neke stvari ipak ne možemo sami rješavati

Sve su to vrlo složeni procesi, nisu baš ugodni i zahtijevaju rad na sebi i vrijeme. Svakako da puno toga možete odraditi i sami.

Međutim, neke stvari jednostavno zahtijevaju stručnu pomoć. Zašto? Zato što neurotski tj. anksiozni poremećaju nastaju kao unutarnji psihički konflikt suprotnih sila tj. konflikt dvije tendencije, od kojih jedna dolazi najčešće iz svijesti, a druga iz podsvijesti.

Kada se ‘‘sudare‘‘ te dvije tendencije na površinu izbija anksioznost tj. neki od anksioznih poremećaja; panični napadaj, opsesivne misli, opsesivno-kompulzivni poremećaj, agorafobija, nespecifične fobije i psihosomatski poremećaji.

Da bi se neki anksiozni poremećaj riješio, treba raditi na konfliktu, dakle uzroku odnosno ‘‘silama‘‘ na nivou naše svijesti i podsvijesti koje se sudaraju i kao rezultat toga javlja se anksioznost. Kroz proces psihoterapije otkrivamo koje su to sile. Ti konflikti obično datiraju u djetinjstvu i svemu onome što je dijete pokupilo odrastajući i modelirajući, prije svega, svoje roditelje, zatim socijalno okružje (vrtić, škola).

To mogu biti neki potisnuti osjećaji koji se danas manifestiraju kao osjećaj bezvrijednosti, neadekvatnosti, perfekcionizma, manjka samopoštovanja i samopouzdanja, bespomoćnosti...

Ulazak u podsvijest je poput detektivskog posla

Nije lako ući u podsvijest. Otkrivanje o kojim se silama radi je poput ‘‘detektivskog‘‘ posla. Stoga je anksiozne poremećaje prilično teško napipati. Ipak to je moguće preko simptomatologije.

Nije sve tako komplicirano jer za neke lakše anksioznosti i anksiozne poremećaje, nije potreban ‘‘detektivski‘‘ posao. Sve ovisi o simptomima, intenzitetu, trajanju, kako se osoba nosi s bolešću.

Ne dopustite da vaše misli, emocije ili tjelesni simptomi koje vam šalje vaše tijelo preko simptomatologije preuzmu potpunu kontrolu nad vašim životom. Za sve postoje rješenja samo ako to želite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 14:38