StoryEditorOCM
Životbol ne prolazi

Tuga koju samo majka zna: Ljerka Mintas Hodak u crnini i 15 godina nakon ubojstva kćeri Ivane

Piše Vinko Paić
17. lipnja 2023. - 20:31

U subotu ujutro u središtu Zagreba naš je fotoreporter snimio i Ljerku Mintas Hodak, nekadašnju potpredsjednicu Vlade i prvu hrvatsku ministricu europskih integracija.

Ljerka je više od 40 godina u braku s odvjetnikom Zvonimirom Hodakom, a 6. listopada 2008. supružnici su doživjeli najgoru tragediju koja može zadesiti roditelje. Njihova kći jedinica Ivana hladnokrvno je ubijena s dva hica u glavu ispred kućnog praga u ulici Pavla Hatza u središtu Zagreba u dobi od samo 27 godina.

image

Zvonimir Hodak i Ljerka Mintas Hodak
 

Josip Moler/Cropix

- Dan kad sam je zauvijek izgubila najgori je i najteži dan mog života. A počeo je sasvim normalno. Išla sam uplatiti kumstva za djecu iz Afrike. Baš kad sam se vratila kući, to se desilo. Bila sam toliko šokirana da se prvo vrijeme uopće nisam mogla priviknuti na činjenicu da joj se to dogodilo, da je više nema. Ali kad sam je mrtvu držala na rukama, kao da mi se ukazala slika Majke Božje kako ispod križa na rukama drži Isusa. Prošaptala sam joj: ‘Majko, evo predajem ti je, nadam se da ćeš je ti nadalje čuvati umjesto mene‘, ispričala je Ljerka prije tri godine za 24 sata.

- Danas mi je mnogo manje strašno proći tim stubištem nego onda. Ali svaki put kad sam na stubištu pazim ide li netko za mnom i tko. Nevjerojatno kako čovjeku te neke stvari ostanu kao uvjetni refleks. Taj koji je uhićen vjerojatno ju je ubio, ali bitno je tko je njezino ubojstvo naručio. To je bilo klasično ubojstvo stila eliminacije.

image

Ljerka Mintas Hodak

Josip Moler/Cropix

Nikad se to nije saznalo niti će se ikad saznati. Nisam inzistirala na traženju pravog naručitelja tog ubojstva jer mislim da to ne bi ništa promijenilo. Bio to ovaj ili onaj, Ivane nema. A taj tko je to naručio ionako će jednog dana odgovarati na vječnom sudu. Neka njezino ubojstvo nosi na vlastitoj savjesti - dodala je Ljerka.

Za Ivanino ubojstvo osuđen je Mladen Šlogar zvani Žila, koji je obitelj Hodak poznavao dugi niz godina, jer je do 1995. godine radio kao radnik na održavanju teniskih terena na Mladosti gdje je i Zvonimir Hodak igrao tenis.

image

Ljerka Mintas Hodak na grobu ubijene kceri Ivane.

Neja Markicevic/Cropix

- Motiv ubojstva je osveta ocu ubijene kojega je smatrao glavnim krivcem za tešku životnu situaciju u kojoj se našao 1995. kada je dobio otkaz na terenima Sportskog centra Mladost. Očekivao je da će mu Hodak pomoći pronaći posao, no na očekivano radno mjesto primljena je druga osoba - izjavio je tadašnji načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec na početku izvanredne konferencije za novinare kad su otkrili da je Šlogar uhićen.

On je kasnije pravomoćno osuđen na 30 godina zatvora, no Ivanino ubojstvo do danas je ostalo obavijeno velom tajne jer su mnogi mišljenja kako je pravi ubojica netko drugi.

image

Ljerka Mintas Hodak i Zvonimir Hodak

Damjan Tadic/Cropix

Godinu dana nakon kćerine smrti Ljerka je sa suprugom osnovala zakladu koja nosi ime njene kćerke za stipendiranje djece iz domova, udomiteljskih i siromašnih obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 16:20