StoryEditorOCM
Životnjihova priča

Ovo su najljepše žene Jugoslavije kojima je život bio moćniji od holivudskog filma, ali i nalik grčkim tragedijama...

Piše Scena SD
21. ožujka 2024. - 21:07

Tko su žene koje su prije nekoliko desetljeća u bivšoj Jugoslaviji smatrane najvećim ljepoticama, a imaju i biografije poput holivudskih filmova? Zadovoljna.rs donosi njihova imena.

Nikica Marinović

Nikica Marinović ušla je u legendu kao najljepša Jugoslavenka svih vremena. Postala je poznata kao prva predstavnica Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije na izboru za Miss svijeta, a ujedno i najuspješnija. Lijepa Dubrovčanka je 1966. godine na tom natjecanju osvojila drugo mjesto i postala prva pratilja Indijke Reite Farije.

Nikica je rođen 1947. godine u Dubrovniku u siromašnoj obitelji. Otac joj je bio ribar, majka domaćica. Nakon uspjeha na izboru za Miss svijeta preselila u Beograd. Pozirala je za časopise i dijelila savjete o modi i ljepoti, a navodno je odbila priliku za holivudskom karijerom rekavši da nema talenta za glumu.

Srce joj je osvojio beogradski pisac i redatelj Vuk Vučo s kojim je dobila sina Đorđa. Taj brak trajao je nepunih pet godina, a drugi put Nikica je "da" rekla redatelju Zdravku Šotri. S njim je imala sina Marka. Taj je brak potrajao nešto duže, no ljubav je prekinuta 1980. godine.

Onda joj se u jednom trenutku izgubio trag. Povukla se, prekinula kontakte, govorilo se da se bori s depresijom i posjećuje psihijatrijske ustanove. U studenom 2008. pojavila se vijest da je Nikica popila smrtonosnu dozu tableta za spavanje i da iza sebe nije ostavila oproštajno pismo ili poruku. Imala je 61 godinu.

Tania Velia

Tania Velia ostala je zapamćena kao miss Jugoslavije 1956. godine. Rođena je 1935. godine kao Tanja Ivelja, ne zna se je li u Gorskom kotaru ili u Zagrebu. U mladosti je, kaže jedna biografija, ljeti sudjelovala u radnim aktivnostima, bila je i perspektivna plivačica, a s 14 godina nastupila je i za juniorsku plivačku reprezentaciju Jugoslavije.

Bila je visoka 1,68 cm, što je danas premalo za manekenku, ali zbog svog atraktivnog izgleda nije mogla proći nezamijećeno pa je pozirala i za Playboy i to dva puta: u božićnom izdanju 1962. godine, kada je bila u društvu Kim Novak, Sophije Loren, Anite Ekberg i Brigitte Bardot.

Sredinom 60-ih Tania se nakon filmske karijere okreće pjevanju, a onda se 1969. nakratko vraća u domovinu, gdje surađuje s Jugotonom i ponovno se počinje predstavljati pod svojim pravim imenom, ali nije postigla veći uspjeh.

Tanji se u jednom trenutku gubi svaki trag - pretpostavlja se da se vratila u Španjolsku.

Ana Sasso

Godine 1982. Ana Sasso proglašena je Miss Jugoslavije. Unaprijed se nagađalo da će ona pobijediti, pa su ostali kandidati napravili peticiju tražeći da se lijepa Splićanka diskvalificira jer je navodno prekršila propozicije.

Sasso je na kraju ipak proglašena najljepšom, a uz krunu dobila je i pet milijuna dinara te dijamantni prsten iste vrijednosti. Na svjetskom natjecanju plasirala se među 15 najboljih.

U rodnom Splitu tada je bila poznata kao djevojka pekarskog tajkuna Gusića. Njihova je veza bila burna, a onda je nakratko bila i s nogometašem Igorom Štimcem. Bila je u braku s Nenadom Teklićem, kraljem splitskog noćnog života. U Splitu je vozio prvi "Porsche", bio u vezi s Doris Dragović i u tridesetak godina otvorio deset najboljih kafića i klubova u Dalmaciji.

Osim manekenske karijere, Ana je dobila i svjetsku filmsku ponudu, no kako kažu, odbila je jer nije htjela u toples.

Anita Baturina

Kada je 1970. pobijedila na izboru za Miss Teen Jugoslavije, tada 17-godišnja Splićanka Anita Baturina imala je svijet pred nogama. Ponude su pljuštale sa svih strana, mogla je birati angažmane i dečke, ali sve je odbijala jer se zaljubila u 12 godina starijeg Mišu Kovača, oženjenog, iznimno popularnog pjevača. On se, opčinjen njenom ljepotom, odmah razveo i zaprosio ju.

Kad su se upoznali, Anita je imala 18, a Mišo 30 godina. Ludo su se zaljubili, ubrzo uz veliku pompu vjenčali i uselili u luksuzni stan u centru Zagreba.

Njezina se obitelj od početka oštro protivila njihovoj vezi. Kada su se upoznali, Mišo je još bio u braku, no nakon jednog nastupa skupio je hrabrosti i sve priznao supruzi.

Nakon vjenčanja dobili su sina Edija i kćer Ivanu. Zajedno su proputovali cijeli svijet.

Iako je nakon svih nedaća sve izgledalo idilično, dogodila se tragedija koja će sve promijeniti. Njihov sin poginuo je u ratu 90-ih i obitelj se raspala. Mišo je tada pao u depresiju i uzimao tablete za smirenje.

Vijest koja je samo nekoliko mjeseci kasnije odjeknula kao bomba šokirala je mnoge. Naime, Mišo je odlučio napustiti obitelj i potražiti sreću s astrologinjom Silvijom Conte-Calvi Marković. Slučajno ju je upoznao i u njoj vidio ženu koja će mu konačno donijeti mir.

- Mišo je upravo otišao iz našeg stana. Nakon nekoliko dana, koliko mi je trebalo da ga dobijem na telefon, Mišo i ja našli smo se u motelu Plitvice na zagrebačkoj obilaznici. Dok sam sjedila za stolom i gledala u njega, mogla sam samo reći da ne mogu vjerovati da mu se to dogodilo. Mišo je samo kratko rekao: ‘Eto, dogodilo se.‘ Meni se to nikad ne bi dogodilo, pomislila sam i izašla iz motela. To je bio kraj naše ljubavi - priznala je jednom Anita.

Suzana Žunić

Suzana Žunić prije gotovo četiri desetljeća svojom je ljepotom osvojila cijelu bivšu Jugoslaviju. Godine 1988. proglašena je Miss bivše države. Lijepa Splićanka tada je imala samo 17 godina. Bila je tiha patnja mnogih muškaraca, no odabrala je jednog - nogometaša Igora Štimca.

O ljubavi ovo dvoje mladih perspektivnih ljudi naveliko se pričalo i pisalo, a ubrzo su se i vjenčali. No, 19-godišnji brak bio je sve samo ne idila.

S vremenom su njegove afere počele izlaziti u javnost. Igor je Suzanu varao s brojnim ženama, iako se o tome uglavnom šuškalo. Tada se pročulo da je jedna od Igorovih ljubavnica poznata pjevačica Alka Vuica. A svemu je stala na kraj Suzana, koja je s Igorom dobila troje djece. Razvela se i potpuno povukla. No, oporavila se od teških poniženja, a potom je sreću pronašla s drugim, košarkašem Damirom Milačićem, za kojeg se udala 2015. godine.

U međuvremenu se, daleko od reflektora, posvetila svojoj velikoj ljubavi – slikarstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:33