StoryEditor
ŽivotZAŠTITA PRAVA

Matija Dedić želi stat na kraj 'grebanju o Arsena': Nikakvog dogovora s Kravićem nije bilo!

9. veljače 2016. - 10:00
Aleksandar Kravić, a snimio Arsen. Kravić je, veli, s Arsenom dogovorio suradnju nakon njegova koncerta u beogradskom 'Sava centru'arsen00

"Kakva posljednja Arsenova snimljena pjesma? To naprosto nije istina" - kategorično je opovrgnuo medijske najave o objavljivanju spota s "posljednjom" snimkom Arsena Dedića njegov sin Matija.

Naime, srpski su mediji objavili da će krajem mjeseca u Novom Sadu, a već koji dan poslije u Zagrebu, biti promoviran spot pjesme "Život" koju je napisao novosadski glazbenik Aleksandar Kravić, a snimio Arsen. Kravić je, veli, do Arsena došao za njegova koncerta u beogradskom "Sava centru" i dao mu demosnimku svoje skladbe koju je Dedić godinu poslije - uz promjenu teksta s ekavice na ijekavicu - i snimio.

Zbog Arsenove iznenadne smrti spot nije realiziran, no Kravić ga upravo dovršava snimkama iz Zagreba i "ilustracijama" preuzetim s Arsenovih studijskih albuma.

Zaustavite Croatia Records!

"Čim sam čuo za vijest, nazvao sam Croatia Records s kojima je Kravić stupio u vezu, tražeći da preuzmu distribuciju za Hrvatsku te zaustavio cijelu tu priču. Točno je da me je nakon Arsenove smrti Kravić nazvao, no ništa se nismo dogovorili.

Nisam tada ni bio u stanju dogovarati poslove vezane uz očevu ostavštinu, a još manje bih nekome na "neviđeno" dao pravo da zgotovi i pusti u distribuciju pjesmu i spot" - veli Matija Dedić.

S pravne strane sve je aposlutno jasno: jedini nasljednik svih autorskih prava i korištenja Arsenova imena ima supruga Gabi. Zna li se da je Arsen rado gostovao na raznim projektima te da zasigurno u arhivima ima još nedovršenih snimaka sa "suradnjama", "restlova" ili demoverzija, ne treba se čuditi ako se uskoro na tržištu pojave i druga pompozno najavljivana izdanja u kojima se Arsenovo ime koristi kao mamac.

Konačno, to se već dogodilo jer je DVD/CD "paket" Baba Production/Croatia Recordsa sa zapisima s koncerta Rade Šerbedžije i Zapadni Kolodvor banda iz Lisinskoga, dobio "naljepnicu" na celofoanskom omotu "Koncert za pamćenje Rade & Arsen".

Naravno, riječ je o Šerbedžijinu koncertu na kojem je Arsen - iako je, po svom običaju, otpjevao obilatu duzinu pjesama - bio gost, a ne ravnopravni koncertni partner.

 

Basistova verzija

Autor muzike i stihova za pjesmu Aleksandar Kravić inače je bas gitarist u sastavu Đorđa Balaševića. On kaže da je pjesma nastala negdje prije gotovo četiri godine, spontano jednoga dana kada je prebirao po gitari. Nakon prvih riječi i akorda primijetio je da je uradak u Arsenovu filingu i tako ga je i završio. Tada je, kaže, i odlučio da pjesmu nikome ne ponudi dok je ne čuje Arsen. J.P.

Dio teksta Kravićeve pjesme 'Život'

I opet život ide dalje, a nebo nove snove šalje
ko ptici malenoj što polijeće iz gnijezda,
više je želja nego zvijezda.
I kada vidim da je mnogima svejedno,
ja kažem živjeti, živjeti je vrijedno...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

26. rujan 2020 18:15