stdClass Object ( [id] => 1364015 [title] => Isplati li se graditi montažne kuće u Dalmaciji? Koliko su otporne na buru i potrese? Iskusni stručnjaci imaju odgovore [alias] => isplati-li-se-graditi-montazne-kuce-u-dalmaciji-koliko-su-otporne-na-buru-i-potrese-iskusni-strucnjaci-imaju-odgovore [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prosječna cijena kvadrata stana trenutno na području Splita kreće se između 3500 i 3700 eura, kaže nam Špiro Trgo iz agencije "Trgostan". To znači da bi mlada obitelj za rješavanje svojega krova nad glavom trebala imati 350.000 eura. S obzirom da govorimo o mladoj obitelji, takva sigurno nije uspjela uštedjeti toliku sumu, a pitanje je hoće li ikada i za koliko godina. No krov na glavom im treba, pa mladi razmišljaju i o gradnji svoje kuće.

Za to im treba zemljište, naravno s građevinskom dozvolom, a cijene kvadrata otprilike su ovakve: od 50 eura na području Tugara pa do 1000 eura u urbanoj ili nekoj ekstra zoni, veli nam Špiro Trgo.

---

---

Dakle, za kuću od 100 kvadrata potrebno je još minimalno toliko četvornih metara zemljišta, pa nije teško izračunati da mlade samo taj početak može koštati od 50.000 do 100.000 eura. Ali što dalje? U što se upustiti, graditi klasičnu kuću od cigle, blokova, betona ili se odlučiti za montažnu kuću!?

Posljednjih nekoliko godina sve se više govori o montažnim kućama čak i u Dalmaciji. Postoje predrasude o tome, utemeljene uglavnom na tradiciji, koju je teško narušiti čak i ako se ugledamo na praksu zapadnoeuropskih zemalja, osobito onih skandinavskih. No, ipak, montažne kuće sve se češće traže kao rješenje za što jeftiniji i brži dom za obitelj.

Otporne na buru

Jedna od dalmatinskih tvrtki za gradnju obiteljskih niskoenergetskih montažnih kuća je "Extra-tim" iz Kaštel Starog, čiji je vlasnik i osnivač Rozarijo Jurić osvojio i nagrade za inovativni pristup pri gradnji. Hrvoje Jurić, njegov sin koji nastavlja posao, kaže kako je otac objedinio konstruktivni i termoizolacijski dio građevine te pripremu za iduće faze gradnje u jedan građevni element, slaganjem tih elemenata gradi se montažna kuća, a to je specifičnost njihove tehnologije.

---

image
Extra-tim katnica
---

– Kuće koje gradimo otporne su na buru i vremenske uvjete poput visokih vrućina i niskih hladnoća, što je dokazano statičkim proračunom konstrukcije i proračunom fizike građevine. Osnovni konstruktivni materijal je čelik. Ostali materijali koji se koriste su sistemi kvalitetnih hrvatskih i europskih proizvođača građevinskih materijala, u koje možemo ubrojiti termoizolacijske ispune poput kamene vune i XPS-a, fasadnih sistema te suhomontažnih sistema za dovršenje interijera.

Jurić napominje kako kupci ističu da su njihove najveće prednosti lokalna proizvodnja, dobra i precizna kontrola troškova te relativno brz način gradnje, koji omogućuje useljenje dva-tri mjeseca od početka radova, ovisno o složenosti i veličini kuće.

– Cijenu je teško općenito odrediti, ali možemo reći da se za prizemnicu od 100 m², po sistemu ključ u ruke, cijena kreće od 900 do 1200 eura/m², ovisno o izgledu, tj. arhitekturi te opremi kuće. Cijena za katnice još više varira jer na cijenu jako utječe složenost konstrukcije koja je direktno povezana s arhitekturom kuće.

Prvi korak u pripremi za gradnju montažne kuće je idejni projekt, koji izrađuje ovlašteni projektant, koji kuću projektira sukladno uvjetima građevinske parcele te željama naručitelja. Nakon toga se kreće u ishođenje građevinske dozvole, a potom u gradnju temelja, pripremu za spajanje na priključke te naposljetku u izgradnju kuće.

O prednostima montažnih kuća s drvenom nosivom konstrukcijom pred tradicionalnim sustavima gradnje govori nam Elis Hajdarovac, mag. ing. aedif. iz zagrebačkog "Domprojekta". Riječ je o tvrtki koja proizvodi i gradi tvornički predgotovljene objekte. Hajdarovac navodi kako su prednosti montažnih kuća osobito došle do izražaja uvođenjem direktiva, odnosno iskustvima nakon potresa i zbog nedostatka kvalificirane radne snage. Nabraja nam sve prednosti ovakvih objekata: brza gradnja – montaža traje jedan do dva dana, a moguće se useliti za oko tri mjeseca; može se graditi tijekom cijele godine; suha gradnja – useljenje je moguće odmah nakon završetka radova; najsuvremeniji materijali i tehnologija gradnje; unaprijed definirani i fiksni troškovi gradnje; superiorna energetska učinkovitost; superiorna otpornost na potres...

---

image

Domprojekt stambena zgrada

Domprojekt
---

– Nedostatak kvalificirane radne snage doveo nas je pred još jednu prednost gdje se sve više investitora odlučuje za provjerenu tvrtku s tradicijom i iskustvom, suvremenom tehnologijom i pristupom gradnji – dodaje Hajdarovac i nastavlja o cijeni:

– Cijene ovise o više parametara – lokacija, sustav gradnje, odabrani tip stolarije, zaštite od sunca, veličina objekta, mogućnost pristupa, arhitektonsko oblikovanje. Na temelju svih ulaznih podataka izrađuje se troškovnik i daje cijena za individualni objekt. Za naše projekte iz kataloga imamo izračunate cijene sa standardnim tehničkim opisom i prosječno se kreću za razinu dovršenosti visoki roh-bau od 750 do 800 eura po metru četvornome bruto površine.

Nemaju ograničenje trajanja

"Domprojekt" se bavi gradnjom s predgotovljenim sustavom i drvenom nosivom konstrukcijom i, kako napominje naš sugovornik, ne postoji ograničenje u arhitekturi. Uz dobro poznavanje osobina materijala, njegovanje njegovih prednosti i izbjegavanje, odnosno umanjivanje, nedostataka, nema prepreka za ostvarenje najizazovnijih objekata. Ne treba ići s pristupom izgleda li kuća kao montažna, jer razlika je u konstruktivnome materijalu i načinu gradnje, a završna obrada je ista. Izvana rade sve tipove fasada – silikatni dekorativni sloj, ventilirane fasade s oblogom drvom ili pločama.

– Objekti kakve gradimo nemaju ograničenje trajanja. Uz redovno održavanje – preglede i sanaciju eventualnih oštećenja, možemo govoriti o objektima koji će trajati generacijama. Interes za gradnju drvom je iz godine u godinu sve veći. Unatoč događanjima kojima svjedočimo posljednjih godina, montažne kuće se grade sve više. Do sve veće gradnje dovodi nas sve veća osviještenost u pogledu energetske učinkovitosti, sve brži tempo života, uz istodobno sve manje kvalificirane radne snage i posljedično traženje jednog pouzdanog partnera za gradnju, iskustva iz zagrebačkog i petrinjskog potresa, te sve manja vrijednost novca. U Europi je ovaj tip gradnje jako prisutan, te se grade još zahtjevniji objekti u odnosu na naše tržište. S obzirom da jako dugo gradimo u brojnim europskim državama, vrijedna iskustva stečena na tim tržištima prenosimo na naše.

S kućama koje radi tvrtka "Modular Living" upoznali smo se još prije nekoliko godina, dok im je pogon bio na Klisu. Danas rade u okolici Zagreba, na trima lokacijama, u Svetoj Nedelji, Samoboru i Pregradi, a imaju ured i u Švedskoj, koji će uskoro u ponudi imati "tiny hauss", prvu kuću na kotačima. Gradili su i kuću na Biokovu u suradnji s HGSS-om Makarska, dakle i za surova planinska područja.

---

image
Modular living
------
image
Modular living
---

– Temelj naše proizvodnje je i dalje čelična konstrukcija, koja nam daje pregršt mogućnosti, a zapravo nemamo limita kako bismo proizveli idealan objekt, a kao takav vidimo našu ARIO No1, No2, No3 i s ovim objektom želimo dalje nastupati na tržištu kao isključivo naša vizija stanovanja i idealnog rješenja za svakog kupca. Prednost naših kuća je čelični okvir, a i i sklop termoizolacije od mineralnih do prirodnih materijala, no ipak neke tajne proizvoda možemo zadržati u tajnosti – kako postižemo da objekt dobije A++ certifikat, i to za najekstremnije uvjete – objašnjava Tonći Viljac, osnivač i direktor "Modular Livinga".

Kvadrat modularne kuće po narudžbi gotovo je nemoguće odrediti bez projekta i troškovnika, kaže Viljac. Ako govorimo o prosjeku cijene, ne razlikuje se mnogo od drugih, pa je tako prosjek za stambene objekte oko 1100 do 1300 eura + PDV, i to je: ključ u ruke.

Usporedba s klasičnom gradnjom

O klasično građenim kućama nerado govore oni koji ih grade. Dok će se graditelji montažnih rado pohvaliti svojim uspjesima, graditelje klasičnih možete jedino "ganjati" po gradilištima, a ni onda nemaju vremena. Iako bi imali što reći u svoju korist, pogotovo kad je cijena u pitanju, jer neka iskustva govore da ih je klasično građena kuća došla jeftinije nego da su išli na montažnu. Kad neće građevinari govoriti, o svemu nam je rekao Alen Harapin, redovni profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

– Vrlo je teško taksativno nabrojiti ili, bolje rečeno, usporediti prednosti i mane montažnih u odnosu na klasično građene kuće. U svakom slučaju, riječ "kuća" ovdje koristim u smislu manja obiteljska kuća, ne zgrada. Montažne kuće su, kao i svaki predgotovljeni proizvod, spremne za brzu isporuku (dijelovi) i konačno sklapanje. U odnosu na klasičnu gradnju (beton ili zidanje), montažna kuća se može sastaviti u nekoliko dana nakon što se pripremi podloga (temelji i podna ploča). Izvedba montažne kuće je "čisti posao". Nema betoniranja, miješanja maltera, žbukanja... Sastavljanjem kuće odmah su spremne i sve instalacije, samo ih je potrebno priključiti na mrežu (voda, kanalizacija, struja). I useljenje se može obaviti u vrlo kratkom roku.

Kupnjom montažne kuće kupac dobiva kompletnu dokumentaciju, pojedini proizvođači omogućavaju i izmjene, a neki i kompletno projektiranje po željama kupaca. Još jedna prednost je, možda i ne kod našeg naroda i našeg načina razmišljanja, da montažnu kuću, kad vam dosadi, možete vrlo jednostavno (jeftino) srušiti i kupiti novu. Ovakav način razmišljanja nije jače zaživio općenito u europskim razmjerima (pa ni u Hrvatskoj), ali je vrlo čest u Americi i Australiji. Kad nam se stari auto potroši ili jednostavno dosadi, kupimo novi. Zašto to ne bismo i s obiteljskom kućom? – pita se prof. Harapin i nastavlja:

– Što je negativno kod montažnih kuća? Montažne kuće se teže mogu dograditi, a gotovo nikako nadograditi, što je vrlo često u našim područjima – kad kći i sin stasaju, onda ćaća nadogradi još koji kat, ono "za dicu". Klasična gradnja je općenito čvršća i otpornija, iako sve građevine moraju biti izrađene po standardima, tako da je bespredmetno uspoređivati sigurnost. Možda možemo izvući zaključak: sve je stvar preferencije.

Što kada zatrese?

Pitamo i što je bolje za Dalmaciju.

– Montažne kuće nisu jedinstveni proizvod koji kupite i stavite gdje želite. Pri kupnji montažne kuće, prvo što će vas prodavač pitati (a ovdje govorim o iskusnoj tvrtki koja prodaje takve proizvode) jest gdje ćete postaviti montažnu kuću. Ako kupujete kuću za Dalmaciju, onda će i nagib i obrada krova, fasada, prozori i slično biti znatno drukčiji nego ako tu kuću želite smjestiti u, na primjer, Liku ili Gorski kotar. Iskusni prodavač će vas čak pitati i za mikrolokaciju kuće, usmjerenost prema stranama svijeta i slično. Kuća za Dalmaciju imat će blaži nagib krova (jer je snijeg rijedak), drukčiji pokrov, nešto tanju fasadu (jer je razlika temperatura ljeto-zima manja) i slično. Kuće u gorskim krajevima bit će drukčije koncipirane, uostalom kao i standardne klasično građene kuće. Kupiti montažnu kuću namijenjenu za, na primjer, Slavoniju i postaviti je u Dalmaciju je "total disaster", što bi kazali Englezi.

---

image

Prof. dr. sc. Alen Harapin: Montažne kuće nisu jedinstveni proizvod koji kupite i stavite gdje želite

Božidar Vukičević/Cropix
---

S obzirom na nekoliko potresa koji su posljednjih godina protresli i Hrvatsku, postavljamo i vječno pitanje: gdje smo sigurniji, u zidanoj ili montažnoj kući?

– Sve kuće građene po modernim standardima su sigurne i dobre za trusna područja. Montažne kuće imaju prednost što su lakše (obično su građene od drva ili nekih materijala temeljenih na drvu), pa potres manje utječe na njih. Klasično građene kuće su, s druge strane, čvršće, što se ne može osporiti, i kruće, pa bolje prihvaćaju sve sile, uključujući i potresne. No, kako je prethodno napomenuto, sve građevine moraju biti izrađene po standardima te je bespredmetno uspoređivati sigurnost. Problem kod klasično građenih kuća, pogotovo na ovom našem području, jest to što su građene po sistemu "sam svoj majstor", bez projekata i proračuna. "Dida je zna jednog meštra, pa je taj doša i sklepali su nešto u par dana/tjedana." Naravno da takve kuće često nemaju dovoljnu sigurnost, ili nekad imaju i preveliku. Još bih dodao da je gradnja industrijskih hala i drugih velikih objekata polumontažnim načinom gradnje uobičajena u splitskom bazenu, a i šire. Ovakav način gradnje potječe iz 60-ih godina prošlog stoljeća i vrlo se udomaćio. Nedavno izgrađeni trgovački centri "City Center one" i "Mall of Split" primjer su takvog načina gradnje. Nedavni potresi ih nisu nimalo oštetili.

No kakva je budućnost u gradnji obiteljskih kuća i koji tip kuća će prevladati, pitamo.

– Kao i kod svega, pitanje je osobne preferencije. Američki srednji zapad pun je montažnih kuća. Pa gledamo na televiziji kako svaki jači uragan nosi krovove i ruši kuće i pitamo se: "Zašto ovi ljudi ne grade od cigle i betona?" Jedan od razloga je svakako i cijena jer su montažne kuće kod njih znatno jeftinije od klasičnog načina gradnje. Drugi razlog je tradicija. Njima se nekako omililo stanovati u montažnim kućama, pa tako i nastavljaju. Također, treba imati na umu kad uspoređujemo da je i većina klasično građenih kuća polumontažna. Kad klasično gradite kuću, nekad postavljate fert međukatne gredice (koje su montažne), prozore i vrata ugrađujete kao gotovi proizvod (nekad su se radila po mjeri) itd. Ako pratite "Grand Design" i slične serije o gradnjama kuća, uočit ćete niz primjera gdje na klasičnu gradnju dodajete montažne dijelove: međukatna konstrukcija, fasada, krov... Dakle, nije pitanje montažno ili monolitno, već koji nam je konačni cilj i što želimo postići s konačnim proizvodom – obiteljskom kućom – kaže na kraju Alen Harapin.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koliko sve košta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => koliko sve košta 2 0 13168 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-24 08:52:58 [created_by] => 3194 [created_by_alias] => Olgica Grizelj-Ivić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-14 17:29:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-14 17:29:15 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Isplati li se graditi montažne kuće u Dalmaciji? Koliko su otporne na buru i potrese? Iskusni stručnjaci imaju odgovore page_title=Isplati li se graditi montažne kuće u Dalmaciji? Koliko su otporne na buru i potrese? Iskusni stručnjaci imaju odgovore [metakey] => montažne kuće, montažna kuća, Stanogradnja, kuće, extra-tim, Modular Living, trgostan, Alen Harapin [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26526975.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26438772.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26438771.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26438770.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26438769.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26472404.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26472405.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26472406.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/26472407.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/24\/24362249.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix, Extra-tim, Modular living","Modular living","Modular living","Modular living","Modular living","Domprojekt","Extra-tim prizemnica","Extra-tim katnica","Domprojek","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U \u0161to se upustiti, graditi klasi\u010dnu ku\u0107u od cigle, blokova, betona ili se odlu\u010diti za monta\u017enu ku\u0107u?<\/p>","","","","","

Domprojekt stambena zgrada<\/p>","","","","

Prof. dr. sc. Alen Harapin:\u00a0Monta\u017ene ku\u0107e nisu jedinstveni proizvod koji kupite i stavite gdje \u017eelite<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1405","hd_26526975_1920.jpg":"1920x1080","k_26526975_1280.jpg":"1280x1280","k_26526975_1024.jpg":"1024x1024","k_26526975_640.jpg":"640x640","k_26526975_480.jpg":"480x480","k_26526975_340.jpg":"340x340","k_26526975_220.jpg":"220x220","o_26526975_1280.jpg":"1280x936","o_26526975_1024.jpg":"1024x749","o_26526975_640.jpg":"640x468","o_26526975_480.jpg":"480x351","o_26526975_340.jpg":"340x248","o_26526975_220.jpg":"220x160","h_26526975_1280.jpg":"1280x854","h_26526975_1024.jpg":"1024x683","h_26526975_640.jpg":"640x427","h_26526975_480.jpg":"480x320","h_26526975_340.jpg":"340x227","h_26526975_220.jpg":"220x147","pp_26526975_1280.jpg":"1280x1628","pp_26526975_1024.jpg":"1024x1303","pp_26526975_640.jpg":"640x814","pp_26526975_480.jpg":"480x611","pp_26526975_340.jpg":"340x432","pp_26526975_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26438772_1920.jpg":"1920x1080","k_26438772_1280.jpg":"1280x1280","k_26438772_1024.jpg":"1024x1024","k_26438772_640.jpg":"640x640","k_26438772_480.jpg":"480x480","k_26438772_340.jpg":"340x340","k_26438772_220.jpg":"220x220","o_26438772_1280.jpg":"1280x720","o_26438772_1024.jpg":"1024x576","o_26438772_640.jpg":"640x360","o_26438772_480.jpg":"480x270","o_26438772_340.jpg":"340x191","o_26438772_220.jpg":"220x123","h_26438772_1280.jpg":"1280x854","h_26438772_1024.jpg":"1024x683","h_26438772_640.jpg":"640x427","h_26438772_480.jpg":"480x320","h_26438772_340.jpg":"340x227","h_26438772_220.jpg":"220x147","pp_26438772_1280.jpg":"1280x1628","pp_26438772_1024.jpg":"1024x1303","pp_26438772_640.jpg":"640x814","pp_26438772_480.jpg":"480x611","pp_26438772_340.jpg":"340x432","pp_26438772_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26438771_1920.jpg":"1920x1080","k_26438771_1280.jpg":"1280x1280","k_26438771_1024.jpg":"1024x1024","k_26438771_640.jpg":"640x640","k_26438771_480.jpg":"480x480","k_26438771_340.jpg":"340x340","k_26438771_220.jpg":"220x220","o_26438771_1280.jpg":"1280x720","o_26438771_1024.jpg":"1024x576","o_26438771_640.jpg":"640x360","o_26438771_480.jpg":"480x270","o_26438771_340.jpg":"340x191","o_26438771_220.jpg":"220x123","h_26438771_1280.jpg":"1280x854","h_26438771_1024.jpg":"1024x683","h_26438771_640.jpg":"640x427","h_26438771_480.jpg":"480x320","h_26438771_340.jpg":"340x227","h_26438771_220.jpg":"220x147","pp_26438771_1280.jpg":"1280x1628","pp_26438771_1024.jpg":"1024x1303","pp_26438771_640.jpg":"640x814","pp_26438771_480.jpg":"480x611","pp_26438771_340.jpg":"340x432","pp_26438771_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26438770_1920.jpg":"1920x1080","k_26438770_1280.jpg":"1280x1280","k_26438770_1024.jpg":"1024x1024","k_26438770_640.jpg":"640x640","k_26438770_480.jpg":"480x480","k_26438770_340.jpg":"340x340","k_26438770_220.jpg":"220x220","o_26438770_1280.jpg":"1280x720","o_26438770_1024.jpg":"1024x576","o_26438770_640.jpg":"640x360","o_26438770_480.jpg":"480x270","o_26438770_340.jpg":"340x191","o_26438770_220.jpg":"220x123","h_26438770_1280.jpg":"1280x854","h_26438770_1024.jpg":"1024x683","h_26438770_640.jpg":"640x427","h_26438770_480.jpg":"480x320","h_26438770_340.jpg":"340x227","h_26438770_220.jpg":"220x147","pp_26438770_1280.jpg":"1280x1628","pp_26438770_1024.jpg":"1024x1303","pp_26438770_640.jpg":"640x814","pp_26438770_480.jpg":"480x611","pp_26438770_340.jpg":"340x432","pp_26438770_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26438769_1920.jpg":"1920x1080","k_26438769_1280.jpg":"1280x1280","k_26438769_1024.jpg":"1024x1024","k_26438769_640.jpg":"640x640","k_26438769_480.jpg":"480x480","k_26438769_340.jpg":"340x340","k_26438769_220.jpg":"220x220","o_26438769_1280.jpg":"1280x720","o_26438769_1024.jpg":"1024x576","o_26438769_640.jpg":"640x360","o_26438769_480.jpg":"480x270","o_26438769_340.jpg":"340x191","o_26438769_220.jpg":"220x123","h_26438769_1280.jpg":"1280x854","h_26438769_1024.jpg":"1024x683","h_26438769_640.jpg":"640x427","h_26438769_480.jpg":"480x320","h_26438769_340.jpg":"340x227","h_26438769_220.jpg":"220x147","pp_26438769_1280.jpg":"1280x1628","pp_26438769_1024.jpg":"1024x1303","pp_26438769_640.jpg":"640x814","pp_26438769_480.jpg":"480x611","pp_26438769_340.jpg":"340x432","pp_26438769_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26472404_1920.jpg":"1920x1080","k_26472404_1280.jpg":"1280x1280","k_26472404_1024.jpg":"1024x1024","k_26472404_640.jpg":"640x640","k_26472404_480.jpg":"480x480","k_26472404_340.jpg":"340x340","k_26472404_220.jpg":"220x220","o_26472404_1280.jpg":"1280x720","o_26472404_1024.jpg":"1024x576","o_26472404_640.jpg":"640x360","o_26472404_480.jpg":"480x270","o_26472404_340.jpg":"340x191","o_26472404_220.jpg":"220x123","h_26472404_1280.jpg":"1280x854","h_26472404_1024.jpg":"1024x683","h_26472404_640.jpg":"640x427","h_26472404_480.jpg":"480x320","h_26472404_340.jpg":"340x227","h_26472404_220.jpg":"220x147","pp_26472404_1280.jpg":"1280x1628","pp_26472404_1024.jpg":"1024x1303","pp_26472404_640.jpg":"640x814","pp_26472404_480.jpg":"480x611","pp_26472404_340.jpg":"340x432","pp_26472404_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_26472405_1920.jpg":"1920x1080","k_26472405_1280.jpg":"1280x1280","k_26472405_1024.jpg":"1024x1024","k_26472405_640.jpg":"640x640","k_26472405_480.jpg":"480x480","k_26472405_340.jpg":"340x340","k_26472405_220.jpg":"220x220","o_26472405_1280.jpg":"1280x960","o_26472405_1024.jpg":"1024x768","o_26472405_640.jpg":"640x480","o_26472405_480.jpg":"480x360","o_26472405_340.jpg":"340x255","o_26472405_220.jpg":"220x165","h_26472405_1280.jpg":"1280x854","h_26472405_1024.jpg":"1024x683","h_26472405_640.jpg":"640x427","h_26472405_480.jpg":"480x320","h_26472405_340.jpg":"340x227","h_26472405_220.jpg":"220x147","pp_26472405_1280.jpg":"1280x1628","pp_26472405_1024.jpg":"1024x1303","pp_26472405_640.jpg":"640x814","pp_26472405_480.jpg":"480x611","pp_26472405_340.jpg":"340x432","pp_26472405_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_26472406_1920.jpg":"1920x1080","k_26472406_1280.jpg":"1280x1280","k_26472406_1024.jpg":"1024x1024","k_26472406_640.jpg":"640x640","k_26472406_480.jpg":"480x480","k_26472406_340.jpg":"340x340","k_26472406_220.jpg":"220x220","o_26472406_1280.jpg":"1280x959","o_26472406_1024.jpg":"1024x767","o_26472406_640.jpg":"640x479","o_26472406_480.jpg":"480x359","o_26472406_340.jpg":"340x254","o_26472406_220.jpg":"220x164","h_26472406_1280.jpg":"1280x854","h_26472406_1024.jpg":"1024x683","h_26472406_640.jpg":"640x427","h_26472406_480.jpg":"480x320","h_26472406_340.jpg":"340x227","h_26472406_220.jpg":"220x147","pp_26472406_1280.jpg":"1280x1628","pp_26472406_1024.jpg":"1024x1303","pp_26472406_640.jpg":"640x814","pp_26472406_480.jpg":"480x611","pp_26472406_340.jpg":"340x432","pp_26472406_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_26472407_1920.jpg":"1920x1080","k_26472407_1280.jpg":"1280x1280","k_26472407_1024.jpg":"1024x1024","k_26472407_640.jpg":"640x640","k_26472407_480.jpg":"480x480","k_26472407_340.jpg":"340x340","k_26472407_220.jpg":"220x220","o_26472407_1280.jpg":"1280x720","o_26472407_1024.jpg":"1024x576","o_26472407_640.jpg":"640x360","o_26472407_480.jpg":"480x270","o_26472407_340.jpg":"340x191","o_26472407_220.jpg":"220x123","h_26472407_1280.jpg":"1280x854","h_26472407_1024.jpg":"1024x683","h_26472407_640.jpg":"640x427","h_26472407_480.jpg":"480x320","h_26472407_340.jpg":"340x227","h_26472407_220.jpg":"220x147","pp_26472407_1280.jpg":"1280x1628","pp_26472407_1024.jpg":"1024x1303","pp_26472407_640.jpg":"640x814","pp_26472407_480.jpg":"480x611","pp_26472407_340.jpg":"340x432","pp_26472407_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1432","hd_24362249_1920.jpg":"1920x1080","k_24362249_1280.jpg":"1280x1280","k_24362249_1024.jpg":"1024x1024","k_24362249_640.jpg":"640x640","k_24362249_480.jpg":"480x480","k_24362249_340.jpg":"340x340","k_24362249_220.jpg":"220x220","o_24362249_1280.jpg":"1280x954","o_24362249_1024.jpg":"1024x763","o_24362249_640.jpg":"640x477","o_24362249_480.jpg":"480x358","o_24362249_340.jpg":"340x253","o_24362249_220.jpg":"220x164","h_24362249_1280.jpg":"1280x854","h_24362249_1024.jpg":"1024x683","h_24362249_640.jpg":"640x427","h_24362249_480.jpg":"480x320","h_24362249_340.jpg":"340x227","h_24362249_220.jpg":"220x147","pp_24362249_1280.jpg":"1280x1628","pp_24362249_1024.jpg":"1024x1303","pp_24362249_640.jpg":"640x814","pp_24362249_480.jpg":"480x611","pp_24362249_340.jpg":"340x432","pp_24362249_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15537306 Threads: 7 Questions: 3208114266 Slow queries: 7231654 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236124742 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/isplati-li-se-graditi-montazne-kuce-u-dalmaciji-koliko-su-otporne-na-buru-i-potrese-iskusni-strucnjaci-imaju-odgovore-1364015 [printLink] => /mozaik/zivot/isplati-li-se-graditi-montazne-kuce-u-dalmaciji-koliko-su-otporne-na-buru-i-potrese-iskusni-strucnjaci-imaju-odgovore-1364015?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 312614 [name] => montažne kuće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => montazne-kuce [link] => /tag/montazne-kuce ) [1] => stdClass Object ( [id] => 336348 [name] => montažna kuća [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => montazna-kuca [link] => /tag/montazna-kuca ) [2] => stdClass Object ( [id] => 147559 [name] => stanogradnja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => stanogradnja [link] => /tag/stanogradnja ) [3] => stdClass Object ( [id] => 501759 [name] => kuće [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kuce [link] => /tag/kuce ) [4] => stdClass Object ( [id] => 747066 [name] => extra-tim [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-07 11:54:55 [main_article_id] => 0 [alias] => extra-tim [link] => /tag/extra-tim ) [5] => stdClass Object ( [id] => 635853 [name] => Modular Living [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-12 11:13:02 [main_article_id] => 0 [alias] => modular-living [link] => /tag/modular-living ) [6] => stdClass Object ( [id] => 4300 [name] => trgostan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => trgostan [link] => /tag/trgostan ) [7] => stdClass Object ( [id] => 747067 [name] => Alen Harapin [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-02-07 11:54:55 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-harapin [link] => /tag/alen-harapin ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koliko sve košta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Isplati li se graditi montažne kuće u Dalmaciji? Koliko su otporne na buru i potrese? Iskusni stručnjaci imaju odgovore [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3194 [name] => Olgica Ivić Grizelj [username] => olgica-ivi-grizelj [email] => olgica-ivi-grizelj@sd.hr [password] => $2y$10$pDLtOGBvBqvwlrYwD9du6.i.DAKfdD9vF92yI0Lu.9KBu3Hy1XUmq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/olgica-ivic-grizelj-3194 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1712 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3cae59d70343ed833a8bdb63be15e211?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26526975.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix, Extra-tim, Modular living [mainImageDesc] =>

U što se upustiti, graditi klasičnu kuću od cigle, blokova, betona ili se odlučiti za montažnu kuću?

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26526975.jpg [title] =>

U što se upustiti, graditi klasičnu kuću od cigle, blokova, betona ili se odlučiti za montažnu kuću?

Božidar Vukičević/Cropix, Extra-tim, Modular living ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26438772.jpg [title] => Modular living ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26438771.jpg [title] => Modular living ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26438770.jpg [title] => Modular living ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26438769.jpg [title] => Modular living ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26472404.jpg [title] =>

Domprojekt stambena zgrada

Domprojekt ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26472405.jpg [title] => Extra-tim prizemnica ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26472406.jpg [title] => Extra-tim katnica ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/26472407.jpg [title] => Domprojek ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/24/24362249.jpg [title] =>

Prof. dr. sc. Alen Harapin: Montažne kuće nisu jedinstveni proizvod koji kupite i stavite gdje želite

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prosječna cijena kvadrata stana trenutno na području Splita kreće se između 3500 i 3700 eura, kaže nam Špiro Trgo iz agencije "Trgostan". To znači da bi mlada obitelj za rješavanje svojega krova nad glavom trebala imati 350.000 eura. S obzirom da govorimo o mladoj obitelji, takva sigurno nije uspjela uštedjeti toliku sumu, a pitanje je hoće li ikada i za koliko godina. No krov na glavom im treba, pa mladi razmišljaju i o gradnji svoje kuće.

Za to im treba zemljište, naravno s građevinskom dozvolom, a cijene kvadrata otprilike su ovakve: od 50 eura na području Tugara pa do 1000 eura u urbanoj ili nekoj ekstra zoni, veli nam Špiro Trgo.

---

---

Dakle, za kuću od 100 kvadrata potrebno je još minimalno toliko četvornih metara zemljišta, pa nije teško izračunati da mlade samo taj početak može koštati od 50.000 do 100.000 eura. Ali što dalje? U što se upustiti, graditi klasičnu kuću od cigle, blokova, betona ili se odlučiti za montažnu kuću!?

Posljednjih nekoliko godina sve se više govori o montažnim kućama čak i u Dalmaciji. Postoje predrasude o tome, utemeljene uglavnom na tradiciji, koju je teško narušiti čak i ako se ugledamo na praksu zapadnoeuropskih zemalja, osobito onih skandinavskih. No, ipak, montažne kuće sve se češće traže kao rješenje za što jeftiniji i brži dom za obitelj.

Otporne na buru

Jedna od dalmatinskih tvrtki za gradnju obiteljskih niskoenergetskih montažnih kuća je "Extra-tim" iz Kaštel Starog, čiji je vlasnik i osnivač Rozarijo Jurić osvojio i nagrade za inovativni pristup pri gradnji. Hrvoje Jurić, njegov sin koji nastavlja posao, kaže kako je otac objedinio konstruktivni i termoizolacijski dio građevine te pripremu za iduće faze gradnje u jedan građevni element, slaganjem tih elemenata gradi se montažna kuća, a to je specifičnost njihove tehnologije.

---

image
Extra-tim katnica
---

– Kuće koje gradimo otporne su na buru i vremenske uvjete poput visokih vrućina i niskih hladnoća, što je dokazano statičkim proračunom konstrukcije i proračunom fizike građevine. Osnovni konstruktivni materijal je čelik. Ostali materijali koji se koriste su sistemi kvalitetnih hrvatskih i europskih proizvođača građevinskih materijala, u koje možemo ubrojiti termoizolacijske ispune poput kamene vune i XPS-a, fasadnih sistema te suhomontažnih sistema za dovršenje interijera.

Jurić napominje kako kupci ističu da su njihove najveće prednosti lokalna proizvodnja, dobra i precizna kontrola troškova te relativno brz način gradnje, koji omogućuje useljenje dva-tri mjeseca od početka radova, ovisno o složenosti i veličini kuće.

– Cijenu je teško općenito odrediti, ali možemo reći da se za prizemnicu od 100 m², po sistemu ključ u ruke, cijena kreće od 900 do 1200 eura/m², ovisno o izgledu, tj. arhitekturi te opremi kuće. Cijena za katnice još više varira jer na cijenu jako utječe složenost konstrukcije koja je direktno povezana s arhitekturom kuće.

Prvi korak u pripremi za gradnju montažne kuće je idejni projekt, koji izrađuje ovlašteni projektant, koji kuću projektira sukladno uvjetima građevinske parcele te željama naručitelja. Nakon toga se kreće u ishođenje građevinske dozvole, a potom u gradnju temelja, pripremu za spajanje na priključke te naposljetku u izgradnju kuće.

O prednostima montažnih kuća s drvenom nosivom konstrukcijom pred tradicionalnim sustavima gradnje govori nam Elis Hajdarovac, mag. ing. aedif. iz zagrebačkog "Domprojekta". Riječ je o tvrtki koja proizvodi i gradi tvornički predgotovljene objekte. Hajdarovac navodi kako su prednosti montažnih kuća osobito došle do izražaja uvođenjem direktiva, odnosno iskustvima nakon potresa i zbog nedostatka kvalificirane radne snage. Nabraja nam sve prednosti ovakvih objekata: brza gradnja – montaža traje jedan do dva dana, a moguće se useliti za oko tri mjeseca; može se graditi tijekom cijele godine; suha gradnja – useljenje je moguće odmah nakon završetka radova; najsuvremeniji materijali i tehnologija gradnje; unaprijed definirani i fiksni troškovi gradnje; superiorna energetska učinkovitost; superiorna otpornost na potres...

---

image

Domprojekt stambena zgrada

Domprojekt
---

– Nedostatak kvalificirane radne snage doveo nas je pred još jednu prednost gdje se sve više investitora odlučuje za provjerenu tvrtku s tradicijom i iskustvom, suvremenom tehnologijom i pristupom gradnji – dodaje Hajdarovac i nastavlja o cijeni:

– Cijene ovise o više parametara – lokacija, sustav gradnje, odabrani tip stolarije, zaštite od sunca, veličina objekta, mogućnost pristupa, arhitektonsko oblikovanje. Na temelju svih ulaznih podataka izrađuje se troškovnik i daje cijena za individualni objekt. Za naše projekte iz kataloga imamo izračunate cijene sa standardnim tehničkim opisom i prosječno se kreću za razinu dovršenosti visoki roh-bau od 750 do 800 eura po metru četvornome bruto površine.

Nemaju ograničenje trajanja

"Domprojekt" se bavi gradnjom s predgotovljenim sustavom i drvenom nosivom konstrukcijom i, kako napominje naš sugovornik, ne postoji ograničenje u arhitekturi. Uz dobro poznavanje osobina materijala, njegovanje njegovih prednosti i izbjegavanje, odnosno umanjivanje, nedostataka, nema prepreka za ostvarenje najizazovnijih objekata. Ne treba ići s pristupom izgleda li kuća kao montažna, jer razlika je u konstruktivnome materijalu i načinu gradnje, a završna obrada je ista. Izvana rade sve tipove fasada – silikatni dekorativni sloj, ventilirane fasade s oblogom drvom ili pločama.

– Objekti kakve gradimo nemaju ograničenje trajanja. Uz redovno održavanje – preglede i sanaciju eventualnih oštećenja, možemo govoriti o objektima koji će trajati generacijama. Interes za gradnju drvom je iz godine u godinu sve veći. Unatoč događanjima kojima svjedočimo posljednjih godina, montažne kuće se grade sve više. Do sve veće gradnje dovodi nas sve veća osviještenost u pogledu energetske učinkovitosti, sve brži tempo života, uz istodobno sve manje kvalificirane radne snage i posljedično traženje jednog pouzdanog partnera za gradnju, iskustva iz zagrebačkog i petrinjskog potresa, te sve manja vrijednost novca. U Europi je ovaj tip gradnje jako prisutan, te se grade još zahtjevniji objekti u odnosu na naše tržište. S obzirom da jako dugo gradimo u brojnim europskim državama, vrijedna iskustva stečena na tim tržištima prenosimo na naše.

S kućama koje radi tvrtka "Modular Living" upoznali smo se još prije nekoliko godina, dok im je pogon bio na Klisu. Danas rade u okolici Zagreba, na trima lokacijama, u Svetoj Nedelji, Samoboru i Pregradi, a imaju ured i u Švedskoj, koji će uskoro u ponudi imati "tiny hauss", prvu kuću na kotačima. Gradili su i kuću na Biokovu u suradnji s HGSS-om Makarska, dakle i za surova planinska područja.

---

image
Modular living
------
image
Modular living
---

– Temelj naše proizvodnje je i dalje čelična konstrukcija, koja nam daje pregršt mogućnosti, a zapravo nemamo limita kako bismo proizveli idealan objekt, a kao takav vidimo našu ARIO No1, No2, No3 i s ovim objektom želimo dalje nastupati na tržištu kao isključivo naša vizija stanovanja i idealnog rješenja za svakog kupca. Prednost naših kuća je čelični okvir, a i i sklop termoizolacije od mineralnih do prirodnih materijala, no ipak neke tajne proizvoda možemo zadržati u tajnosti – kako postižemo da objekt dobije A++ certifikat, i to za najekstremnije uvjete – objašnjava Tonći Viljac, osnivač i direktor "Modular Livinga".

Kvadrat modularne kuće po narudžbi gotovo je nemoguće odrediti bez projekta i troškovnika, kaže Viljac. Ako govorimo o prosjeku cijene, ne razlikuje se mnogo od drugih, pa je tako prosjek za stambene objekte oko 1100 do 1300 eura + PDV, i to je: ključ u ruke.

Usporedba s klasičnom gradnjom

O klasično građenim kućama nerado govore oni koji ih grade. Dok će se graditelji montažnih rado pohvaliti svojim uspjesima, graditelje klasičnih možete jedino "ganjati" po gradilištima, a ni onda nemaju vremena. Iako bi imali što reći u svoju korist, pogotovo kad je cijena u pitanju, jer neka iskustva govore da ih je klasično građena kuća došla jeftinije nego da su išli na montažnu. Kad neće građevinari govoriti, o svemu nam je rekao Alen Harapin, redovni profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu.

– Vrlo je teško taksativno nabrojiti ili, bolje rečeno, usporediti prednosti i mane montažnih u odnosu na klasično građene kuće. U svakom slučaju, riječ "kuća" ovdje koristim u smislu manja obiteljska kuća, ne zgrada. Montažne kuće su, kao i svaki predgotovljeni proizvod, spremne za brzu isporuku (dijelovi) i konačno sklapanje. U odnosu na klasičnu gradnju (beton ili zidanje), montažna kuća se može sastaviti u nekoliko dana nakon što se pripremi podloga (temelji i podna ploča). Izvedba montažne kuće je "čisti posao". Nema betoniranja, miješanja maltera, žbukanja... Sastavljanjem kuće odmah su spremne i sve instalacije, samo ih je potrebno priključiti na mrežu (voda, kanalizacija, struja). I useljenje se može obaviti u vrlo kratkom roku.

Kupnjom montažne kuće kupac dobiva kompletnu dokumentaciju, pojedini proizvođači omogućavaju i izmjene, a neki i kompletno projektiranje po željama kupaca. Još jedna prednost je, možda i ne kod našeg naroda i našeg načina razmišljanja, da montažnu kuću, kad vam dosadi, možete vrlo jednostavno (jeftino) srušiti i kupiti novu. Ovakav način razmišljanja nije jače zaživio općenito u europskim razmjerima (pa ni u Hrvatskoj), ali je vrlo čest u Americi i Australiji. Kad nam se stari auto potroši ili jednostavno dosadi, kupimo novi. Zašto to ne bismo i s obiteljskom kućom? – pita se prof. Harapin i nastavlja:

– Što je negativno kod montažnih kuća? Montažne kuće se teže mogu dograditi, a gotovo nikako nadograditi, što je vrlo često u našim područjima – kad kći i sin stasaju, onda ćaća nadogradi još koji kat, ono "za dicu". Klasična gradnja je općenito čvršća i otpornija, iako sve građevine moraju biti izrađene po standardima, tako da je bespredmetno uspoređivati sigurnost. Možda možemo izvući zaključak: sve je stvar preferencije.

Što kada zatrese?

Pitamo i što je bolje za Dalmaciju.

– Montažne kuće nisu jedinstveni proizvod koji kupite i stavite gdje želite. Pri kupnji montažne kuće, prvo što će vas prodavač pitati (a ovdje govorim o iskusnoj tvrtki koja prodaje takve proizvode) jest gdje ćete postaviti montažnu kuću. Ako kupujete kuću za Dalmaciju, onda će i nagib i obrada krova, fasada, prozori i slično biti znatno drukčiji nego ako tu kuću želite smjestiti u, na primjer, Liku ili Gorski kotar. Iskusni prodavač će vas čak pitati i za mikrolokaciju kuće, usmjerenost prema stranama svijeta i slično. Kuća za Dalmaciju imat će blaži nagib krova (jer je snijeg rijedak), drukčiji pokrov, nešto tanju fasadu (jer je razlika temperatura ljeto-zima manja) i slično. Kuće u gorskim krajevima bit će drukčije koncipirane, uostalom kao i standardne klasično građene kuće. Kupiti montažnu kuću namijenjenu za, na primjer, Slavoniju i postaviti je u Dalmaciju je "total disaster", što bi kazali Englezi.

---

image

Prof. dr. sc. Alen Harapin: Montažne kuće nisu jedinstveni proizvod koji kupite i stavite gdje želite

Božidar Vukičević/Cropix
---

S obzirom na nekoliko potresa koji su posljednjih godina protresli i Hrvatsku, postavljamo i vječno pitanje: gdje smo sigurniji, u zidanoj ili montažnoj kući?

– Sve kuće građene po modernim standardima su sigurne i dobre za trusna područja. Montažne kuće imaju prednost što su lakše (obično su građene od drva ili nekih materijala temeljenih na drvu), pa potres manje utječe na njih. Klasično građene kuće su, s druge strane, čvršće, što se ne može osporiti, i kruće, pa bolje prihvaćaju sve sile, uključujući i potresne. No, kako je prethodno napomenuto, sve građevine moraju biti izrađene po standardima te je bespredmetno uspoređivati sigurnost. Problem kod klasično građenih kuća, pogotovo na ovom našem području, jest to što su građene po sistemu "sam svoj majstor", bez projekata i proračuna. "Dida je zna jednog meštra, pa je taj doša i sklepali su nešto u par dana/tjedana." Naravno da takve kuće često nemaju dovoljnu sigurnost, ili nekad imaju i preveliku. Još bih dodao da je gradnja industrijskih hala i drugih velikih objekata polumontažnim načinom gradnje uobičajena u splitskom bazenu, a i šire. Ovakav način gradnje potječe iz 60-ih godina prošlog stoljeća i vrlo se udomaćio. Nedavno izgrađeni trgovački centri "City Center one" i "Mall of Split" primjer su takvog načina gradnje. Nedavni potresi ih nisu nimalo oštetili.

No kakva je budućnost u gradnji obiteljskih kuća i koji tip kuća će prevladati, pitamo.

– Kao i kod svega, pitanje je osobne preferencije. Američki srednji zapad pun je montažnih kuća. Pa gledamo na televiziji kako svaki jači uragan nosi krovove i ruši kuće i pitamo se: "Zašto ovi ljudi ne grade od cigle i betona?" Jedan od razloga je svakako i cijena jer su montažne kuće kod njih znatno jeftinije od klasičnog načina gradnje. Drugi razlog je tradicija. Njima se nekako omililo stanovati u montažnim kućama, pa tako i nastavljaju. Također, treba imati na umu kad uspoređujemo da je i većina klasično građenih kuća polumontažna. Kad klasično gradite kuću, nekad postavljate fert međukatne gredice (koje su montažne), prozore i vrata ugrađujete kao gotovi proizvod (nekad su se radila po mjeri) itd. Ako pratite "Grand Design" i slične serije o gradnjama kuća, uočit ćete niz primjera gdje na klasičnu gradnju dodajete montažne dijelove: međukatna konstrukcija, fasada, krov... Dakle, nije pitanje montažno ili monolitno, već koji nam je konačni cilj i što želimo postići s konačnim proizvodom – obiteljskom kućom – kaže na kraju Alen Harapin.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix, Extra-tim, Modular living Modular living Modular living Modular living Modular living Domprojekt Extra-tim prizemnica Extra-tim katnica Domprojek Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix, Extra-tim, Modular living

U što se upustiti, graditi klasičnu kuću od cigle, blokova, betona ili se odlučiti za montažnu kuću?

Domprojekt

Domprojekt stambena zgrada

Božidar Vukičević/Cropix

Prof. dr. sc. Alen Harapin: Montažne kuće nisu jedinstveni proizvod koji kupite i stavite gdje želite

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/isplati-li-se-graditi-montazne-kuce-u-dalmaciji-koliko-su-otporne-na-buru-i-potrese-iskusni-strucnjaci-imaju-odgovore-1364015 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=92bad33a79c825e4d23795829d7b404c1a066133 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Isplati+li+se+graditi+monta%C5%BEne+ku%C4%87e+u+Dalmaciji%3F+Koliko+su+otporne+na+buru+i+potrese%3F+Iskusni+stru%C4%8Dnjaci+imaju+odgovore&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fisplati-li-se-graditi-montazne-kuce-u-dalmaciji-koliko-su-otporne-na-buru-i-potrese-iskusni-strucnjaci-imaju-odgovore-1364015 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fisplati-li-se-graditi-montazne-kuce-u-dalmaciji-koliko-su-otporne-na-buru-i-potrese-iskusni-strucnjaci-imaju-odgovore-1364015 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koliko sve košta [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Životkoliko sve košta

Isplati li se graditi montažne kuće u Dalmaciji? Koliko su otporne na buru i potrese? Iskusni stručnjaci imaju odgovore

Piše Olgica Grizelj-Ivić
14. veljače 2024. - 18:29
U što se upustiti, graditi klasičnu kuću od cigle, blokova, betona ili se odlučiti za montažnu kuću?Božidar Vukičević/Cropix, Extra-tim, Modular living

Prosječna cijena kvadrata stana trenutno na području Splita kreće se između 3500 i 3700 eura, kaže nam Špiro Trgo iz agencije "Trgostan". To znači da bi mlada obitelj za rješavanje svojega krova nad glavom trebala imati 350.000 eura. S obzirom da govorimo o mladoj obitelji, takva sigurno nije uspjela uštedjeti toliku sumu, a pitanje je hoće li ikada i za koliko godina. No krov na glavom im treba, pa mladi razmišljaju i o gradnji svoje kuće.

Za to im treba zemljište, naravno s građevinskom dozvolom, a cijene kvadrata otprilike su ovakve: od 50 eura na području Tugara pa do 1000 eura u urbanoj ili nekoj ekstra zoni, veli nam Špiro Trgo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:06