StoryEditorOCM
ZdravljeBOLJE SPRIJEČITI

Šest savjeta kako spriječiti gubitak sluha koji se može dogoditi u bilo kojoj dobi i iz više razloga: Utišajte okolinu

Piše Suzana Ciboci/Živim.hr
8. studenog 2023. - 07:30

Neki ljudi nemaju sluh od rođenja, dok drugi ogluše tijekom života - zbog starenja, nepravilne upotrebe slušalica ili izloženosti glasnim zvukovima...

Postoje dva glavna oblika gubitka sluha: senzorineuralni i provodni. Prvi tip, senzorineuralni, događa se kada se ošteti unutarnje uho ili slušni živac. Šteta je obično nepopravljiva. S druge strane, provodni gubitak sluha često je reverzibilan. Najčešće sluh izgubimo zbog izloženosti visokim decibelima, piše Živim.hr.

Evo što možete poduzeti:

Držati se podalje od glasnih zvukova najbolji je način da se izbjegne gubitak sluha uzrokovan bukom. Ako ste zbog posla okruženi bukom, pokušajte se često odmarati u tišini i nosite čepiće za zaštitu sluha. Na koncertima se udaljite od najbučnijih mjesta, a i kod kuće na audio uređajima namjestite nisku glasnoću.

Također budite na oprezu kada koristite slušalice - ne slušajte glazbu preglasno, a svakih sat vremena ih skinite. To vrijedi za sve vrste buke jer glasni zvukovi s vremenom uzrokuju sve veću štetu. Važan savjet kojeg biste se trebali pridržavati jest i da ne pušite. Dokazi sugeriraju da nikotin može uzrokovati gubitak sluha. Provjerite nuspojave lijekova koje uzimate jer i oni mogu uzrokovati gubitak sluha i čak izazvati tinitus (stalni šum u ušima), koji je obično i prvi simptom toksičnosti lijekova koje koristimo. Takvi se lijekovi nazivaju ototoksični, a među njima se nalaze neki antibiotici, lijekovi koji se koriste tijekom kemoterapije, protuupalni i neki bezreceptni lijekovi kao što je acetilsalicilna kiselina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:27