StoryEditorOCM
Zdravljesavjeti stručnjaka

Posebno je opasan za bebe, a i kod odraslih može biti teških posljedica. Dr. Kaić odgovara na ključna pitanja o hripavcu

Piše Javorka Luetić
15. veljače 2024. - 14:39

Hripavac je iznimno zarazna respiratorna infekcija i smatra se jednom od najtežih dječjih bolesti. Ako se ne liječi, može dovesti do oštećenja pluća i ponovljenih infekcija bronha, a kod beba do oštećenja mozga, pa čak i smrti. Ove godine Hrvatsku je zahvatila epidemija, a prema podacima Registra zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, zaključno s 2. veljače 2024. godine zabilježeno je 5577 prijava oboljelih od hripavca.

– Uzročnik bolesti je bakterija Bordetella pertussis, a najviše je oboljelih u dobnoj skupini 10–14 godina, što je vidljivo u našim tjednim izvještajima. Najviše je oboljelih u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, s tim da broj novooboljelih postupno pada zadnjih tjedana – potvrdio nam je doc. dr. sc. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a i još jednom pojasnio zašto se ove godine pojavila epidemija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:46