StoryEditorOCM

Ako ovo imate u umivaoniku i kadi, riješite se toga odmah: ‘Izaziva grozne zdravstvene probleme...‘

Piše MOZAIK SD
14. ožujka 2024. - 08:12

Ako ste prehlađeni, kašljete ili ste dugo bolesni, sve bi to moglo biti zbog vašeg umivaonika ili kade, kažu stručnjaci.

Nakupljanje dlaka i prljavštine u odvodima može uzrokovati da se vaša obitelj razboli. Eleanor Potter, voditeljica strateškog nabave u Plumbworldu, kaže da čepovi mogu postati plodno tlo za bakterije ako se o njima ne vodi računa.

Istraživanja pokazuju da prljavština u vašem odvodu može dovesti do rasta štetnih biofilmova. Biofilmovi su tanki slojevi sićušnih organizama koji sadrže bakterije koje bi se s vremenom mogle pretvoriti u opasne klice. S vremenom se šire po vašem domu i čine vas bolesnim, piše Dom i dizajn.

- Odvodi i otvori za sudopere i kade zabrinjavajući su rezervoari mikroba, od kojih mnogi predstavljaju prijetnju stanarima, pokazalo je istraživanje Sveučilišta East Anglia.

image
Shutterstock

Posebno su problematični sudoperi od nehrđajućeg čelika jer, kažu stručnjaci, dramatično povećavaju rizik od zaraze legionarskom bolešću. Kod ovakvih sudopera rizik je veći jer se s vremenom završni sloj kojim su obloženi raspada stvarajući idealno stanište za bakterije koje prenose legionarsku bolest.

Uzrokuju je bakterije iz roda Legionella, a uglavnom zahvaćaju pluća, iako ponekad mogu uzrokovati infekcije i drugih tkiva.

Rupa u kadi može se začepiti kada se na nju zalijepe naslage prljavštine. Kosa, dlake od depilacije, razni sulfati kojih ima u mnogim šamponima, gelovima za tuširanje... Pasta za zube, sama prljavština i prašina. Kako bismo sve to spriječili, vrlo je važno nakon svakog pranja i kupanja sve očistiti i dezinficirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:35