stdClass Object ( [id] => 1369171 [title] => Pa ovo je teški hit! Pogledajte u kakvoj su sve ‘opremi‘ žene osvajale vrh Mosora, a tek šal, služio je za posebne svrhe [alias] => pa-ovo-je-teski-hit-pogledajte-u-kakvoj-su-sve-opremi-zene-osvajale-vrh-mosora-a-tek-sal-sluzio-je-za-posebne-svrhe [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi uspon 1974. bio je skroman po broju sudionica i organizaciji, ali za organizatore ohrabrujući. Sudjelovalo je 116 žena, ali se na vrh Mosora popelo samo njih 38, zajedno s njima i drug Vicko Krstulović po kojem "Vickov stup" na vrhu Mosora i nosi ime.

Već tada se priželjkivalo da podvig bude trajniji, pa su sve sudionice, zajedno s Vickom, snimljene uz stup, a sačinjen je i njihov popis. Nakon povratka u planinarski dom podijeljena su im bila skromna spomen-priznanja: na papiru nacrtana kitica cvijeća s posvetom u povodu uspona, te ime i prezime planinarke. Valja naglasiti i to, da je uspon bio po lijepom i sunčanom vremenu i da se pjevalo čitav dan. Tako je počelo."

Izvadak je ovo iz teksta koji je napisao Bojan Tollazzi, osvrćući se u glasilu Hrvatskog planinarskog saveza koje se tada zvalo "Naše planine", na prvih deset godina uspona "100 žena na vrh Mosora", koji je organiziralo Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor" u Splitu po uzoru na slovensku manifestaciju "100 žensk na Triglav".

---

image
Privatni album
------
image

Put pod noge s bebom u nosiljci

Privatni album
------
image

Penjalo se staro i mlado

Privatni album
---

Bojan Tollazi je s bratom Mitjom i Bogomirom Medićem dugo godina bio na čelu organizacijskog odbora ovog planinarskog događaja, koji se održavao u nedjelju, najbližu 8. ožujku, kada se obilježava Međunarodni dan žena. Podršku u organizaciji pružali su im brojni članovi ovog planinarskog društva, kao i gorski spašavatelji i druge službe, te splitske tvrtke.

Ohrabreni uspjehom i stečenim iskustvom, piše Tollazzi dalje, zamolili su uredništvo Slobodne Dalmacije da bude pokrovitelj drugog uspona, a sljedećih godina i suorganizator kako bi na taj način omogućili veću popularizaciju i osigurali potrebne usluge. Uredništvo je svoju funkciju svesrdno prihvatilo, ističe Tollazzi.

- Spomen-priznanja izradio je mladi slovenski akademski slikar Rudi Skočir. Nacrtao je planinarku s kiticom planinskog cvijeća, kako se uspinje planinskom stazom, osiguranom čeličnim konopom. U posveti je pisalo da je uspon posvećen 50. godišnjici rada PD-a Mosor, 30-godišnjici slobode, a povodom međunarodnog Dana žena. Prvi put je štampan i žig uspona. Priznanja smo podijelili na svečanom skupu koji je upriličen ispred planinarskog doma. Koliko je bilo radosti na licima te sunčane nedjelje!, zapisao je Bojan Tollazzi.

Bez prikladne obuće

I tako iz godinu u godinu. Sa svakim narednim usponom, kako je istaknuo Bojan Tollazzi, bili su bogatiji iskustvom i hrabriji u idejama. Bilo je sve više sudionica, u početku su dobivale pismeno priznanje, a kasnije su uspone evidentirale u knjižice i za više uspona nagrađivane i to za prvi uspon brončanom, za peti uspon srebrnom i za deseti zlatnom značkom.

Prve zlatne značke dodijeljene su 1983. godine, za deset uspona zaslužile su ih Marija Boljat, Anka Popović, Dragica Bartulović, Marija Prančević i Metka Tollazzi. Tada su još podijeljene i 62 srebrne i 441 brončana značka. Srebrnu značku primila je i 80-godišnja Matija Mikelić iz Solina koja se te 1983. peti put popela na vrh Mosora.

Izdvojimo iz osvrta Bojana Tollazzija i kako su na svih prvih deset uspona bile 10.992 žene, a na vrh se popelo njih 7080. Na prvom usponu nijedna žena nije bila mlađa od 21 godine, a već na četvrtom usponu omladina je bila najbrojnija. U tih prvih deset uspona sudjelovale su planinarke iz 93 mjesta tadašnje države.

Valja reći i kako sve nisu uvijek bile prikladno obuvene, pa je dio njih morao ostati kod planinarskog doma u danima kad je bilo snijega i bure jer nisu imale obuću za takve vremenske uvjete. Organizatorima je osobna sigurnost sudionica uspona bila na prvom mjestu.

---

image

Uspon u koloni

Privatni album
------
image
Privatni album
------
image

Svaka čast na voljnom momentu

Privatni album
---

Do 1991. godine i Domovinskog rata održano je 18 uspona. Tradicija se nastavila od 1998., ali u svibnju pod imenom "Uspon žena na Mosor". Između 1998. i 2003. održano je pet uspona, są slabijim odazivom nego što je bilo u ožujku. Prigodom 40. obljetnice prvog uspona, tradicija je ponovno oživljena 2014. godine i "100 žena na vrh Mosora" opet se organizira u ožujku, povodom Međunarodnog dana žena.

Svi ti usponi zabilježeni su i fotoobjektivima, a u povodu 50-godišnjice uspona "100 žena na vrh Mosora" u HPD-u Mosor odlučili su prirediti izložbu arhivskih fotografija koja će biti otvorena u petak, 8. ožujka u 19 sati u Foto klubu Split na Međunarodni dan žena. Dva dana kasnije, 10. ožujka, kreće novi uspon "100 žena na vrh Mosora".

Uoči izložbe i nove planinarske fešte uspomene na dosadašnje uspone oživjeli smo u razgovoru s članicama "Mosora", a uz kavu i čaj u kazališnoj kavani zavirili smo u stare novinske tekstove, fotografije i zapise organizatora, prisjetili se lijepih uspomena s uspona na vrh Mosora koje smo sve doživjele, pa i potpisnica ovih redaka.

---

image


Željana Božić, Stefanija Seka Gospodnetić i Luči Lončar

Joško Šupić/Cropix
------
image

Evocirali smo brojne uspomene

Joško Šupić/Cropix
---

Stefanija Gospodnetić poznatija među planinarima po nadimku Seka, Luči Lončar i Željana Božić, pripadnice triju generacija sudionica, te Sonja Nikolin, dopredsjednica HPD-a Mosor i Žana Hrkać, pročelnica Foto Sekcije HPD-a Mosor kazivale su nam o svojem iskustvu i doživljaju ove manifestacije koja je svakoj ostala u lijepom sjećanju.

Seka Gospodnetić se početkom veljače 1976., u dobi od 37 godina, upisala u "Mosora", te prvi put u ožujku te godine sudjelovala u ovoj manifestaciji. Za uspone je dobila tri značke, što znači da je na ovom usponu bila najmanje 16 puta. Na vrhu je bila i u svojoj 79-oj godini. Inače, naše sugovornice ne broje koliko su se puta penjale na Mosor i do Vickova stupa na 1325 metara nadmorske visine, ali dobro znaju da im je svaki uspon bio nezaboravan zbog druženja i uživanja u prirodi.

– Jedne godine bilo nas je u čak 32 autobusa – prisjeća se gospođa Seka s radošću i na pitanje što bi mogla izdvojiti kao neku zanimljivost, odgovara:

– Jednom je bio snijeg, staza je bila zaleđena, doli strmina, gori stijena. Skinula sam s vrata svoj crveni šal i stavila ga na stazu i tako po njemu bez problema prošla preko leda.

---

image

Luči Lončar pokazala nam je svoju fotografiju s jednog uspona

Privatni album
------
image

Željana Božić kao dijete dobila je svoju prvu značku za samostalni uspon

Privatni album
---

Na planini od rođenja

Luči Lončar ističe kako je od svoje 14. bila svakog vikenda na Mosoru, sve do 21. godine kad se zaposlila i radila vikendima.

– Kad sam bila na prvim usponima, 1979. godine, 1980., 1981., bilo je strahovito puno ljudi, rijeka autobusa, na svakom koraku pjesma se orila. Trebalo je puno pomagati, pa čim bi se popeli do vrha vratili bi se do doma i volontirali, dijelili čaj sudionicama uspona. Tu se rodila i ljubav za volontiranje koja traje i danas – govori Luči Lončar, koja već godinama ne samo da se penje na planinske vrhove već trči i trail utrke.

– U to vrijeme sam išla i na vrh Triglava. To je bilo 1980. godine, kad sam bila u četvrtom srednje, bilo je nas pet koje smo išle sa Stipom Božićem. Na Triglav se nije moglo penjati više od 100 žena – prisjeća se Luči.

– Na Mosoru sam otkad sam oči otvorila – kaže Željana Božić. Roditelji su joj planinari i uvijek su je vodili sa sobom, odnosno prvih godina nosili.

– Prvi put sam se popela na vrh Mosora 1990., imala sam manje od pet godina, sama sam hodala. Za samostalni uspon dobila sam brončanu značku i još jednu od "Mosora" jer sam se sama popela. Poslije sam bila još na nekoliko uspona – kaže Željana.

Naše sugovornice pokazuju i neke svoje fotografije s uspona, kojih ranije nije bilo kao danas kad se mobitelima bilježe razni trenuci i stvaraju fotouspomene. Listamo zajedno i novinske članke iz Slobodne i Nedjeljne Dalmacije. Pisalo se o svakom pohodu žena Mosoru, izvještavalo o svakom usponu, razgovaralo sa ženama koje su guštale na ovom planinarskom izletu. Tako primjerice u 1978. godini kad je Slobodna Dalmacija slavila 35. rođendan, zapisano je da je čak 38 autobusa krenulo iz Splita put Mosora. Unatoč vjetru i kiši, 1500 žena krenulo je na uspon od kojih je na vrh stiglo njih 876. Sljedeće, rekordne 1979. godine na šesti uspon krenulo je još više žena - njih 2500, a do Vickova stupa došlo ih je 1495. Tada je bio lijep, sunčan dan, a Mosor prekriven snijegom.

Sonja Nikolin ističe kako, nakon što su od 2014.godine ponovo pokrenuli "100 žena na vrh Mosora" i oživjeli staru tradiciju te nekada najmasovnije planinarske manifestacije posvećene ženama, svake godine sve više žena i planinarki sudjeluje u usponu.

– Ove godine slavimo 50 godina od prvog uspona "100 žena na vrh Mosora" i željeli smo posebno obilježiti taj vrijedan jubilej. Kroz bogatu povijest Hrvatskog planinarskog društva Mosor koji je bio pokretač planinarstva u Splitu te raznih ostalih aktivnosti, od humanitarnih, edukativnih, pošumljavanja, izgradnje domova, i uz slavnu alpinističku tradiciju, možemo slobodno reći da je i ova manifestacija ponos našeg planinarskog društva. Split i Mosor bili su prepoznatljivi po toj akciji u kojoj su sudjelovale žene planinarke iz cijele bivše države. Žene su veliki i važan faktor svakoga društva pa tako i našeg.

---

image

Genijalne su...

/Privatni Album
---

Od planinarskih vodičica, gorskih spašavateljki, alpinistica, speologinja, predsjednica društva, aktivnih planinarki, nema planinarske djelatnosti u kojima nismo aktivne i u kojima nismo dale svoj doprinos – naglašava Sonja Nikolin.

Žana Hrkać, koja je zajedno sa Sonjom pripremala izložbu, dodaje kako njihovo planinarsko društvo posjeduje bogatu fotoarhivu vezano za uspon "100 žena na vrh Mosora".

Prepoznat ćete bake, majke...

– Željeli smo te fotografije koje su vrijedan dokument jednog vremena, nekadašnjeg Splita i Mosora, pokazati našem gradu. Uspon "100 žena na vrh Mosora" je bila akcija u kojoj je sudjelovao cijeli Split i vjerujemo da će mnogi naši građani na tim fotografijama prepoznati svoje bake, majke, a možda pronaći i sebe – kaže Žana koja poziva one koji budu razgledali izložbu da im se jave prepoznaju li nekoga na tim arhivskim fotografijama. Ili, ako imaju fotografije da ih ustupe kako bi ih skenirali i uvrstili u arhivu "Mosora" koji iduće godine obilježava svoju 100. godišnjicu.

– Kroz te fotografije možete prepoznati entuzijazam, volju, hrabrost i snagu žena koje su se bez obzira na česte loše vremenske uvjete nepokolebljivo penjale na vrh Mosora. Možete prepoznati sreću nakon uspješnog uspona, osjetiti veselje, vidjeti raspjevane žene koje još imaju snage da nakon uspona zaplešu ispred planinarskog doma. Organizacije ove izložbe za mene je bio poseban užitak. Valjda je ta pozitivna vibracija i radost s fotografija prešla i na mene. I vjerujem da će preći i na sve koji posjete Foto klub i pogledaju izložbu. To je izložba nekadašnjeg Splita i zato je jako vrijedna za naš grad – naglašava Žana Hrkać.

---

image
Privatni album
------
image

Planinarski dress-code itekako se mijenjao kroz desetljeća

Privatni album
------
image

Do vrha su stigli ljudi raznih dobnih uzrasta

Privatni album
------
image

Ostalo je snage i ‘bacit‘ kolo

Privatni album
------
image

Za kraj pjesma i ples

Privatni album
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD SU MOGLE ONE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => KAD SU MOGLE ONE... 2 0 10730 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-27 14:22:28 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => Ljubica Vuko [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-04 08:41:55 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-04 08:41:35 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pa ovo je teški hit! Pogledajte u kakvoj su sve 'opremi' žene osvajale vrh Mosora, a tek šal, služio je za posebne svrhe page_title=Pa ovo je teški hit! Pogledajte u kakvoj su sve 'opremi' žene osvajale vrh Mosora, a tek šal, služio je za posebne svrhe [metakey] => Mosor, 100 žena na vrh Mosora, izložba, željana božić, stefanija gospodnetić, luči lončar, HPD Mosor, 50 godina, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665878.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665791.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665802.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665808.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665809.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665817.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665819.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665820.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665830.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665835.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665836.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665842.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665843.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665858.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665860.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665864.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665870.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665873.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665877.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26665880.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668470.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668468.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668466.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668463.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668462.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668461.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668460.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668459.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668458.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668457.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668456.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668454.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668452.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26668450.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26674881.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26674898.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/27\/26674917.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Josko Supic\/Cropix","Privatni album","Privatni album","\/Privatni Album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","

Put pod noge s bebom u nosiljci<\/p>","

Penjalo se staro i mlado<\/p>","

Uspon u koloni<\/p>","","","

Svaka \u010dast na voljnom momentu<\/p>","","","

Jedna za uspomenu<\/p>","","

Planinarski dress-code itekako se mijenjao kroz desetlje\u0107a<\/p>","","

Do vrha su stigli ljudi raznih dobnih uzrasta<\/p>","

Ostalo je snage i \u2018bacit\u2018 kolo<\/p>","

Za kraj pjesma i ples<\/p>","

Sjajan na\u010din za obilje\u017eavanje Dana \u017eena<\/p>","","","

\u017dana Hrka\u0107 i Sonja Nikolin<\/p>","","","","","


\n\u017dana Hrka\u0107 i Sonja Nikolin<\/p>","


\n\u017deljana Bo\u017ei\u0107, Stefanija Seka Gospodneti\u0107 i Lu\u010di Lon\u010dar<\/p>","


\n\u017deljana Bo\u017ei\u0107, Lu\u010di Lon\u010dar i Stefanija Seka Gospodneti\u0107<\/p>","


\n\u017deljana Bo\u017ei\u0107, Stefanija Seka Gospodneti\u0107 i Lu\u010di Lon\u010dar<\/p>","

Evocirali smo brojne uspomene<\/p>","","","","","

Lu\u010di Lon\u010dar pokazala nam je svoju fotografiju s jednog uspona<\/p>","

\u017deljana Bo\u017ei\u0107 kao dijete dobila je svoju prvu zna\u010dku za samostalni uspon<\/p>","

Genijalne su...<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1448x1448","hd_26665878_1920.jpg":"1920x1080","k_26665878_1280.jpg":"1280x1280","k_26665878_1024.jpg":"1024x1024","k_26665878_640.jpg":"640x640","k_26665878_480.jpg":"480x480","k_26665878_340.jpg":"340x340","k_26665878_220.jpg":"220x220","o_26665878_1280.jpg":"1280x1280","o_26665878_1024.jpg":"1024x1024","o_26665878_640.jpg":"640x640","o_26665878_480.jpg":"480x480","o_26665878_340.jpg":"340x340","o_26665878_220.jpg":"220x220","h_26665878_1280.jpg":"1280x854","h_26665878_1024.jpg":"1024x683","h_26665878_640.jpg":"640x427","h_26665878_480.jpg":"480x320","h_26665878_340.jpg":"340x227","h_26665878_220.jpg":"220x147","pp_26665878_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665878_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665878_640.jpg":"640x814","pp_26665878_480.jpg":"480x611","pp_26665878_340.jpg":"340x432","pp_26665878_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1383","hd_26665791_1920.jpg":"1920x1080","k_26665791_1280.jpg":"1280x1280","k_26665791_1024.jpg":"1024x1024","k_26665791_640.jpg":"640x640","k_26665791_480.jpg":"480x480","k_26665791_340.jpg":"340x340","k_26665791_220.jpg":"220x220","o_26665791_1280.jpg":"1280x922","o_26665791_1024.jpg":"1024x737","o_26665791_640.jpg":"640x461","o_26665791_480.jpg":"480x345","o_26665791_340.jpg":"340x244","o_26665791_220.jpg":"220x158","h_26665791_1280.jpg":"1280x854","h_26665791_1024.jpg":"1024x683","h_26665791_640.jpg":"640x427","h_26665791_480.jpg":"480x320","h_26665791_340.jpg":"340x227","h_26665791_220.jpg":"220x147","pp_26665791_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665791_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665791_640.jpg":"640x814","pp_26665791_480.jpg":"480x611","pp_26665791_340.jpg":"340x432","pp_26665791_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3170","hd_26665802_1920.jpg":"1920x1080","k_26665802_1280.jpg":"1280x1280","k_26665802_1024.jpg":"1024x1024","k_26665802_640.jpg":"640x640","k_26665802_480.jpg":"480x480","k_26665802_340.jpg":"340x340","k_26665802_220.jpg":"220x220","o_26665802_1280.jpg":"1280x2113","o_26665802_1024.jpg":"1024x1690","o_26665802_640.jpg":"640x1056","o_26665802_480.jpg":"480x792","o_26665802_340.jpg":"340x561","o_26665802_220.jpg":"220x363","h_26665802_1280.jpg":"1280x854","h_26665802_1024.jpg":"1024x683","h_26665802_640.jpg":"640x427","h_26665802_480.jpg":"480x320","h_26665802_340.jpg":"340x227","h_26665802_220.jpg":"220x147","pp_26665802_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665802_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665802_640.jpg":"640x814","pp_26665802_480.jpg":"480x611","pp_26665802_340.jpg":"340x432","pp_26665802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1263","hd_26665808_1920.jpg":"1920x1080","k_26665808_1280.jpg":"1280x1280","k_26665808_1024.jpg":"1024x1024","k_26665808_640.jpg":"640x640","k_26665808_480.jpg":"480x480","k_26665808_340.jpg":"340x340","k_26665808_220.jpg":"220x220","o_26665808_1280.jpg":"1280x842","o_26665808_1024.jpg":"1024x673","o_26665808_640.jpg":"640x421","o_26665808_480.jpg":"480x315","o_26665808_340.jpg":"340x223","o_26665808_220.jpg":"220x144","h_26665808_1280.jpg":"1280x854","h_26665808_1024.jpg":"1024x683","h_26665808_640.jpg":"640x427","h_26665808_480.jpg":"480x320","h_26665808_340.jpg":"340x227","h_26665808_220.jpg":"220x147","pp_26665808_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665808_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665808_640.jpg":"640x814","pp_26665808_480.jpg":"480x611","pp_26665808_340.jpg":"340x432","pp_26665808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1249","hd_26665809_1920.jpg":"1920x1080","k_26665809_1280.jpg":"1280x1280","k_26665809_1024.jpg":"1024x1024","k_26665809_640.jpg":"640x640","k_26665809_480.jpg":"480x480","k_26665809_340.jpg":"340x340","k_26665809_220.jpg":"220x220","o_26665809_1280.jpg":"1280x832","o_26665809_1024.jpg":"1024x666","o_26665809_640.jpg":"640x416","o_26665809_480.jpg":"480x312","o_26665809_340.jpg":"340x221","o_26665809_220.jpg":"220x143","h_26665809_1280.jpg":"1280x854","h_26665809_1024.jpg":"1024x683","h_26665809_640.jpg":"640x427","h_26665809_480.jpg":"480x320","h_26665809_340.jpg":"340x227","h_26665809_220.jpg":"220x147","pp_26665809_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665809_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665809_640.jpg":"640x814","pp_26665809_480.jpg":"480x611","pp_26665809_340.jpg":"340x432","pp_26665809_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_26665817_1920.jpg":"1920x1080","k_26665817_1280.jpg":"1280x1280","k_26665817_1024.jpg":"1024x1024","k_26665817_640.jpg":"640x640","k_26665817_480.jpg":"480x480","k_26665817_340.jpg":"340x340","k_26665817_220.jpg":"220x220","o_26665817_1280.jpg":"1280x828","o_26665817_1024.jpg":"1024x662","o_26665817_640.jpg":"640x414","o_26665817_480.jpg":"480x310","o_26665817_340.jpg":"340x220","o_26665817_220.jpg":"220x142","h_26665817_1280.jpg":"1280x854","h_26665817_1024.jpg":"1024x683","h_26665817_640.jpg":"640x427","h_26665817_480.jpg":"480x320","h_26665817_340.jpg":"340x227","h_26665817_220.jpg":"220x147","pp_26665817_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665817_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665817_640.jpg":"640x814","pp_26665817_480.jpg":"480x611","pp_26665817_340.jpg":"340x432","pp_26665817_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1174","hd_26665819_1920.jpg":"1920x1080","k_26665819_1280.jpg":"1280x1280","k_26665819_1024.jpg":"1024x1024","k_26665819_640.jpg":"640x640","k_26665819_480.jpg":"480x480","k_26665819_340.jpg":"340x340","k_26665819_220.jpg":"220x220","o_26665819_1280.jpg":"1280x782","o_26665819_1024.jpg":"1024x626","o_26665819_640.jpg":"640x391","o_26665819_480.jpg":"480x293","o_26665819_340.jpg":"340x207","o_26665819_220.jpg":"220x134","h_26665819_1280.jpg":"1280x854","h_26665819_1024.jpg":"1024x683","h_26665819_640.jpg":"640x427","h_26665819_480.jpg":"480x320","h_26665819_340.jpg":"340x227","h_26665819_220.jpg":"220x147","pp_26665819_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665819_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665819_640.jpg":"640x814","pp_26665819_480.jpg":"480x611","pp_26665819_340.jpg":"340x432","pp_26665819_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_26665820_1920.jpg":"1920x1080","k_26665820_1280.jpg":"1280x1280","k_26665820_1024.jpg":"1024x1024","k_26665820_640.jpg":"640x640","k_26665820_480.jpg":"480x480","k_26665820_340.jpg":"340x340","k_26665820_220.jpg":"220x220","o_26665820_1280.jpg":"1280x828","o_26665820_1024.jpg":"1024x662","o_26665820_640.jpg":"640x414","o_26665820_480.jpg":"480x310","o_26665820_340.jpg":"340x220","o_26665820_220.jpg":"220x142","h_26665820_1280.jpg":"1280x854","h_26665820_1024.jpg":"1024x683","h_26665820_640.jpg":"640x427","h_26665820_480.jpg":"480x320","h_26665820_340.jpg":"340x227","h_26665820_220.jpg":"220x147","pp_26665820_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665820_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665820_640.jpg":"640x814","pp_26665820_480.jpg":"480x611","pp_26665820_340.jpg":"340x432","pp_26665820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1234","hd_26665830_1920.jpg":"1920x1080","k_26665830_1280.jpg":"1280x1280","k_26665830_1024.jpg":"1024x1024","k_26665830_640.jpg":"640x640","k_26665830_480.jpg":"480x480","k_26665830_340.jpg":"340x340","k_26665830_220.jpg":"220x220","o_26665830_1280.jpg":"1280x822","o_26665830_1024.jpg":"1024x658","o_26665830_640.jpg":"640x411","o_26665830_480.jpg":"480x308","o_26665830_340.jpg":"340x218","o_26665830_220.jpg":"220x141","h_26665830_1280.jpg":"1280x854","h_26665830_1024.jpg":"1024x683","h_26665830_640.jpg":"640x427","h_26665830_480.jpg":"480x320","h_26665830_340.jpg":"340x227","h_26665830_220.jpg":"220x147","pp_26665830_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665830_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665830_640.jpg":"640x814","pp_26665830_480.jpg":"480x611","pp_26665830_340.jpg":"340x432","pp_26665830_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1221","hd_26665835_1920.jpg":"1920x1080","k_26665835_1280.jpg":"1280x1280","k_26665835_1024.jpg":"1024x1024","k_26665835_640.jpg":"640x640","k_26665835_480.jpg":"480x480","k_26665835_340.jpg":"340x340","k_26665835_220.jpg":"220x220","o_26665835_1280.jpg":"1280x814","o_26665835_1024.jpg":"1024x651","o_26665835_640.jpg":"640x407","o_26665835_480.jpg":"480x305","o_26665835_340.jpg":"340x216","o_26665835_220.jpg":"220x139","h_26665835_1280.jpg":"1280x854","h_26665835_1024.jpg":"1024x683","h_26665835_640.jpg":"640x427","h_26665835_480.jpg":"480x320","h_26665835_340.jpg":"340x227","h_26665835_220.jpg":"220x147","pp_26665835_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665835_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665835_640.jpg":"640x814","pp_26665835_480.jpg":"480x611","pp_26665835_340.jpg":"340x432","pp_26665835_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1157","hd_26665836_1920.jpg":"1920x1080","k_26665836_1280.jpg":"1280x1280","k_26665836_1024.jpg":"1024x1024","k_26665836_640.jpg":"640x640","k_26665836_480.jpg":"480x480","k_26665836_340.jpg":"340x340","k_26665836_220.jpg":"220x220","o_26665836_1280.jpg":"1280x771","o_26665836_1024.jpg":"1024x617","o_26665836_640.jpg":"640x385","o_26665836_480.jpg":"480x289","o_26665836_340.jpg":"340x204","o_26665836_220.jpg":"220x132","h_26665836_1280.jpg":"1280x854","h_26665836_1024.jpg":"1024x683","h_26665836_640.jpg":"640x427","h_26665836_480.jpg":"480x320","h_26665836_340.jpg":"340x227","h_26665836_220.jpg":"220x147","pp_26665836_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665836_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665836_640.jpg":"640x814","pp_26665836_480.jpg":"480x611","pp_26665836_340.jpg":"340x432","pp_26665836_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1217","hd_26665842_1920.jpg":"1920x1080","k_26665842_1280.jpg":"1280x1280","k_26665842_1024.jpg":"1024x1024","k_26665842_640.jpg":"640x640","k_26665842_480.jpg":"480x480","k_26665842_340.jpg":"340x340","k_26665842_220.jpg":"220x220","o_26665842_1280.jpg":"1280x811","o_26665842_1024.jpg":"1024x649","o_26665842_640.jpg":"640x405","o_26665842_480.jpg":"480x304","o_26665842_340.jpg":"340x215","o_26665842_220.jpg":"220x139","h_26665842_1280.jpg":"1280x854","h_26665842_1024.jpg":"1024x683","h_26665842_640.jpg":"640x427","h_26665842_480.jpg":"480x320","h_26665842_340.jpg":"340x227","h_26665842_220.jpg":"220x147","pp_26665842_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665842_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665842_640.jpg":"640x814","pp_26665842_480.jpg":"480x611","pp_26665842_340.jpg":"340x432","pp_26665842_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3015","hd_26665843_1920.jpg":"1920x1080","k_26665843_1280.jpg":"1280x1280","k_26665843_1024.jpg":"1024x1024","k_26665843_640.jpg":"640x640","k_26665843_480.jpg":"480x480","k_26665843_340.jpg":"340x340","k_26665843_220.jpg":"220x220","o_26665843_1280.jpg":"1280x2010","o_26665843_1024.jpg":"1024x1608","o_26665843_640.jpg":"640x1005","o_26665843_480.jpg":"480x753","o_26665843_340.jpg":"340x533","o_26665843_220.jpg":"220x345","h_26665843_1280.jpg":"1280x854","h_26665843_1024.jpg":"1024x683","h_26665843_640.jpg":"640x427","h_26665843_480.jpg":"480x320","h_26665843_340.jpg":"340x227","h_26665843_220.jpg":"220x147","pp_26665843_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665843_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665843_640.jpg":"640x814","pp_26665843_480.jpg":"480x611","pp_26665843_340.jpg":"340x432","pp_26665843_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1243","hd_26665858_1920.jpg":"1920x1080","k_26665858_1280.jpg":"1280x1280","k_26665858_1024.jpg":"1024x1024","k_26665858_640.jpg":"640x640","k_26665858_480.jpg":"480x480","k_26665858_340.jpg":"340x340","k_26665858_220.jpg":"220x220","o_26665858_1280.jpg":"1280x828","o_26665858_1024.jpg":"1024x662","o_26665858_640.jpg":"640x414","o_26665858_480.jpg":"480x310","o_26665858_340.jpg":"340x220","o_26665858_220.jpg":"220x142","h_26665858_1280.jpg":"1280x854","h_26665858_1024.jpg":"1024x683","h_26665858_640.jpg":"640x427","h_26665858_480.jpg":"480x320","h_26665858_340.jpg":"340x227","h_26665858_220.jpg":"220x147","pp_26665858_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665858_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665858_640.jpg":"640x814","pp_26665858_480.jpg":"480x611","pp_26665858_340.jpg":"340x432","pp_26665858_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1201","hd_26665860_1920.jpg":"1920x1080","k_26665860_1280.jpg":"1280x1280","k_26665860_1024.jpg":"1024x1024","k_26665860_640.jpg":"640x640","k_26665860_480.jpg":"480x480","k_26665860_340.jpg":"340x340","k_26665860_220.jpg":"220x220","o_26665860_1280.jpg":"1280x800","o_26665860_1024.jpg":"1024x640","o_26665860_640.jpg":"640x400","o_26665860_480.jpg":"480x300","o_26665860_340.jpg":"340x212","o_26665860_220.jpg":"220x137","h_26665860_1280.jpg":"1280x854","h_26665860_1024.jpg":"1024x683","h_26665860_640.jpg":"640x427","h_26665860_480.jpg":"480x320","h_26665860_340.jpg":"340x227","h_26665860_220.jpg":"220x147","pp_26665860_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665860_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665860_640.jpg":"640x814","pp_26665860_480.jpg":"480x611","pp_26665860_340.jpg":"340x432","pp_26665860_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_26665864_1920.jpg":"1920x1080","k_26665864_1280.jpg":"1280x1280","k_26665864_1024.jpg":"1024x1024","k_26665864_640.jpg":"640x640","k_26665864_480.jpg":"480x480","k_26665864_340.jpg":"340x340","k_26665864_220.jpg":"220x220","o_26665864_1280.jpg":"1280x816","o_26665864_1024.jpg":"1024x652","o_26665864_640.jpg":"640x408","o_26665864_480.jpg":"480x306","o_26665864_340.jpg":"340x216","o_26665864_220.jpg":"220x140","h_26665864_1280.jpg":"1280x854","h_26665864_1024.jpg":"1024x683","h_26665864_640.jpg":"640x427","h_26665864_480.jpg":"480x320","h_26665864_340.jpg":"340x227","h_26665864_220.jpg":"220x147","pp_26665864_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665864_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665864_640.jpg":"640x814","pp_26665864_480.jpg":"480x611","pp_26665864_340.jpg":"340x432","pp_26665864_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1248","hd_26665870_1920.jpg":"1920x1080","k_26665870_1280.jpg":"1280x1280","k_26665870_1024.jpg":"1024x1024","k_26665870_640.jpg":"640x640","k_26665870_480.jpg":"480x480","k_26665870_340.jpg":"340x340","k_26665870_220.jpg":"220x220","o_26665870_1280.jpg":"1280x832","o_26665870_1024.jpg":"1024x665","o_26665870_640.jpg":"640x416","o_26665870_480.jpg":"480x312","o_26665870_340.jpg":"340x221","o_26665870_220.jpg":"220x143","h_26665870_1280.jpg":"1280x854","h_26665870_1024.jpg":"1024x683","h_26665870_640.jpg":"640x427","h_26665870_480.jpg":"480x320","h_26665870_340.jpg":"340x227","h_26665870_220.jpg":"220x147","pp_26665870_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665870_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665870_640.jpg":"640x814","pp_26665870_480.jpg":"480x611","pp_26665870_340.jpg":"340x432","pp_26665870_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1076","hd_26665873_1920.jpg":"1920x1080","k_26665873_1280.jpg":"1280x1280","k_26665873_1024.jpg":"1024x1024","k_26665873_640.jpg":"640x640","k_26665873_480.jpg":"480x480","k_26665873_340.jpg":"340x340","k_26665873_220.jpg":"220x220","o_26665873_1280.jpg":"1280x717","o_26665873_1024.jpg":"1024x573","o_26665873_640.jpg":"640x358","o_26665873_480.jpg":"480x269","o_26665873_340.jpg":"340x190","o_26665873_220.jpg":"220x123","h_26665873_1280.jpg":"1280x854","h_26665873_1024.jpg":"1024x683","h_26665873_640.jpg":"640x427","h_26665873_480.jpg":"480x320","h_26665873_340.jpg":"340x227","h_26665873_220.jpg":"220x147","pp_26665873_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665873_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665873_640.jpg":"640x814","pp_26665873_480.jpg":"480x611","pp_26665873_340.jpg":"340x432","pp_26665873_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1442","hd_26665877_1920.jpg":"1920x1080","k_26665877_1280.jpg":"1280x1280","k_26665877_1024.jpg":"1024x1024","k_26665877_640.jpg":"640x640","k_26665877_480.jpg":"480x480","k_26665877_340.jpg":"340x340","k_26665877_220.jpg":"220x220","o_26665877_1280.jpg":"1280x961","o_26665877_1024.jpg":"1024x769","o_26665877_640.jpg":"640x480","o_26665877_480.jpg":"480x360","o_26665877_340.jpg":"340x255","o_26665877_220.jpg":"220x165","h_26665877_1280.jpg":"1280x854","h_26665877_1024.jpg":"1024x683","h_26665877_640.jpg":"640x427","h_26665877_480.jpg":"480x320","h_26665877_340.jpg":"340x227","h_26665877_220.jpg":"220x147","pp_26665877_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665877_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665877_640.jpg":"640x814","pp_26665877_480.jpg":"480x611","pp_26665877_340.jpg":"340x432","pp_26665877_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2763","hd_26665880_1920.jpg":"1920x1080","k_26665880_1280.jpg":"1280x1280","k_26665880_1024.jpg":"1024x1024","k_26665880_640.jpg":"640x640","k_26665880_480.jpg":"480x480","k_26665880_340.jpg":"340x340","k_26665880_220.jpg":"220x220","o_26665880_1280.jpg":"1280x1842","o_26665880_1024.jpg":"1024x1473","o_26665880_640.jpg":"640x921","o_26665880_480.jpg":"480x690","o_26665880_340.jpg":"340x489","o_26665880_220.jpg":"220x316","h_26665880_1280.jpg":"1280x854","h_26665880_1024.jpg":"1024x683","h_26665880_640.jpg":"640x427","h_26665880_480.jpg":"480x320","h_26665880_340.jpg":"340x227","h_26665880_220.jpg":"220x147","pp_26665880_1280.jpg":"1280x1628","pp_26665880_1024.jpg":"1024x1303","pp_26665880_640.jpg":"640x814","pp_26665880_480.jpg":"480x611","pp_26665880_340.jpg":"340x432","pp_26665880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1395","hd_26668470_1920.jpg":"1920x1080","k_26668470_1280.jpg":"1280x1280","k_26668470_1024.jpg":"1024x1024","k_26668470_640.jpg":"640x640","k_26668470_480.jpg":"480x480","k_26668470_340.jpg":"340x340","k_26668470_220.jpg":"220x220","o_26668470_1280.jpg":"1280x930","o_26668470_1024.jpg":"1024x744","o_26668470_640.jpg":"640x465","o_26668470_480.jpg":"480x348","o_26668470_340.jpg":"340x247","o_26668470_220.jpg":"220x159","h_26668470_1280.jpg":"1280x854","h_26668470_1024.jpg":"1024x683","h_26668470_640.jpg":"640x427","h_26668470_480.jpg":"480x320","h_26668470_340.jpg":"340x227","h_26668470_220.jpg":"220x147","pp_26668470_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668470_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668470_640.jpg":"640x814","pp_26668470_480.jpg":"480x611","pp_26668470_340.jpg":"340x432","pp_26668470_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26668468_1920.jpg":"1920x1080","k_26668468_1280.jpg":"1280x1280","k_26668468_1024.jpg":"1024x1024","k_26668468_640.jpg":"640x640","k_26668468_480.jpg":"480x480","k_26668468_340.jpg":"340x340","k_26668468_220.jpg":"220x220","o_26668468_1280.jpg":"1280x854","o_26668468_1024.jpg":"1024x683","o_26668468_640.jpg":"640x427","o_26668468_480.jpg":"480x320","o_26668468_340.jpg":"340x227","o_26668468_220.jpg":"220x146","h_26668468_1280.jpg":"1280x854","h_26668468_1024.jpg":"1024x683","h_26668468_640.jpg":"640x427","h_26668468_480.jpg":"480x320","h_26668468_340.jpg":"340x227","h_26668468_220.jpg":"220x147","pp_26668468_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668468_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668468_640.jpg":"640x814","pp_26668468_480.jpg":"480x611","pp_26668468_340.jpg":"340x432","pp_26668468_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1111","hd_26668466_1920.jpg":"1920x1080","k_26668466_1280.jpg":"1280x1280","k_26668466_1024.jpg":"1024x1024","k_26668466_640.jpg":"640x640","k_26668466_480.jpg":"480x480","k_26668466_340.jpg":"340x340","k_26668466_220.jpg":"220x220","o_26668466_1280.jpg":"1280x740","o_26668466_1024.jpg":"1024x592","o_26668466_640.jpg":"640x370","o_26668466_480.jpg":"480x277","o_26668466_340.jpg":"340x196","o_26668466_220.jpg":"220x127","h_26668466_1280.jpg":"1280x854","h_26668466_1024.jpg":"1024x683","h_26668466_640.jpg":"640x427","h_26668466_480.jpg":"480x320","h_26668466_340.jpg":"340x227","h_26668466_220.jpg":"220x147","pp_26668466_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668466_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668466_640.jpg":"640x814","pp_26668466_480.jpg":"480x611","pp_26668466_340.jpg":"340x432","pp_26668466_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26668463_1920.jpg":"1920x1080","k_26668463_1280.jpg":"1280x1280","k_26668463_1024.jpg":"1024x1024","k_26668463_640.jpg":"640x640","k_26668463_480.jpg":"480x480","k_26668463_340.jpg":"340x340","k_26668463_220.jpg":"220x220","o_26668463_1280.jpg":"1280x854","o_26668463_1024.jpg":"1024x683","o_26668463_640.jpg":"640x427","o_26668463_480.jpg":"480x320","o_26668463_340.jpg":"340x227","o_26668463_220.jpg":"220x146","h_26668463_1280.jpg":"1280x854","h_26668463_1024.jpg":"1024x683","h_26668463_640.jpg":"640x427","h_26668463_480.jpg":"480x320","h_26668463_340.jpg":"340x227","h_26668463_220.jpg":"220x147","pp_26668463_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668463_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668463_640.jpg":"640x814","pp_26668463_480.jpg":"480x611","pp_26668463_340.jpg":"340x432","pp_26668463_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1244","hd_26668462_1920.jpg":"1920x1080","k_26668462_1280.jpg":"1280x1280","k_26668462_1024.jpg":"1024x1024","k_26668462_640.jpg":"640x640","k_26668462_480.jpg":"480x480","k_26668462_340.jpg":"340x340","k_26668462_220.jpg":"220x220","o_26668462_1280.jpg":"1280x829","o_26668462_1024.jpg":"1024x663","o_26668462_640.jpg":"640x414","o_26668462_480.jpg":"480x311","o_26668462_340.jpg":"340x220","o_26668462_220.jpg":"220x142","h_26668462_1280.jpg":"1280x854","h_26668462_1024.jpg":"1024x683","h_26668462_640.jpg":"640x427","h_26668462_480.jpg":"480x320","h_26668462_340.jpg":"340x227","h_26668462_220.jpg":"220x147","pp_26668462_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668462_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668462_640.jpg":"640x814","pp_26668462_480.jpg":"480x611","pp_26668462_340.jpg":"340x432","pp_26668462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2957","hd_26668461_1920.jpg":"1920x1080","k_26668461_1280.jpg":"1280x1280","k_26668461_1024.jpg":"1024x1024","k_26668461_640.jpg":"640x640","k_26668461_480.jpg":"480x480","k_26668461_340.jpg":"340x340","k_26668461_220.jpg":"220x220","o_26668461_1280.jpg":"1280x1971","o_26668461_1024.jpg":"1024x1577","o_26668461_640.jpg":"640x985","o_26668461_480.jpg":"480x739","o_26668461_340.jpg":"340x523","o_26668461_220.jpg":"220x338","h_26668461_1280.jpg":"1280x854","h_26668461_1024.jpg":"1024x683","h_26668461_640.jpg":"640x427","h_26668461_480.jpg":"480x320","h_26668461_340.jpg":"340x227","h_26668461_220.jpg":"220x147","pp_26668461_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668461_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668461_640.jpg":"640x814","pp_26668461_480.jpg":"480x611","pp_26668461_340.jpg":"340x432","pp_26668461_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x983","hd_26668460_1920.jpg":"1920x1080","k_26668460_1280.jpg":"1280x1280","k_26668460_1024.jpg":"1024x1024","k_26668460_640.jpg":"640x640","k_26668460_480.jpg":"480x480","k_26668460_340.jpg":"340x340","k_26668460_220.jpg":"220x220","o_26668460_1280.jpg":"1280x655","o_26668460_1024.jpg":"1024x524","o_26668460_640.jpg":"640x327","o_26668460_480.jpg":"480x245","o_26668460_340.jpg":"340x174","o_26668460_220.jpg":"220x112","h_26668460_1280.jpg":"1280x854","h_26668460_1024.jpg":"1024x683","h_26668460_640.jpg":"640x427","h_26668460_480.jpg":"480x320","h_26668460_340.jpg":"340x227","h_26668460_220.jpg":"220x147","pp_26668460_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668460_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668460_640.jpg":"640x814","pp_26668460_480.jpg":"480x611","pp_26668460_340.jpg":"340x432","pp_26668460_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3295","hd_26668459_1920.jpg":"1920x1080","k_26668459_1280.jpg":"1280x1280","k_26668459_1024.jpg":"1024x1024","k_26668459_640.jpg":"640x640","k_26668459_480.jpg":"480x480","k_26668459_340.jpg":"340x340","k_26668459_220.jpg":"220x220","o_26668459_1280.jpg":"1280x2196","o_26668459_1024.jpg":"1024x1757","o_26668459_640.jpg":"640x1098","o_26668459_480.jpg":"480x823","o_26668459_340.jpg":"340x583","o_26668459_220.jpg":"220x377","h_26668459_1280.jpg":"1280x854","h_26668459_1024.jpg":"1024x683","h_26668459_640.jpg":"640x427","h_26668459_480.jpg":"480x320","h_26668459_340.jpg":"340x227","h_26668459_220.jpg":"220x147","pp_26668459_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668459_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668459_640.jpg":"640x814","pp_26668459_480.jpg":"480x611","pp_26668459_340.jpg":"340x432","pp_26668459_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1447","hd_26668458_1920.jpg":"1920x1080","k_26668458_1280.jpg":"1280x1280","k_26668458_1024.jpg":"1024x1024","k_26668458_640.jpg":"640x640","k_26668458_480.jpg":"480x480","k_26668458_340.jpg":"340x340","k_26668458_220.jpg":"220x220","o_26668458_1280.jpg":"1280x964","o_26668458_1024.jpg":"1024x771","o_26668458_640.jpg":"640x482","o_26668458_480.jpg":"480x361","o_26668458_340.jpg":"340x256","o_26668458_220.jpg":"220x165","h_26668458_1280.jpg":"1280x854","h_26668458_1024.jpg":"1024x683","h_26668458_640.jpg":"640x427","h_26668458_480.jpg":"480x320","h_26668458_340.jpg":"340x227","h_26668458_220.jpg":"220x147","pp_26668458_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668458_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668458_640.jpg":"640x814","pp_26668458_480.jpg":"480x611","pp_26668458_340.jpg":"340x432","pp_26668458_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1199","hd_26668457_1920.jpg":"1920x1080","k_26668457_1280.jpg":"1280x1280","k_26668457_1024.jpg":"1024x1024","k_26668457_640.jpg":"640x640","k_26668457_480.jpg":"480x480","k_26668457_340.jpg":"340x340","k_26668457_220.jpg":"220x220","o_26668457_1280.jpg":"1280x799","o_26668457_1024.jpg":"1024x639","o_26668457_640.jpg":"640x399","o_26668457_480.jpg":"480x299","o_26668457_340.jpg":"340x212","o_26668457_220.jpg":"220x137","h_26668457_1280.jpg":"1280x854","h_26668457_1024.jpg":"1024x683","h_26668457_640.jpg":"640x427","h_26668457_480.jpg":"480x320","h_26668457_340.jpg":"340x227","h_26668457_220.jpg":"220x147","pp_26668457_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668457_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668457_640.jpg":"640x814","pp_26668457_480.jpg":"480x611","pp_26668457_340.jpg":"340x432","pp_26668457_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1231","hd_26668456_1920.jpg":"1920x1080","k_26668456_1280.jpg":"1280x1280","k_26668456_1024.jpg":"1024x1024","k_26668456_640.jpg":"640x640","k_26668456_480.jpg":"480x480","k_26668456_340.jpg":"340x340","k_26668456_220.jpg":"220x220","o_26668456_1280.jpg":"1280x820","o_26668456_1024.jpg":"1024x656","o_26668456_640.jpg":"640x410","o_26668456_480.jpg":"480x307","o_26668456_340.jpg":"340x217","o_26668456_220.jpg":"220x141","h_26668456_1280.jpg":"1280x854","h_26668456_1024.jpg":"1024x683","h_26668456_640.jpg":"640x427","h_26668456_480.jpg":"480x320","h_26668456_340.jpg":"340x227","h_26668456_220.jpg":"220x147","pp_26668456_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668456_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668456_640.jpg":"640x814","pp_26668456_480.jpg":"480x611","pp_26668456_340.jpg":"340x432","pp_26668456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_26668454_1920.jpg":"1920x1080","k_26668454_1280.jpg":"1280x1280","k_26668454_1024.jpg":"1024x1024","k_26668454_640.jpg":"640x640","k_26668454_480.jpg":"480x480","k_26668454_340.jpg":"340x340","k_26668454_220.jpg":"220x220","o_26668454_1280.jpg":"1280x806","o_26668454_1024.jpg":"1024x645","o_26668454_640.jpg":"640x403","o_26668454_480.jpg":"480x302","o_26668454_340.jpg":"340x214","o_26668454_220.jpg":"220x138","h_26668454_1280.jpg":"1280x854","h_26668454_1024.jpg":"1024x683","h_26668454_640.jpg":"640x427","h_26668454_480.jpg":"480x320","h_26668454_340.jpg":"340x227","h_26668454_220.jpg":"220x147","pp_26668454_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668454_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668454_640.jpg":"640x814","pp_26668454_480.jpg":"480x611","pp_26668454_340.jpg":"340x432","pp_26668454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1158","hd_26668452_1920.jpg":"1920x1080","k_26668452_1280.jpg":"1280x1280","k_26668452_1024.jpg":"1024x1024","k_26668452_640.jpg":"640x640","k_26668452_480.jpg":"480x480","k_26668452_340.jpg":"340x340","k_26668452_220.jpg":"220x220","o_26668452_1280.jpg":"1280x772","o_26668452_1024.jpg":"1024x617","o_26668452_640.jpg":"640x386","o_26668452_480.jpg":"480x289","o_26668452_340.jpg":"340x205","o_26668452_220.jpg":"220x132","h_26668452_1280.jpg":"1280x854","h_26668452_1024.jpg":"1024x683","h_26668452_640.jpg":"640x427","h_26668452_480.jpg":"480x320","h_26668452_340.jpg":"340x227","h_26668452_220.jpg":"220x147","pp_26668452_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668452_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668452_640.jpg":"640x814","pp_26668452_480.jpg":"480x611","pp_26668452_340.jpg":"340x432","pp_26668452_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_26668450_1920.jpg":"1920x1080","k_26668450_1280.jpg":"1280x1280","k_26668450_1024.jpg":"1024x1024","k_26668450_640.jpg":"640x640","k_26668450_480.jpg":"480x480","k_26668450_340.jpg":"340x340","k_26668450_220.jpg":"220x220","o_26668450_1280.jpg":"1280x854","o_26668450_1024.jpg":"1024x683","o_26668450_640.jpg":"640x427","o_26668450_480.jpg":"480x320","o_26668450_340.jpg":"340x227","o_26668450_220.jpg":"220x146","h_26668450_1280.jpg":"1280x854","h_26668450_1024.jpg":"1024x683","h_26668450_640.jpg":"640x427","h_26668450_480.jpg":"480x320","h_26668450_340.jpg":"340x227","h_26668450_220.jpg":"220x147","pp_26668450_1280.jpg":"1280x1628","pp_26668450_1024.jpg":"1024x1303","pp_26668450_640.jpg":"640x814","pp_26668450_480.jpg":"480x611","pp_26668450_340.jpg":"340x432","pp_26668450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_26674881_1920.jpg":"1920x1080","k_26674881_1280.jpg":"1280x1280","k_26674881_1024.jpg":"1024x1024","k_26674881_640.jpg":"640x640","k_26674881_480.jpg":"480x480","k_26674881_340.jpg":"340x340","k_26674881_220.jpg":"220x220","o_26674881_1280.jpg":"1280x906","o_26674881_1024.jpg":"1024x724","o_26674881_640.jpg":"640x453","o_26674881_480.jpg":"480x339","o_26674881_340.jpg":"340x240","o_26674881_220.jpg":"220x155","h_26674881_1280.jpg":"1280x854","h_26674881_1024.jpg":"1024x683","h_26674881_640.jpg":"640x427","h_26674881_480.jpg":"480x320","h_26674881_340.jpg":"340x227","h_26674881_220.jpg":"220x147","pp_26674881_1280.jpg":"1280x1628","pp_26674881_1024.jpg":"1024x1303","pp_26674881_640.jpg":"640x814","pp_26674881_480.jpg":"480x611","pp_26674881_340.jpg":"340x432","pp_26674881_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1553x1243","hd_26674898_1920.jpg":"1920x1080","k_26674898_1280.jpg":"1280x1280","k_26674898_1024.jpg":"1024x1024","k_26674898_640.jpg":"640x640","k_26674898_480.jpg":"480x480","k_26674898_340.jpg":"340x340","k_26674898_220.jpg":"220x220","o_26674898_1280.jpg":"1280x1024","o_26674898_1024.jpg":"1024x819","o_26674898_640.jpg":"640x512","o_26674898_480.jpg":"480x384","o_26674898_340.jpg":"340x272","o_26674898_220.jpg":"220x176","h_26674898_1280.jpg":"1280x854","h_26674898_1024.jpg":"1024x683","h_26674898_640.jpg":"640x427","h_26674898_480.jpg":"480x320","h_26674898_340.jpg":"340x227","h_26674898_220.jpg":"220x147","pp_26674898_1280.jpg":"1280x1628","pp_26674898_1024.jpg":"1024x1303","pp_26674898_640.jpg":"640x814","pp_26674898_480.jpg":"480x611","pp_26674898_340.jpg":"340x432","pp_26674898_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2561","hd_26674917_1920.jpg":"1920x1080","k_26674917_1280.jpg":"1280x1280","k_26674917_1024.jpg":"1024x1024","k_26674917_640.jpg":"640x640","k_26674917_480.jpg":"480x480","k_26674917_340.jpg":"340x340","k_26674917_220.jpg":"220x220","o_26674917_1280.jpg":"1280x1707","o_26674917_1024.jpg":"1024x1365","o_26674917_640.jpg":"640x853","o_26674917_480.jpg":"480x640","o_26674917_340.jpg":"340x453","o_26674917_220.jpg":"220x293","h_26674917_1280.jpg":"1280x854","h_26674917_1024.jpg":"1024x683","h_26674917_640.jpg":"640x427","h_26674917_480.jpg":"480x320","h_26674917_340.jpg":"340x227","h_26674917_220.jpg":"220x147","pp_26674917_1280.jpg":"1280x1628","pp_26674917_1024.jpg":"1024x1303","pp_26674917_640.jpg":"640x814","pp_26674917_480.jpg":"480x611","pp_26674917_340.jpg":"340x432","pp_26674917_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7454488 Threads: 2 Questions: 1600785865 Slow queries: 4751753 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110537531 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/pa-ovo-je-teski-hit-pogledajte-u-kakvoj-su-sve-opremi-zene-osvajale-vrh-mosora-a-tek-sal-sluzio-je-za-posebne-svrhe-1369171 [printLink] => /mozaik/panorama/pa-ovo-je-teski-hit-pogledajte-u-kakvoj-su-sve-opremi-zene-osvajale-vrh-mosora-a-tek-sal-sluzio-je-za-posebne-svrhe-1369171?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 373240 [name] => Mosor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mosor [link] => /tag/mosor ) [1] => stdClass Object ( [id] => 603294 [name] => 100 žena na vrh Mosora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-03-09 01:02:43 [main_article_id] => 0 [alias] => 100-zena-na-vrh-mosora [link] => /tag/100-zena-na-vrh-mosora ) [2] => stdClass Object ( [id] => 299363 [name] => izložba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izlozba [link] => /tag/izlozba ) [3] => stdClass Object ( [id] => 750077 [name] => željana božić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 15:57:02 [main_article_id] => 0 [alias] => zeljana-bozic [link] => /tag/zeljana-bozic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 750078 [name] => stefanija gospodnetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 15:57:02 [main_article_id] => 0 [alias] => stefanija-gospodnetic [link] => /tag/stefanija-gospodnetic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 750079 [name] => luči lončar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-03-01 15:57:02 [main_article_id] => 0 [alias] => luci-loncar [link] => /tag/luci-loncar ) [6] => stdClass Object ( [id] => 496724 [name] => HPD Mosor [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hpd-mosor [link] => /tag/hpd-mosor ) [7] => stdClass Object ( [id] => 410527 [name] => 50 godina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => 50-godina [link] => /tag/50-godina ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD SU MOGLE ONE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pa ovo je teški hit! Pogledajte u kakvoj su sve ‘opremi‘ žene osvajale vrh Mosora, a tek šal, služio je za posebne svrhe [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665878.jpg [galleryCount] => 37 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665878.jpg [title] => Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665791.jpg [title] => Privatni album ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665802.jpg [title] =>

Put pod noge s bebom u nosiljci

Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665808.jpg [title] =>

Penjalo se staro i mlado

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665809.jpg [title] =>

Uspon u koloni

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665817.jpg [title] => Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665819.jpg [title] => Privatni album ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665820.jpg [title] =>

Svaka čast na voljnom momentu

Privatni album ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665830.jpg [title] => Privatni album ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665835.jpg [title] => Privatni album ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665836.jpg [title] =>

Jedna za uspomenu

Privatni album ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665842.jpg [title] => Privatni album ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665843.jpg [title] =>

Planinarski dress-code itekako se mijenjao kroz desetljeća

Privatni album ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665858.jpg [title] => Privatni album ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665860.jpg [title] =>

Do vrha su stigli ljudi raznih dobnih uzrasta

Privatni album ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665864.jpg [title] =>

Ostalo je snage i ‘bacit‘ kolo

Privatni album ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665870.jpg [title] =>

Za kraj pjesma i ples

Privatni album ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665873.jpg [title] =>

Sjajan način za obilježavanje Dana žena

Privatni album ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665877.jpg [title] => Privatni album ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26665880.jpg [title] => Privatni album ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668470.jpg [title] =>

Žana Hrkać i Sonja Nikolin

Joško Šupić/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668468.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668466.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668463.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668462.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668461.jpg [title] =>


Žana Hrkać i Sonja Nikolin

Joško Šupić/Cropix ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668460.jpg [title] =>


Željana Božić, Stefanija Seka Gospodnetić i Luči Lončar

Joško Šupić/Cropix ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668459.jpg [title] =>


Željana Božić, Luči Lončar i Stefanija Seka Gospodnetić

Joško Šupić/Cropix ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668458.jpg [title] =>


Željana Božić, Stefanija Seka Gospodnetić i Luči Lončar

Joško Šupić/Cropix ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668457.jpg [title] =>

Evocirali smo brojne uspomene

Joško Šupić/Cropix ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668456.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668454.jpg [title] => Joško Šupić/Cropix ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668452.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26668450.jpg [title] => Josko Supic/Cropix ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26674881.jpg [title] =>

Luči Lončar pokazala nam je svoju fotografiju s jednog uspona

Privatni album ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26674898.jpg [title] =>

Željana Božić kao dijete dobila je svoju prvu značku za samostalni uspon

Privatni album ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/27/26674917.jpg [title] =>

Genijalne su...

/Privatni Album ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prvi uspon 1974. bio je skroman po broju sudionica i organizaciji, ali za organizatore ohrabrujući. Sudjelovalo je 116 žena, ali se na vrh Mosora popelo samo njih 38, zajedno s njima i drug Vicko Krstulović po kojem "Vickov stup" na vrhu Mosora i nosi ime.

Već tada se priželjkivalo da podvig bude trajniji, pa su sve sudionice, zajedno s Vickom, snimljene uz stup, a sačinjen je i njihov popis. Nakon povratka u planinarski dom podijeljena su im bila skromna spomen-priznanja: na papiru nacrtana kitica cvijeća s posvetom u povodu uspona, te ime i prezime planinarke. Valja naglasiti i to, da je uspon bio po lijepom i sunčanom vremenu i da se pjevalo čitav dan. Tako je počelo."

Izvadak je ovo iz teksta koji je napisao Bojan Tollazzi, osvrćući se u glasilu Hrvatskog planinarskog saveza koje se tada zvalo "Naše planine", na prvih deset godina uspona "100 žena na vrh Mosora", koji je organiziralo Hrvatsko planinarsko društvo "Mosor" u Splitu po uzoru na slovensku manifestaciju "100 žensk na Triglav".

---

image
Privatni album
------
image

Put pod noge s bebom u nosiljci

Privatni album
------
image

Penjalo se staro i mlado

Privatni album
---

Bojan Tollazi je s bratom Mitjom i Bogomirom Medićem dugo godina bio na čelu organizacijskog odbora ovog planinarskog događaja, koji se održavao u nedjelju, najbližu 8. ožujku, kada se obilježava Međunarodni dan žena. Podršku u organizaciji pružali su im brojni članovi ovog planinarskog društva, kao i gorski spašavatelji i druge službe, te splitske tvrtke.

Ohrabreni uspjehom i stečenim iskustvom, piše Tollazzi dalje, zamolili su uredništvo Slobodne Dalmacije da bude pokrovitelj drugog uspona, a sljedećih godina i suorganizator kako bi na taj način omogućili veću popularizaciju i osigurali potrebne usluge. Uredništvo je svoju funkciju svesrdno prihvatilo, ističe Tollazzi.

- Spomen-priznanja izradio je mladi slovenski akademski slikar Rudi Skočir. Nacrtao je planinarku s kiticom planinskog cvijeća, kako se uspinje planinskom stazom, osiguranom čeličnim konopom. U posveti je pisalo da je uspon posvećen 50. godišnjici rada PD-a Mosor, 30-godišnjici slobode, a povodom međunarodnog Dana žena. Prvi put je štampan i žig uspona. Priznanja smo podijelili na svečanom skupu koji je upriličen ispred planinarskog doma. Koliko je bilo radosti na licima te sunčane nedjelje!, zapisao je Bojan Tollazzi.

Bez prikladne obuće

I tako iz godinu u godinu. Sa svakim narednim usponom, kako je istaknuo Bojan Tollazzi, bili su bogatiji iskustvom i hrabriji u idejama. Bilo je sve više sudionica, u početku su dobivale pismeno priznanje, a kasnije su uspone evidentirale u knjižice i za više uspona nagrađivane i to za prvi uspon brončanom, za peti uspon srebrnom i za deseti zlatnom značkom.

Prve zlatne značke dodijeljene su 1983. godine, za deset uspona zaslužile su ih Marija Boljat, Anka Popović, Dragica Bartulović, Marija Prančević i Metka Tollazzi. Tada su još podijeljene i 62 srebrne i 441 brončana značka. Srebrnu značku primila je i 80-godišnja Matija Mikelić iz Solina koja se te 1983. peti put popela na vrh Mosora.

Izdvojimo iz osvrta Bojana Tollazzija i kako su na svih prvih deset uspona bile 10.992 žene, a na vrh se popelo njih 7080. Na prvom usponu nijedna žena nije bila mlađa od 21 godine, a već na četvrtom usponu omladina je bila najbrojnija. U tih prvih deset uspona sudjelovale su planinarke iz 93 mjesta tadašnje države.

Valja reći i kako sve nisu uvijek bile prikladno obuvene, pa je dio njih morao ostati kod planinarskog doma u danima kad je bilo snijega i bure jer nisu imale obuću za takve vremenske uvjete. Organizatorima je osobna sigurnost sudionica uspona bila na prvom mjestu.

---

image

Uspon u koloni

Privatni album
------
image
Privatni album
------
image

Svaka čast na voljnom momentu

Privatni album
---

Do 1991. godine i Domovinskog rata održano je 18 uspona. Tradicija se nastavila od 1998., ali u svibnju pod imenom "Uspon žena na Mosor". Između 1998. i 2003. održano je pet uspona, są slabijim odazivom nego što je bilo u ožujku. Prigodom 40. obljetnice prvog uspona, tradicija je ponovno oživljena 2014. godine i "100 žena na vrh Mosora" opet se organizira u ožujku, povodom Međunarodnog dana žena.

Svi ti usponi zabilježeni su i fotoobjektivima, a u povodu 50-godišnjice uspona "100 žena na vrh Mosora" u HPD-u Mosor odlučili su prirediti izložbu arhivskih fotografija koja će biti otvorena u petak, 8. ožujka u 19 sati u Foto klubu Split na Međunarodni dan žena. Dva dana kasnije, 10. ožujka, kreće novi uspon "100 žena na vrh Mosora".

Uoči izložbe i nove planinarske fešte uspomene na dosadašnje uspone oživjeli smo u razgovoru s članicama "Mosora", a uz kavu i čaj u kazališnoj kavani zavirili smo u stare novinske tekstove, fotografije i zapise organizatora, prisjetili se lijepih uspomena s uspona na vrh Mosora koje smo sve doživjele, pa i potpisnica ovih redaka.

---

image


Željana Božić, Stefanija Seka Gospodnetić i Luči Lončar

Joško Šupić/Cropix
------
image

Evocirali smo brojne uspomene

Joško Šupić/Cropix
---

Stefanija Gospodnetić poznatija među planinarima po nadimku Seka, Luči Lončar i Željana Božić, pripadnice triju generacija sudionica, te Sonja Nikolin, dopredsjednica HPD-a Mosor i Žana Hrkać, pročelnica Foto Sekcije HPD-a Mosor kazivale su nam o svojem iskustvu i doživljaju ove manifestacije koja je svakoj ostala u lijepom sjećanju.

Seka Gospodnetić se početkom veljače 1976., u dobi od 37 godina, upisala u "Mosora", te prvi put u ožujku te godine sudjelovala u ovoj manifestaciji. Za uspone je dobila tri značke, što znači da je na ovom usponu bila najmanje 16 puta. Na vrhu je bila i u svojoj 79-oj godini. Inače, naše sugovornice ne broje koliko su se puta penjale na Mosor i do Vickova stupa na 1325 metara nadmorske visine, ali dobro znaju da im je svaki uspon bio nezaboravan zbog druženja i uživanja u prirodi.

– Jedne godine bilo nas je u čak 32 autobusa – prisjeća se gospođa Seka s radošću i na pitanje što bi mogla izdvojiti kao neku zanimljivost, odgovara:

– Jednom je bio snijeg, staza je bila zaleđena, doli strmina, gori stijena. Skinula sam s vrata svoj crveni šal i stavila ga na stazu i tako po njemu bez problema prošla preko leda.

---

image

Luči Lončar pokazala nam je svoju fotografiju s jednog uspona

Privatni album
------
image

Željana Božić kao dijete dobila je svoju prvu značku za samostalni uspon

Privatni album
---

Na planini od rođenja

Luči Lončar ističe kako je od svoje 14. bila svakog vikenda na Mosoru, sve do 21. godine kad se zaposlila i radila vikendima.

– Kad sam bila na prvim usponima, 1979. godine, 1980., 1981., bilo je strahovito puno ljudi, rijeka autobusa, na svakom koraku pjesma se orila. Trebalo je puno pomagati, pa čim bi se popeli do vrha vratili bi se do doma i volontirali, dijelili čaj sudionicama uspona. Tu se rodila i ljubav za volontiranje koja traje i danas – govori Luči Lončar, koja već godinama ne samo da se penje na planinske vrhove već trči i trail utrke.

– U to vrijeme sam išla i na vrh Triglava. To je bilo 1980. godine, kad sam bila u četvrtom srednje, bilo je nas pet koje smo išle sa Stipom Božićem. Na Triglav se nije moglo penjati više od 100 žena – prisjeća se Luči.

– Na Mosoru sam otkad sam oči otvorila – kaže Željana Božić. Roditelji su joj planinari i uvijek su je vodili sa sobom, odnosno prvih godina nosili.

– Prvi put sam se popela na vrh Mosora 1990., imala sam manje od pet godina, sama sam hodala. Za samostalni uspon dobila sam brončanu značku i još jednu od "Mosora" jer sam se sama popela. Poslije sam bila još na nekoliko uspona – kaže Željana.

Naše sugovornice pokazuju i neke svoje fotografije s uspona, kojih ranije nije bilo kao danas kad se mobitelima bilježe razni trenuci i stvaraju fotouspomene. Listamo zajedno i novinske članke iz Slobodne i Nedjeljne Dalmacije. Pisalo se o svakom pohodu žena Mosoru, izvještavalo o svakom usponu, razgovaralo sa ženama koje su guštale na ovom planinarskom izletu. Tako primjerice u 1978. godini kad je Slobodna Dalmacija slavila 35. rođendan, zapisano je da je čak 38 autobusa krenulo iz Splita put Mosora. Unatoč vjetru i kiši, 1500 žena krenulo je na uspon od kojih je na vrh stiglo njih 876. Sljedeće, rekordne 1979. godine na šesti uspon krenulo je još više žena - njih 2500, a do Vickova stupa došlo ih je 1495. Tada je bio lijep, sunčan dan, a Mosor prekriven snijegom.

Sonja Nikolin ističe kako, nakon što su od 2014.godine ponovo pokrenuli "100 žena na vrh Mosora" i oživjeli staru tradiciju te nekada najmasovnije planinarske manifestacije posvećene ženama, svake godine sve više žena i planinarki sudjeluje u usponu.

– Ove godine slavimo 50 godina od prvog uspona "100 žena na vrh Mosora" i željeli smo posebno obilježiti taj vrijedan jubilej. Kroz bogatu povijest Hrvatskog planinarskog društva Mosor koji je bio pokretač planinarstva u Splitu te raznih ostalih aktivnosti, od humanitarnih, edukativnih, pošumljavanja, izgradnje domova, i uz slavnu alpinističku tradiciju, možemo slobodno reći da je i ova manifestacija ponos našeg planinarskog društva. Split i Mosor bili su prepoznatljivi po toj akciji u kojoj su sudjelovale žene planinarke iz cijele bivše države. Žene su veliki i važan faktor svakoga društva pa tako i našeg.

---

image

Genijalne su...

/Privatni Album
---

Od planinarskih vodičica, gorskih spašavateljki, alpinistica, speologinja, predsjednica društva, aktivnih planinarki, nema planinarske djelatnosti u kojima nismo aktivne i u kojima nismo dale svoj doprinos – naglašava Sonja Nikolin.

Žana Hrkać, koja je zajedno sa Sonjom pripremala izložbu, dodaje kako njihovo planinarsko društvo posjeduje bogatu fotoarhivu vezano za uspon "100 žena na vrh Mosora".

Prepoznat ćete bake, majke...

– Željeli smo te fotografije koje su vrijedan dokument jednog vremena, nekadašnjeg Splita i Mosora, pokazati našem gradu. Uspon "100 žena na vrh Mosora" je bila akcija u kojoj je sudjelovao cijeli Split i vjerujemo da će mnogi naši građani na tim fotografijama prepoznati svoje bake, majke, a možda pronaći i sebe – kaže Žana koja poziva one koji budu razgledali izložbu da im se jave prepoznaju li nekoga na tim arhivskim fotografijama. Ili, ako imaju fotografije da ih ustupe kako bi ih skenirali i uvrstili u arhivu "Mosora" koji iduće godine obilježava svoju 100. godišnjicu.

– Kroz te fotografije možete prepoznati entuzijazam, volju, hrabrost i snagu žena koje su se bez obzira na česte loše vremenske uvjete nepokolebljivo penjale na vrh Mosora. Možete prepoznati sreću nakon uspješnog uspona, osjetiti veselje, vidjeti raspjevane žene koje još imaju snage da nakon uspona zaplešu ispred planinarskog doma. Organizacije ove izložbe za mene je bio poseban užitak. Valjda je ta pozitivna vibracija i radost s fotografija prešla i na mene. I vjerujem da će preći i na sve koji posjete Foto klub i pogledaju izložbu. To je izložba nekadašnjeg Splita i zato je jako vrijedna za naš grad – naglašava Žana Hrkać.

---

image
Privatni album
------
image

Planinarski dress-code itekako se mijenjao kroz desetljeća

Privatni album
------
image

Do vrha su stigli ljudi raznih dobnih uzrasta

Privatni album
------
image

Ostalo je snage i ‘bacit‘ kolo

Privatni album
------
image

Za kraj pjesma i ples

Privatni album
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Privatni album Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Josko Supic/Cropix Josko Supic/Cropix Privatni album Privatni album /Privatni Album
Privatni album

Put pod noge s bebom u nosiljci

Privatni album

Penjalo se staro i mlado

Privatni album

Uspon u koloni

Privatni album

Svaka čast na voljnom momentu

Privatni album

Jedna za uspomenu

Privatni album

Planinarski dress-code itekako se mijenjao kroz desetljeća

Privatni album

Do vrha su stigli ljudi raznih dobnih uzrasta

Privatni album

Ostalo je snage i ‘bacit‘ kolo

Privatni album

Za kraj pjesma i ples

Privatni album

Sjajan način za obilježavanje Dana žena

Joško Šupić/Cropix

Žana Hrkać i Sonja Nikolin

Joško Šupić/Cropix


Žana Hrkać i Sonja Nikolin

Joško Šupić/Cropix


Željana Božić, Stefanija Seka Gospodnetić i Luči Lončar

Joško Šupić/Cropix


Željana Božić, Luči Lončar i Stefanija Seka Gospodnetić

Joško Šupić/Cropix


Željana Božić, Stefanija Seka Gospodnetić i Luči Lončar

Joško Šupić/Cropix

Evocirali smo brojne uspomene

Privatni album

Luči Lončar pokazala nam je svoju fotografiju s jednog uspona

Privatni album

Željana Božić kao dijete dobila je svoju prvu značku za samostalni uspon

/Privatni Album

Genijalne su...

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/pa-ovo-je-teski-hit-pogledajte-u-kakvoj-su-sve-opremi-zene-osvajale-vrh-mosora-a-tek-sal-sluzio-je-za-posebne-svrhe-1369171 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d4b84d9047463b3061c64fd7291215870b640f3e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pa+ovo+je+te%C5%A1ki+hit%21+Pogledajte+u+kakvoj+su+sve+%E2%80%98opremi%E2%80%98+%C5%BEene+osvajale+vrh+Mosora%2C+a+tek+%C5%A1al%2C+slu%C5%BEio+je+za+posebne+svrhe&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fpa-ovo-je-teski-hit-pogledajte-u-kakvoj-su-sve-opremi-zene-osvajale-vrh-mosora-a-tek-sal-sluzio-je-za-posebne-svrhe-1369171 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fpa-ovo-je-teski-hit-pogledajte-u-kakvoj-su-sve-opremi-zene-osvajale-vrh-mosora-a-tek-sal-sluzio-je-za-posebne-svrhe-1369171 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => KAD SU MOGLE ONE... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaKAD SU MOGLE ONE...

Pa ovo je teški hit! Pogledajte u kakvoj su sve ‘opremi‘ žene osvajale vrh Mosora, a tek šal, služio je za posebne svrhe

Piše Ljubica Vuko
4. ožujka 2024. - 09:41

Prvi uspon 1974. bio je skroman po broju sudionica i organizaciji, ali za organizatore ohrabrujući. Sudjelovalo je 116 žena, ali se na vrh Mosora popelo samo njih 38, zajedno s njima i drug Vicko Krstulović po kojem "Vickov stup" na vrhu Mosora i nosi ime.

Već tada se priželjkivalo da podvig bude trajniji, pa su sve sudionice, zajedno s Vickom, snimljene uz stup, a sačinjen je i njihov popis. Nakon povratka u planinarski dom podijeljena su im bila skromna spomen-priznanja: na papiru nacrtana kitica cvijeća s posvetom u povodu uspona, te ime i prezime planinarke. Valja naglasiti i to, da je uspon bio po lijepom i sunčanom vremenu i da se pjevalo čitav dan. Tako je počelo."

Izvadak je ovo iz teksta koji je napisao Bojan Tollazzi, osvrćući se u glasilu Hrvatskog planinarskog saveza...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 16:32