StoryEditorOCM
Panoramau čemu je kvaka?

Optička iluzija koja je zaludjela internet: Svatko vidi drugačiji skriveni broj. Evo trebate li posjetiti okulista

Piše MOZAIK SD
22. kolovoza 2023. - 11:13

Nije iznenađenje da se ljudi na Twitteru, ili po novome X-u, uvelike ne slažu oko toga koje brojeve mogu, a koje ne mogu vidjeti u ovoj optičkoj iluziji, koja iskreno sve izluđuje, piše klik.hr. Na prvi pogled vjerojatno vidite 45283, zar ne?

Ali kad se bolje pogleda, čini se da je 3452839 - barem nekima. Tweet je prikupio više od 4000 komentara, a ljudi, naravno, ne mogu razumjeti zašto svi ne vide isti broj kao oni. Jedna je osoba komentirala: "45 283...i u čemu je kvaka?‘‘

Svatko vidi svoje

Drugi je rekao: "Vidim samo 528. Znači li to nešto o mom vidu?" Treći je dodao: "Vidim 45283, budući da gledam druge odgovore, drugi vide 2 druga broja. Vidim da postoje brojevi, ali ih ne mogu razaznati."

Čini se da je iluzija mjera kontrastne osjetljivosti. Osjetljivost kontrasta mjeri količinu kontrasta potrebnu za otkrivanje objekta, kao što su brojevi na gore spomenutoj slici. Prema Vision Centeru, osjetljivost na kontrast važan je aspekt vidne funkcije.

Objašnjavajući što to sve znači, njegova web stranica glasi: "Osjetljivost kontrasta je sposobnost razlikovanja između objekta i pozadine iza njega. Osjetljivost na kontrast razlikuje se od oštrine vida, koja mjeri koliko je jasan vaš vid na određenoj udaljenosti.

Visoke prostorne frekvencije čine detaljne značajke kao što su oštri rubovi, crte lica i slično. Niske prostorne frekvencije su više poput grubih slika, gdje možete vidjeti cjelokupni oblik nečega, ali ne i detaljne značajke.

Ima li razloga za paniku ako ne vidite brojeve?

Test osjetljivosti na kontrast mjeri koliko dobro možete prepoznati razliku između svjetla i tame. Za to će vaš liječnik koristiti drugu vrstu grafikona gdje znakovi postupno blijede iz crne u sivu. Oštrina vida mjeri se kada tijekom pregleda čitate dijagram oka. To se smatra testom visokog kontrasta (crna slova na bijeloj pozadini)."

"Možete imati izvrsnu vidnu oštrinu, ali smanjenu kontrastnu osjetljivost i obrnuto."

Kontrastna osjetljivost je važna u situacijama s niskim kontrastom, a ako je vaša loša, možete biti skloni nesrećama kada vozite po magli ili, na primjer, siđete s rubnika. Također može biti simptom drugih očnih bolesti, poput katarakte ili glaukoma, piše klik.hr

Dakle, ako niste vidjeli nijedan broj na gornjoj slici, možda biste to trebali pregledati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 08:59