StoryEditorOCM
PanoramaAnd Just Like That 2

‘I tek tako...‘ dobili smo sezonu bolju od prve: pojava Samanthe zaokružila je nastavak nastavka ‘Seksa i grada‘

Piše Marko Njegić
28. kolovoza 2023. - 23:38

Kratka pojava "četvrte mušketirke" Samanthe Jones (Kim Cattrall) zaokružila je solidnu drugu sezonu serije "I tek tako..."/"And Just Like That..." kao dostojniji nastavak "Seksa i grada", svakako više u odnosu na osrednju prvu.

Samantha se pojavljuje u posljednjoj i najboljoj, jedanaestoj epizodi, naslovljenoj "The Last Supper Part Two: Entrée", koja je fino privela kraju "I tek tako... 2". Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) organizira oproštajnu zabavu od njezina ikoničkog newyorškog stana, gdje je provela zadnjih 30 godina života.

Samanthin poziv

Pripremajući zabavu, Carriein telefon iznebuha zazvoni i ispiše ime pozivatelja "Samantha". Ispostavlja se da su se Miranda i Charlotte (Cynthia Nixon, Kristin Davis) čule sa Samanthom i spomenule joj situaciju, a ona planirala doletjeti na jednu večer iz Londona, ali let kasni tri sata pa je odustala od posjeta i nazvala nekadašnju najbolju frendicu, odavši preko mobitela počast njezinu stanu.

"Hvala ti na svemu, ti jebeno fantastični stanu", usklikne Samantha, pošalje poljubac u mobitel i priljubi ga uz svoje srce. Samanthina gesta je korak naprijed u odnosu na slanje cvijeća na sprovod Face (Chris Noth), kao i "And Just Like That... 2" spram "1".

Publici može opet zasmetati (samo)nametnuta "woke" agenda, odnosno pretjerana kompenzacija manjka diverziteta i nebijelih likova u izvornoj seriji "Sex and the City" uvođenjem niza tamnoputih, gay i nebinarnih karaktera u nastavke kao što su Che, Nya, Lisa i Seema (Sara Ramirez, Karen Pittman, Nicole Ari Parker, Sarita Choudhury). Neki od tih likova, međutim, imaju solidnu karakterizaciju, kao Seema koja je postavljena kao "nova Samantha" ili njezina zamjena.

No, serija je najbolja kad se bavi izvornim likovima i posveti Carrie, Mirandi i Charlotte. Na početku serije Carrie izlazi s producentom njezina podcasta Franklinom (Ivan Hernandez), ali za nju je to samo afera i "nije spremna rezervirati stol u ‘Prema vezi‘ restoranu", a sve joj više smeta "ševa uz domaću zadaću".

Mirandi, pak, smeta da se njezin odnos s Che svodi samo na seks i ona se proklamira kao "seksualno zbunjena alkoholičarka koja je usred razvoda" i tako dalje. Drugoj sezoni treba nekoliko epizoda da pronađe ritam, što se događa povratkom stare Carrieine ljubavi Aidana (John Corbett).

Drugo vrijeme i mjesto

Kad se to dogodi u sedmoj epizodi, "I tek tako... 2" do kraja uspijeva uhvatiti vibru, toplinu i humor "Seksa i grada" 20-ak godina ranije, samo što je posvećena sada starijim protagonisticama koje uče kako početi ispočetka u pedesetima na ovaj ili onaj način i lako ih je opet zavoljeti kao i nekad kad je "Sex and the City" bio popularan koliko "Emily u Parizu" kao nova serija tog tipa vjerojatno nikad neće biti.

"Ja sam Carrie Bradshaw, a ovo je ‘Seks i grad‘...", kaže glavni ženski lik pri početku, odjavljujući podcast serije i ispalo je da ne laže ako već s rezervom treba uzeti njezinu izjavu "Ne želim da ljudi misle da je naš podcast repriza neke emisije devedesetih".

"And Just Like That... 2" je najbolji kad "reprizira" stari "Sex and The City", odnosno kad kreator Michael Patrick King iznalazi nove načine da osvježi glavne likove, njihove razgovore i odnose na razmeđu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, poput Carrieine romanse s Aidanom, jednom od njezine dvije velike ljubavi (druga je Faca).

"Aidan i ja nismo u prošlosti, ja sam vrlo u sadašnjosti", govori Carrie i sugerira "naš novi početak", dok on spomene "drugo vrijeme i mjesto". Posljednja epizoda serije zatvara neka vrata prošlosti, ali i ostavlja vrata budućnosti otvorena, a i završava jednom od najboljih odjava naratorice Carrie u cijeloj franšizi, izgovorenoj na grčkoj plaži. "I tek tako, naručila sam još dva Cosmopolitana..."

Bit će i treće sezone

Zadnja epizoda druge sezone prikazana je u četvrtak 24. kolovoza. Dva dana prije, zadovoljan dotadašnjom gledanošću serije, HBO Max je potvrdio da će se snimati i treća sezona.

SERIJA: And Just Like That... 2; romantična komedija; SAD, 2023. KREATOR: Michael Patrick King ULOGE: Sarah jessica Parker, Cynthia Nixon OCJENA: ***

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 09:49